Nepríjemný zážitok z neúprimnej narodeninovej oslavy
Mam dlhorocne kamaratky, s ktorymi si chodime gratulovat k narodeninam. Vecera v restauracii, potom poharik v bare je zauzivane. Kazda donesieme oslavenkyni dar v hodnote 40-50E. Flasu, bonbieru a ruzu/e. Ani jedna z nas nema financne problemy, slusne zarabame.
Doniesla som kamaratke dar, sice som bola prekvapena, ze sme zacali v bare s 1dcl vina. Potom objednala flasu vina pre vsetky tri a jedny chrumky. Ok, ja pit tolko nemusim, ale hladna som bola ako vlk. Po dvoch hodinach ukoncila oslavu s tym , ze ona uz konci, vecera sa nekona, lebo uz narodeniny oslavila s kolegami z prace.
Mam za par dni narodeniny...mam urobit to iste? Mna nedorazilo, ze som nejedla, ale to, ze ona uz oslavila a ja som bola ako povinna jazda. Doslova som to z nej citila.
Ako ok nie ze ak na to nema nemusi sa zucastnovat ale napriklad moja sestra mala taku rozlucku so slobodou ze sice jej kamosky povedali ze ok spravime ti rozlucku ale nemozme si dovolit na to minat peniaze tak ostali doma kde si spravili len salat a dali k tomu nejake vino pokecali a ok.. nik sa nehneval a este si robili srandu ze chudnu do siat a setria na dary.. ktore samozrejme aj dostala.. ale takto ze ja budem tvoj dar? Tak by som jej povedala tak to potom ostanes sediet na izbe alebo u mna doma s ostatnymi darcekmi 🙂
Ja uz toto ani neriesim, stretavam sa s jednou kamaratkou, vzdy jej dam darcek na meniny, narodeniny, Vianoce, proste davame si veci a ona ma nikdy na nic nepozve. Bud zaplatim za seba alebo za obidve.Beriem to tak, ze je taka, ona ma nie ze nulovu empatiu, ale v minuse. Pritom viem, ze financie na to ma. Nedavame si ale drahe dary,tam by som cakala, ze ak dam darcek za 50 EUR, tak ma ta osoba pozve aspon na veceru. Za mna by tam nejaka reciprocita mala byt.
Podľa toho čo pises asi už nebude najlepšou kamoškou. Postupne by som ju vytesnila...jednoducho nepozyvat nikde, až sa ona ozve. Tak budeš vidieť či má záujem. Ako je ona na to so vzťahom? Nezávidi ti priateľa? Niečo na tom musí byť, keď tak šetrila. Kamoška mi povie, že nedonesie dar na svadbu? ...no dosť divné. Niečo musí mať proti tebe. Aj kontaktovanie tvojho priateľa, ak som dobre pochopila...to by som zatrhla. Nevieš čo má v hlave. Úprimná priateľská láska to nebude.
@muchotrafka298 no ak uz si zvyknuta a si s tym ok tak je to v pohode proste ju tak beries..ale predstav si ze stale ta niekde pozve ona alebo kupi dar a zrazu nic..podla mna by to prekvapilo kazdeho.. samozrejme je ine ked vcera prisla o pracu kupila dom alebo co ale z nicoho nic
Nejako si sa zomotala, najprv 3, potom 2, ked Ta poopravili, zasmodrchalala si, ze vlastne druha je kolegyna. Potom si pridala priatela zrazu do toho.
Autorka, prečo si si to s ňou nevykomunikovala hneď vtedy a tam. "A jesť nebudeme? Ja som hladná..." Keby na to nič nepovedala, alebo povedala, že ona nič nebude, tak si objednám pre seba. A keby jej ani pri platení nedocvaklo, zaplatila by som si za seba sama. Na svoje narodeniny by som potom pozvala tú druhú kamošku na večeru a inokedy všetky tri na víno a chrumky. Počas toho druhého posedenia by som zatelefonovala priateľovi, či by neobjednal kebab, lebo prídem domov hladná a povedala by som mu, pred tou kamoškou "Vieš, my už na večere nechodíme, odkedy to minule *Janka* zrušila. Len na víno a chrumky." 😉
Do svadby máš ešte kopu času, zariadila by som sa podľa toho, ako sa po tomto bude váš vzťah vyvíjať. Ale ak už teraz hovorí, že jediný dar, ktorý prinesie, bude ona, tak ja by som ju nemala ani chuť pozývať. Nie kvôli tým peniazom, ale pre ten prístup.
