Môžem sa pýtať moslima na jeho vieru?
Ahojte baby, aktuálne sa nejaký čas stretávam s muzom, je moslim ale žije a pracuje 20 rokov na Slovensku. Co sa tyka viery bavili sme sa zatiaľ iba okrajovo. Viem ze bude teraz Ramadan, viem zhruba co to obnasa ale myslíte že sa ho môžem opýtať na podrobnosti ze co z toho vyplýva pre mňa? Nerada by som urobila niečo čím by som urazila jeho alebo jeho vieru nakoľko to respektujem. Myslíte že keď sa budem pýtať na jeho vieru neurazim ho tym? Vôbec netuším ako to oni majú. Ďakujem za skúsenosti z vašich životov s moslimom
@freepalestine áno, svoju odpoveď som už našla 🙂 dám mu šancu a určite neplanujem prestat sa s ním stretávať.
Ja len naozaj žasnem ako ľudia zovseobecnuju a hádžu všetkých do jedného vreca. Ale chápem, ta nenávisť voči iným rasam, náboženstvam a k akejkoľvek inakosti je v nás ludoch zakorenena velmi hlboko
@pipimonterova stale netusim,kde ti zelam nieco zle? Ty povazujes seba za zlu , ked stretnut samu seba v zlych casoch nepovazujes za dobru vec?
Ja zelam stretnut sameho seba aj tomu " mojmu muslimovi ( ako ho volas) v case nudze, taktiez to zelam kazdemu....aj tomu muslimovi co doma zenu tlcie, aj tomu romovi co ludom pomaha, aj tomu cernochovi ktory niekoho dobodal, aj tomu bielemu co doma bije zenu a deti, a aj mojmu manzelovi zelam, aby stretol sam seba 🙂 samozrejme ma aj mna ( toho dobrotiveho anjela;)
Ako tvrdim, pokial zelanie stretnut sameho seba v case nudze beries ako zelania zla, potom samu seba nechces stretnut. A preco,to si uz musis vysvetlit ty. Chapes moje zelanie?
@pipimonterova este som chcela dodat, pises ,ze o muslimoch su same zle spravy. Ano, to mas pravdu, v telke v novinch politickych bojoch nam ukazuju len to zle. A podporuju neustaly strach v ludoch.
Na druhej strane, ked ti tu vela ludi napise, ze ma aj dobre skusenosti s muslimami tak tomu neveris a mna dokonca vysmejes...
@kremlicka250 sa ozrejmi ze je vela dobrych moslimov,tak ako aj kresťanov,hindov,atd.Ale ty si doteraz nepochopila,ze moslimkka viera je o utláčaní a porušovaní práv zien,to my v europe nechceme,ak im to nevadi,ok ale v Eu a modernom svete tu nik nevhce porušovanie práv zien a deti.
@dobryden Islam nie je o tlaceni nikoho. Sama som z muslimskej rodiny a ani moju babku, ani moju mamu ani mna nikto nikdy netlacil.
A netlacili ma ani ked zistili ze nie som veriaca. Lebo respektujem vsetkych a ani sama nikoho netlacim.
Napriklad, v Egypte historicky boli viac tlacene krestanky zo strane muzov a rodiny ako muslimky. Je to proste tradicia, nie je to religia.
@dobryden moslimska viera NIE JE o utlacani a porusovani prav zien. O postaveni zien si, prosim, precitaj tento rozhovor: https://www.amnesty.sk/rozhovor-zeny-v-islamsky...
Alebo este lepsie, tuto bakalarsku pracu: https://is.muni.cz/th/eb6hz/Bakalarska_diplomov... (ak je to priliz dlhe, staci zaver)
Islam je o tomto: O viere v jedneho jedineho Boha.
@dobryden o konkretne ktorych moslimoch hovoris?
@michbel no videla som tie dokumenty obliatych muslimskych zien...ty v poriadku
ja len dam priklad z Turecka. Casto vidiet kamosky - dievcata, alebo zeny co spolu travia cas a z toho jedna zasatkovana, ostatne tricko a kratasy/sukna/saty … ide o odlisnost. oni ako narod sa nesudia a toto nieje pre nich meritko cloveka a slovaci by sa pozrali ako psy. mozno by ani ruku nepodali takemu cloveku, lebo ved je iny…
len taka moja myslienka k tejto tu hadke. netreba presviedcat neznaleho cloveka, raz staci povedat. ked je debil, zial ide si svoje. ked je aspon trosku inteligentny, vezme si z toho nieco (nie nemyslim zmenit nazor)
@kremlicka250 ale preco by som mala v zlych casoch stretnut samu seba??Asi ze preto,ze ty si myslis ze som zla,vsak🙂Aby som v tych zlych casoch dpoznala svoju tvar,inak sa to pochopit neda,ale to je jedno.A potom,preco by svet podsuval nieco zle o muslimoch-ak by to tak nebolo??Len sa zamyslam preco by to kto robil a co by z toho mal,keby vsetko to-a je toho kvantum-by bolo vymyslene.A da sa to kvantum info vobec vymysliet??Cize aj ten terorizmus v Europe je vymysleny?Aj tie zle skusenosti zien su vymyslene??
