icon

Môže vzťah veriaceho a neveriacej vydržať?

23. nov 2024

Priateľ má veriacu rodinu, chodia do kostola a riadia sa prikázaniami. Trvajú na tom, aby aj ich deti išli v ich šľapajách. Ja som z pohodovej rodiny, kde si robíme vlastne všetci čo chceme. Nemáme nijak stanovené čomu by sme mali alebo nemali veriť, máme v názoroch a postojoch úplnú slobodu. Rodičia mi nikdy nevyčítali žiadne moje postoje a presvedčenia. Priateľ je veriaci ale nežije vierou natoľko ako jeho rodina. Nevadi mu moja neviera. Do kostola s nimi ochotná chodit nie som ani na sviatky, pri stole na návšteve sa nepomodlím s nimi. Zároveň mi nevadí ich viera, akceptujem ju, ale chcem tiež byť akceptovaná a prijímana nimi taká aká som. Jeho rodina nie je stotožnená s mojim postojom. Cítim že ma nemajú v láske. Nechcú ma do rodiny. Myslíte že by takýto vzťah mohol fungovať? Alebo bude môj postoj k viere vyvolávať v ich rodine stále konflikty ?

senta_sofia
24. nov 2024

Ak ta dokaze podrzat, zastat sa ta, tak ano. Ak bude chciet vyhoviet im a podriadovat sa tomu, co chcu oni, tak nie. Teraz je to len o vas dvoch, ak pridu deti, bude na pretrase krst a ine sviatosti. Neviem, ci dokaze ustupit aj v tomto, resp. ci budes ochotna sa prisposobit ty.

autor
24. nov 2024

@hopsas toto mi príde, že vlastne ty si jemu dala len jednu možnosť, žiť podľa teba. Takýto vzťah by som nechcela určite. To ako on musí s tebou dodržiavať pôst a prikázania ? Alebo len ty a deti sa riadite vierou a on si žije podľa seba? Mali ste svadbu v kostole ?

Sú veci ktoré dokážem prijať a ustúpiť v nich, napríkad krst, aj keď viac by sa mi páčilo, ak by dieťa malo možnosť samo sa rozhodnúť v staršom veku, či chce krst alebo nie. Ale dokážem akceptovať, že by sme dali pokrstiť dieťa, pre partnerov pokoj na duši, s tým že ostatné sviatosti budú už závisieť od rozhodnutia dieťaťa. Že nebudeme do ničoho dieťa nútiť, lebo rodina si želá niečo. Do kostola by som dieťu určite nebránila, ak by tam chcelo ísť. Ale ani on tam nechodí tak jedine jeho mama by tam možno chcela diaťa nosiť. V čom by som sa nevedela prispôsobiť je svadba v kostole, lebo ak mám dobré info, je potrebné aby obaja mali krst, prijímanie aj birmovku na svedbu. Vziať sa v kostole by som urobila pre neho, lebo pre mňa to je len miesto a na tom mi nezáleží, ale ak by som mala preto podstúpiť birmovku alebo niečo iné, tak to by som neurobila. Ani nie že z tvrdohlavosti, ale už len zo samotnej ucty k veriacim. Nedokázala by som podstupovať obrady ktorým totálne neverím a nemajú pre mňa žiaden výzvam. To by nebolo korektné. To by bolo hádam horšie, než nemať svadbu v kostole aj pre toho veriaceho. On by to po mne určite nechcel.

autor
24. nov 2024

@slovakboy toto mne nedáva zmysel, prečo by som sa tvárila že sa s nimi modlim pri jedle zo slušnosti. Oni tiež by sa netvárili zo slušnosti že sa nemodlia pred jedlom, keby boli na návšteve u neveriacej rodiny.

autor
24. nov 2024

@derdia čítala som knihy o rôznych náboženstvách, lebo ma to záujímalo, čím sa riadia rôzne náboženstvá a kultúry. Nepoteším ťa, biblia mi moc neulahodila. Viac ma zaujali náboženstvá východnej kultúry. Keby musím niečomu veriť, tak radšej tomu učeniu. Príde mi oveľa zmysluplnejšie, ale našťastie si nemusím vyberať žiadnu vieru, ostávam teda naďalej nábožensky neangažovaná. 😊

cacianka
24. nov 2024

Nemusíte mať všetky sviatosti obaja, stačí iba 1 a ten druhý ibycsuhlasi že nebude brániť veriacemu manželovi/-želke vychovávať a viesť deti k viere.
Sobáš veriaca - neveriaci je naozaj možný v kostole.

