icon

Nechce sa oženiť, plánujem rozchod. Čo ďalej?

30. jún 2024

Sme spolu 3 roky. Ja som od zaciatku do toho isla s tym, ze chcem raz svadbu, ze nebudem vo vztahu 10 rokov. On ze dobre, v podstate sa to javilo tak, ze je toho isteho nazoru.

Po dvoch rokoch som chcela prvy krat nacat tuto temu, urobil z toho obrovsku hadku, a nakoniec sme sa zmierili s tym, ze ma poziada o ruku, ked zacneme spolu byvat. Teraz spolu byvame pol roka, nacala som tuto temu zase, zase obrovska hadka, a ze ma poziada ked dokoncim doktorat.

Long story short (tychto hadok a jeho vyhovoriak bolo ovela viac), pre mna je koniec, uz som mu to oznamila. Mam 33 rokov a nemienim cakat dalsich 10 rokov ked ani neviem, ci ma vobec poziada. Ja som este mlada, mam dost casu spoznat niekoho, kto bude chciet svadbu rovnako, ako ja.

Obaja podnikame, takze unho to bolo vzdy ze teraz nie, lebo otec je chory, a potom nie, lebo ma teraz vela klientov, a potom zase nie, lebo po dovolenke, proste furt nieco. Na margo toho podnikania mu vravim, ved spravime si predmanzelsku zmluvu, aby v pripade rozvodu nikto nemal narok na polovicu nadobudnuteho majetku toho druheho. S tymto som ja bola uplne ok.

Ja argumentujem tym, ze on mi povedal, ze ma poziada do styroch rokov vztahu (teraz sme spolu uz 3 roky a tej teme sa brani ako cert krizu), a ze poznam milion manzelskych parov, ktori maju tiez firmy, stres v robote a klientov. Hovorim mu vze ja mam 33 a nechcem sa vydavat v 40-tke (deti neplanujeme takze o tuto temu pokoj aspon) a on ze no a, ved si este mlada.

Ja som s rozchodom zmierena, uz davno som vedela, ze ked ma nepoziada a nebude ani javit volu urobit to, je koniec. Takze si hladam byt momentalne.

Nechapem toto rozmyslanie muzov ze radsej zahodit niekolkorocny vztah, ktory inak funguje, ako svadbu. Hlavne ked su vyriesene financie a majetky, obaja sme sebestacni a ostalo by to tak aj v pripade rozvodu, nehnutelnosti su iba jeho a ja si na nic nenarokujem.

Rozveselte ma, dakujem

lienka.7
30. jún 2024

@autorka čítam tu tvoje príspevky... ako mas všetko, aká si emancipovana... na jednej strane si zabezpečená, na druhej strane berieš manželstvo ako zábezpeku a výhodu pre teba. Z môjho pohľadu si uplne materiálne zameraná, a možno to vadi tvojmu partnerovi. Skratka, pani dokonala👌 ktorej chyba už len ten prsteň na ruke ako ta čerešnička na torte.
Len holt, tvoj priateľ ta proste nechce. Skus porozmýšľať preco🤔

autor
30. jún 2024

@sss777 Dakujem krasne ❤️ mam takmer uplne rovnaku zivotnu trajektoriu ako ty - tvrdo som makala na skole, potom hned po skole dalsie vzdelanie a zacala som podnikat v tom, co suvisi s mojim vzdelanim (nechcem byt prilis specificka, lebo by ma niektori mohli spoznat). Zeny tu hovoria, ako muzi 35+ uz nie su ziadni volni, ale ja ich poznam vela 😊

autor
30. jún 2024

@lienka.7 Vies co, v manzelstve som videla ovela viac, iba som zamerne nepisala veci suvisiace s citmi a zavazkom na cely zivot, lebo ma baby okamzite rozobrali za to, ze som sprosta a naivna, a ze manzelky su podvadzane a podobne. Takze nezavdacis sa. Viacere tu vsak utocite na moju karieru, uplne nezmyselne, lebo tu som spominala iba v suvislosti, ze pri nasich prijmoch ma zmysel riesit pripadny rozvod. To je vsetko. Preco ste take zle nepochopim.

