icon

Môj muž je kópia môjho otca

24. aug 2025

Môj otec bol super, mala som ho veľmi rada, ale bol nesamostatný a mama doma viac menej všetko musela manažovať, on sa len viezol. Vedela som, že takého muža nechcem, že chcem samostatného muža, niekoho, koho budem obdivovať a bude hlava rodiny. Našla som si chlapa, s ktorým mi bolo dobre, do ktorého som sa zamilovala, bol bláznivý, vedel ma rozosmiať, mal ma rád takú aká som. A kde sme po 20 rokoch? Podobá sa na môjho otca čoraz viac. Má svoje rituály a malé OCD, musíme sa vrátiť domov skontrolovať plyn a či zamknuté. Po obede si vždy ide ľahnúť a spí. Potom večer nemôže spať a ja idem spať o desiatej, zaspím o pol jedenástej, on ide spať o jednej. Všetko za neho niekto vybaví. Čo nevybavím ja, vybaví jeho sestra a čo nie, jeho mama. Včera dve hodiny tancoval pred zrkadlom, že nevie čo si má obliecť - v preklade sivé tričko a mikinu alebo červené tričko a mikinu. Presne ako môj otec, kým niekde ide trvá mu to hodinu. Ja som hotová za 20 min. Presne ako môj otec sa ma stále pýta, čo budem jesť, čo chcem jesť, čo mi môže spraviť a ja mu dookola opakujem, že nie som hladná, som v poriadku, keď budem chcieť niečo dám si apd. Nosí trenírky. Začal ich teda nosiť nedávno, lebo v boxerkách je mu tesno a tlačí ho to. Minule si obliekol tie trenírky a dal si nohu na stoličku a vyseli mu odtiaľ tie gule presne tak ako môjmu otcovi, keď som bola dieťa. Dnes príde za mnou s telefónom, nefunguje mi zvuk. OK, a ja som opravár alebo čo? Nerozumiem teraz. Veď ho vypni a zapni. Ja neviem aký mám PIN. No normálne flash back, na môjho ocina. Všetko mu vybavujem ja, všetky papierovačky, úradné veci, banky apd. Všetko čo sa týka lekárov zase vybavuje jeho sestra. Objedná ho, zoberie mu krv, pozrie do PC, či už má výsledky apd. On keby nemal mňa a svoju sestru, tak by tu nebol asi. Mám pocit, že som si zobrala kópiu môjho otca, len môj muž je flegmatik. A začína ma desiť, kde som dospela. A začínam chápať mamu, keď bola nešťastná...

Strana
z2
gribka1
24. aug 2025

Tak urobila si chybu, asi si za neho sama začala riešiť veci. Akonáhle si pri zachytení jeho nesamostatnosti mala spozornieť. Čo nechceme to dostaneme.

anonym_289e41
24. aug 2025

Ale uvedomuješ si, že to ty a jeho sestra ste ho takto naučili?

viestta
24. aug 2025

Este stale mozes to nesamostatne prerastene decko vratit tam, kde si si ho vyzdvihla. Nepridelil ti ho Narodny vybor, nemusis s nim byt ked nechces.

anonym_ab3573
24. aug 2025

Aká je tvoja otázka?
Za mňa ak si videla doma takého a vadilo ti to, tak si mala spozornieť a hľadať samostatného chlapa nie veľké decko. A dupľom nie držať ho za ručičky a robiť všetko za neho.
Aj môj otec bol a je stále nesamostatný a navyše nepohrdne ani alkoholom. Po 21 rokoch s mužom ti môžem napísať môj muž je opakom môjho otca.

anonym_7c2608
24. aug 2025

niečo podobné mám doma - som s tým úplne ok. vravím že som taký "managér" rodiny.
to si sa len posťažovala , alebo to chceš aj nejak riešiť.

goodidea
24. aug 2025

@anonym_autor mimo témy...milujem modrykonik...pokračujte

sticker
januska12323
24. aug 2025

No a prečo za neho robíš veci keď nechceš? Buď bol taký pohodlný aj na začiatku alebo si si ho tak vychovala. V prvom prípade by som ho vrátila mamičke, v druhom vysvetlila, že veci za neho robiť nebudem. Ak niečo nezvládne sám, má internet môže si nájsť návod na všetko.

ivett1
24. aug 2025

To asi len tvoj "výlev" lebo k tomu asi rada nie je, či? ...

miselka257
24. aug 2025

to mi pripomína jedného pána okolo 50 mohol mať, býval s mamou a keďže zomrela, začal sa starať o domácnosť sám. vtipné bolo to, keď došiel za mnou do obchodu, kde som vtedy pracovala a pýtal sa ma kde nájde tekutinu do nádoby na štetku na záchod, s kolegyňou sme vypleštili oči čo od nás chce. 😂😂😂 teraz už viem, že jeho mama pravdepodobne riedila wc čistič s vodou a to dávala do tej nádobky, ale vtedy som ostala v šoku, že nevie o domácnosti v ktorej žije nič. 😀

autor
24. aug 2025

Nie je na to rada. Ak by som sa mala spoliehať, že on niečo vybaví, tak to neurobí nikdy. Už mesiac a pol sa chystá ku nášmu správcovi a stále sa tam nedostal. Keď chceme zmeniť preddavkové platby, budem tam musieť ísť sama. Asi som niekde urobila chybu rovnakú ako moja mama.

