icon

Nerozumiem správaniu mojej svokry

30. júl 2025

Ahojte, ani neviem, čo chcem touto diskusiou docieliť, asi sa len "vyrozprávať". Som zmätená zo správania mojej svokry, od narodenia nášho dieťaťa sa úplne zmenila. Zaujíma ju iba jej vnúča a syn, ja som skôr vzduch. Nikdy mamičkovská k nemu nebola, skôr naopak, stále ho kritizovala... Navonok je ku mne slušná, nepriamo sa ale chová voči mne divne a občas má aj zvláštne poznámky...bolo toho veľa, asi nemá zmysel tu všetko písať, skôr uvediem príklad. ...Naposledy mi vyhodila na oči, že dieťa nemá čo spať s manželom, on sa má vyspať, lebo chodí do práce... Bábo si prechádza spánkovou regresiou a často sa v nocí budí, po niekoľkých dňoch som už bola ko a vystriedali sme sa s manželom. On nemá problém, pri výchove si pomáhame. Svojimi rečami a skutkami dáva často najavo, ako je pre ňu jej syn dôležitý, akoby mala potrebu si ho ochraňovať, to isté aj voči svojmu vnučaťu. Ja som tá druhoradá. Stále mu nosí obed... Pôrod som mala dosť náročný, tesne po ňom som mala aj nejaké neurologické komplikácie a hýbať som sa mohla iba s veľkými bolesťami. Keďže naše bábo malo alergiu na kravské mlieko, musela som si všetko variť. Ona nám vtedy často nosila veľa jedla, ale iba pre môjho manžela... Napr. Ryžu, do ktorého nastrúhala syr... Ten sa dá pridať aj do taniera, nemohla som si z toho dať... V podstate skoro nič z toho som si nikdy nemohla dať, všetko som si musela variť pre seba.Pre tie, ktoré má chcú kritizovať kvôli tomuto komentu... Áno, dieťa je moje a som

Strana
z2
autor
30. júl 2025

@anonym_autor povinná sa oň a o seba starať, svokra ani nikto iný mi nie je povinný pomáhať... Starostlivosť o dieťa a o seba som zvládla... Aj s bolesťami... Neriešim, že som čakala pomoc, len som z toho mala pocit, akokeby to robila naschvál...bolo toho omnoho viac, v podstate pri každej návšteve mi dáva pocítiť svoje divné chovanie

taktotedanie
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor povinná sa oň a o seba starať, svokra ani nikto iný mi nie je povinný pomáhať... Starostlivosť o dieťa a o seba som zvládla... Aj s bolesťami... Neriešim, že som čakala pomoc, len som z toho mala pocit, akokeby to robila naschvál...bolo toho omnoho viac, v podstate pri každej návšteve mi dáva pocítiť svoje divné chovanie

@anonym_autor no a co, vykaslala by som sa na to
Nech si robi co chce, mas dieta a manzela
Mavarit vies postarat sa vies, svokra nech si aj tancuje stvorilku
Neber si vsetko tak s srdcu

milanemila
30. júl 2025

Ja velakrat zasnem ako vie zena zene aj takto pasivno agresivne ublizovat, aj napriek tomu ze sama bola po porode, sama vie ze to nie je pre zenu jednoduche obdobie fizycky ani emocionalne…vies co je to krava a jej spravanie je ubohe. Nenechaj si nou pokazit toto obdobie s babatkom.
Sustred sa na svoju emocionalnu pohodu a hlavne komunikuj so svojim muzom, ze ta jej spravanie trapi a nechapes co sa deje. Kym ste vy dvaja team, tak na svokru sa mozes vykaslat.

barka1
30. júl 2025

Zbytocne to riesis, svokru nezmenis. Pokial ti vyslovene neublizuje (nemam ten dojem z toho co si popisala), tak na to kašli. Nie je to tvoja mama. Nemaj ziadne ocakavania, nebudeš sklamana.
A áno, vždy jej bude syn a vnuk prednejsi než nevesta. Nie si jej krv.

autor
30. júl 2025
@milanemila

Ja velakrat zasnem ako vie zena zene aj takto pasivno agresivne ublizovat, aj napriek tomu ze sama bola po porode, sama vie ze to nie je pre zenu jednoduche obdobie fizycky ani emocionalne…vies co je to krava a jej spravanie je ubohe. Nenechaj si nou pokazit toto obdobie s babatkom.
Sustred sa na svoju emocionalnu pohodu a hlavne komunikuj so svojim muzom, ze ta jej spravanie trapi a nechapes co sa deje. Kym ste vy dvaja team, tak na svokru sa mozes vykaslat.