hopsas
24. nov 2024

Anonym odpoveď na tvoju otázku - manžel si ma chcel vziať aj keď vedel aká dôležitá je pre mňa viera čiže rešpektuje pôst sviatky chodenie do kostola. Ak chce, dodržiava to so mnou, ak sa mu nechce , tak nie. Ale určite mi nerobí napriek ako to niektorí zvyknú. Že ty máš post? Tak ja si uvarím klobásu a budem ti ňou mávať pod nosom a vysmievať sa ti že ja môžem a ty nie. Už neviem ako to mám vysvetliť. Je to vec voľby. Ja som si zvolila vieru v Boha a nevzala by som si ho ak by to nerešpektoval. Do ničoho ho nenutim svadba so mnou za takýchto podmienok bola jeho voľba, chápeš? Svadba bola v kostole so špeciálnym obradom pre svadbu veriaceho a inoverca.

lucia147852
24. nov 2024

nemusis mat sviatosti. Existuje specialny obrad pre katolika a neveriaceho. Pre teba je to ako na urade, ano beriem, ano slubujem. Ale neprisahas na kriz, nespominas bozie meno. Pre katolika, je to sviatost. Musel by poziadat cez farnost na to dispenz od biskupa, čo je vlastne formalita. Ty akurat vyhlasujes, ze by si nebranila katolickej vychove deti.

autor
24. nov 2024

@lucia147852 aha nevedela som že taká možnosť je, až tak som sa nezaujímala o to ešte

vorkola
24. nov 2024

@kvieta No vsak , ako pises Ty,tie najväcsie k...vy,co sedia v prvych laviciah v kostole ,ak to skutocne mas preverene, potvrdene , to zlo videne na vlastne oci, ( ale nie, ako jedna pani povedala), tak to v cirkvi neplati A toto zase pisem ja kostol ,prve lavice ,,MOZU SA LEN ZA VERIACICH VYDAVAT,ALE PRI TOM AKO PISES ICH SPRAVANIE? NIE JE V SULADE S VIEROU, TAK PRAVI
VERIACI NIE SU,len sa tak tvaria.Ale nemozem odsudzovat ,a svedomie inych nepatri do kompetencie veriacich riesit, svedomie nikoho.Ja len pouzivam neviem,,neodsudzujem,nepoznam problem, ja ako veriaca sa mozem len pomodlit,Mna do toho nic,ci skutocne veriaci, alebo neveriaci,ma alebo nemá ciste svedomie, dokonca ani donho nevidim, Od toho je jediny sudca, ktory na konci cias raz pride a z pohladu mojej viery,ten sudca je Jezis Kristus, A na vyriesenie velmi tazkych priestupkov
napr.,vrazdy neplalenie vyzivneho atd,atd, su sudy. Botka,neni o com

autor
24. nov 2024

@hopsas nerobí ti napriek s klobásou ? Panečku, keby si dal klobásu, keď sa ty pôstiš, tak by ti akože robil napriek? On kvôli tebe mal svadbu v kostole a nechal svoje deti pokrstiť, rešpektuje tvoje zvyky a oslavuje tvoje sviatosti. Ale keby jedol klobásu počas tvojho pôstu, tak by ti robil napriek? Až mi toho muža ľúto prišlo, však ten ťa musí mať rád ako šteňa svojho pána, ked sa ti tak podriaďuje. Tak u vás je to zjavne o tom, že manžel sa ti podriaďuje vo všetkom, ty máš svoju pravdu a on si ťa vybral, tak musí žiť podľa teba. Asi ťa mal veľmi rad, keď si ťa zobral. Len ako ten štýl akym to píšeš, neviem či si to reálne vážiš, lebo píšeš to ako samozrejmosť, že on vlastne sa prispôsobil, lebo ak chcel teba tak musel sa podriadiť. Akože z tvojho vyjadrovania o ňom necítiť žiadnu lásku, nie to ešte úctu, neviem či si to uvedomuješ. Len taký úplný chlad a povýšeneckosť, možno až panovačnosť si vyjadrila vo vzťahu ku nemu. Každopádne neviem si predstaviť ako žijete, hmm zaujímevé. Tak ale keď vám to takto funguje. Prepáč že tak úprimne píšem, nie je to útok na teba, iba môj postreh. Ten chlad z tvojho textu mi nedal ti to nenapísať. Možno ti to pomôže zamyslieť sa trošku. 🙂
Ja by som nechcela mať manželstvo založené na mojom egu ale zas ani sa podriaďovať vo všetkom. Zatiaľ tolerancia u nás funguje, len s jeho rodičmi to je asi tak ako u teba. Že očakávajú nech ja sa akoby podriadim ich životnému štýlu. Čo mi nepripadá správne.

hopsas
24. nov 2024

Áno ak by som ja držala.post a on by si varil klobásu je to nedostatok rešpektu. To je rovnako ako keď ideš do moslimských krajín a behas im tam v minisukni. Spravila by si to tam? Komentáre o mojom.manzelstve sú dosť prízemné čiže sa nad to povznesiem ale aj to ako reagujes je dôkazom toho že nedokážeš byť tolerantná k svojmu veriacemu partnerovi a za mňa by si ten vzťah mala ukončiť.

