Môj muž je už tretí rok závislý na pervitíne
moj muz uz treti rok berie pervitin. je to peklo. uplne ho to zmenilo. ja nepijem ani len alkohol, drogy su mi uplne cudzie. mate niekto skusenost? neexistuje nejaka linka pomoci pre blizkych ludi fetakov? mame tazko choreho 9 rocneho syna a malu dcerku. nemam ziadnu podporu rodiny. syn na muzovi velmi lipne. neviem co mam robit. tak velmi som ho milovala. teraz je ako cudzi clovek. tyran. zazili ste niektora nieco podobne?
najhorsie je, ze si to neprizna. stale klame. vcera hulil travu. prichytila som ho tesne po. cely od nej smrdel. ale do oci mi klamal ze nie. uplne nasurovo. nasla som mu maily ako si s nejakou zenskou vypisuje ze laska sem, laska tam. do oci mi klamal ze to su stare maily. lebo som sibnuta a nevidim datum, vsak? maily som nasla nahodne, nechal si ich otvorene na obrazovke pc.
je to strasne zufalstvo. vobec neviem co mam robit. ako sa s tym vyrovnat. najradsej by som odisla. ale kam? a ako uzivit deti ked kvoli synovi nemozem pracovat? dcerka nema ani rok. ked som otehotnela, netusila som ze fetuje.
pripadam si tak strasne sama na vsetko. uplne stratena a opustena
Nepredpisuje iba lieky.
@cacianka neviem, nemam pocit, ze by som potrebovala psychiatra, uvidim, co mi povie o tyzden ta psychologicka.
Pozvi 2 kamosov od susedov, zo skolky.
Urobte mu vyzdobu stolu a oslavu si mozete urobit peknú ako malá partia.
Keby byvas blizko, nebol by problem ti urobit nakup.
Ale chapem tvoju potrebu anonymity.
Psychologicku ries tak aby si mala podklady aj na súd a policajtom.
@cacianka nechodi do skolky, ja som este na rodicaku. ale ano, pozvem aspon tu jedinu kamaratku, co mam. torta uz je objednana 🙂
a dakujem za rady ohladom psychologicky, budem si pytat nieco. aj ked, policajti by si mali robit sami znalecke posudky v tomto smere
Myslela som to tak vopred, lebo ked budes čakať na návrh zo strany policajtov, súdu, tak sa nacakas a zacne sa riešiť az neskôr a akoby odznova.
Vsetko sa bude naťahovať, lebo lehoty, vyťaženosť, čakanie, marenie, korona.
Mozno bude psychologicka ok, v pohode, bude s tebou pracovať, len si myslim ze psychiater a jeho lekarske spravy by mali vyššiu váhu. A pre teba + aj -.
- ze druha strana ta obvini ze "si na hlavu"
+ psychiater je vyssia uroven, odbornejsia na problemy so zavislostou, jeho lekarske spravy maju vyssiu váhu.
Kym budu prebiehať procesne ukony polícia prokuratura súd
paralelne si ries psychiku a psychoterapiu. Aby to nenastalo az ako pokracovanie po sude - aby sa az na /po pojednavani nenariadilo znalecke vyšetrenie.
Mam tušenie ze nie policajti nariaduju posudky, az sud.
Pripadne si precitaj v skupine Pravne poradenstvo aky je postup.
Aby si necakala na retazenie jednotlivych postupov, ale ak sa sa a čo sa dá tak aj paralelne aby si skratila aspon trochu cas konecneho verdiktu. Lebo toto bude, obavam sa, velmi dlha cesta. Preto som myslela trochu napomoct a ukony predpripravit. Chapes.tazko sa mi to vysvetľuje co mam na mysli. Nie klamstvo, podvod, ale preventivne opatrenia.
@cacianka ano. Rozumiem Ti a plne s Tebou suhlasim. Avsak, stale je tu proste ten problem, ze nemam kam dat deti. Na tom stoji vsetko 😔
To je problem tvojej anonymity. Keby si zvetejnila mesto, našla by sa dobra dusa co by ti pomohla. Fara a nedaleke materske centrum, klub seniorov, studentka.
Kamiska dochodkyna opatrovala 2 deti, sesterka studentka chodi do 2 rodin aj do materského centra. Staci 2-3x do tyzdna par hodin
Pozri este organizaciu Fenestra zaoberaju sa pomocou tyranym zenam
A to máš všetky 4 deti úplne malé? Nemôže najstaršie/najstarší postrážiť mladšie? Nie je to super, ale v prechodnej kritickej situácii, keď zatiaľ nikoho na pomoc nemáš, by sa to možno dalo? Prípadne najmenšie, čo ešte nič nechápe, si zoberieš so sebou.
