Negatívne skúsenosti s mamou: váš názor na ich vplyv?
Dobré ráno, chcela by som sa len vyrozprávať a prečítať si vaše názory ohľadom mojej situácie. Vopred upozorňujem, že nie som žiaden troll, nič si nevymýšľam a všetko čo napíšem sa skutočne stalo.
Ide o správanie mojej mamy ku mne. Nikdy som nepociťovala, že by ma mala rada. Ona stále túžila po synovi. Som jedináčik.
Mám nieco málo po 30tke a len nedávno som sa dozvedela, že uz ako 9-10 mesačnej mi dávala jesť všetko, čo jej prišlo pod ruku. Čokolády, keksy, cukríky... Vsaka jej nesprávnym stravovacím návykom mám celý život problém so zubami a s nadváhou. Pamätám si, że keď som mala tri roky, jedna suseda mi povedala, že som fajna guľka, pekná tucnucka a mame to asi zalichotilo.
Nastúpila som do prvého ročníka. Do spádovej školy. Tam sa mi páčilo, našla som si tam kamarátov, proste dobre som sa cítila na tej škole. Po pol roku ma preložila do inej školy (na tej škola učila otcova sesternica tak preto ma tam dala). Tam začalo pre mňa peklo. Nezvykla som si tam, decká boli ku mne hnusne, šikanovali ma hneď od začiatku, chcela som ísť preč odtiaľ. V druhom ročníku som bola u zubára. Zubár bol strašne hnusný, vrieskal po mne, nechcela som otvoriť ústa. Mama išla za mojou triednou, poprosila ju, aby deťom v triede povedala, že som nechcela otvoriť u zubára ústa, aby som sa hanbila. Tak sa aj stalo, celá trieda vybuchla smiechom. Nechcela som do tej školy chodiť, bolo mi tam hnusne, ale mama trvala na Tom, že nebudem vymýšľať, ona sa hanbiť nebude, že pôjdem už do tretej školy. Podľa jej slov mi tam bolo dobré, v prvej škole nás bolo 33 žiakov a v tej druhej 16. Keď nebudem chodiť do školy tak pôjdem do polepšovne. Len vyhrážať sa vedela. Že ja som každý deň chodila do školy a zo školy s plačom to jej bolo jedno.
Preboha živého prestan sa už konečne ľutovať. Tiez som bola v škole sikanovana. Tiez ma spolužiaci bili, vysmievali a dokonca aj škrtenie bolo, aj keď len pár sekundové, ale bohužiaľ bolo. Moj "otec" týral maminu. Moj ex debil bol tiez tyran, alkoholik a manipulator v jednom. Keby som neodišla od neho, tak pravdepodobne by som tu už nebola. Ale vieš co ? Odpustila som im to. Kašľať na minulosť. Tu už nezmením. Žijem v prítomnosti a teším sa zo života každý deň, aj keď je občas nálada pod psa 🤗
@sense ale ja sa neľutujem
@0silvia0 moje dieťa má len pár mesiacov, ale v prvom rade som milujúca
Mama ti ukazala, ako sa NESPRAVAT k svojmu dietatu. Ber ju ako negativny priklad aka matka nechces byt. To je vsetko.
@0silvia0 presne taká nechcem byť
Neľutujes? Ved co komentár to lutovanie ako ti bolo. Krivdene... Nezahod zvyšok života vracaním sa do minulosti
Ale veď ty si jedna ľútosť,zabudni, odpusť a ži
@minenkak tak zabudnúť sa na to nedá a odpustiť už vôbec
zabudnut nezabudnes, ale odpustit sa da, len ty to vobec nechces ...
Dá a robíš to pre seba , zlosť ťa len nič,í v podstate ti nič nespravila,len to robila inak ako si ty chcela a ako si to ty teraz predstavuješ,vieš koľké deti nemajú jesť,sú bite, znásilňovane
Zlé stravovacie návyky určite nespôsobujú problémy so zubami a to ,že si guľka nevyhovaraj sa a makaj na sebe Ja keby som mala robiť iba to čo ma naučila moja mama ,tak len sedím doma a jem,bojím sa všetkého a zostanem len vo svojej komfortnej zóne.Vyhovaras sa na mamu
@bessie12 ty by si odpustila niekomu čo sa ti celých 9 rokov, každý deň posmieval z tvojho výzoru?
@minenkak myslíš že som sa o to nepokúšala?
Ale prečo stále riešia tu mamu,veď nechaj ju už tak,ži svoj život
Autorka, zle sa ta cita, teba zoziera sebalutost a tuzba po pomste. To nie je dobre, nici ta to. Uz dost. Sustred sa na svoje dieta a buducnost. Minulost uz nezmenis.
Myslíš, že mne spolužiaci na ZŠ zle nerobili ? Spominala som to v predchadzajucom príspevku. Takze ano, odpustila by som a aj som to urobila. Urobila som za tým hrubú čiaru a život ide ďalej.
tak a prečo si niekoho z tých spolužiakov nepristavíš a nepovieš mu to ? Mnoho z nich si to ani nebude pamätať, ani tomu prikladať nejakú váhu . Boli ste deti , neboli ste ani stredoškoláci , nedospelé deti .Možno by si aj bola prekvapená koľkí z nich by sa ti ospravedlnili .
@bessie12 tak vidíš, nie každý má povahu na to,aby odpustil. Ja nie som Boh, neodpustím im to. Môžu sa ku mne na kolenách priplatiť a bozkat ruky, nohy. Nie.
