icon

Môj život sa zmenil: Úvahy o svadbe a deťoch

25. aug 2026

Spoznala som sa s priatelom v 2018. 2023 ma poziadal o ruku. Svadbu sme nenaplanovali, porodila som v lete 2024, bola moznost sa vziat pred porodom ale bolo mi luto nemat ziadnu oslavu tak sme len vybavili na urade priezvisko. Hned ako sa narodila som to olutovala len preto ze porod bol katastrofa skoro sme zomreli, ja som sa este citila na zomretie a na naramku ma moje dieta iné priezvisko ako ja. No nieco strasné. Ale ok, zivot isiel dalej a svadbu sme neplanovali, nebolo kedy pri malom dietati nebola to priorita. Otehotnela som teraz cez leto znovu. Nechranili sme sa ale podarilo sa to v podstate hned co sme necakali. Ihned po otehotneni cely prvy trimester a povedzme ze aj do teraz nasledovali extremne hádky kazdodenné takmer o vsetko. A vkuse. Som rozhodnutá uz ze druhe dieta bude mat moje priezvisko a to je jedno ake bude. Aj ked tusim ze brat sa nebudeme do porodu.

Strasne mi smutno z toho prislo ze porodim chlapovi 2 deti, takmer umrem, bohvie co ma este caka na konci tehu s tymto druhym a ani si ma vziat nevie. Strasne mi je z toho zle. Financne sa o nás stara na 100% ak by to niekoho zaujimalo.

Strana
z3
anonym_53b417
25. aug 2026

Deti rodis aj sebe, nielen chlapovi ... Stara sa o vas. Skor ries, preco sa hadate, lebo aj keby bola svadba, tak po hadkach bude nasledovat aj rychly rozvod.

anonym_08c823
25. aug 2026

Nuž, ked ti tak velmi zalezi na svadbe mala si sa najskor vydať az potom rodiť deti 🤷🏼‍♀️

anonym_96587a
25. aug 2026

@anonym_autor no požiadal ťa vtedy o ruku a jednoducho zhodou okolností svadba nevyšla. Pre dobro vaše aj deti skúste tie hádky nejako riešiť radšej a povedz, že chces svadbu. Môžete sa zobrať na úrade len tak a neskôr oslávite. A budete mať všetci rovnaké priezvisko.
Moje dieťa má tiež priezvisko po otcovi a začína ma to štvať, že nie sme zobrati ale my sme to mali trošku komplikovanejšie.
Všetko dobré

anonym_a5043a
25. aug 2026

Nemyslim, ze by ste sa teraz hadali menej, ak by ste boli zobrati. Ale chapem ta.
Z tohto by si mali vziat ponaucenie vsetky, co tvrdia, ako ony potrebuju hostinu atd. a svadba bude az po porode. No, skor nie...jedna taka tu cca 2 dni dozadu pisala.

anonym_761f10
25. aug 2026

Veď sama píšeš, že svadbu ste neplanovali,nebola to priorita
A ze sa hádate zrejme nemá nič s tým, že nieste zobratí
Okrem svadby aký mate iný problém vo vzťahu?

autor
25. aug 2026
@anonym_a5043a

Nemyslim, ze by ste sa teraz hadali menej, ak by ste boli zobrati. Ale chapem ta.
Z tohto by si mali vziat ponaucenie vsetky, co tvrdia, ako ony potrebuju hostinu atd. a svadba bude az po porode. No, skor nie...jedna taka tu cca 2 dni dozadu pisala.

@anonym_a5043a je tu podobna tema? Nevidela som, ako sa vola?

autor
25. aug 2026
@anonym_761f10

Veď sama píšeš, že svadbu ste neplanovali,nebola to priorita
A ze sa hádate zrejme nemá nič s tým, že nieste zobratí
Okrem svadby aký mate iný problém vo vzťahu?