@milanemila presne si vystihla, ako to ja vnímam, neviem si predstaviť sa takto správať k svojej neveste... 🥲 Dosť ma to ubíja, našťastie mám dobrého manžela...

dagas
30. júl 2025

Tak ale manžel by si tiež mohol otvoriť usta a povedať nabudude mi to nenos keď to nemôžme jesť obaja...

autor
30. júl 2025
@barka1

Zbytocne to riesis, svokru nezmenis. Pokial ti vyslovene neublizuje (nemam ten dojem z toho co si popisala), tak na to kašli. Nie je to tvoja mama. Nemaj ziadne ocakavania, nebudeš sklamana.
A áno, vždy jej bude syn a vnuk prednejsi než nevesta. Nie si jej krv.

@barka1 nie, priamo mi neubližuje a nie som jej krv, to je pravda, ale moji rodičia sa takto nikdy nesprávali k môjmu manželovi, práve naopak....

maminkadeticiek
30. júl 2025

Narovinu jej povedz nech sa upokoji a zaradi spiatocku.Dieta je tvoje,manzel je tvoj,manzelstvo a vychova su vase a ona moze v tomto celom len pomahat aj to len do tej miery do ktorej je to pre vas prijatelne.A ona hranice prekracuje.Zatrhni jedlo co nosi manzelovi,povedz jej ze na toto ma manzelku a ze si to uz neprajes.Musis ju takto asertivne odstavit aby to definitivne pochopila a muz ta musi podporit.
Na ihrisku moze byt len jedna alfa samica.

sisska96
30. júl 2025

No a manžel nevie si otvoriť ústa a povedať jej ak nenosí vhodné jedlo, tak nech žere to ona ?

sisska96
30. júl 2025
@dagas

Tak ale manžel by si tiež mohol otvoriť usta a povedať nabudude mi to nenos keď to nemôžme jesť obaja...

@dagas presne tak, ja by som vo dverách jej vrátila, že neprosíme

autor
30. júl 2025
@sisska96

No a manžel nevie si otvoriť ústa a povedať jej ak nenosí vhodné jedlo, tak nech žere to ona ?

@sisska96 povedal jej to, vraj si to takto chcela navariť pre seba

anonym_b9e237
30. júl 2025
@anonym_autor

@milanemila presne si vystihla, ako to ja vnímam, neviem si predstaviť sa takto správať k svojej neveste... 🥲 Dosť ma to ubíja, našťastie mám dobrého manžela...

@anonym_autor kašli na svokru, ak manželstvo funguje. Ja som mala tiež takú svokru, ktorá uprednostňovala svojho syna, jemu dala rezeň, mne chlieb s nátierkou, alebo cez víkend povedala, že môj muž nech príde k nim na obed a mne pošlú v hrncoch a tak podobne. Rozviedla som sa, no nie kvôli svokre, ale mužovi. A ja si dávam veľký pozor, aby som sa takto nechovala ja k synovi a jeho snúbenici. Skôr uprednostnim ju.

dagas
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak jej nabuduce može povedať diky nechcem čau

autor
30. júl 2025
@anonym_b9e237

@anonym_autor kašli na svokru, ak manželstvo funguje. Ja som mala tiež takú svokru, ktorá uprednostňovala svojho syna, jemu dala rezeň, mne chlieb s nátierkou, alebo cez víkend povedala, že môj muž nech príde k nim na obed a mne pošlú v hrncoch a tak podobne. Rozviedla som sa, no nie kvôli svokre, ale mužovi. A ja si dávam veľký pozor, aby som sa takto nechovala ja k synovi a jeho snúbenici. Skôr uprednostnim ju.

