Neviem sa odpútať od rodičov
Ahojte. V prvom rade nechcem aby ste ma tu zhanili, som dosť sebakritická a viem, že v tomto robím chybu ja. Dôvod prečo píšem je, že by som chcela poradiť. Môj problém spočíva v tom, že sa neviem oddialiť od mojich rodičov a žiť život samostatnej dospelej ženy. Som jedináčik a celý život som prežila s rodičmi, ktorý by ma na rukách niesli keby mohli. Čas plynul a ja som si našla manžela a s ním mam syna 9 mesačného. Napíšem Vám moju rutinu dňa. Žijeme v byte, manžel je v práci. My vstaneme vychystam syna a seba a už aj idem k rodičom. Mam to ako prechádzku. Tam s nim trávim všetok voľný čas. Rodičov mam doma na dôchodku. Tam mu spravím prikrm a tam som s nim aj do poobedia a potom sa zoberiem a ideme domov. A takto to mam každý deň. Domácnosť mi stagnuje lebo samozrejme kedy mam upratať keď som vyše pol dna u rodičov. Keď som to chcela zmeniť ani som nevedela ako. Zrazu som zostala tu doma, upratala a zrazu nebolo čo. Neviem si nájsť absolútne žiaden systém v domácnosti a program so synom. Môj jediný program je ísť k rodičom. Manžel samozrejme sa hneval a už rezignoval. Narušilo nám to samozrejme aj spolužitie. Neviem aký program a ako by som mala a co robit. Tu vidím, že keď mi rodiacia všetko doniesli pod nos tak som žiaľ neschopná žiť ako dospelá.
Tak a keby si najprv "porobila v domacnosti" a potom isla na navstevu k rodicom? Na tom nevidim nic strasne (okrem teda "zanedbavania domacnosti") - ked ti to vadi...?
@zic áno to je pochopiteľné. Ale problém je v tom ze tu nechcem byť sama. Tak idem radšej k rodičom.
Mňa by porazilo každý deň chodiť k rodičom, však aj oni majú svoj život a ty by si mala mať tiež, ráno porobim, dám prať, navarim a ide sa na prechádzku dvojhodinovú, prídeme naobedujeme sa, dieťa dám späť alebo sa hráme a poobede znova prechádzka, a popri tom som chodila ešte s deťmi na baby plávanie a rôzne hudobné kurzy atď, keď bude leto tak ihrisko strávila som tam pol dna, dáš sa do debaty s dakou mamičkou a možno aj kamošku budeš mať, hrozne aby jedna dospelá žena len k rodicom
najdi si kamaratky.. snad s malym chodis aj inde, ako k rodicom.
niekam von, idete hadam nakupit...proste normalny refalny zivot.
bejby plavanie, hudobna...nejake detske kutiky ??
Co ti treba upratovat ked si pol dna prec a mas mini dieta ?😳
No a kedy varis ,peries atd ? Ci ked pride muz rychlo robis vsetko hoci uz si to mohla mat spravene a mohli ste spolu niekam ist ci sa venovat jeden druhemu ?
Celkom sklucujuca predstava zit len takto , neist s kamoskami niekam von , aj sebe sa povenovat ked Ti rodicia mozu maleho postrazit alebo s inou matkou ist sa prejst s detmi,hocikam. To chce potom len sebazaprenie. K rodicom nechodit tak casto. Preco nechces byt sama, coho sa bojis doma
A kedy varíš? Ja si takéto fungovanie nedokážem predstaviť hoci rodičov veľmi ľúbim.. keď bola dcéra taka maličká, tak sme vstali, kým som upratala základné veci a trocha sa jej venovala mohla som ísť variť obed lebo bolo 10 hodín.. medzi tým ešte na hodinku alebo pol hodinku von, pripadne cestou do obchodu..a kde nič tu nič bola 1 hodina, mala sa najedla a išla spinkať. A ja som bud spala snou alebo som oddychovala alebo sa venovala tomu co ma aktuálne baví..kym vstala, zase jedlo a už bolo poobede a o chvíľu prišiel muž a už sme trávili čas spolu..nejaká prechádzka, hranie, večera...a už kúpanie a spať..co robíš každý deň u rodičov? Ci oni sa starajú o malého, navaria obed ktory ti potom aj nabalia a tebe to vlastne takto vyhovuje? 🙂
Ráno poupratuj, uvar, daj prať, choď na ihrisko, do detskej herne, do mesta, hocikde. K rodičom môžeš ísť poobede alebo keď si porobíš. Alebo sa vráť od rodičov o dve hodiny skôr.
Porazilo by ma byť stále s niekým, veď využi ten čas a venuj sa aj sebe, ráno upraceš, syn zaspí tak si prečítajú knihu, daj si kľudne kávu, masku na tvár je toľko možností.