@anonym_761f10 ja pisem ze mi luto prisloze si ma chlap ani vziat nevie. To uz je jedno ake su okolnosti, problemy snad maju aj manzelia aj hocikto nie? ….

autor
25. aug 2026
@anonym_96587a

@anonym_autor no požiadal ťa vtedy o ruku a jednoducho zhodou okolností svadba nevyšla. Pre dobro vaše aj deti skúste tie hádky nejako riešiť radšej a povedz, že chces svadbu. Môžete sa zobrať na úrade len tak a neskôr oslávite. A budete mať všetci rovnaké priezvisko.
Moje dieťa má tiež priezvisko po otcovi a začína ma to štvať, že nie sme zobrati ale my sme to mali trošku komplikovanejšie.
Všetko dobré

@anonym_96587a a vy ste aky problem mali? Ak by si chcela napisat

autor
25. aug 2026
@anonym_08c823

Nuž, ked ti tak velmi zalezi na svadbe mala si sa najskor vydať az potom rodiť deti 🤷🏼‍♀️

@anonym_08c823 az tak velmi mi na tom nikdy nezalezalo, az ked som v porodnici uvidela meno dcery a celkovo situaciu v akej som sa ocitla.

autor
25. aug 2026
@anonym_53b417

Deti rodis aj sebe, nielen chlapovi ... Stara sa o vas. Skor ries, preco sa hadate, lebo aj keby bola svadba, tak po hadkach bude nasledovat aj rychly rozvod.

@anonym_53b417 to je pravda ze ich rodim aj sebe…. ❤️

anonym_761f10
25. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_761f10 ja pisem ze mi luto prisloze si ma chlap ani vziat nevie. To uz je jedno ake su okolnosti, problemy snad maju aj manzelia aj hocikto nie? ….

@anonym_autor nevie alebo nechce?

janinah
25. aug 2026

Na MK si kolko? Lebo len ja som tu par krat pisala [ ale nielen ja],ze deti nerodim priatelovi,manzelivi s radosťou. Občas je dobre počuvať aj staré vydry😀
Poziadaj ho o ruku ty a podla jeho reakcie sa zariadiš.Sobaš moze byt do pár dni.

autor
25. aug 2026
@anonym_761f10

@anonym_autor nevie alebo nechce?

@anonym_761f10 nevie a nechce, to je jedno

anonym_fcea08
25. aug 2026
@anonym_autor

@anonym_761f10 nevie a nechce, to je jedno

@anonym_autor vobec si nemyslim ze je jedno, ci si Ta chlap nevie alebo nechce vziat. Ale ako myslis. Je to dalsie z Tvojich rozhodnuti, z ktorych Ti potom bude smutno. Bud Ti na tychto veciach zalezi, alebo nezalezi a nebudes to riesit. Najhorsia kombinacia je vsak v tom ze cloveku zalezi - neriesi - vyplakava.

Mne je Tvojej situacie velmi luto, ziadnej zene to neprajem. Ale holym faktom ostava, ze si za to mozes sama. Uz pri prvom si mala problem s menom a s tym, ze Ta nechce za zenu. A Ty vedome a dobrovolne v rovnakom stave ides do druheho. Je to proste Tvoje rozhodnutie, lebo si to tak chcela. Tak... Sme tam.

Ak niekto chce zit nadivoko, nech zije, mne to je jedno, aj ked si o tom myslim svoje. No tu je vidiet, ze autorka vo svojej podstate o tom presvedcena proste nie je, takze maju s frajerom rozdielny nazor co sa tyka zvazku a rodiny. A pravda je taka, ze Ti to bude cim dalej, tym viac prekazat...

anonym_eaa1c9
25. aug 2026

@anonym_autor ked ho buduci tyzden vezmes na urad, tak si ta nevezme ci ako?

My sme v podobnrj situacii, ale muz stale deklaruje, ze kedykolvek si ma vezme. Mne sa to riesit nechce. Raz sa vezmeme. Deti maju ine priezvisko, mne je to fuk.

anonym_625ecb
25. aug 2026

A prečo sa zrazu toľko hádate? Nie je to preto, že tebe ta trauma spôsobená prvým pôrodom trošku prerástla cez hlavu? Ako sorry, ale keď to bolo také hrozne, tak by meno dcéry nezmenilo nič. Bolo by to rovnako hrozne. A keď sa nevezmete nikdy? Tvoje deti budú mať rôzne priezviská?

euka210
25. aug 2026

Ved mu povedz, ze ako ti je to luto a ze ked si ta nezoberie, tak druhe bude mat tvoje priezvisko...je to sice vydieranie, ale pre teba to znamena vela.
Ale realne si neviem predstavit ako pojdes k dr.a deti budu mat rozdielne priezviska...aj oni sa budu casom pytat, preco je to tak.
Vyrieste hadky, ci ma vobec zmysel ist do manzelstva.