@cacianka no, vsak casom hadam niekoho najdem, stale sa snazim a pytam
@bluka2 ano, vsetky su este male. najstarsi je iba tretiak a mali dvaja sekundu neposedia, stale vyzaduju pozornost, vymyslaju.
@janage dakujem, idem pozriet
ja som sa preto pytala odkial si, pomohla by som ti zadarmo s cim by si potrebovala, kludne aj deti postrazit 🙂
@caroline_ dakujem. pokial si z tn, tak to si odo mna tak 50km 🙂 urcite najdem niekoho aj u nas v meste. verim tomu 🙂
Co sa tyka tvojej rodiny, chápem tvoje sklamanie. Zrejme sú takí konzervatívni, pre ktorých je žena sama s deťmi akože nejaká druhá trieda a kedze sú nejako posahani (sorry), chcú sa od teba dištancovať, lebo sa akože za to hanbia. Plus držia s tým, z koho tečú peniaze (tvoj ex), toľko k ich morálke. kvôli svojmu blahu ťa potopia, sú sebci. Ukázali ti teraz svoje vnútro, nezabudni na to. Rokmi to bude menej horuca kaša a vzťahy sa zrejme upravia na nejaké nemastne neslane, možno kvôli deťom trochu na silu také, že sa budete rozprávať o bežných veciach.
Musíš si casom nájsť iných ľudí, ktorí majú v sebe trochu viac lásky a obklopiť sa takými
Čo že sú "cudzí". O to vôbec nejde.
Táto skúsenosť je pre teba možno dobrá v tom, že už ľahšie rozoznás takéto osobnosti a dokážeš sa im vyhnúť. Väčšinu života máš zrejme pred sebou, tak to využi v prospech seba a deti v štýle "čo ťa nezabije, to ta posilní".
Ja mam skusenosti so závislým chlapom a poviem ti ze skor ci neskor doplatia aj ti co sa ti otocili chrbtom lebo toto sa neda skryvat a skor ci neskor sa dostane aj do financnych problemov mozno aj zruinuje tu firmu lebo na pervitine sa neda len tak fungovat. Bude to vplyvat na vsetko v jeho zivote.
@bluka2 praveze sa moja matka vzdy prezentovala aka je benevolentna a odviazana a cool, ale ocividne to bola iba maska. my sme male mesto a ju tu pozna velmi velmi vela ludi. myslim, ze casom asi padne hanba na jej hlavu, ze odvrhla vlastnu dceru kvoli fetakovi. lebo sa cim dalej tym viac ozyvaju hlasy, ze on nie je uplne v poriadku.
a ano, skusenosti do zivota je to velmi poucna. jedine, co si vycitam je, ze som to neukoncila uz pred rokom.
myslela som, ze to ma len take obdobie, ze naozaj dokaze len tak skoncit, ako ma presviedcal
Nevycitaj si to. Povedz si, ze lepsie, ze si to ukoncila teraz ako nikdy. Kolko zien to vobec nedokaze. So 4 detmi si svetla vynimka. Kazdy sme mohli tisic veci spravit lepsie, ale zbytocne minat energiu pozeranim dozadu. Mozno keby si to ukoncila pred rokom, by si vahala, ci si mu zbytocne nevzala sancu, chapes.
@sashenocka007 dakujem za podelenie sa o skusenost. ano, urcite to uz nanho teraz vplyva. on v tej firme pracuje uz viac nez 10 rokov. a mimo je posledne dva roky. takze vela ludi ho este vnima cez tu optiku minulosti a ospravedlnuju jeho chovanie.
napr kvoli pervitinu schudol 10kg za 3 mesiace a vyhovoril sa na stresy v praci. ked clovek nepozna fetakov, tak ma problem to rozpoznat, tie priznaky.
@bluka2 dakujem 🙂 a ano, mas uplnu pravdu. pred rokom som jemu aj sebe povedala, ze mu dam 1 rok na to, aby sa spamatal, ze to uz viac neznesiem, aby sa tak choval. zelala som si strasne, aby ostala rodina zachovana. a niekedy v lete mi zacalo dochadzat, ze to uz sa asi nepodari.
skusala som psycholog, psychiatrov, presviedcala som ho na liecenie. myslim, ze viac uz som prenho spravit nemohla.