zuzanapjat
30. jún 2024

Žiaden chlap by sa nehrnul do svadby, ak by do nej bol dlhodobo tlačený. A ty si tlačila už v čase, kedy ste spolu ani nežili. Tak každý normálny človek by povedal - "keď budeme spolu žiť". Prejde polroka spoločného žitia a zas nátlak do svadby a to potom, čo ste sa na tom pohádali už veľakrát..... toto je skutočne extrémny nátlak. "mam dost casu spoznat niekoho, kto bude chciet svadbu rovnako, ako ja" ... ubezpečujem ťa, že ak si ťa niekto vezme tak rýchlo ako si to ty predstavuješ, tak šťastie ti to neprinesie.

cacianka
30. jún 2024

Prečo sú zlé ? Lebo povaha, lebo im hormóny bijú na mozog, lebo musia byť v opozícii, lebo si chcú kopnúť, lebo si šikovná a závidia. Prečo by nemohli podporiť ženy ženu ? Lebo medveď.
Aspoň vidíš ako sa prezentujú, len by stipali, bodali, útočili , lebo si schopnejšia ako ony 🤷

autor
30. jún 2024

@zuzanapjat Poznam baby povydavane do roka, roka a pol...na druhej strane ci su stastne neviem, do kuchyne im nevidim. Ale tak nebudu nestastne asi vsetky podla mna.

mousegirl
30. jún 2024

Toto je naozaj zvrátená doba… namiesto toho,aby sa chlap bál, že stratí ženu keď ju nepožiada o ruku, sa ma báť žena hovoriť s mužom o svadbe aby ona nestratila jeho? Rozum sa mi zastavuje
@zuzanapjat

autor
30. jún 2024

@cacianka A pritom ja to beriem tak, ze som mozno schopnejsia v kariere, ale to je len jeden aspekt zivota. Ini su schopnejsi v manzelstve, alebo vo vychove deti, vsetko rovnako validne veci, na ktore moze byt kazda zena hrda. Pohybujem sa teda aspon v bubline, kde to tak je - poznam velmi vela bohatych ludi a keby si videla, s akou uctou sa spravaju k casnikom alebo upratovackam, vobec by si netusila, ze ten clovek ma 100 milionov v nehnutelnostiach napriklad.

cacianka
30. jún 2024

Veď ja viem,
Vypracovala si sa, ideš si svoj život, ale občas to jednobunkovcom kole oči

calin
30. jún 2024

Môžeš byť rada, ze si to zistila tak skoro..ja tu spomeniem jednu vec.." Manželstvo mojich rodičov bolo tiež divoké, ale bol to pilier, za ktorý sa mohli chytiť v ťažších chvíľach. Ked môj otec odchádzal..este pred tým si zisťoval na úradoch, aby aj on vedel z koľkých peňazí bude mama sama žiť! Cize mu záležalo na manželke aj keď on uz nebude - je väčší dôkaz lásky? A to otec bol vo vztahu ten, ktorý často situáciu komplikoval.
Autorke - správne si sa rozhodla ...laska je jedna vec, ale muz Ti ma dat pocit bezpečia.

zuzanapjat
30. jún 2024

A nepríde vám to ako extrémny risk vydať sa do roka - roka a pol a hlavne ak napríklad dotyční spolu ešte nežijú v jednej domácnosti? Ľudia sa spoznávajú akí reálne sú až keď si vyskúšajú spoločný život.