@anonym_b9e237 to ma mrzí, verím, že budeš dobrá svokra 😊

anonym_cc4691
30. júl 2025

@anonym_autor moja svokra priamo tiez nezapočítava ale vždy mi dávala pocítiť ze si jej syn našiel ženu ktorá mala už dve deti (bola som vdova ) raz mi aj povedala ze nieco lepšie si predstavovala 🤣a teraz ked tam moj dráhy bol na návšteve ja som ostala doma upratovať a malu trebalo prebalit tak povedala nieco v zmysle ze pomoz si sam 🤣ochota pokocikovat zabaviť nic a vlastne od nej ani nic nečakám....ale nemienim sa tváriť ze ju mam rada zato ako sa chova

anonym_0186f7
30. júl 2025

Mas male babo, si unavena, hladná, výbuch hormónov, mozno ľahšia forma poporodne depky… preto si precitlivena a riešiš to až moc vo svojom vnutri. Nie je to uplne vhodne správanie od svokry, povedala by som, ze chladne a ignorantsky, ale v zivote ta este čakajú ine starosti a “skusky”, takze nad takýto žabomyší boj by som sa zvysoka vykašľala. Mas sa komu venovať! A mužovi by som varila ja, aby nemala pocit, ze sa oňho musí starat …
Na druhej strane, co som si všimla, mlade mamičky su veľmi rozmaznané a nic nevládzu. Ak si ten typ, ze nic nestihas a nezvladas ani základný chod domácnosti, tak to je ina situácia. Nebudú všetci okolo teba skakat, nemas jediná dieta si spánkovou regresiou, na to rýchlo zabudni. 😀

sisska96
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak nech zje sama 😂

autor
30. júl 2025
@anonym_0186f7

Mas male babo, si unavena, hladná, výbuch hormónov, mozno ľahšia forma poporodne depky… preto si precitlivena a riešiš to až moc vo svojom vnutri. Nie je to uplne vhodne správanie od svokry, povedala by som, ze chladne a ignorantsky, ale v zivote ta este čakajú ine starosti a “skusky”, takze nad takýto žabomyší boj by som sa zvysoka vykašľala. Mas sa komu venovať! A mužovi by som varila ja, aby nemala pocit, ze sa oňho musí starat …
Na druhej strane, co som si všimla, mlade mamičky su veľmi rozmaznané a nic nevládzu. Ak si ten typ, ze nic nestihas a nezvladas ani základný chod domácnosti, tak to je ina situácia. Nebudú všetci okolo teba skakat, nemas jediná dieta si spánkovou regresiou, na to rýchlo zabudni. 😀

@anonym_0186f7 nemyslím si, že som rozmaznaná 😃 moji rodičia sú farmári. Od detstva som sa dosť nadrela, s manželom máme dom, záhradu, vždy máme doma navarené a upratané, v podstate sa cez deň nezastavím... až na dnešné vypisovanie na koňovi...teraz bábo, nemám problém s ním byť v noci. Skôr manžel trvá na tom, aby som si občas oddýchla...

anonym_8e9291
30. júl 2025
@anonym_0186f7

V mojich očiach ti svokra robí naschvál. Normálny človek by nedoniesol ako "pomoc" ryžu do ktorej zamieša syr.
Prvý krát som videla svokru a muzovho starkeho a len tak medzi rečou som spomenula, že mi nerobí dobre kysnuté cesto z normálneho droždia, ale ze práškové je ok. Keď som k nim prišla asi po mesiaci tak ma svokra privitala s tanierom na ktorom bolo škoricove osie hniezdo, so slovami, že prvý krát robila so sušeným droždim aby som si mohla dat aj ja. Toto urobí normálny človek, a nie analfabet ktorý robí naschvál.
A to co píše @anonym_0186f7, to je z cesty rovnako ako tvoja svokra.
Toto poporodna depresia ani zďaleka nie je, mladé mamičky sú rozmaznané 👏 a nesťažuj sa, iní ľudia to majú horšie 😄😄😄😄😄 toto bude podobný kvietok ako tvoja svokra.

anonym_3b89df
30. júl 2025
@anonym_autor

@anonym_0186f7 nemyslím si, že som rozmaznaná 😃 moji rodičia sú farmári. Od detstva som sa dosť nadrela, s manželom máme dom, záhradu, vždy máme doma navarené a upratané, v podstate sa cez deň nezastavím... až na dnešné vypisovanie na koňovi...teraz bábo, nemám problém s ním byť v noci. Skôr manžel trvá na tom, aby som si občas oddýchla...

