Muž popíja. Mám odísť?
Ahojte,s manzelom sme spolu 12 rokov,mame 2 deti. Uz dlhsie som si vsimla,ze si rad trochu vypije. Napriklad cez leto 2 piva,takze nikdy nie je opity,len tak lahko v nalade.
Posledne mesiace mi to uz vadi,lebo pil viackrat do tyzdna,aj ked mi slubil,ze nebude.
Obcas si doma otvori pivo,ale napr. som zistila ze flasa vodky,kt. dostal k narodeninam je prazdna. Proste potajme si vypije,ja vidim,ze je v nalade a on sa tvari,ze nic. Viackrat sme sa o tom bavili,stale hovoril,ze vie,ze ma problem a posnazi sa prestat.inak ako otec je super,o deti sa stara,berie ich von,k lekarovi,zo skolky....proste vsetko.ale toto mi uz vadi,stale kontrolovat ci si vypil.nikdy nie je agresivny,len jemne v nalade.
Som mu povedala,ze je alkoholik a on sa ani nehadal.
Ja neviem ci ma zmysel to este riesit alebo odist. Proste mu neverim,ze prestane pit.
Dnes siel pre dceru zo skolky,ze este pojdu na ihrisko.no a zastavili sa v nejakej restike,ona si dala palacinky a on zade prisiel v nalade. Pre mna je toto neprijatelne,kym.on sa tvari,ze sa nic nedeje.
A šoféroval keď išiel s ňou? Prišiel taký, že sa nevedel o ňu postarať? To, že si dal niekde v reštaurácii pivo keď bol s dieťaťom vonku ešte neznamená, že je nezodpovedný rodič pokiaľ s ňou bol pešo. By ma ešte zaujímalo čo je u teba výraz , že je v naladicke. My tiež ideme koľkokrát cez leto s deťmi na zmrzku a deti si dajú zmrzku a muž veľké pivo a ja malé. To neznamená, že je niekto zlý rodič.
A mne napríklad nepríde normálne keď milujúca matka na svoje dieťa povie decko tiež to asi o niečom vypovedá
@matullienka mal ist na hodinu,prisiel po troch...neviem ci mal len pivo. Raz som nasla ucet z bufetu a bolo tam vino aj tatransky caj.
Mne by veľmi vadilo, keby bol manžel niekoľkokrát do týždňa "v nálade". Normálne je, že keď si dospelý človek dá pre chuť alkohol, tak toľko, aby zostal triezvy. Ak je na ňom pravidelne požitie alkoholu vidieť, buď nezvláda zastaviť pitie včas, alebo tú "náladu" potrebuje cielene. A nejak sa mi nechce veriť, že dospelý chlap neabstinent je v nálade po jednom pive, fakt nie 🤔 jedno pivo môže mať taký vplyv možno tak na mňa, s mojimi 47 kilami, ktorá si raz za pol roka pričuchne 😄 určite by som to s ním riešila, otázne je, čo vyriešiš, keď on nemá záujem.
@thoughtfulweirdo ved to,z jedneho piva asi nie je tak v nalade.
On sa tvaril,ze ma zaujem to riesit,par tyzdnov bolo lepsie a teraz zase za tyzden 3krat co je v nalade...
A na ten účet pil sám alebo pozval aj kamaráta? Daj s ním reč a povedz mu na rovinu, že sa ti to nepáči a nesúhlasia s tým a ak to nechce riešiť s dr bude doma fúkať a budete to riešiť spolu. Ak s tým neprestane, že si zbalila veci a deti a odídete. Možno sama uvidíš, že má naladicku aj keď by mal minimálne množstvo alkoholu
@matullienka sam s dcerou,ked boli von.
Ja som mu to velakrat povedala,ze mi vadi ako casto pije. Preto pred mnou zatajuje co kde vypil. Naladu z jedneho piva nema,sme spolu dlho a poznam ho. Minule si dal vecer jedno pivo doma a skoro to nebolo poznat na nom. Takze ked pride v nalade,tak vypil urcite viac
autorka, ani nejdem čítať diskusiu. rovno sa ťa opýtam jednu vec. píšeš, že ako otec je super...
čo vaše manželstvo? všetko klape? je pre teba stredobodom pozornosti a ty preňho? alebo je človekom, na ktorého sa vysype vrece pripomienok či sťažností, čo neurobil, prečo to neurobil, ako to urobil, mal to urobiť inak....? čo sex? stále vášeň a duševné naplnenie? alebo je to tak 1-2x do mesiaca, len aby bolo?
totiž veľakrát takéto popíjanie začína aj z dôvodu, že dotyčný je z niečoho nešťastný. či už z práce, zo vzťahu, z nie úplného zdravia, atď...
@panelacikova tak po 12 rokoch spolu, s 2 detmi a bez rodiny,ktora by pomohla,tak je sex a vztah tak trochu o nicom.
Ja spavam s babatkom,ktore sa budi kazde dve hodiny a som non stop nevyspata.
On spi 8 hodin,v robote pohodicka. Tak jasne,ze ten vztah nie je uplne super.
