Nechcem dieťa. Mám sa rozviesť?
Mám 15 ročného syna, pred časom som si dala podviazat vaječníky, potom som spoznala manžela, manžel dieťa nemá, od začiatku vie, že niesom ochotná znova rodiť, keby na jednom mojom pôrode závisela existencia ľudí nechám ich vymriet takú mám traumu z pôrodu, a ani sa mi nechce začínať s dieťaťom od znova keď už je syn skoro samostatný za pár rokov dostane môj byt a ja ostanem bývať v manzelovom dome konečne bez toho aby som sa musela starať, syna ľúbim ale mala som iba 21 keď som rodila a konečne chcem žiť aj ja, od svadby na mňa manželovi rodičia tlačia mať dieťa, ale ja nechcem, manžel im ani neprezradil že mám prepalene vajcovody a zrazu začína aj manžel vymýšľať že by to šlo umelým oplodnením, moje vajíčko jeho spermia, ale od začiatku vedel že ja už rodiť ochotná niesom, ani sa starať o mimino, mám sa rozviesť aby mal šancu na vlastné dieťa s inou? Alebo ho presvedčiť nech sa s tým zmiery? Lebo ja rodiť už nikdy nebudem.
Musel vedieť už predtým, ako máš na toto názor a že proste dieťa nechceš. Mal sa s tým zmieriť už vtedy, mne to príde strašne zvláštne, keď zrazu človek začne na niekoho tlačiť, aj keď vie aký má celý čas na tieto veci názor. Ak tak veľmi dieťa chce a ty nie, tak neviem, asi to takto nebude môcť ďalej pokračovať, tipujem.
Večer sa s ním v kľude porozprávať, a rozhodnutie ostane na ňom, lebo ak ho nebude chcieť kocikovat na dôchodku tak ma poslednú šancu, keď sa nad tým zamýšľam asi je to len tlak svokrovcov, ale to už musí rozhodnúť on sám, no uvidíme ako to vníma.
@mia4321
Pozri, ak ta muz skutocne lubi, zalezi mu na tebe, nie silou mocou mat vlastne dieta. Potom nech si hlada "chodiacu maternicu". Ludia su spolu preto, lebo chcu, lebo sa miluju, nie preto, ze maju ocakavania...
Manžel si ťa vzal síce s vedomím, že dieťa nechceš, ale stále dúfal, že názor zmeníš. Preto sa s tým "akože zmieril" a šiel do svadby.
Tak ako on nemôže prinútiť teba mať dieťa ak to sama nechceš, ty nemôžeš nútiť jeho aby žil bez dieťaťa ak po ňom túži.
Fér by bolo sadnúť si a porozprávať sa o tom, vysvetliť mu jasne, že ty názor nezmeníš. Ak naozaj veľmi túži po dieťati - dať mu tú šancu. A áno rozviezť sa.
Ja mám deti, tiež som sa vydala, manžel deti nemá. Vedel aj vie, že ďalšie deti nechcem a ani mať nebudem. Ale ani on nechce deti. Ani to nevyťahuje. Ak by som s tým prišla ja, určite by súhlasil, ale keď sa ho pýtam, stále hovorí, že nechce.
@mia4321 je manzel jedinacik?
@moonlight1210 nie má brata a ten má 3 deti, s ktorými nemá žiadny vzťah, ani keď sme boli u moje sestri čo má 2 malé deti ani s jedným sa nehral, vie sa zabaviť iba s mojím synom, lebo je dosť veľký aby s ním mohol robiť hlúposti.... strieľať, doberať sa, robiť si srandu, vtedy sa zavriem v izbe a začnú ma ohovárať aká som nudná....proste držia spolu, ale s nikdy som ho nevidela dotknúť sa mimina, alebo malého dieťaťa aj keď možnosti mal....tak fakt neviem čo si o tom myslieť....
@mia4321 tak mu nenapadne z casu na cas podsun informaciu, ake su mimina narocne na cas a trpezlivost.
Treba k nim v noci vstavat.
Prve mesiace niektore vedia plakat len tak. Z nervozity (ved si po deviatich mesiacoch zvykaju na komplet nove, uplne ine prostredie).
Treba im robit animatora, ked nespia. Same sa nezabavia, resp. malo. Nosit na rukach, ukazovat, prihovarat sa, vymyslat hry.
Obdobie vzdoru.
Obmedzenia v cestovani.
Prisposobovanie sa celej rodiny najmladsiemu clenovi a jeho potrebam.
Nestihanie v domacnosti = vyzaduje sa zvysena angazovanost manzela v domacich pracach.
Jasne, ze dieta je i radost. Ale ty ho pekne po troske ockuj realitou.
