Na mne závislá kamarátka: Ako sa s tým vyrovnať?
Ahojte,
ani neviem kde zacat, mam kamaratku , byvalu spoluziacku, ktora je zavisla na mne. Kvoli kazdej hoci aj najmensej, nepodstatnej veci mi pise, vola. Ja si ju vypocujem , snazim sa jej poradit, ale niekedy fakt uz neviem. Ma muza, ktory vedela aky je, aj napriek tomu sa zanho vydala.Odist od neho neodide. Byvame v jednom meste. Ja viem, ze kamosky si maju pomahat, ale ja mam tiez dost svojich problemov a neriesim uplne vsetko s nou. Snazim sa ist samostatne svojim usudkom. Ja mam pocit , ze ona nevie byt sama. Ja som skor samostatna jednotka, nikdy som nebola taka, ze musim mat vztah, inak to nema zmysel. Snazim sa rozvijat, napredovat. Dokonca aj ked som sla na VS do ineho mesta, tak bola sklamana, ze preco tak daleko idem. Myslim si, ze je to prirodzene, ze ludia sa niekam posuvaju v zivote. Podla mna kamaratstvo nie je len o tom, ze musime byt stale spolu ako male deti. Ja mam pracu a popri tomu si privyrabam este. Ona skonci a nema nic ,jej manzel je v praci, tak uz pise, vola co robim, kedy skoncim. Zeny sa stazuju, ze chlapi uprednostnuju kamaratov, a toto je presne v opacnom pripade, ze zena riesi len kamosku. Skusala som jej jemne povedat, ze nech sa nehneva, ale fakt pre mna nepodstatne veci nemam kapacitu pocuvat a riesit. Tak sa urazila, ze sa pozname dlho a ci si ju neviem vypocut a zastat.
tak, to už len emočne spoštiť tvoj vzťah ku nej - odtiaľ potiaľ ...
nemusíš jej hneď odpisovať, hneď dvihnúť telefon, hneď súhlasiť so stretkom...
@biba_18 praveze jej hned neodpisujem, ked mam cas a da sa mi , lenze neodpisem, zavola alebo opacne. Mam pocit, ze asi ma ma radsej ako svoju polovicku.
Ludia si k tebe dovolia len tolko, kolko im ty dovolis. Takze ak ta to vysiluje, kludne a bez vycitiek svedomia nastav hranice. Nemusis ani odpisovat hned, ani dvihat a ani donekonecna riesit jej problemy. Ak sa urazi, nie je to tvoj problem.
tiež takú poznám ale ona to nerobila len mne, robila to všetkým - nie v štýle, že volala nonstop, ale išlo o to, že bola taký emocionálny upír a nikto nechcel byť v jej prítomnosti príliš dlho. Keď sme boli von, tak vždy "ten nový človek" ktorý tam prišiel tak bol za "obeť" s ktorým sa rozprávala celý večer.. Opakovala stále tie iste veci dookola.. No proste viacerí sme ju nakoniec odstrihli lebo sa to už ďalej nedalo. Človek jej chcel dobre, ale nakoniec škodil len sám sebe. Treba razantne určiť hranicu a povedať, že máš okrem nej aj iné aktivity. Podľa mňa títo ľudia sú emocionálne veľmi krehký, nemajú žiaden záchytný bod v živote, sú stratení a ty si taká ta kotva ktorej sa chcú chytiť. Bohužiaľ buď určíš hranice, alebo to bude robiť stále
Nastav si hranice, kľudne jej môžeš neodpisovať a nedvíhať keď ti to nevyhovuje. Nie si jej animátor.