Tak asi nie ste až také dobre kamošky ako si myslíš. Mne to tiež príde len také nasilu. Akože ty sa až moc tisneš aj s tvojim chlapom.
@jajanka31 ja by som tiez ocakavala, ze ak predosle roky su vzdy vecere, kvety, drahy darcek (lebo ked naratam 50 EUR darcek + kvety + flasa + sladkost tak to moze by kludne spolu aj 70-80 EUR) tak pokial sa nedohodneme inac tak tradicia pokracuje. A pri takejto sume by som ja ratala s tym, ze dotycna ma pozve na veceru, drink aby sa mi aspon ciastocne tieto naklady vratili.
U tej mojej kamosky je to tak, ze ona je proste taka, aj ked si myslim, ze zaplatit kavu by bola slusnost. Ona je trochu zvlastna, zaraba dost vela penazi, ma drahy byt, chodi na dovolenky za tisice EUR rocne, takze financie by problem neboli.
@muchotrafka298 ved to zr ked sa inak nedohodli.. ako inak mozno tiez mozes takto spomenut kamoske ze preco ta niekedy nepozve ona.. ono vsetky taketo veci si clovek berie z domu. Asi bola tak vychovana alebo jednoducho aj ked im prisla navsteva tak nic neponukli a necitili sa ze nieco maju niekomu dat alebo sa odvdacit a tak to beru za samozrejmost. No vo vseobecnosti plati ze : ak nepridu vasi k nasim tak nepridu nasi k vasim ... teda oslava = rovnala tomu ze nieco davam nieco prijiam... vzdy ked sa volalo na oslavu sa patrilo patricne hosti pohostit a vzdy ked sa niekam islo sa patrilo neist s prazdnou rukov.. je otazne ci to bolo spravne alebo nie no minimalne to bolo pozitivne.. prist, noc nedat, sediet pri prazdnom stole bez jedla a pitia, nepotesit niekoho darom atd je podla mna negativne.
@jajanka31 jasne tuto mas pravdu, ze kazdy si berie z rodiny nejake vzorce spravania. Pre mna ked idem na oslavu, nesiem darcek, cakam ze tam dostanem najest, napit, posedenie tam bude. Proste takto to mam zauzivane ja. Nechcem teraz vyzerat ako nejaka mamonarka, ze co dary ocakava a neviem co. Ale vzdy je to o dohode, ak sa s niekym dohodnes, ze to bude takto, tak potom je ferove to bud dodrzat alebo povedat, ze mne to takto nevyhovuje. Ale nie brat drahe dary a dotycnemu za to kupit hrst chrumiek a pohar vina. To je drzost podla mna.
@mk1111111111 Omg...ved sme aj kamaratky. Ony dve su aj kolegyne.
Slusnost kaze pohostit, nie len brat dary. Stacilo napisat do spravy, ze oslava bude jednoducha a bude jej stacit aj moja pritomnost. Pochopim to, ze nema alebo nechce minat peniaze. Ona ma necha v mylnej predstave ako po ine roky, ktore boli na jej podnet. Je to absolutne vyuzitie cloveka.
Vec s kebabom sa nestala prvy krat. Priatel chodi s chlapmi na pivo a na ceste domov sa vzdy zastavi pre mna. Nechce, aby som chodila sama v noci po meste. Vzdy, ked oznamim, ze ide, tak mu pise/vola, nech mu kupi po ceste kebab, ale peniaze mu neda. To som uz stopla a po tejto oslave sa zachovam podobnym sposobom. Flasa vina a koniec.
Nech jej kupi
Velmi spravne, kludne jej donesies flasku vina za 10 EUR, prosecco alebo co pije a tym to konci. Ak Ta niekam zavola. To, ze Ti povedala, ze ona bude pre teba darom, to by som ja asi nevedela ani nejak pochopit, ze co tym mysli. Ze jej nestojim za 50 EUR do obalky na svadbu ako dlhorocnej kamaratke. Zariad sa podla toho aj ty, ze posedenie bude tiez pohar vina a dovidenia. Ked hostila kolegyne, tak mohla pohostit aj teba.