Nejde o to, mu to znechutit.
Ale nech sa rozhoduje aj na zaklade niecoho ineho, ako reci a podpichovania rodicov, ako oni chcu vnucatko aj od neho. Popripade narekov, ze sa ho nedoziju (ak to teda robia).
Ono z reci druhych sa clovek moze celkom citit navnadeny na to, ze by aj prijal toho svojho drobceka.
Ale je to zodpovednost, ktoru uz nikto jednym dychom nespomina, alebo len malicko. Lebo potom moze prist kruta realita, ze bude z domu utekat, aby sa nemusel starat, lebo ho bude sice mat rad, tesit sa mu, ale zaroven mu polezie na nervy.
A bude sa tak rodovo rozdelene tvarit, ze co on, to je predsa praca zeny. Co ma zvycajne neblahodarny vplyv na celu rodinu (pokial zena nie je sama nastavena, ze dieta je jej starost a nic od muza neocakava).
No a keby trval na tom, ze on dieta chce, tak sa asi musite rozviest. Ak ty si presvedcena, ze dieta uz nie. Tam uz potom ina moznost nie je.
@mia4321 bud miluje teba, alebo predstavu aby mal ON dieta... a ak ho milujes ty, nechaj ho ist...
@mia4321 by som svokrovcom povedala ze zo zdr. dovodov nemozem mat deti, lebo budu s tym otravovat neustale....je to aj od neho trochu nefer voci tebe, lebo otom vedel a teraz chce od teba nieco, co ty nechces a nevies si to predstavit...nenechaj sa dotoho nasilu dotlacit. Vazny rozhovor, kde mu vysvetlis ze ty uz dieta mat nebudes nikdy a nech sa s tym vysporiada, ak chce dieta tak nech sa rozide radsej hned ako za 5-10 rokov i to bude vykrikat, je to tazko v takychto pripadoch, idalne keby mal tiez on svoje dieta s byvalou a od teba to uz nevyzadoval 🤭
@mia4321 Ak si vedela že chce dieťa, tak naco si sa s ním davala dokopy keď máte evidentne úplne iný názor na cely vás vzťah a každý z vás čaká vo vzťahu niečo iné. Ty chceš klud, on chce svoje vlastne dieťa. Nedohodnete sa nikdy. On s tým bude vymýšľať stale a je otázka času kedy to bude riešiť na dennej báze a presviedčať ta do toho dietata. Čiže ak si naplno rozhodnutá, že to dieťa s ním nechces, on si bude stale stať za dieťaťom, lebo tomu ver že bude, tak by som vzťah ukončila. A inak nič v zlom ale z tvojho príspevku mi to vyplýva že tebe ide iba o jeho dom/majetok, ako o vztah s ním. Ale môže mi to len tak prísť.
@nnnuuunnn sterilku si môžeš dať spraviť aj bez toho aby si rodila. Na vlastnú žiadosť a zaplatíš si za zákrok. Po 3 cisárskych sa robí na odporúčanie gynekológa a platí sa tam úplne minimálny poplatok. Bez gynekologickej indikácie je to 500-600€ zákrok
@gabika0825 môj byt v meste má väčšiu hodnotu ako jeho dom na dedine aj príjem mám ako podnikateľka kaderníčka väčší a za menej hodín ako manžel robotník a to ani nevravím že ja mám nasporené pekne prachy bez dlžôb a manžel má ešte aj úver, takže ak by z nás bol niekto na peniaze tak určite nie ja, ak ste poriadne čítali manžel vedel že deti nechcem a mať nemôžem a od začiatku tvrdil, že on deti nepotrebuje, takže váš komentár je úplne z cesty
@elementissa no minule mi tvrdila tu nejaká žena, že vraj neurobia. Že ona sa bola informovať, ale mala iba jedno dieťa a že ju odmietli na Antolskej. Vraj je v to v zákone, že žena musí mať 35r a 2 deti.