bonboniera
24. nov 2024

@hopsas tvoj prvý príspevok v tejto téme sa da krásne zhrnúť do jednej vety - takýto vzťah funguje keď sa neveriaci stopercentne prispôsobí veriacimu.
Ty si klasicky kresťan, plná huba tolerancie ale iba vtedy keď majú ostatní tolerovať teba 😄 a potom tu vyplakávate ze prečo hádžu všetci kresťanov do jedného pokryteckeho vreca. No prečo asi 🙂

hopsas
24. nov 2024

@bonboniera a ako by to malo fungovať inak? Veriaci by sa mal zriecť viery v Boha? Aby toleroval neveriaceho? Toto nemá zmysel asi už riešiť. Neveriaci toto v živote nepochopí. A mimochodom ide z teba ukážková tolerancia 😄

kvieta
24. nov 2024

@hopsas To znamená, že keď by si ty mala intoleranciu na laktózu, nekupovala by si domov mlieko, lebo ty ho piť nemôžeš?

hopsas
24. nov 2024

@kvieta to fakt ideš toto porovnávať?

kvieta
24. nov 2024

@hopsas pre mňa ako neveriacu je to úmerné.

bonboniera
24. nov 2024

@hopsas ja teba tolerovať predsa nemusím, ja som neveriaci satan ;)

kvieta
24. nov 2024

@hopsas Ty nemôžeš jesť, on by mohol, keby to tebe nevadilo.

hopsas
24. nov 2024

Výborne blahoželám tu prítomným tolerantným dámam za ukážku ako to má v modernom svete fungovať.

bonboniera
24. nov 2024

@hopsas ale som rada ze si vlastne potvrdila to co som napísala - ze vzťah môže fungovať iba vtedy keď neveriaci drží hubu a na sto percent sa prispôsobí tomu co chce veriaci. Miluj blížneho svojho ale iba keď drží hubu ze áno ;)

kvieta
24. nov 2024

@hopsas Prehodnoť radšej, čím podmieňuješ svoju spokojnosť v takom vzťahu. Po tolerancii z tvojej stopy niet ani náznak.

kvieta
24. nov 2024

@kvieta škriatok🙂 nie z tvojej stopy...🙂

zltalienka
24. nov 2024

Autorka: ak si ochotná mať sobáš v kostole, dať pokrstiť deti, tak si myslím, že ani viac nebude od Teba chcieť Tvoj súčasný partner, keď ako sama píšeš, "nežije vierou až tak". A čo sa týka jeho rodiny a ich požiadaviek, tak to bude musieť "usmerniť" on. Je to jeho rodina. Pokiaľ však to budú ľudia čo sa pletú do všetkého, užijete si s nimi aj v iných otázkach, nielen vo viere.

slovakboy
24. nov 2024

No ale mali by. Veriaci u neveriacich by ich nemal nútiť sa modliť. Oni sa môžu pomodliť aj v duchu a rýchlo vtedy. Netreba robiť bigótne prezentovanie sa.

zltalienka
24. nov 2024

"Za neho by ma mrzelo, keby sa hádal s rodinou kvôli mne. On sa postaví za mňa, poháda sa s nimi kvôli mne, len to ja nechcem. Mňa to stále mrzí keď si ma zastáva a narúša to jeho vztahy s rodinou. Lebo viem aký sú pre neho dôležitý a ako ich má rád." Toto je problém. Presne kvôli tomu by som do toho nešla.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zltalienka
24. nov 2024

Ale s tou klobásou je fakt o tolerancii. Predpokladám, že hopsas má rada klobásky. Naozaj tie 2 dní v roku keď je "prísny pôst" nie je problém pre milujúceho partnera vydržať a nedať si. Zhodou okolností ako tehotná som nemohla klobásu ani cítiť (hneď išiel celý obsah môjho žalúdka von) a manžel si ich celých 18 týždňov kvôli mne nekupoval.
A čo som videla svokra tiež nenavarí určité jedlá,keď vie, že jej manžel ide na testy a kvôli nim niektoré jedlá nemôže. Veď je to normálne vo vzťahu, kde sa ľudia majú radi.

zltalienka
24. nov 2024

@lonely66 mne by to za to nestálo, aby som manžela/partnera dostala medzi "mlynské kamene". Načo si komplikovať život?

kvieta
24. nov 2024

@zltalienka Samozrejme, že áno, tiež to tak vnímam. Len to nie je samozrejmosť. Treba si to vážiť a nevyžadovať si to, ak to ten druhý tak necíti. Nechcem, aby to zle vyznelo, no z celého čítania tu mi vychádza, a nie len z neho, že veriaci si myslia, že neveriacim sa jednoduchšie prispôsobuje im veriacim, lebo však neveriacim je to jedno, kostol je iba miesto, pre pokoj v rodine... Nie je to pravda.

lonely66
Odpoveď bola odstránená