anonym_b7f6cf
24. aug 2025

Ja to poviem tiež na rovinu, mám doma presnú kópiu svojho otca, až na to že ma viac citu a prejavuje lásku. Stará sa a bojí o človeka, ale názory? Rovnaké. Odpovede? Rovnaké. Až niekedy občas uvažujem ako to je možné, keď im to poviem osobitne a dostanem skoro do slova rovnakú odpoveď. 😂 Vždy mi vravievali, že žena si vyberá podľa svojho otca.

luccys
24. aug 2025
@goodidea

@goodidea Aj ja! Aj ja! 😄😎

biba_18
24. aug 2025

ok, preddavkové platby si vybav sama - a zvyšok za neho nevybavuj 🤷‍♀️

ivett1
24. aug 2025
@anonym_autor

Nie je na to rada. Ak by som sa mala spoliehať, že on niečo vybaví, tak to neurobí nikdy. Už mesiac a pol sa chystá ku nášmu správcovi a stále sa tam nedostal. Keď chceme zmeniť preddavkové platby, budem tam musieť ísť sama. Asi som niekde urobila chybu rovnakú ako moja mama.

@anonym_autor môj ocino je podobný...všetko na úradoch vybavuje moja mama😊 ale zase on urobí všetko, čo sa týka domu - opravy, údržbu, zariadenia...takže sa akoby navzájom dopĺňajú...my s mojím mužom sme samostatná dvojka - vybavujeme veci obaja, aj keď niekedy sa dohodneme a ja ho objednám k dr., prípadne on mňa...tiež sa dopĺňame 😊on varí, ja pečiem😁 ale samozrejme, že si niekedy lezieme na nervy ...skoro ako moji rodičia

gribka1
24. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Veď už to stopni a nerob za neho veci. Teda môžeš, každý deň mu pripomínať, že má ísť vyriešiť správcu. V kuse dookola. A ostatné veci tiež.

katica06
24. aug 2025
@anonym_b7f6cf

Ja to poviem tiež na rovinu, mám doma presnú kópiu svojho otca, až na to že ma viac citu a prejavuje lásku. Stará sa a bojí o človeka, ale názory? Rovnaké. Odpovede? Rovnaké. Až niekedy občas uvažujem ako to je možné, keď im to poviem osobitne a dostanem skoro do slova rovnakú odpoveď. 😂 Vždy mi vravievali, že žena si vyberá podľa svojho otca.

@anonym_b7f6cf áno tiež som to počula, ale tá predstava že aj po odsťahovaní od rodičov mám žiť s 190cm veľkým deckom, za ktorého mám robiť všetko ja, bola na toľku odraďujúca,že som si dala sakra pozor.

biba_18
24. aug 2025

@katica06 môj muž je tiež úplne iný ako môj otec…

anonym_ab3573
24. aug 2025

@anonym_autor neviem koľko má tvoj otec, môj má cez 70. Mama mu pripravuje oblečenie, ak treba ísť do mesta k dr.a pod. Objednáva ho k dr. dáva mu predpisovať lieky. Mama mu hovorí choď pozbierať vajcia, dones zeleninu do polievky, nájdeš tam a tam. Ak budeš hladný kým som preč, také a také jedlo je v chladničke v rúre a pod. Otec nezorganizuje nič ani mamine okruhliny na ktoré sa ,,pripravoval,, rok. Na koniec som spravila všetko sama. Bol covid, všetko zavreté. Muž navaril. Požičala som z práce riad,stoly stoličky s deťmi sme spravili výzdobu prestreli kým bola mama v kostole.
Ozaj chceš vodiť chlapa za ručičky ďalších 20-30rokov?

anonym_b7f6cf
24. aug 2025
@katica06

@anonym_b7f6cf áno tiež som to počula, ale tá predstava že aj po odsťahovaní od rodičov mám žiť s 190cm veľkým deckom, za ktorého mám robiť všetko ja, bola na toľku odraďujúca,že som si dala sakra pozor.

