(NE)stretávanie so starou mamou

11. júl 2023

Ženičky prosím Vás, nájde sa medzi vami niekto kto si vyslovene neželal aby sa jeho dieťa stretávalo so starou mamou?
Nejdem vysvetľovať čo a prečo. Poviem len že veľmi ubližovala aj nám v partnerstve, o vnúča nemá reálny záujem, má veľmi škaredé poznámky na stranu vnúčaťa, rozpráva veľmi škaredé veci aj po meste ktoré sa potom následne ku mne dostanú aj od mne úplne cudzích ľudí.
Ale potom zas robí rozbroje v rodine medzi ostatnými súrodencami, lebo "my" sme tí zlí ktorí sa s ňou nechcú stretávať.
Keby to dá na súd, mám šancu uspieť? Bojím sa dieťa mat v jej prítomnosti, je to toxický človek ktorý Vás dokáže zdeptať behom pár minút. Stretol sa už niekto reálne s tým že stará mama požiadala súd o úpravu stretávania? Ako tento proces prebieha? Ako ste sa zmierili s nátlakom rodiny ktorá vás prakticky nútila aby ste sa so starou mamou stretávali, aj napriek tomu že vedeli ako sa správa? Budem vďačná za reálne skúsenosti.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
11. júl 2023

@elizabet173 v rovnakom meste, každý na opačnej strane.

sajmonka_1216
11. júl 2023

ja som mala taký prípad v MŠ.. mama mala dve dcéry, žila s priateľom... jej mama (babka) chcela tie deti k sebe, tak pravidelne svoju dcéru nahlasovala na sociálku, že sa o nich nestará, bije ich a pod..
nám potom do MŠ chodili také tlačivá, ktoré sme museli vypisovať... s mamou nikdy žiaden problém nebol, starala sa.. takže také hlásenia sme aj písali...
skôr si myslím, že na súd asi nie, ved vy ste rodičia..ale tak môže si povymýšľať takéto veci a sociálka bude riešiť...

autor
11. júl 2023

@sajmonka_1216 staráme sa príkladne. Ale už keď sa dieťa narodilo, hneď na prvej návšteve vyhlásila "teba si zoberiem , ty budeš somnou už stále" a od vtedy sa jej divne správanie , chovanie a vyjadrovanie zhoršuje. To čo všetko robila a robí nám vo vzťahu je na úplne inú kapitolu.

luccija
11. júl 2023

Áno, starý rodič má právo sa stretávať s vnucatom, ak by to dala na súd

autor
11. júl 2023

@luccija to viem . Ale či si to môže vymôcť aj v takom prípade že jej úlohu v živote dieťaťa nepovažujeme ani za prospešnú, ani bezpečnú?

tanyag
11. júl 2023

Môže starý rodič podať na súd žiadosť o úpravu styku...prebieha to úplne rovnako, ako keď podá návrh jeden z rodičov...proste súd, svedkovia a samozrejme kuratela, ktorá všetko preverí, myslím vzťahy atď. a súd sa väčšinou prikloní na stranu sociálky...čiže je to možné...ak súd vyhovie starému rodičovi, tak určiti kedy, kde a ako sa s vnúčaťom/vnúčatami stretne.
(Poznám reálny prípad, kde otec zomrel, nevesta nedovolila starých rodičom vidieť vnúča, dali na súd, súd vyhrali, majú určene stretávanie každé 2 týždne, tuším na jeden celý deň, alebo tak nejako...hoci teraz to je už lepšie medzi nimi a navštevujú sa častejšie, aj pomimo čas určený súdom)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
luccija
11. júl 2023

Keď to dokážeš ako vam ubližuje možno áno neviem...toxických, manipulativnych ľudí je veľa.
Keď sa nechceš stretávať, tak sa nestretávaj.Co na to hovorí manžel?