@anonym_autor tiež si myslím, že by svokre mal muž prehovoriť do duše. Vyslovene provokuje

44janica44
30. júl 2025

Zvykneš si... ak svokra náhodou (rozumej raz za 5 rokov) donesie nejaké jedlo tak iba pre synov (tiež také co nevesty neoblubuju akebo nemôzu alebo svagrovi varila kym mal ženu v pôrodnici, jej uz nie) keď švagor odisiel od zeny kvoli mladej co si narazil v robote tiež podrzala stranu svagrovi a urobila z neho chudáčika co uz doma nevedel vydržať....

Ale do výchovy ju nenechám sa mi pliesť... robíme si ako uzname za vhodne. Dokonca ked kázala aby sme novorodenca poumyvali ocikanou plienkou nech ho náhodou neuriekne to zakročil muž a povedal ze na také blbosti neverí a rozhodne nič z toho robiť nebudeme. Nech občas muž povie, podrží stranu tebe, zastane sa ta.....

anonym_ed5c5a
30. júl 2025

@anonym_autor to so svokrou ma mrzi, starsie zeny aj v jednom komentari som to zachytila si myslia, ze tak ako sa mali v mladosti ony, sa musi mat aj nasa generacia. Starat sa o deti, domacnost, muza, robit vsetko a drzat hubu a byt rada, ze ta muz nebije a nechodi do krcmy. Takto to uz nefunguje. Casto si tym kompenzuju nejake traumy z mladosti, kedy boli same, nepochopene a nikto im nepomohol. Je to jej problem, nie tvoj. Ak mas dobry vztah so svojou mamou, skor rozvijaj ten, moze ti pomoct, ak je moznost a urcite ti nenastruha syr do ryze. A ten koment, ze navar muzovi ty, aby svokra nemusela ma pobavil. Muz si moze a aj dokaze navarit urcite aj sam😀

lucia13022023
30. júl 2025

Jej správanie nie je normálne, ani pekne. Ja byť tvojim mužom, určite s nou hodím reč..

alenka58
30. júl 2025
@anonym_ed5c5a

@anonym_autor to so svokrou ma mrzi, starsie zeny aj v jednom komentari som to zachytila si myslia, ze tak ako sa mali v mladosti ony, sa musi mat aj nasa generacia. Starat sa o deti, domacnost, muza, robit vsetko a drzat hubu a byt rada, ze ta muz nebije a nechodi do krcmy. Takto to uz nefunguje. Casto si tym kompenzuju nejake traumy z mladosti, kedy boli same, nepochopene a nikto im nepomohol. Je to jej problem, nie tvoj. Ak mas dobry vztah so svojou mamou, skor rozvijaj ten, moze ti pomoct, ak je moznost a urcite ti nenastruha syr do ryze. A ten koment, ze navar muzovi ty, aby svokra nemusela ma pobavil. Muz si moze a aj dokaze navarit urcite aj sam😀

@anonym_ed5c5a staršia generácia si to nemyslí, je to o ľudoch, hlavne na dedinách je takéto alebo bolo takéto zmýšľanie, môj otec sa staral o nás aj nám varil keď bola mama v nemocnici, chodili sme na dovolenky spoločne, otec nám čítal po večeroch a to mám teda veľa rokov a vidím, že ešte takéto zmýšľanie na dedinách pretrváva

anonym_ed5c5a
30. júl 2025
@alenka58

@anonym_ed5c5a staršia generácia si to nemyslí, je to o ľudoch, hlavne na dedinách je takéto alebo bolo takéto zmýšľanie, môj otec sa staral o nás aj nám varil keď bola mama v nemocnici, chodili sme na dovolenky spoločne, otec nám čítal po večeroch a to mám teda veľa rokov a vidím, že ešte takéto zmýšľanie na dedinách pretrváva