@nnnuuunnn uplna hlupost
@mia4321 moj muz je skvely otec.od narodenia malu okupe, prebali, uspi, odkocikuje s nou kilometre, keby mohol dojcit, aj nadojci. proste vo vsetkom ma zastupi a cudzie deti (bez ohladu na vek) ho nikdy nezaujimali, ani nezaujimaju. ak mu niekto da svoje dieta na ruky, v sekunde ho vratil, cudzie deti mu vyslovene vadia, i ked su to netere/synovci. cize to, ze tvoj muz z cudzich deti nie je hotovy, automaticky neznamena, ze by nebol dobrym otcom
@elementissa vo zvolene 260€ aj s 1 nocou v nemocnici, liekmi a všetkými vyšetreniami, cenník je voľne dostupný na nete
@nnnuuunnn Nech povie aky zakon. Toto bolo za socializmu. Nie teraz
@mirco50 tak sme to vyriešili, manželovi deti netreba, že to len rodičia rypali, večer sme mali dlhý rozhovor a ani by sa nechcel kvôli dieťaťu obmedzovať, aj keď som sa mu snažila dať možnosť mať dieťa, nechce o tom počuť,že ja som pre neho viac ako mať dieťa, že aj tak by mal ďaleko po 60 kým by mal kľud ...som šťastná že to tak cíti a môže žiť ďalej ako doteraz
@mia4321 No nie je určite z cesty. Skôr by som si prečítala po sebe ako to vyznie. A dodala som, že mne to tak z príspevku prišlo, ale že to tak mohlo iba vyznieť. Comu nechápete??? A nebolo tam písané z mojej strany iba o dome ale aj o iných veciach no každý si zoberieme z toho iba to čo nám vyhovuje že?
@nnnuuunnn je to hlúposť, ale na štátnej klinike ti môžu povedať čokoľvek. Možno sa ona pýtala na ten zákrok hradený poisťovňou. V akejkoľvek súkromnej poliklinike či ambulancií kde vedia robiť potraty a kyrety ti spravia aj sterilku. Dáva sa žiadosť 30 dní pred zákrokom, zaplatíš poplatok a normálne ti spravia. Tu v BA je to 500-600€ v závislosti od cenníka ambulancie. Moja gynekologicka mi tiež tvrdila, že je to nemožné po jednom dieťati, ale nemožné to je iba v štátnych nemocniciach.
@mia4321 tak Zvolen už je lacný kraj :D tu v BA si zacvakáš za všetko 😅
@gabika0825 aha áno, tak na Antolskej to písala tá baba, že schvaľujú len po 2 pôrodoch... Ako je to v súkromných neviem, ale asi máš pravdu.
@nnnuuunnn ja som bola v štátnej nemocnici vo Zvolene, lebo to stojí menej, neviem kde bola vaša známa ale buď vás klame, alebo lekárka to odmieta robiť s nejakého možno etického dôvodu tak sa výhovorila takto, už 18r a bezdetna sa môže dať sterilizovať, jediná podmienka nesmie byť tehotná a od podania žiadosti musí prejsť 30dni aby si to mohla rozmyslieť, doktor jej musí hodinu hucat do hlavy že sú aj iné možnosti tbl, teliesko, primak,.... Potom jej hodinu musí hucat do hlavy a vysvetliť rizika ktoré musí žena podpísať napríklad aj smrť a potom to robia, keď si dáte to vyhľadávača,,nemocnica zvolen cenník výkonov,, nájdete tam aj cenu, lebo nemám si prečo vymýšľať že to bolo také ,,lacné,, len 260€ aj 1noc, lieky,strava, vyberanie stehov,.... A musíte udať dôvod,ja som dala ,,trauma z pôrodu a tehotenstva,, Prešla som si tým viem čo to obnáša, buď ste klamana l, alebo klamali vašu známu.
@mia4321 Moji kamaráti sa rozviedli. Síce dieťa nemá ani jeden, ale kamarát deti chce a ona nie - je karieristka (a to nemyslím v zlom, aj ona sa prezentuje tak, že prácu miluje nadovšetko a chce sa jej venovať na 100%). No tak sa rozviedli - bol to pre nich neprekonateľný problém. Tak sú od seba. Len rozdiel medzi mojimi kamošmi a vami je ten, že tvoj muž to vedel hneď od začiatku. Od začiatku ste mali vyložené karty na stole. U mojich kamošov sa to vyvinulo postupne (i keď kamoška vždy, vždy, vždy dávala prácu na prvé miesto). Mala by si si s manželom ešte raz a jasne porozprávať.

@mia4321 ja suhlasim s komentom, ze menit nazor je prirodzene a ludske. a tiez povazujem za prirodzene, ze chlap chce mat svoje dieta. uz som to tu pisala, my sme mali v rodine situaciu, ze zena prirodzene nevedela otehotniet a z krestanskeho hladiska zasah modernej mediciny odmietala. roky zili na oko v super manzelstve, chodili po dovolenkach, mali kopu spolocnych zalub, participovali pri vychove svojich synovcov/neteri. a vsetci okolo ich mali za prikladny par. az sa jej on jedneho krasneho dna pred svojou 50 priznal, ze caka dieta s inou, lebo to dieta on proste velmi chcel.
Vela moznosti nemate. Bud sa on bude tvarit, ze dieta nechce - otazka je dokedy- alebo pojdete od seba.