@pipimonterova Ja som v podstate feministka, a vnimam Slovakov ako prilis tradicnych a konzervativnych - manzel vacsinou viac zaraba, zena je doma alebo zaraba malo, materska az 3 roky na dieta!!!
Po rozvode, zena nema ani karieru ani peniaze.
V mojej rodine nikdy takto nebolo, peniaze mali rovnako aj zena aj muz. Rozhodovali o vsetkemu spolu, mozno o trochu viac rozhodovala zena.
Nikdy nebolo dolezite vydat sa ale byt samostatna.
@pipimonterova a ja niekde tvrdim, ze je nieco vymysline? To si kde prisla na to prosim ta?
Ja som pisala, ze ukazuju to zle.
Ze neukazuju aj to dobre. A preco by mi byt skusenosti zien vymyslene? To kde tvrdim?
Ze napriklad v Afganistane nejaky trulo tlcie svoju zenu a preto, ze sa niekde nejaky zly trulo niekde odpali a pozabija ludi, stale neznamena, ze VSETCI muslimovia su zli ludia.
Tak isto ked romska skupima zbije bieleho, stale si nemyslim ,ze VSETCI romovia su zli ludia.
Taktiez ked slovak v irsku zavrazdi miestu zenu, nemyslim, ze vsetci slovaci su zli. Ked skupina fararov znasilnuje malych chlapcov, stale si nemyslim, ze VSETCI fafary su zli..ja uz netusim ako jasnejsie to mozem napisat.
@pipimonterova povedala som, ze uz neprispejem, ale dala si dobru otazku, ktoru preparafrazujem:
Preco sa len to zle o moslimoch medializuje? (Aka zamerne robi z islamu strasiak; kto z toho ma prospech?)
Vysvetlim narychlo:
Co ovlada svet? Uzera (banky), sex, drogy (alkohol atd), celebrity..
Co je v islame zakazane? Uzera (uroky), predmanzelsky sex, drogy (vsetky) a uctievanie kohokolvek ineho okrem Boha.
@freepalestine takze tvrdis ze zena ma v Islame take iste prava ako muz,moze si vziat za manzela aj kresťana,mozu sa sa spolu modliť v jednej modlitebné,jedno ci mužskej alwbo ženskej casti,pred súdom ma jej vypoved tu istu váhu ako muz.A dieta po rozvode moze vychovavat ona.Moze aj ona zbiť manzela za neposlúchnuť,nie oen on.
@kremlicka250 v Afganistane bije trulo svoju zenu aj preto,ze to ma povolené v Korane,u nas ked nejaky trulo bije zenu je to trestny cin,nevidíš ziaden rozdiel?Stale ti tu vysvetľujeme jedno,nejde o to kde ,kto co robi zle.Ludia su vsetci rovnakí na svete,ide o to ci je toto spravanie regulované zakonom.V eu mame zakony.V moslimskom svete sa riadi sariou,ktora ostala v stredoveku.Zakon akoutni ruku prú krádeži,povilene otročeniu ,dovolené 4 manželky,zbiz zenu za neposlušnosť,a podobne stredoveké praktiky u nas uz neplatia.K tomu uznávanie muza ktory bol pedofil a zil nemravnym životom.Nik nepise ze su zli a podobne,su taki ako aj u nas muzi.Ale zakon ktory vychadza z nabozenstva je neakceptovateľný.Okrem toho zenu povazuju za menejcenní,podriadenú muzovi.