Ale to sa neriesi alkoholom.
Viem, že nie. Ale niekde zlyhala komunikácia. Hovoríte o tom? O vzťahu, sexe, alkohole....?
Vôbec nechápem koľko žien tu obhajuje problém s alkohol. Vôbec to neni normálne a byt v nálade par krat do týždňa. Je jednoducho hladinkár ! Toto sa zvykne stupňovať až padne na úplne dno. Pozor aby si nebola spoluzavisla 🙂 jednoducho si kup treger a panko bude fúkať a ak nebude chcieť je jasný. Nerob ziadne ústupky lebo dobrý koniec ta nečaká s alkoholikom
“”Ako neviem z coho, financie ani praca ho netrapia,v podstate nemame ziadne vazne problemy.””””🤣Tak potom preco riesis jeho pitie ked nemate ziadne problemy?…
Asi by som pockala nejaky cas, ci sa neumudri. Nie dlho, mesiac, max. 2. Ked vravel, ze zacne sportovat a ked si chybu priznal.. Mozno by ste si mohli aj vyjasnit, co je pre teba neakceptovatelne a dohodnut si pravidla, napr. ze nebude pit, ak bude sam s detmi a pod.
Čím ďalej píšeš, tým viac mám pocit, že hlavný problém u vás nie je alkohol, ale váš vzťah. Že ochladol a každý tento fakt riešite po svojom, miesto toho, aby ste sa ho spolu snažili oživiť. Tvoj muž alkoholom a ty hľadaním zámienky, prečo ho skončiť.
Absolútne máš pravdu v tom že to ako žijete sa nerieši alkoholom..ale treba to riešiť..čo platí na tvojho muža vieš ty sama najlepšie, nikto ti asi úplne neporadí ako to máš s ním vykomunikovať ale treba aby vedel ťe si v tom o čom mu hovoríš nekompromisná..žiadna náladička z alkoholu, schovaná fľaša vodky ani alkohol s dcérou na palacinkách nie je v poriadku…každý alkoholik ktory aj keď je len hladinkár ti neprizná že je závislý, že má problém a že potrebuje liečbu..kopec žien tu píše že jedno pivo je ok…ale podľa toho čo opisuješ už dávno nejde o jedno pivo večer..tolerancia alkoholu na Slovensku je zúfalo pozitívna a potom to tu tak aj vyzerá..pol národa vyrastá medzi alkoholikmi a vačšina z nich to potom považuje za normu, že je v pohode piť…úplne v pohode je nepiť..asi by bolo dobré mu povedať že s tým alkoholom u neho máš
vážny problém ,a keď to bude zľahčovať, mu povedať že odídeš ak to nebude riešiť..len či máš kam
odisť s 2 malými detmi si zatiaľ nenapísala a to je ťažké rozhodnutie..
Alkohol je akceptovaná droga v spoločnosti. Ak je normalne podľa niekoho denne vypiť jedno-dve piva, podľa mna to normalne nie je. Ani sa denne dostavať do nálady. Ani si doma potajme isrkavatvz tvrdého. Ani ist s dieťaťom triezvy von a vrátiť sa v nálade. Normalne este by bolo ist v piatok alebo sobotu s kamarátmi a dat si jedno dve piva, obcas, dva krát za mesiac dajme tomu. Ja som ako dieťa trávila čas s otcom v krčme, svojim detom by som toto neurobila. Musíte to riešiť inak z toho bude väčší problém. Ano, poznam ľudí co pijú niekoľkokrát do týždňa, obcas do nemoty. Neviem ci by som ich nazvala alkoholikmi ale problém maju. Taký celkovo v živote, ani by nemuseli piť, ale odpútava to odnproblemov.
Tiez sa pripajam k skupine ze robite velky problem tam kde zatial nieje. Skor si to schovava preto lebo by bola hadka. A ano dam si pivo(1-2-3) ked idem s malou na ihrisko cez leto. Nie v zime ked je 0°. Vtedy caj.
@sasanka605 cigarety to isté. je úplne akceptovateľné, že niekto stiahne aj 3 krabičky denne.... je to droga a tiež to ničí zdravie. a tiež ten, čo fajčí, môže byť milujúci otec a manžel.
Môj manžel je alkoholik. Ale nie taký, čo sa spija do mŕtva. Áno, aj to sa mu stáva, ale tak raz za 2 mesiace (značím mu to). On ma alkohol na uvoľnenie, odbúranie stresu. Hovorí tomu, že cíti hmlu - nevidí problémy okolo. Bývalo to aj horšie, lebo postupne si všetci zvyšujú dávku. O 2 roky mu 2 piva nebudú stačiť. My to riešime celý život. Inak je skvelý manžel aj otec. Vie, že ma závislosti a bojuje s tým. Keď nepije, je sladkosti, takže priberá. A tak dookola. S fajčením skončil nadobro po 24r. To je pre mňa obrovský úspech. Ja som mu sľúbila v dobrom i zlom. Máme za sebou patovú terapiu, kde sme to všetko prebrali a bojujeme spolu ďalej. Ak by som ale videla, že to úplne vzdal, ukončím to. A možno toto cíti, preto bojuje.