2691
25. aug 2026

Veď si zoberte svedkov s v sobotu môžete byť svoji.Ty sa momentálne ľutuješ a v tom je celý problém.Nemat svadbu si si zapríčinila sama.
Stále nejaké "priority".Teraz sa chceš partnerovi pomstiť tým, že dieťa bude mať tvoje meno.
Pritom sa stará o vás na 100%.
Ukľudní sa, bábätko potrebuje kľud a buď rada, že ti to partner ešte toleruje.
Si ako malé dieťa, pritom život je taký krátky!
Z pôrodu máš traumu a tu treba spracovať.
A ver mi, že robiť veľkú oslavu...urobte si s priateľmi opekacku na záhrade s dobrými priateľmi, rodičmi . Každý niečo prinesie, bude uvoľnená atmosféra a nemusíte mať stres z chystania svadobnej hostiny.
Želám vám veľa šťastia a radosti z detičiek.
🥰

anonym_7c2e16
25. aug 2026

@anonym_autor zobrala by si si niekoho s kým sa denne hadaš?Stará sa, dedi budú po ňom dediť, má vyživovaciu povinnosť čo je dôvod, že tak túžiš po svadbe?máš hodnotu aj bez jeho priezviska.Akurat sa ochudobnis o vdovské, ale čo bude o desiatky rokov je jedno.Nikdy by som sa neprosila o vydaj raz sa môže stať, že to ocenis.Teraz sa sustred na dieťa a pôrod.

anonym_8658ac
25. aug 2026

A prečo sa hádate?Ja by som si nikdy nezobrala človeka s ktorým sa hadam, skôr či neskôr by bol rozvod a zbytočne opletačky s tym.V prvom rade treba vyriešiť hádky

anonym_761f10
25. aug 2026

Miesto svadby skôr by ste mali viac dbať ake prostredie vytvárate pre deti
Aj ked si nenapisala o com sa tak extremne každý deň hádate ale nieje to vôbec zdravé pre dieťa co to zažíva v tebe a ani nie pre to čo už máte
A samozrejme ani pre vzťah to nieje ok

lenja1
25. aug 2026

U nás to bolo podobne žiadosť o ruku potom prišla stavba domu dieťatko a svadba sa odkladala tiez partenrka bola neštátna len ja som mal plnú hlavu domu prace starať sa o nich. Slúbil som keď dostávam dom čo mi trvalo skoro dva roky bude svadba tak sa ukludnila pochopila že to robím pre nich. Dom sa postavil zabývali sme sa prišla svadba a druhé dieťa. Teraz sama hovorí že to chápe prečo som to chcel tak prečo som sa ponáhľal postaviť bývanie. Opýtaj sa ho čo plánuje možno ti tiez vysvetli niečo. Len nie hádky to nepomôže.

anonym_74ff44
25. aug 2026

@anonym_autor Nechranili sme sa ale podarilo sa to v podstate hned co sme necakali. 

Vy ste fakt necakali tehotenstvo pocas nechraneneho styku? Po prvom mate nedobry vztah, tak zamiesite na druhe? To ma aku logiky? Tie problemy si vytvarate sami. Je tu jedna diskusia s pred dvoch dní, čo už niekto vyšsie opisoval. Tiež si tehotná dáma myslí ako sa o tri roky zoberú. Napísala som jej že o tri roky môžu byť už dávno rozídeni. Vysmiala ma. Dufam, ze si cita tvoj pribeh.

anonym_2900a5
25. aug 2026

@anonym_autor "bola moznost sa vziat pred porodom ale bolo mi luto nemat ziadnu oslavu" 🤦