@michbel zena je dnes doma a manzel zaraba?To vnimas velmi zle,takto sa hypoteky dnes nesplacaju,nie je socializmus.A zadalsie,ze by muzi zarabali viacej-to sa uz kvoli rovnopravnosti zakazalo.Su take posty,ktore obsadili zeny,ze muzi mozu len snivat.Jedina diskriminacia,ktora tu skutocne ze existuje,je diskriminacia tehotnych zien a matiek s malymi detmi.Nie vsak vo vsetkych sektoroch.Tyka sa to hlavne zavodov
@kremlicka250 tak ak to nie je vymyslene,o com sa tu bavime.Takze je to vsetko pravda,to ich ohavne spravanie.Co si tu budeme nahovarat.Moslimky su chudery a vzdy tito "muzi"budu chciet nad nimi vladnut(rovnako ako nad europankami).A ano,kazdy moslim.Vzdy sa to v tom vztahu prejavi-ta ina kultura.Nikdy to do seba nezapadne,az tak moderny moslim nebude nikdy-barz aj tu budu zit milion rokov v Europe.A ak zena europanka si zastava tento podriadeny sposob zivota k daakemu zaostalemu škaredičovi-tak ja uz neviem co s nou,ak je schopna samu seba odsunut na poslednu kolaj.Podalsie,len tak som si tu citala stare diskusie.Samozrejme dalsi problem je,ktory tu nie je spomenuty,ako sa sem vydajom zo europanky chcu kvartirovat.A je to problem vo velkom,tieto vyuzivacne sobase.Krasna to laska,vsak...A potom pride plac ak si europanka nanominuje do zivota takeho parazita,ktory ju bude dirigovat a na ktoreho bude iba len robit-lebo sak kto ho tu chce zamestnat.A apropo,len tak som si hodila pre prcu do gugla moslimov,ze teda ci aspon najdem jedneho sympatickeho a ne😃,proste milion fotiek neakych bradatych so supkami na hlavach,proste,toto nie su chlapi z ktorych by som mala bordel v hlave kvoli vyzoru.Preto ani nechapem ako mozu balamutit europanky lebo tie predispozicie pritazlivosti tam nejsu...to je ako uskromnit sa s neakym malym bradatym komarom
@pipimonterova @dobryden
Popravde, uz nemam energiu s vami diskutovat. Ak ste sa rozhodli nenavidiet kazdeho muslima na svete a cely Islam, je to vasa vec. Ak vase argumenty su dovolenkove pribehy inych zien, hororove pribehy zo sprav a v zivote ste sa s muslimom nerozpravali o viere, o zivote o vsetkom, pokial beriete ,ze muslimovia su vsade rovnaky a nedavate sancu ani jednemu , naozaj nema zmysel pokracovat.
Zbytocne vam tu bude davat aj pozitivne priklady aj dobrych a stastnych ludi, zijucich v tejto viere.
Ked chcete v zivote vidiet len to zle, je to vasa volba.
Idem si ja zit svoj zivot , zite si svoj....popravde, ked som zila este na Slovensku, tiez som som bola skepticka voci moslimom. Sice nie az do takej miery, ako citam vase prispevky. Ale zvolila som trosku iny pristup, pytala som sa na vsetko ,co mi nebolo jasne, miesto toho aby som kazdeho odsudila.
A idem rovno napisat, "tomu mojmu moslimovi" , ze som rada, ze sme sa spoznali 🙂
Have a nice life ...🙂
@dobryden mas to cele popletene.. zena a muz NIE SU to iste. Uz len zakladna biologia to dokazuje. V kazdej kulture a v kazdom nabozenstve maju trosku rozdielne prava a povinnosti. Aj u nas.. povinna vojenska sluzba bola len pre muzov. Len muzi mali donedavna dovolene volit. Knaz moze byt len muz v katolickej cirkvi. Atd atd
Islam priniesol zenam vela prav a privilegii, ktore dovtedy nemali nielen na blizkom vychode, ale aj v Europe starocia neskor.
Ako niekto, kto pocestoval viacero islamskych krajin, zil v jednej, spoznal stovky ak nie tisice moslimov a moslimiek, cital Koran, stravil stovky-tisice hodin studia nabozenstva, si dovolim povedat, ze ja viem o com hovorim..
dala som ti odkaz na bakalarku, kde je vela vysvetlene, tak sa vzdelavaj.
Kľudne sa ho spýtaj. To je úplný základ akéhokoľvek vzťahu s cudzincom, rozprávať sa o veciach ktoré by si možno so slovákom, čechom či iným týpkom z okolitých krajín ani neriešila
Tam nejde ani tak o náboženstvo ako o mentalitu, nieje moslim ako moslim. Ako tu písala Lenka aj na Slovensku žije veľa slovákov moslimov, osobne si myslím ze so Slovákom moslimom by si určite neriešila veci ktoré by si musela s moslimom z Iránu.
@freepalestine naozaj,mam to pomýlené ja?Cize tvrdis ze muz a zena nie su si rovní,kto to ma pomýlené?A si predstav ze aj zeny su vojačky,aj nikde knazky, a vsetko co robi muz,moze aj zena.Takze vlstne potvrdzuješ tymto len to ze zena v Islame nema take prava ako muz a je menejcenna.Naco si vlstne pisala ze islam nepotoacuje ženské prava,ked ich potláča??Preco silou,mocou chcete dokazat opak a vykresliť Islam tak ako nie je?Uz len to vykrúcania a chytanie za slovíčka je na obhajcoch islamu nesympaticke.V kresťanstve kazdy krestan uzná ze co robil cirkev v minulosti nebolo spravodlive,bolo to hnusne,hnusne je ze knazi zneužívali deti ako aj ze knazi ziju v prepychu a cely Rím je prepych sam o sebe.Ale vy ,prpste obhajujete neobhájiteľné.A snažíte sa Islam ukazat v najlepšom svetle ale sami viete,ze to tak nie je.