Velmi ma to mrzi, je to smutne citanie. Prosim Ta, dnes je MEDZINARODNY DEN ZA ODSTRANENIE NASILIA PACHANEHO NA ZENACH. Poziadaj prosim o pomoc, kvoli sebe a aj kvoli tvojim detom, zit bez nasilia sa oplati ❤️ Posielam vela sily. Tu je nonstop linka pre zeny v Tebe podobnej situacii, kde by Ta mozno vedeli usmernit: 0800 212 212.
Ahoj autor. Chcem ti vyjadrit svoj názor. Si silná žena, ohromne silná žena. A múdra žena. A do poslednej chvíle si sa snažila byť aj dobrá manželka. Prečítala som si všetky správy od začiatku. Bolo mi z toho normálne ťažko... . To, že tvoja rodina dáva za pravdu jemu, tak to sa vôbec nemusíme čudovať, je to preto, že im to takto vyhovuje. Peniaze menia ľudí.... Bohužiaľ v núdzi poznáš priatela. A to vyostrenie asi muselo prísť, inak by si nikdy nepodala o rozvod a deti by takto vyrástli, v takom dookolazočiacom sa pekle. Chcem ti ešte povedať, aby si nedajbože z toho ešte neochorela, aby si sa nastavila nejak psychicky, že to nevadí, že ostaneš sama, že si nájdeš svoj režim na všetko a vsetko si nájde svoje miesto. A nebude to také ťažké navždy, toto ešte musíš prežiť-rozvod a predsa len deti kúsoček podrastú a pôjdu do škôlky. Zase by to malo byt ľahšie. Akurát, že máš toho synčeka chorého. Jooj, strašne mi je to ľúto.... Aj ja by som rada pomohla. No neviem ako. Drz sa. A občas niečo napíš.
Musíš si proste dodať len odvahy. Nemá zmysel pri ňom žiť, pokiaľ nemá vôľu sa zmeniť, nestojí ti to za nervy. Musíš sa postaviť na svoje nohy. Podľa mňa by ti isto tvoje okolie a rodina pomohli
@soul_sister dakujem. uz som o pomoc poziadala. mam pravnicku, ktora ma usmernuje. a o tyzden idem ku psychologicke. musim sa dat dokopy. hlavne kvoli detom 🙂
@msally dakujem Ti velmi pekne za povzbudive slova. ano, snazim sa mysliet aj na seba a nachadzat si aspon drobne radosti cez den, byt vela vonku. niekedy mam tazke dni, aj mala banalita ma dokaze uplne vyviest z rovnovahy. ale stale si hovorim, ze dno som uz dosiahla, uz bude hadam iba lepsie.
uz len to, ze on tu teraz nie je, je uzasny oslobodzujuci pocit.
lebo ten posledny mesiac, to uz bolo ozaj ciste peklo, totalny teror z jeho strany. viac som to uz nedokazala zniest. nevedela som jest ani spat ani sa sustredit. furt som len cakala, co zas bude, co mi zas urobi a povie, ked bol doma, stale som mala po ruke slzny sprej, pre istotu
Ahoj, pamatam si na tvoj iny prispevok. Ale bol zmazany. Ci ty si ho zmazala alebo sa ti on nabural a zmazal to?no tvoja rodina sa moze hanbit. A je to uzasne ze Konecne si na toho zmrda hajzlaka zavolala policiu. Nech ide do ........
@bluebriggs ja som ho zmazala, ano 🙂 dakujem, som rada, ze som to urobila. smutne je, ze on sa citi ukrivdene a jeho matka, ked si precitala odovodnenie zakazu styku, tak mi volala a vynadala mi, ze sa mam hanbit!
vsetci mi hovoria, ze som sa proste len mala rozviest a neriesit to takto extremne.
bohuzial, ja som sa s nim pokusala tolko krat dohodnut, ale jeho zmienka o rozvode vzdy rozzurila. uz som nevidela inu moznost ako z toho von. a teraz som za to odsudzovana. lebo vsak on je ten chudacik a ja som ho provokovala.
blizi sa polnoc a ja sa uz teraz cela trasiem. totalnu mam traumu z neho. vzdy okolo polnoci sa zacalo peklo, a aj ked som ho uz 2 tyzdne nevidela, tak o tejto dobe sa vzdy cela zacnem triast a strasne sa bat. dufam, ze to raz prejde a este sa mi podari byt normalnou 🙂

@cacianka a dakujem. ano, vela robi na moju psychicku nepohodu aj toto pocasie. plus najmensie bude mat narodeniny o tyzden. a bude to taka smutna oslava bez rodiny, bez nikoho ☹