Nájdi sa kamarátky, mamičky.
Nastav si že k rodičom pôjdeš napríklad len 2x do týždňa
Áno. Mate pravdu prídem domov a snažím sa všetko porobiť aspoň na oko. Keď ma muž voľno tak trávime spolu čas. Ideme von, výlety a pod. Keď som u rodičov tak tiež sem tam aj s nimi ideme na vylet. Kamarátky nemám. Žijeme na dedine kde sa žiadna mamička ani nechce baviť. Pozdravím na ulici a ani neodzdravia. Každá si žije svoje a už sú tu poskupinkované. Muž je skoro stále v práci a chodí domov o siedmej večer.
Preboha a čo robíš denno denne u rodičov?
Podľa mňa je super, že si uvedomuješ/vnímaš, že je niečo zle. Rodičia ako vnímajú, že si tam každý deň? Máš nejaké kamarátky? Chodíš s malým na ihrisko, do detského centra, niekam, kde vieš stretnúť ženy s malými deťmi? Nejaké susedy s deťmi? Väčšinu kamarátstiev s malými deťmi som našla práve na týchto miestach. Pokiaľ chceš svoju situáciu zmeniť, budeš musiet vedome konať proti svojmu zaužívanému vzorcu (ísť k rodičom). Namiesto k rodičom choď na ihrisko, tam sa pohrajte a choď DOMOV. Priprav si plán, čo budeš doma robiť (upratuj, oper, ožehli, kukaj telku, navar, kresli si … ja neviem, hocičo). Ok, čítam, že si na dedine. Vodičák máš? Sadni do auta a choď do mesta s malým. Proste hľadaj program mimo rodičov.
@sandra49 nie. Moji rodiacia sa mi nestarajú o malého a ani nám nevaria. Muž je v práci do siedmej večer. Cele jedlo v rámci dňa ma zabezpečené v práci a večeru si dá doma niečo malé ľahké.
je super, ze si uvedomujes, ze to je problem. rodicom to nevadi, ze si u nich kazdy den? lebo ja, ako stary rodic (keby som bola), tak bez ohladu nato, ako velmi by som mala rada vnuca a dceru, tak by mi liezlo na nervy mat ich nakvartirovanych u seba kazdy den, hoci by som bola na dochodku :D
kedy stihas doma varit/prat/udrziavat domacnost? nemas kamaratky? ved je tolko moznosti, kam mozes dieta vziat. ani pre neho to podla mna nie je idealne, ze je kazdy den so starymi rodicmi a napriklad nie so seberovnymi detmi, su rozne herne, detske kutiky, ihriska..
manzelovi sa necudujem, ze uz rezignoval. ale ako som napisala na zaciatku, super, ze si uvedomujes, ze to je problem. ak si s tym nevies poradit sama, skus navstivit psychologa, porozpravat sa s nim o tom minimalne. aby si sice nemala milovane dieta, o ktore sa budes nadalej s laskou starat, ale zostanes nan sama
Určite by som nepoužila slovné spojenie "neschopná žiť ako dospelá." Skôr tam vidím neochotu, nevôľu a nechuť, pretože takto je to pohodlnejšie a si zvyknutá. Obdobie na materskej / rodičovskej dovolenke je neštandardné a každá žena si to zorganizuje podľa svojej chuti a svojich potrieb.
Život sa Ti bude meniť podľa toho ako bude dieťa rásť a ako sa budú meniť jeho potreby. Môžeš si teraz užívať spoločnosť rodičov, lebo keď bude dieťa v škôlke / škole a Ty v práci, tak už nebudeš mať toľko času, ktorý by si mohla tráviť s nimi.
@yoxinka uvedomujem. A už dlhšie. Co nato vravia rodicia? Tak co Vám poviem. Akurát aj včera som mala s mamou pokec a vravela ze asi neurobili dobre ze ma tak rozmaznali. Bola som ich vytúzena. Sama mama mi vraví ze to nie je správne a ze aj oni už chcú mať svoj kľud. Sú radi keď prídeme ale viete ako to je. Už sú starší a tiež chcú mať aj svoj život. Nevýhodia ma keď prídem ale vidím aj na nich ze už proste každý deň je veľa aj na nich 😞 ja viem ze to je zle. Kamarátku nemám nik sa tu somnou nechce bavit.
Po ranajkach poupratuj, navar (su jedla pri ktorych nemusis dlho stat, da si popri vareni aj upratovat aj dietatu povenovat), potom zapni pracku a chodte von. Vyhrad si dni, kedy pojdes s malym k rodicom a kedy pojdes niekde inde. Keby si bola moja dcera, tak Ti sama poviem, aby si k nam nechodila kazdy den a to svoje deti zboznujem.