basska_b
11. júl 2023

Hlavne vsetko dokumentujte, zapisujte. Rozprava skarede veci... komu, ake, isli by ti ludia svedcit?? Niektori sa len sudom vyhrazaju, ze podaju navrh na upravu styku, ale nejdu tam

hortenziaj
11. júl 2023

ja mam realnu skusenost. odstrihli sme muzovu mamu, svokru. nakolko to co ona dokazala robit, hovorit bolo neunosne, ja stresy zo vsetkeho a hrozne to bolo, vyhrazanie sa ze sa zabije, buzerovanie, manipulacia. a nechceli sme aby to robila detom. prestali sme tam chodit, robime aktivity , tak aby nevedela co robime, kde sme, nedvihame mobil, a ak nahodou ze som vedela ze pride necakane k nam, alebo aj ohlasene, balila som deti a vypadli sme na ihrisko, proste niekde prec, kym neodisla. ale aby sa nepovedalo, raz za cas, tam ideme na 2 hpdiny, uz je krtokejsia, pri vyssie spominanych veciach balime a ideme, nechceme to pocuvat.
samozrejme ze je urazena ze deti nemoze mat, nemoze strazit, byt s nimi ako by ona chcela (sk svojej dcere chodi a chodila denne, aj tu si to predstavuje, strazila ich a tak). zatial sa sudom nevyhraza, a aj keby, myslim ze by nevyhrala, pretoze tam chodime a aj keby, tak si vybavim dokazy na jej chore spravanie. a taktiez o deti nema zaujem nehaky extra, venuje sa im miumalne, skor muzovi ohovara a stazuje sa na vsetko. lenze moj muz s tym suhlasi, vidi aka je. ale to som mu napisala list ze ako sa sprava, aj som to riesila so psychologom, lebo mi nebolo po voli odstrihat deti od ich babky, aby mi to nevycitali niekedy. muz pochopil, odvtedy neriesi ze by ich mala ona postrazit a tak.

hortenziaj
11. júl 2023

obmedz navstevy, na minimalne casy, sporadicky,a dietatu vezmi nieco zaujimave aby sa venovalo tomu a nie pocuvat babku a jej blbe reci. nejaku knizku novu, pracovny list alebo co a venuj sa jej ty vtedy na stopercent, muz nech riesi ju, jej reci. nebude sa mat na co stazovat. alebo sa odstahujte, ja by som to teraz uz tak riesila, ale uz sa nam moc neda,nechce, ale ak by to bolo moc na nas, som otvorena ist aj prec, ona za nami nebude chodit taku dialku.

autor
11. júl 2023

@hortenziaj ako by si opisovala ju, aj ta buzeracia, vyhrážanie, manipulovanie, no proste všetko. Už som aj viac krát navrhla poďme preč, niekde kde nebude vedieť (lebo samozrejme neohlasene návštevy to je jej špecialita, a vykrikovat pod oknami nech jej okamžité otvorím a pod.) No muž o sťahovaní nechce ani počuť. Nedávno sme dokončili dom, má výbornú prácu a po pravde taky dobrý dom a pozemok by sme nezohnali len tak. Už viac krát bol náš vzťah naštrbený tak že to vyzeralo že pôjdeme od seba kvôli nej...
V tomto smere (aby sa dieťa s nou nestretavalo) plne súhlasí, ani on sa s ňou nechce veľmi stretávať, nemá na ňu ani pekne spomienky, vždy mi iba povie ako mu ničila život, no je krátky na to niečo s tým urobiť. Už viac krát prišla neohlasene aj za posledné obdobie, no vždy sme ju odignorovali, už dávno ju upozornil že neohlasene návštevy nechceme, neprijmeme a dieťa neuvidí keď sa bude tak odporne chovať ako sa chová, no ona sa stále niečoho dožaduje. Dožaduje sa toho aby mohla chodiť k nám, aby sme jej dali kľúče, že ona si chce zobrať jednu izbu (čo máme ako hosťovskú) a chodiť si tam kedy chce, že na to má nárok lebo však staval jej syn vlastnými rukami tieto múry a pod. O vnúča záujem 0 bodov, nikdy sa nepýtala ako sa má, či je zdravé. V minulosti keď za ňou aj prišiel s vnúčatom tak ho viac menej ignorovala, obišla, nevenovala sa. No proste cele zle. Ona by tu len chcela byť, riadiť nás, aby sme sa jej klaňali a robili všetko čo chce ona a keď si dovolíme povedať NIE tak sú to spŕšky tých najnechutnejších urážok aké si vieš predstaviť.
Ach musela som to zo seba aspoň takto z časti dostať von , ďakujem 🤦‍♀️