@kremlicka250 ja s tebou ani nediskutujem,lebo sa neda.Ja nepisem ze nenávidia moslimov,v podstate ako ludia su milí a ok.Ja pisem ze Islam potláča ženské prava a ich prorok bol pedofil a takyto clovek nemoze byt vzorom pre miliony ludi.
@dobryden neda mi neodpovedat. Prepac, vobec nie je pravda, ze kazdy krestan uzna, ze nie je ok prepych bohatstvo Vatikanu. To sa velmi mylis.
Mna v skole katechta xhcela vyhodit za dvere,lebo som si dovolila povedat ze Bohu je ukradnuta zlata casa v kostole, ze Boh by bol radsej,keby sa to bohatstvo rozda chudobe.
Taktiez nie kazdy uzna znasilnovanie malych chlapcov ako zlyhanie knaza a cirkvy. Zamata sa to vela krat pod koberec, tak sa netvarme,ze nie. A to v dnesnej dobe, nie 100, 200 rokov spat.
Vies aku som dostala odpoved na danu temu, ze to xhudaka knaza diabol naviedol, ze to nie on. Takze ked uz hovoris spravnosti a uznavani si medzier vo viere,tak bud objektivna.
A natahovat sa tu ktora viera je lepsia ,horsia je pekne smiesne.
K tvojej bojovnosti za prava zien..... Tu s tebou suhlasim, zeny by mali mat vsetky prava sveta. Ako aj pravo vierovyznania. Takze pre mna vobec nebojujes za prava zien, bojujes za prava zien, ktore zdielaju tvoj nazor, nebojujes za prava kazdej zeny. Keby ano, tak akceltujes prava zien , si vybrat manzela, vieru, zivot aky chcu....samozrejme opat nehovorim o radikaloch .
A nie, nie som muslimka, nie som prava krestanka ani hinduistka ani budhistka. Takze nie som ovplyvnena ani jednym vuerovyznanim.
@kremlicka250 poses o akej dobr 30 r dozadu?Papez sa za znásilňovanie ospravedlnil,normalni ludia,aj katolíci nesúhlasia s tym co robila cirkev v minulosti,za to moslimi dodnes uznávajú pedofilneho proroka.A europa uz nie je katolícka,povatsine tu ziju ateisti alebo slabí krestania ,ktori ziju teraz a nie v stredoveku.Vid aj lgbti ,ledy v mosl krajinach nebudu zaviest ludi do basy,za to ze ich stvoril Boh ako homosexualov?
@dobryden hej, lebo to v krestanskom Slovensku sa k nim spravaju priam ukazkovo. Kuffa hlasa ze su chori, polka slovakov ze su zdegenerovani a omyl ludstva.
Vela ludi ,co chodi do kostola by svoje dieta vykopla na ulicu,keby zisti ze je gay alebo by sa sla modlit aby bol normalny. Tak sa netvarme aky sme my len tolerantni. Este ti aj farar povie,koho mas ist volit.Minuly rok mama videla ako z kostala pani vyhadzovala bezdomovca. Lebo, sak predsa bezdomovec nema co v kostole robit, ze?
Ako to hovoril Jezis? V druhom oku smiietku vidis a vo svojom brvno nevidis?
Netvarme sa ,ze ta a ta viera je lepsia ci horsia.
Nestotoznujem sa s vela vecami v takej alebo onakej viere a netrufam si povedat koho viera je aka. Zalezi od toho ,co ti ako cloveku dava, kam ta posuva. Niekto moze byt v kostole, ci mesite 24/7, proste pokial je zly clovek,je proste zly clovek. Je mi jedno ci veri v Boha, Mesiasa, Alaha ci Duhu alebo lesnych skriatkov. Takisto je mi jedno v co veri dobry clovek.
@kremlicka250 ale ja s tebou suhlasim,ja ti v tomto vobec nepodporujem.A ked uz spominas Ježiša on bol priklad mravnosti,nie Mohamed.leb problem medzi nami dvoma je ten,ze ja kritiku na krestanstvo viem prijat,zatial ked niekto vysloví kritiku na islam hned je zle ,ze sme zli,nechápaví a v horšom pripade vybuchne niekde bomba ako v redakcii Hebdo.

@pipimonterova kyselinu??? Vasa hlava ocevidne nie je v poriadku.