A najdi si nejaky konicek, ktoremu sa mozes venovat napr. v case, ked dieta spi.
Keď žiješ v malej dedine, tak to chápem, že možno detské ihrisko ani nemáte, resp. nemáš sa kde veľmi socializovať.
A ak nešoféruješ, tak sa ti možnosti ešte viac zmenšili.
@unicornlady nie šoférak mam.
Fúha tak rodičia ti sami povedia, ja ich osobne ľutujem tiež nemajú svoj život a kľud, keď si nasackovana u nich, mne by sa to tiež nepáčilo a to ešte niesom ani stará, dúfam, že dnes budeš doma a spravís si vlastný program, vyhrať si maximálne dva dni do týždňa, kedy budeš s rodičmi, už musia byť zúfalý a je to naozaj otravovanie zivota
tak pokial v dedine nemas take moznosti, pises, ze mas vodicak, takze nie si nicim obmedzovana, aby si ten cas stravila aj inak a inde, ako u rodicov.. a ked ti to uz aj sami povedia, tak je nacase to zmenit..
@crazy_cat_lady ale kde? Kam sama mam ísť s 9 mesačným synom? Kútiky si pre väčšie deti nie? Ja neviem
Chod do mesta, tam je viac parkov, detských kútikov. Na nákup. Na prechádzku. Doma čítaj, cvic, keď malý spí... Už keď sama vidíš že im to vadí,musíš to zmeniť. Fakt je to otravné.
Ano urcite chod autom s malym niekam do mesta, preco nie ? Vazne, rodicia potrebuju svoj pokoj a nie male dieta stale pri sebe . Vy aj obedujete u nich ? Teda ked pises ze ste kazdy den tam ale zaroven Vam nevaria
skus si najst nejake kocikovacie a neskor ihriskove kamosky/zname, aspon ti rychlejsie ubehne cas, ked bude dieta vacsie a budes postavat na ihriskach. a mozno nejaku aktivitu pre teba plus syna (plavanie, cvicenie, folklorik, anglictina, teraz je toho milion - osobne to nevyhladavam, ale tebe to moze pomoct vyplnit cas a zoznamis sa s inymi ludmi).
nevidim nic zle na tom, chodit k rodicom - je fajn, ked maju kontakt s vnukom - ale nie kazdy den. skus na zaciatok napr. 2-3x tyzdenne ist a zvysok si spravit svoj program. a este by som odporucala byt so synom aj sama vonku alebo doma a proste len byt, sledovat ho, hrat sa (v ramci jeho vekovych moznosti). aj taky cas, kedy ste sami dvaja, je dolezity.
@ivik4 myslela ze nevari moja mama ako muzovi. Ja sa u nich neobedujem. Malému donesiem hotový prikrm. Ten vari večer doma. Nekupujem snažím sa co najzdravšie.
Už keď ti rodičia sami takto naznačujú, že im to lezie na nervy, tak načim s tým fakt niečo robiť a je čas správať sa ako dospelá. Áno, možno ťa rozmaznali, ale nemôžeš sa na to do konca života vyhovárať. Si dospelá žena, matka … nemôžeš sa správať ako malé decko. Kam máš ísť??? Hoc aj do mesta do parku. Strč malého do kočíka a prechádzaj sa 2hodky. Choď do mesta, tam je ihrísk viac aj viac mamičiek. Ja som chodila s malým do materského centra od jeho 4 mesiacov. Neexist, že nenájdeš miesto, kde by si mohla ísť.
odporúčam baby plávanie, tam aj kamošov nájdete, aj to bude zmysluplné trávenie času s dieťaťom. keď nemáte žiaden program na dedine, tak choďte do mesta, chápala by som, keby z bytu utekáte na dedinu, tak som to robila ja:D ale odkedy sme v dome, tak aj dieťa sa zahrá, aj ja mám čo robiť :D bude teplo, takému mini dieťaťu bude stačiť, keď mu roztiahnete deku na tráve a dáte von pár hračiek, prelievanie vody a vy možete doma aj porobiť aj si oddýchnuť. zrejme sa musíte naučiť byť sama so sebou.
Akože kde máš ísť 9 mesačné dieťa? Halooo, dám do kočíka a prechádzam sa dve hodiny to bežne robia všetky mamicky, a baby plávanie je od 4 mesiacov, možností je kopu

Syn sa ma ako v bavlnke. Je to moja láska. Starám sa oň najlepšie ako viem. To je všetko v poriadku. Aj manžel mi vraví ze ako mama som super co sa týka starostlivosti o syna. Ale to je vsetko. Co mam robiť? Ako to máte vy?