Ona si ešte u TVOJHO priateľa objedná kebab a NEDÁ mu peniaze??? To už čo je za drzosť?
Cize ste 3, oni 2 su aj kolegyne. Ta druha kamoska oslavovala uz raz, lebo sa oslavovalo v práci.
Cize si ostala ty posledna, s ktorou nebola oslava. Ale všetky 3, ste mali osláviť spolu, cize ta druha kamoska by vlastne oslavovala 2x s nou. Tej by bolo hej 😃 ale zase mozno aj 2x na dar prispela, raz v praci, ra večer s vami..
Nuz, na modrom konovi nic nevyriesis, blba situacia, asi a i ona nevedela ze ako.
Tak sa normálne porozprávajte, ci to este ma zmysel alebo nie. A nabuduce ked si hladna, tak to nehraj ma plavkovu dietu, paneboze. Ved ste dospele zeny, co sa poznaju roky.
Toto nie je situácia, zeby sa hociktora z vas mala/mohla urazit, ked si to nevyslite...
@mircalla Nie je to pajzel. Je to podnik, ktory ma dohodu s pizzetiu oproti, ze mozu doniest pizzu do podniku. Bar vlastni muz a pizzerou oproti jeho brat. Pekne na tanieri donesu.
Podla toho, co si napisala, ta kamaratka ma s tebou nejaky problem. Nestalo sa nieco nedavno, nejaka hadka medzi vami, nieco zvlastne? Lebo celkovo toto mi pride, ako nejaka mala pomsta od nej aj to, co povedala o tvojej svadbe, ze nic neprinesie a pride sa len najest (🤯)... to by mi bolo naozaj trapne, take nieco rozpravat. Takze tam bude urcite nejaky problem konkretne s tebou, kedze ostatnych na jedlo pozvala, pohostila.
Autorka, aký darček si jej kúpila? A aký ona tebe na minulé narodeniny?
Takú to by som za kamarátku nepovažovala a na svadbu ju nepozvala. Nemala by som záujem a TY ak budeš mať narodeniny ju nikam nevolaj máš vybavené. Ak ju nepozveš na svadbu možno pochopí. Povedať takú drzosť ja budem tvojím darom na svadbe a žiadny nedonesiem je hlúpe. S ňou by som na svadbe ani nepočítala .Nepozývaj ju na svadbu. Ak ju pozveš tak sa na ňu nesťažuj.
no ocividne ty niesi u nej prvorada a si kdesi na poslednejsich miestach…keby jej natom tak zalezalo zachovala by sa inak a cudujem sa ze jej dovolis rste pisat tvojmu frajerovi nech jej kupi kebab? akoze sorry ale nebud naivna toto je cele zle
@lenagawel mna by celkom zaujimalo v tomto pribehu ci ten frajer doniesol ten kebab a kto ho zjedol.. kebyze fakt napisala a moj frajer by doniesol kebab tak by som ho zjedla ja s tym ze jaj ja som hladna som nic nejedla od obeda a tato oslava je taka sucha.. lebo ked ho doniesol a zjedla ho ta nepohostinna kamoska tak to dakujem pekne.. problem by uz mal aj frajer nie len ona.. nie nadarmo sa hovori najedena zena spokojna zena.. 🙂

@mircalla a preco myslis ze velmi prepocitava.. ved si len zober ju kamoska stoji 50 eur dar potom ked plati veceru to je tiez aj 20 eur na osobu vo vacsich mestach aj viac.. preco by nemohla chciet aj ona spatne aby si ju uctili ze jej kupia dar alebo ju pozvu na blbu veceru.. ved ok ked je malo eur da sa kupit aj lacnejsi ale nebudem uz teraz vraviet cloveku haha svadba na osobu stoji v dnesnej dobe aj 200 eur a ja ti nic nedam a nezabudni ma pozvat aj s partnerom. Pripadne detmi lebo ja sa chvem ist zabavit najest..