subartic
30. jún 2024

ako ja neviem prečo sa obhajuješ. Ukončila si vzťah lebo ti nevyhovoval kam smeruje, máš iné predstavy o svojom súkromnom živote , chcela si ich naplniť , začala si správne potencionálnemu partnerovi si povedala čo chceš , nenamietal , tak si pokračovala vo vzťahu . Nie je to tak , odchádzaš. Normálna životná situácia. A keby si ho milovala tak by si akceptovala , no nie neakceptovala , ani ja by som neakceptovala ak by som chcela žiť v manželstve. Pre koho manželstvo nie je dôležité , nech žije bez neho , veď nikto mu nebráni , pre teba je dôležité a preto si chceš nájsť iného partnera čo bude zdieľať tvoje hodnoty. Ja som nedávno vydala dcéru , pre ňu bolo manželstvo dôležité aj keby tie deti nemala hoci ich chce, našla si partnera ktorý zdieľal jej životné hodnoty ,keby nezdieľal láska neláska nebola by s ním . Za svoj život stretneš množstvo ľudí kde to bude iskriť, ale nájsť si životného partnera s ktorým verejne vyjadríš prísľub zostať spolu je úplne niečo iné.

zuzanapjat
30. jún 2024

@mousegirl nie každý má rád, ak je do niečoho tlačený. Neviem, mňa stále pritom napadne prípad čo bol na SVK keď chlap (policajt) zabil partnerku noc pred svadbou. Svadba pre každého človeka znamená niečo iné...... niekto to berie ako zbytočný papier, niekto miluje už samotnú myšlienku plánovania svadby, pre iného je to len zbytočný stres navyše...... Pre niekoho to je potvrdenie toho, že ťa partner miluje a chce s tebou byť celý život, inému je táto predstava smiešna a nechce papier a pečiatku na potvrdenie svojich pocitov. atď atď. To čo si uviedla je jeden z mnohých pohľadov na inštitút, ktorý pre mnohých nemá absolútne žiaden hlbší význam.

doriiis
30. jún 2024

@zuzanapjat ....aj podľa mňa.Ale tak vidíš.50+ % rozvodovosť.Neexistuje,že človeka spoznás za rok.

lienka.7
30. jún 2024

@autorka ale prosím ta, nikto tu na tvoju úžasnú kariéru neutoci. Sú tu aj baby, čo majú oveľa lepšiu ako ty, a sú spokojné vydáte, s deťmi.
Ty tu píšeš len tvoj pohľad. A to, ze ta chlap nechce poziadat o ruku. Jednoducho ta nechce, a bud sa s tým zmieris, alebo sa s nim naozaj rozid. Nebola by si ani prvá ani posledná, nie je to nič zlé, ani koniec sveta pre teba. Deti nechceš, nemáš sa kde teda ponáhľať. Lebo vieš, ono zvyčajne jedno ide s druhým ruka v ruke. Posúvať niekde ďalej vzťah. Vy ho asi už nemáte ďalej kde posunúť.
Ja mam z tvojich príspevkov z teba zlý pocit, pripadas mi ako taky generál... pokial nie je podla teba, je proste zle. Píšis sa super prácou, doktoratom, tak IQ ti určite nechyba, ale možno to EQ ano... skus porozmýšľať.

michaela329
30. jún 2024

@zuzanapjat nie...ja som so svojím nežila a sme tu, šťastné manželstvo 11 rokov. Ja mam v okolí priveľa párov, čo sa buď po rokoch žitia spolu rozišli, lebo to vysumelo alebo sa vzali a aj tak rýchlo rozviedli, lebo si svadbou zachraňovali dlhodobo nefunkčný vztah. Pre mňa je napríklad nemysliteľné mať dieťa a nebyť vydatá - ah keď ako tu čítam, najskôr treba testovať aj otcovstvo 🤦 Lebo čo ak náhodou príde ten rozvod. Každopádne si to každý musí zariadiť podľa seba a ak nie sú ľudia na jednej vlne, nebudú ani po desiatich rokoch v jednom bytem

enmery
30. jún 2024

@zuzanapjat Ja ti neviem, tu som videla pár tém, kde sa niekto toto pýtal a teda tam boli také časové údaje, len pár mesiacov niektoré a autorky sú už 20 rokov v manželstve. Jeden môj známy mal rodičov-on bol právnik a jeho mama hippies umelkyňa a vzali sa po 3 mesiacoch a doteraz sú spolu. Ale poznám aj také, že spolu chodili 5-10 rokov a po svadbe sa do roka rozviedli. Asi je to aj o troche šťastia.🤔

zuzanapjat
30. jún 2024

@enmery možno tam aj náboženské presvedčenie hralo rolu. Alebo možno je to tým, že pohľad na inštitút manželstva sa generáciami mení. Kedysi malo pre ľudí väčší význam ako teraz...