@alenka58 samozrejme nie vsetci si to myslia, reagovala som na ten jeden komentar tu a mozno aj na svokru autorky. Ani moji rodicia a ani svokrovci tiez nemaju taketo nazory a to maju uz do 60 rokov. Kazda doba bola v niecom ina, teraz su na zeny ine tlaky ako kedysi a aj doba pokrocila a ja napriklad obdivujem zeny, co materstvo zvladaju bez akejkolvek pomoci ci uz teraz, alebo kedysi. Preto mi je smutno, ked citam podobne nazory ako su dnesne mamicky rozmaznane atd. Podla mna autorka nechce od svojej svokry ziadne zazraky, len normalny empaticky pristup, ktory by mal mat clovek pomaly aj k cudziemu a nie este k vlastnej neveste, ktora mu porodi vnuka a ktoru si syn vybral za zivotnu partnerku.

marek775
30. júl 2025

@anonym_autor nejde o pomoc, ale o to, ze je k tebe velmi chladna, napriklad to, ze donesie jedlo iba pre neho, je dost skarede gesto. Myslim si, ze len jednoducho ziarli. Mrzi ma, xe mas v svojej blizkosti taku toxicitu. Skus sa porozpravat s muzom a ten jej mozno dohovori.

januska12323
30. júl 2025

Mal by si ťa zastať muž. Ona možno chce pomôcť ale nedochádza jej čo robí.
Ďakujem, mama, ale nemusíš mi nosiť jesť, vieme si navariť aj sami. O dieťa sa staráme obaja ako uznáme za vhodné teba to nemusí trápiť.

anonym_b2927b
30. júl 2025

@anonym_autor svokra ma vlastny problem. Treba sa odstahovat, obmedzit s nou kontakt,

teraz je dolezite tvoje dieta a ty. Nie sa stresovat s cudnymi vnutornymi problemami svokry, ona nech si najde terapeuta.

alenka58
30. júl 2025
@anonym_ed5c5a

@alenka58 samozrejme nie vsetci si to myslia, reagovala som na ten jeden komentar tu a mozno aj na svokru autorky. Ani moji rodicia a ani svokrovci tiez nemaju taketo nazory a to maju uz do 60 rokov. Kazda doba bola v niecom ina, teraz su na zeny ine tlaky ako kedysi a aj doba pokrocila a ja napriklad obdivujem zeny, co materstvo zvladaju bez akejkolvek pomoci ci uz teraz, alebo kedysi. Preto mi je smutno, ked citam podobne nazory ako su dnesne mamicky rozmaznane atd. Podla mna autorka nechce od svojej svokry ziadne zazraky, len normalny empaticky pristup, ktory by mal mat clovek pomaly aj k cudziemu a nie este k vlastnej neveste, ktora mu porodi vnuka a ktoru si syn vybral za zivotnu partnerku.

@anonym_ed5c5a napísané je to všeobecne, ale odhliadnuc od toho si myslím, že jej svokra chráni len synovu líniu, teda syna a vnúča a na neveste jej nezáleží ba vedome jej to dáva najavo, s tým sa netreba trápiť nakoľko s manželom má dobrý vzťah, treba prehliadať svokru, je to taký typ, veľa s tým nenarobí len zbytočné trápenie, ja som v podstate reagovala len na teba, nakoľko nemám v blízkosti staršiu generáciu ktorá si myslí že len žena sa má starať, ani som sa s takými nestretla, je to vec povahy si myslím, rámci dovolenky sme sa zastavili v miestnej dedinskej krčme kde muži hodnotili ženy pomerne hlasno, preto som napísala že takéto myslenie pretrváva zrejme na dedinách

culienka
30. júl 2025

aj moja je takáto tiež navonok slušná, ale podvedome si myslí že jej synáčik si mal nájsť lepšiu čo by sa o neho lepšie starala a s tým jedlom tiež je to podobné.

Strana
z2