Práveže takéto problémy riešia chlapa alkoholom,. pre niekoho to môže byť ľahšie ako vydiskutovať problém v manželstve, v posteli či v práci.
Ja som zakázala učiteľkám v škôlke aby otec orál deti domov. Ťahal moje deti do zadymených krčiem, v zime na pelendreky v lete na nanuky, a zakaždým došiel domov pod parou.
Netvrdím že by si mala odísť, skúste to riešiť , rozhovor, poradňa, anonymný alkoholici, liečenie ak treba. A ak vášmu zvťahu dáš šancu, tak hlavne nájdite si čas na seba, pravidelne, večera, kino, ...nájdi ti páni na stráženie na tých pár hodín ak sa inak nedá
Treba mu vysvetliť, že jeho mozog nie on túži podvedome po alkohole. Treba ti riešiť v rannom štádiu. Treba si s ním sadnúť a vysvetliť mu co je alkohol a ako vzniká zavislost .
https://m.psychonautwiki.org/wiki/Alcohol
https://zdravoteka.sk/choroby/alkoholizmus/
Prejdite si spoločne tieto stránky ale s kľudom, nie s hrozenym , krikom a výčitkami. Ten človek je veľmi zraniteľný, jeho mozog sa postupne poškodzuje. Je to veľmi vážna vec, ste v podstate jediny človek ,co by mu dokázal pomôcť. Treba sa ho spýtať čo ventiluje alebo ci sa len nenudí. Ak máte deti spýtať sa ho ci chce vidieť vnúčatá niekedy lebo ze dedkovi z ktorého bude cítiť alkohol sa žiadny vnucuk nebude chcieť baviť. Treba ho stimulovať k iným veciam.
prepáč, ale pri niektorých ťvojich vyjadreniach mi napadá, že mať doma niekoho ako ty, čo striehne na každý glg, čo vypijem, tiež by som tajne, resp v tvojej neprítomnosti "popíjala"... Asi by ste mali riešiť vzťahy medzi sebou, píšeš, že vzťah o ničom, a máte malé dieťa, to ktorý z vás chcel vzťah o ničom zachraňovať dieťaťom? Možno treba riešiť príčinu, jeho popíjanie (nazvala si to správne, toto fakt - aspoň zatiaľ - nie je tvrdé pitie) je možno len dôsledkom
@danica2711 aký je rozdiel v tajnom popíjaní piva a z tvrdého alkoholu? každý jeden alkoholik na svete má podla seba dovod prečo pije, či už tajne alebo verejne.. ak má problém so svojou ženou má ho riešit a nie potajomky nasávať, to mu problém nevyrieši iba zhorší..a žena, ktorá má doma chlapa čo pije asi bude potrebovať pomocť s riešením situácie a nie jej zakryť oči aby popíjal naďalej a ona sa má tváriť že je všetko v poriadku..na to sem nepísala..
@danica2711 nie si sama. Tiez ma to napadlo. Na pivku aj 2 po tazkej praci podla mna nie je nic zleho a mozno fkt zapisa ten stres z manzelstva. Treba sa o tom poriadne porozpravat a skusit to nejak zvladnut. Kompromisy bude ale treba spravit na oboch stranach
@alexnina777 veď píšem, že to majú riešiť, či ty si si z môjho príspevku vybrala len to, čo sa ti hodí na moralizovanie?
@danica2711 áno presne ako hovoríš, to som si vybrala🤦♀️ lebo napísať jej že je stíhačka, a byť jej mužom tiež piješ tajne, jej určite pomohlo.. ale aj si poradila to ti treba nechať.. treba riešiť príčinu..
Ale ak je to tak ako hovoríš,že 3x do týždňa chodí v naladicke(podnapitý) a sám priznal že má problém tak asi ten problém je.
Na druhej strane je vidieť že máš s alkoholom aj ty problém,ale to v jeho tolerovaný v akomkoľvek množstve,tak aj preto pije potajme.
Na ďalšej strane,máte vo vzťahu problémy a vyhovárať sa na deti či dĺžku vzťahu není na mieste. Veľa z nás má deti a sex sme mali aj po pôrodoch aj vášnivý. A tiež som s mužom 15 rokov a dve deti o ktoré sa staráme sami, žiadne také že ich šupneme babke a urobíme si romanticky večer.
A ten problém začnite riešiť hneď a nie vyhovárať sa že na potom... A určite ho neopustaj v tejto ťažkej chvíli,keď ťa bude potrebovať,keď ako sama hovoríš,že vám vlastne inak neublizuje.
@nataly420 tiez žasnem koľko zien tu pise ze je to v poriadku, ked aj sam muz autorky priznal ze ma problem 🙈 potom ze mame vysoky podiel alkoholikov na slovensku. No bodaj by nie, ked su s tym vsetci naokolo ok. Každopádne, nezda sa mi to byť ok, ani to kazdodenne pivo po praci nieje ok, aj keď je to "len jedno pivo"

@matullienka takze je normalne ist pre decko do skolky a cestou spat so 4rocnou si vypit?