autor
30. jún 2024

@lienka.7 Utocis napriklad ty

jarmila456
30. jún 2024

Čítala som len to, čo si písala ty, úprimne choď svojou cestou, želám ti, aby sa ti darilo. Poznám pár, boli spolu15 rokov, rozišli sa, nechcel sa ženiť. On je ženatý, má deti, ona je vydatá, má deti. Nedotlačila ho do svadby, zrejme to nebola láska. Ani ten tvoj zrejme necíti lásku takú, akú dávaš ty, preto choď a neobzeraj sa už späť. On ti za to nestojí.

eliska13
30. jún 2024

Tak sa musíš zmieriť, že ti vysla kariéra, biznis, ale na to, aby ťa chlap požiadal o ruku si ešte nedorastla.Aj to sa stáva.Keby ste žili od výplaty k výplate možno by si ťa zobral po roku.3 roky su čas kedy človek zistí či partner za to stojí.Mas vysoké ego vždy som dosiahla čo som chcela trocha skrotni znies mi povýšenecky a uzurpacne.On vo veku 33 r ešte nemusí chcieť deti, ale aj to príde.Stara nie si, len kúsok prespekulovana a možno v biznise to je plus vo vzťahu nie.Nemalo to význam už asi dlho.Mozno budeš úspešná v práci nie všetci majú nárok na manželstvo, rodinu.Ty hľadaj ďalej držím palce

calin
30. jún 2024

@lienka.7 tak napríklad už len tým, že v tvojej "krátkej" sprave , ktorej práve chyba stipka empatie - co by mal byť základ k ohľaduplnej komunikácii. Ako sa hovorí: " keď nemáš čo milé povedať- mlč."

sheila121
Odpoveď bola odstránená
barborachors
30. jún 2024

je to lenoch lenivý, noze si chod na tyzdnovu babsku jazdu, poflirtuj, zacni sa viac sexi obliekat. On o teba nebojuje, lebo si sa mu dala na podnose. Nechaj ho nech bojuje, provokuj ho.

rorino
30. jún 2024

Netráp sa,nie je to ten pravý.Asi nikdy nemal v pláne svadbu.

lienka.7
30. jún 2024

@calin zato v správach autorky je toooolko empatie ze az, vsak? Každej, co jej napise niečo čo jej nie je po chuti, tak uraza. Napr. tou kravou. Skutočne empaticke👌 nikto jej tu nenapisal, ze je stara krava! Ani @sheila121 to, ze je autorka vztahovacma, je iba jej vec. Z toho, čo tu predvádza sa ani nedivím, ze ju ten chlap nechce. Ona si stanovila, ona sa rozhodla... ona ona ona. To je jediné, čím vie argumentovať.
A presne ako píšeš, keď nemáš čo povedať, radšej mlc. Urobíš lepšie 👌

autor
30. jún 2024

@sheila121 A ty co sa toho drzis jak kliest? To slovo padlo raz a opravnene. Zmier sa s tym.

autor
30. jún 2024

@eliska13 "Keby ste žili od výplaty k výplate možno by si ťa zobral po roku"

Alebo ani nie. Ak si ma nechce zobrat teraz, neexistovali by prenho okolnosti, kedy by mal iny postoj. Navyse keby sme zili od vyplaty k vyplate, riesili by sme este XY dalsich problemov, co vztahu naozaj nepridava. Takze s tymto vyhlasenim uplne nesuhlasim.

Fakt by som bola rada, keby sme prestali do teraz riesit moju karieru, a aka som prespekulovana. Uplne sa vykaslite vsetky na to, co robim. Normalne lutujem, ze som to sem napisala.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
autor
30. jún 2024

@lienka.7 Pretoze to vase "po chuti" su bud urazky alebo uvahy na zaklade veci, ktore som nikdy v zivote nepovedala, takze mi to pravom vadi.