@katica06 tak to áno to verím, u mňa našťastie v tom je iný, že je samostatný. Otec tiež sa spolieha na mamu všetko mu vybavuje.

anonym_6b20e6
24. aug 2025

@anonym_autor ja s mužom máme 50+ sme spolu vyše 30 rokov. Pred pár rokmi som sa začala zaoberať témami, ako tie vzťahy vlastne fungujú, na základe čoho si vyberáme partnerov atď. Teraz je toho plný net, každý to rieši. Ja mám rada Katarínu Runu napr. a je mnoho ďalších. Tam nájdeš veľa odpovedí, na to prečo si si práve tohoto muža vybrala. Aj môjho muža som si vybrala, lebo bol "úplne iný" ako môj otec. A vieš čo, je presne rovnaký a moje dcéry si tiež vybrali partnerov ako ich otec. Len môj má smolu, že akonáhle zacítim, že ma chce "použiť", aby on nemusel, má smolu. Aj tak robím za neho veľa vecí vedome, viac než mi je príjemné niekedy. A ešte obľúbená hláška MK: "to predtým taký nebol?" Nie nebol, veľa povahových čŕt sa ukáže pribúdajúcim vekom a ubúdajúci silami. A u nás perlička, začína sa podobať na svojho otca, ktorého neznáša... začína byť "veselo" ...

autor
24. aug 2025
@anonym_6b20e6

@anonym_autor ja s mužom máme 50+ sme spolu vyše 30 rokov. Pred pár rokmi som sa začala zaoberať témami, ako tie vzťahy vlastne fungujú, na základe čoho si vyberáme partnerov atď. Teraz je toho plný net, každý to rieši. Ja mám rada Katarínu Runu napr. a je mnoho ďalších. Tam nájdeš veľa odpovedí, na to prečo si si práve tohoto muža vybrala. Aj môjho muža som si vybrala, lebo bol "úplne iný" ako môj otec. A vieš čo, je presne rovnaký a moje dcéry si tiež vybrali partnerov ako ich otec. Len môj má smolu, že akonáhle zacítim, že ma chce "použiť", aby on nemusel, má smolu. Aj tak robím za neho veľa vecí vedome, viac než mi je príjemné niekedy. A ešte obľúbená hláška MK: "to predtým taký nebol?" Nie nebol, veľa povahových čŕt sa ukáže pribúdajúcim vekom a ubúdajúci silami. A u nás perlička, začína sa podobať na svojho otca, ktorého neznáša... začína byť "veselo" ...

@anonym_6b20e6 presne tak, on predtým taký nebol. Keď som ho spoznala, bol úplne iný ako môj otec, taká jeho protiklad. Dnes sa na neho podobá vekom viac a viac.

modrykonik33
24. aug 2025

Keď taký nebol, neurobila si ho z neho takého ty? Rovnakými vzorcami od mamy?

gribka1
24. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_6b20e6 presne tak, on predtým taký nebol. Keď som ho spoznala, bol úplne iný ako môj otec, taká jeho protiklad. Dnes sa na neho podobá vekom viac a viac.

@anonym_autor To môže byť kľudne aj tvoja vina, nič v zlom😂. Potom by to malo byť opraviteľné.

anonym_114343
24. aug 2025

@anonym_autor aj mne sa to stalo, vydala som sa za narcisticku kopiu svojho otca...bola som zhrozena ako velmi mu bol podobny...jediny recept ktory mam -vymenit ak uz mas jasno koho mas doma

anonym_5cec32
24. aug 2025
@goodidea

@goodidea 😂😂

kikush182329
24. aug 2025

Chlapa zmenit dokazes!
Nemusis ho vrátiť...

autor
24. aug 2025
@kikush182329

Chlapa zmenit dokazes!
Nemusis ho vrátiť...

@kikush182329 ja ho nechcem zmenit, nie som ten typ zeny, co chce menit chlapa. Ja chcem, aby bol taky, ako ked sme sa spoznali a nie toto cudo.

svokrinjazykmonika
24. aug 2025

@anonym_autor ja mám tiež muža ako môjho otca, tiež negatívne vlastnosti ale niečo iné. Ale celý môj otec. Tiež som o tom raz zakladala tému, je to proste tak, ženy si podvedome hľadajú partnerov akých mali otcov a muži hľadajú ženy ktoré boli ako ich mamy.

autor
24. aug 2025
@svokrinjazykmonika

@anonym_autor ja mám tiež muža ako môjho otca, tiež negatívne vlastnosti ale niečo iné. Ale celý môj otec. Tiež som o tom raz zakladala tému, je to proste tak, ženy si podvedome hľadajú partnerov akých mali otcov a muži hľadajú ženy ktoré boli ako ich mamy.

@svokrinjazykmonika no ja som absolutne ina ako jeho mama. Aj fyziognomiou, aj povahou, aj sposobom zivota, uvazovanim. Sme dva protipoly.

amelie2017
24. aug 2025

Moj muz je podobny tvojmu. On sam nic nevybavi, nezapamata si. Sam mi povie, ze ak sa mi nieco stane, on ani nevie pin do internet bankingu, Insta, mailu. Ale ked mu poviem, 13.9. budes s dcerou na alergologii, je tam. 15.9. so synom na plucnom, je tam. Vymen bateriu v nasej kupelni, vymeni. Ja musim na vsetko mysliet, co je narocne, ale aspon sa nemusim obmedzovat a realizovat to. Do prace chodim na biku. Ako 10 rocna som si sama fukala duse v pivnici, teraz poviem jemu. Na intraku vymienala ziarovky, teraz to robi on. Kazdy sme v rodine prezvali istu rolu a funguje to. Ak ti inak neublizuje, prijmi ten fakt a hladaj v nom nieco pozitivne.

Strana
z2