Tak sa lutuj dalej, ale k ničomu ti to nepomôže. Jedine to, že jedného dňa sa tak psychiky kvoli tomu zničiš, až skončíš zatvorená niekde na psychiatrii. Ked toto chceš, tak prosím 🤷♀️
Keď chceš niečo zmeniť, tak vždy treba začať u seba. Áno, aj to odpustenie iným. Treba sa to naučiť. To nie je odpustenie v zmysle ako ho dáva Boh. Ja som im odpustila, ale nezabudla. Aj môjmu ex, ktorý bol horší ako moji spolužiaci na ZŠ. Je mi ľahšie na duši.
Minulosť už aj tak nezmeníš, tak načo sa kvôli tomu trápiť???
Ešte raz človek odpúšťa kolo sebe,nie kôli iným, všetky zle emócie ubližujú, len tebe nie iným,tým ostatným to môže byť akurát jedno
HNEV
Hnev vychádza väčšinou zo strachu alebo posudzovania, z toho, že chceme mať vždy pravdu. je to naše ego, ktoré sa pred strachom, kritikou, alebo neprijatím názoru bráni hnevom. Hnev dáva ľuďom – ich egu falošný pocit moci a právo ubližovať, kritizovať , urážať a nenávidieť druhých. Majú pocit, že im je ubližované, ukrivdené a nedostali to, čo chcú a tento pocit ako zrkadlo prenášajú svojim hnevom na druhých. Hnev na seba samého však môže byť čiastočne aj užitočný. Môže nás posunúť ďalej a motivovať k zmenám v živote.
Potlačený hnev nám blokuje životnú energiu a silu. Cítime sa unavení, vyčerpaní, slabí, nešťastní. Nedarí sa nám a točíme sa v jednom kruhu rôznych prekážok a situácií, ktoré nás chcú posunúť k tomu, aby sme si konečne svoje činy, svoje emócie uvedomili a situáciu prijali.
Ako nám hnev ubližuje
Hnev sa spája s 3. energetickým centrom (Solar plexus) a spôsobuje problémy v tráviacom trakte, žalúdku, žlčníku. Žalúdočné problémy, podráždený žalúdok či problémy so žlčníkom sú často výsledkom nášho hnevu. Hnev ale ubližuje aj nášmu srdcu, spôsobuje zvýšený krvný tlak a srdcovo-cievne choroby. Potláčaný hnev môže spôsobovať aj rôzne zápaly v tele a v konečnej fáze aj onkologické problémy.
...hlavne sa spravaj tak, aby tvoje dieta nemalo dovod raz pisat takuto temu na fórum 🙏
Zial, bola taka doba, deti sa aj tlkli hlava nehlava 🤷 Musíš nechat minulost minulostou aj ked je to tazke, ale vedz že viem co hovorim 🙏
Neustále len nariekaš, čo všetko sa ti stalo...Už to aj tak nezmeníš, tak urob za všetkým hrubú čiaru a ži si svoj život...Prestaň stále riešiť matku a radšej sa venuj dieťaťu, žeby náhodou ono nemuselo v dospelosti riešiť, že malo ustavične frustrovanú mater, čo len narieka 🙈
Moja zlatá. Nik nekracal v tvojich topánkach. Každý sme iný a jedinečný. Aj malé odchýlky v zážitkoch môžu mať iný dopad na každého z nás
To malé dievčatko v tebe bolo veľmi nešťastne. Je mi to ľúto. Želám ti veľ síl prežiť krásny život, aj napriek všetkému.. Máš jedinečnú možnosť byť iná mamina. Posielam ti objatie a pochopenie. A nádej na krajší život. ❤️
@mandarinka555 myslíš že je to také ľahké urobiť hrubú čiaru a nevracat sa k tomu?
@mandevilla ďakujem ❤️
ahoj, nejdem ti písať rady ani ti kázať čo máš robiť..máš za sebou veľmi zlú skúsenosť.. Neodpustíš nikdy.. sú veci ktoré sa odpustiť nedajú..ale skús sa s tým vyrovnať.. mám po boku človeka, ktorý si prešiel v detstve ešte horším jak ty..Nezáujem zo strany rodičov, alkoholizmus rodičov, obnosené veci lebo na nové nezišlo, smiech a šikana v škole, prázdne taniere lebo nebolo kto by navaril a plno ďalších zlých veci..Tento človek je ale v mojich očiach najväčší bojovník.. Neodpustil..a nikdy neodpusti..rodičov vola po mene a ma k nim asi taky vzťah, jak ty ku mne (nemyslím v zlom 😉) Ale vieš co na ňom obdivujem najviac?Vstúpil si do seba viac jak clovek, ktory mal ukážkové detstvo..vie ze pre svoje deti chce byť RODIČOM, dáva svojou dieťaťu všetku pozornosť, lásku a aj materiálne veci až nad rámec toho čo by treba love.. len preto, lebo nechce aby jeho deti vyrastali jak on..Dokázal dat za svojím životom bodku, aby si spravil krajší život so svojou rodinou..Skús sa aj ty zamerať na svoju rodinu a nechaj minulosť tak..😊
Prežila si si hrozné veci a zrejme aj prežívaš stále, pretože tvoja matka sa k tebe stále nechova pekne. Stále sa ti veľmi čerstvo vybavujú spomienky na detstvo,preto lebo ich nemaš spracované. S tým ti môže pomôct psychológ. Fakt si nejakého nájdi, pomôze ti spracovať všetky tie zlé veci. Tieto nespracované traumy môžeš postupne prenášat aj na svoje dieťa a to asi nechceš. S matkou by som kontak zrušila alebo minimalizovala na 2-3x ročne.
Inak aby si vedela niečo do budúcna,veľmi ti spadne hrebienok ,keď ti tvoje dieťa prví krát niečo vytkne,čo podľa neho bude zle na tvojej výchove a ešte len potom uvidíš, čo je trauma

A aka si ty sama matka? Chapava a respektujuca?