hortenziaj
11. júl 2023

toto vsetko doverne poznam, aj moj muz ju nechce poslat do prdele, boji sa. vzdy to ostane a ostalo na mne, ja som najhorsia nevesta na svete, nuz nevadi, len chranim seba a nase deti. inak ked vidis ako sa sprava pred vami, ako sa nezaujima o vnuca, nemusis mat strach ze by tam niekedy chcelo ist same, my sme ako male mali odpor voci dedovi, co s atiez hnusne spraval (ale nie tak hnusne ako moja svokra, alebo tvoja ) a nechceli sme tam ist, proste cely ten vztah je nanic, a moze si za to len on sam.
ale byt tebou ju nepustaj dnu, kluce v ziadnom pripade..ak stretnut, tak niekde u nej alebo na neutralnej pode,ihrisko, kaviaren.., tam si riadis ty ze odides a nebudes musiet riesit ju, vyhadzovat a tak, prostre nam je neprijemne mat takeho cloveka v nasom dom,e,osobnim priestore. ale tam bolo aj take ze lozila a brala veci od nas.
hej, no s tym stahovanim je to tazke, ked ma muz dobru robotu a staval dom. asi on musi na to este dozriet bud odist odtial ak chce pokoj, alebo ju poriadne uzemnit...a asi este neprisiel ten cas,aj jemu to bude liezt casom na nervy, hlavne ked ho nechas v tom sameho, pride, zbalim dieta a prec, nech si tam s nou keca a pocuva to.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
11. júl 2023

@elizabet173 vďaka bohu, číslo na mňa nemá takže sms komunikácia nehrozí 😁
Akože ona prestane, ale je to veľmi nepríjemné keď chce človek napr. si aspoň zdriemnuť, alebo je chorý a zrazu počuje " otvooooooooor" 🤦‍♀️ a je to aj celkom zábava pre susedov ktorí sa potom pýtajú či je ona v poriadku a prečo sme jej neotvorili a pod. 🤦‍♀️

No ja dúfam že dá pokoj, čoskoro sa jej ma narodiť ďalšie vnúča, to má bližšie ako nás, a možno budem teraz krutá, ale dúfam že svoju pozornosť prenesie na svoje ďalšie dieťa a vnúča a nám dá pokoj 🤦‍♀️

A keď nie ? Tak asi pôjdem aspoň ja a dieťa preč z tadiaľto, lebo ja to už nezvládam. A to som sa považovala za silného človeka, človeka ktorý sa s "kamennou tvárou" dokázal starať o ľudí umierajucich na rakovinu a sprijemnovat im posledné chvíľky života.
Ale toto nezvládam a nie raz som si poplakala kvôli nej 🤦‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
cacianka
12. júl 2023

Viem že nemôžeš použiť, na súde a pod., ale skús si ako video nahrávať jej epizódy, keď ich nepoužije s verejné, tak aspoň v prípade núdze pustis pred koliznou, aby bola v obraze.
Občas si robpoznámky aké slovné spojenia povedala, aké vety , napr.ze má právo na 1 izbu, bývať vo vašom dome, lebo syn staval, a podobne perly - v prípade núdze oslovite právnika, aby jej napísal list, výzvu nech upustí od obťažujúceho konania, inak sa vystavuje TO.
Taktiež popros svedkov, aby napísali čestné prehlásenie, akého teatra boli svedkami..a potom difaj že to nebudete musieť použiť, aké pre istotu máš dôkazy, ktoré použijete ak by babka začala ešte viac vydierať, manipulovať a podala by návrh na súd,aby jej umožnil tráviť s vnúčatami hodiny a dni mesačne , nedajbože aj týždeň cez prázdniny.

nelli76
1. aug 2023

Ja m presný opak. Chodím do práce a vecsinou času trávim z vnúčatami. Veľmi mi prirastli k srdcu ako keby boli moje deti tak isto aj vnúčatá. Pomáham im vo všetkom aj finančne. Len som už vyčerpaná a mam pocit ze ma využívajú. Nevesta sa nespráva ako matka by mala. Začali sa mi vyhrážať ze deti neuvidím keď ich nepostrazim lebo niekam chcú ísť. Co mam robiť aby mi nezakazali vidieť deti.