tiež takú poznám ale ona to nerobila len mne, robila to všetkým - nie v štýle, že volala nonstop, ale išlo o to, že bola taký emocionálny upír a nikto nechcel byť v jej prítomnosti príliš dlho. Keď sme boli von, tak vždy "ten nový človek" ktorý tam prišiel tak bol za "obeť" s ktorým sa rozprávala celý večer.. Opakovala stále tie iste veci dookola.. No proste viacerí sme ju nakoniec odstrihli lebo sa to už ďalej nedalo. Človek jej chcel dobre, ale nakoniec škodil len sám sebe. Treba razantne určiť hranicu a povedať, že máš okrem nej aj iné aktivity. Podľa mňa títo ľudia sú emocionálne veľmi krehký, nemajú žiaden záchytný bod v živote, sú stratení a ty si taká ta kotva ktorej sa chcú chytiť. Bohužiaľ buď určíš hranice, alebo to bude robiť stále
@anonym_e7db47 pri nej je dost mozne, ze tie hranice nepochopi, alebo ich bude otacat ako sa jej zachce. Napr. ked som mala vztah, tak je zo zaciatku normalne ze zalubeni chcu travit co najviac casu spolu. Ostatni s tym nemali problem, normalne som sa s nimi bavila, vsetko bez problemov. Ona uz stresovala, ze sa teraz uplne. odstrihnem a ona akokeby bola uz na druhej kolaji. Uz ju ani nevolam k sebe na navstevu lebo ona ani nevedela kedy odist. Stravila by aj 4 - 5 hodin. S tym, ona len ku mne je taka. Povedala, ze nepotrebuje nove kamosky, ked ma mna. Ja ked som sa s niekym novym spoznala, tak akokeby ziarlila, fakt to neviem ani vysvetlit.
problem mas podla mna hlavne ty s nastavenim hranic. uz vopred sa vyhovaras namiesto razneho riesenia.
nedvihnem-neodpisem, pripadne rovno poviem, ze sa teraz venujem viac sebe a nemam na nu tolko casu ako predtym. alebo ze ti intenzita kontaktu nevyhovuje. ziadne ine rady ti tu nikto neda. bezbolestne a bezkonfliktne to nebude
@anonym_e7db47 pri nej je dost mozne, ze tie hranice nepochopi, alebo ich bude otacat ako sa jej zachce. Napr. ked som mala vztah, tak je zo zaciatku normalne ze zalubeni chcu travit co najviac casu spolu. Ostatni s tym nemali problem, normalne som sa s nimi bavila, vsetko bez problemov. Ona uz stresovala, ze sa teraz uplne. odstrihnem a ona akokeby bola uz na druhej kolaji. Uz ju ani nevolam k sebe na navstevu lebo ona ani nevedela kedy odist. Stravila by aj 4 - 5 hodin. S tym, ona len ku mne je taka. Povedala, ze nepotrebuje nove kamosky, ked ma mna. Ja ked som sa s niekym novym spoznala, tak akokeby ziarlila, fakt to neviem ani vysvetlit.
@anonym_autor a nemôže byť do teba zaľúbená ? Nemusí byť hneď lesba, možno že je Bi alebo sa do teba zaľúbila.. neviem. Podľa mňa nemá kamarátky a bojí sa, že o teba príde.. ale asi si neuvedomuje, že ťa toto jej správanie odpudzuje
@anonym_autor a nemôže byť do teba zaľúbená ? Nemusí byť hneď lesba, možno že je Bi alebo sa do teba zaľúbila.. neviem. Podľa mňa nemá kamarátky a bojí sa, že o teba príde.. ale asi si neuvedomuje, že ťa toto jej správanie odpudzuje
@anonym_e7db47 nie , to som presvedcena o tom, ze nie je. Mala 2-3 kamosky, ale tie sa odstahovali daleko, tak uz som ostala len ja.
@anonym_autor Natrafila som tiež na takú osobu.Po prvej návšteve,kedy nevedela odísť,som jej povedala,že už je načase aby šla,aj tak to trvalo ešte asi dve hodiny.Ked sa potom pozyva sa sama,normálne som jej povedala,že sa to nehodí a viac u mna nebola,postupne som ju odsťahovala.Teraz sme v obchodnom kontakte,ale už by som si ju viac k telu nepustila.

tak, to už len emočne spoštiť tvoj vzťah ku nej - odtiaľ potiaľ ...
nemusíš jej hneď odpisovať, hneď dvihnúť telefon, hneď súhlasiť so stretkom...