Veru by ma netrápila nejaká oslava . My sme sa tiež s manželom brali pred narodením dieťaťa, chceli sme to proste stihnúť kým sa narodí a to aj za cenu že to bude len na úrade bez veľkej oslavy čo mne ani jemu nevadilo. Neodkladala by som sobáš kvôli oslave, tá sa dá spraviť hocikedy aj v budúcnosti keď tak strašne na Tom záleží, ale vidíš že sobáš samotný je dôležitejší než ceremónie.

anonym_a5043a
25. aug 2026
@anonym_74ff44

@anonym_autor Nechranili sme sa ale podarilo sa to v podstate hned co sme necakali. 

Vy ste fakt necakali tehotenstvo pocas nechraneneho styku? Po prvom mate nedobry vztah, tak zamiesite na druhe? To ma aku logiky? Tie problemy si vytvarate sami. Je tu jedna diskusia s pred dvoch dní, čo už niekto vyšsie opisoval. Tiež si tehotná dáma myslí ako sa o tri roky zoberú. Napísala som jej že o tri roky môžu byť už dávno rozídeni. Vysmiala ma. Dufam, ze si cita tvoj pribeh.

@anonym_74ff44 Ano, tu sa vsetky dusuju, aka je pre nich hostina dolezita a ako sa zoberu po porode a realita je taka, ze ziadna svadba nie je. Tiez som si na tu temu spomenula.
Realita po porode: decko reve, vsetci nevyspati a nervni, chlap ma dieta s menom po nom, zena navari a uprace a s deckom nikam neujde, takze motivacia 0.

marianarem
25. aug 2026

@anonym_autor A nie su tie hadky v skutocnosti kvoli tomu, ze mu podvedome zazlievas, ze si ta este nezobral? To druhe tehotenstvo ti to mozno pripomenulo a teraz ti na nom moze vsetko vadit. Pytala si sa ho teraz niekedy na svadbu, ci este vobec nad nou uvazuje?

anonym_1b7808
25. aug 2026

@anonym_autor my ti chceme naozaj pomôcť. Podľa mňa je veľmi dôležité napísať okolností hádok a či si ťa chce alebo nechce vziať. Bez toho ti ťažko poradíme. Utrieď si v hlave či si ho TY chceš brať. Zisti či si ťa chce vziať (áno/nie, prečo, kedy…). Ak chceš svadbu tak trvaj na tom, že je to pre teba dôležité a v kľude riešte konflikt. Ja nehovorím že to robíš ale ak sa v návale hormónov s ním začneš hneď hádať prečo si ťa ešte nevzal tak tomu nepomáhaš. Normálna kľudná debata kde vyriešite problém ako dvaja dospelí ľudia. Asi tak hrozný nemôže byť keď si smutná, že nie je tvoj manžel a budete mať spolu 2 deti. Hádam s nim komunikovať vieš. Ak nie, tak načo vôbec chceš takého za muža? Ktorého nezaujimaju tvoje pocity? Ak ho tvoje pocity zaujimaju tak sa sakra o nich rozprávajte.
Ale fakt musíme vedieť trošku viac o tomto celom aby sme ti poradili. Chcem ti pomôcť. Len ťažko keď ani nevieme aký je jeho názor.

kitycat
25. aug 2026

Akoze keby bol porod bezproblemovy, tak toto divadlo s priezviskom pre druhe bysi nerobila????

autor
25. aug 2026
@kitycat

Akoze keby bol porod bezproblemovy, tak toto divadlo s priezviskom pre druhe bysi nerobila????

@kitycat ale ved to ze bol porod narocny nema nic s tym ze by mi ine priezvisko vadilo aj tak. To bola len ceresnicka na torte ze som sa citila na zomretie.

kitycat
25. aug 2026
@anonym_autor

@kitycat ale ved to ze bol porod narocny nema nic s tym ze by mi ine priezvisko vadilo aj tak. To bola len ceresnicka na torte ze som sa citila na zomretie.

@anonym_autor tak je dovodom odlozenej svadby, ze chce veselicu a nie len uradny sobas?

Strana
z3