icon

Neviem sa odpútať od rodičov

11. mar 2025

Ahojte. V prvom rade nechcem aby ste ma tu zhanili, som dosť sebakritická a viem, že v tomto robím chybu ja. Dôvod prečo píšem je, že by som chcela poradiť. Môj problém spočíva v tom, že sa neviem oddialiť od mojich rodičov a žiť život samostatnej dospelej ženy. Som jedináčik a celý život som prežila s rodičmi, ktorý by ma na rukách niesli keby mohli. Čas plynul a ja som si našla manžela a s ním mam syna 9 mesačného. Napíšem Vám moju rutinu dňa. Žijeme v byte, manžel je v práci. My vstaneme vychystam syna a seba a už aj idem k rodičom. Mam to ako prechádzku. Tam s nim trávim všetok voľný čas. Rodičov mam doma na dôchodku. Tam mu spravím prikrm a tam som s nim aj do poobedia a potom sa zoberiem a ideme domov. A takto to mam každý deň. Domácnosť mi stagnuje lebo samozrejme kedy mam upratať keď som vyše pol dna u rodičov. Keď som to chcela zmeniť ani som nevedela ako. Zrazu som zostala tu doma, upratala a zrazu nebolo čo. Neviem si nájsť absolútne žiaden systém v domácnosti a program so synom. Môj jediný program je ísť k rodičom. Manžel samozrejme sa hneval a už rezignoval. Narušilo nám to samozrejme aj spolužitie. Neviem aký program a ako by som mala a co robit. Tu vidím, že keď mi rodiacia všetko doniesli pod nos tak som žiaľ neschopná žiť ako dospelá.

autor
11. mar 2025

@zuzubb007 na prechádzky chodíme. Myslela som kam do spoločnosti

javiemneviem
11. mar 2025

Ja na tom nevidím nič zle. Prečo ti to vadí? Naši bývajú 5 minút od nás. Sotva spolu prehovoríme. Deti vidia raz za mesiac. Čo by som dala zato, aby som mohla takto odísť k rodičom a rozumieť si s nimi. Proste normálna rodina, kde ľudia chcú spolu tráviť čas. Veď to je super podľa mňa. Prekáža to rodičom? Veď si daj vždy v pracovnom týždni 2 dni, ktoré budeš doma. 1 deň využiješ na domácnosť a druhý napríklad vybehnes do mesta na nákupy a ostatné dni bud u rodičov. Aspoň nie si sama.

sima234
11. mar 2025

@javiemneviem ale rodičia pokiaľ sú na dôchodku, tak chcú mať tiež kľud, možno si chcú spraviť svoj program, pokiaľ sú vitálnejší, niekam vybehnúť a nie, že dospelá dcéra s dieťatom celý deň sedí u nich. Je super mať pekný vzťah s rodičmi, ale toto je už veľa, keď už aj im to vadí.

crazy_cat_lady
11. mar 2025

@javiemneviem ty na tom nevidis nic zle, lebo mas opacny "extrem" - ze sa s rodicmi vidite minimalne, ..takze je pochopitelne, ze by si to chcela mat ako autorka. ale netreba ju v tom podporovat, pretoze byt nakvartirovana kazdy den u rodicov je na slucku. a to co navrhujes, ten pomer, by som urobila, ale naopak - dva dni max u nich, zvysok doma/vonku

sandra49
11. mar 2025

Tak keď máš muža každý deň do 7 v práci tak to musí byť pekne na nervy.. ale keď tak dlho pracuje, zrejme aj dobre zarobí, takže s malým si môžeš dovoliť ísť niekam aspoň 2x týždenne na krúžok..spoznáš nových ludi..v mestách sú rôzne herne, alebo cvičenia, plávanie ako baby radia..no a to co vravíš o kamoskach a malej dedine, viem aké je..3 roky na materskej som v dedine nikoho nepoznala a napriek denným prechádzam som nestretala ziadne mamičky, na ihrisku som niekoho stretla za tie 3 roky toľko krát, že to dokážem spočítať...ale nasla som si priestor pre seba doma, nové koníčky a tomu som sa venovala kľudne aj popri malej..ona sa hrala chvíľku s niečím, ja som si zatiaľ nieco rýchlo prečítala alebo nastudovala.. dokonca som v tom čase začala šiť, a to mi zhltlo všetok voľný čas, ktorý som trávila doma mimo upratovania a varenia a starostlivosti o malú.. je naozaj skvele ze si uvedomujes, že tadiaľto už cesta nevedie a ešte ti to aj rodicia naznačujú.. určite to zmeň, aj keď narušiť ten stereotyp môže byť zo začiatku ťažké.. ale ja si myslím, že to dáš úplne v pohode..aj tebe sa zapáči mat zrazu čas pre seba 😉

darina77
11. mar 2025

Ja by som ti navrhla zavadzat postupne malé zmeny do tvojej rutiny. Keby si teraz naraz chcela zmenit vela veci tak ti to nevydrzi. Kazdy mesiac zaved do svojho zivota jednu malu trvalu zmenu.

betulinka1
11. mar 2025

Ked si na dedine a sama doma, tak sa ani nečudujem, že ideš k rodičom aj každý deň. Manžel ti chodí domov fakticky až večer o siedmej. 9 mesačné dieťa ešte nechodí, čiže máš aj obmedzené možnosti kam s ním. Podľa mňa potrebuješ kamošku, ideálne takú čo má podobne staré dieťa ako ty. Aj tu na MK ale aj na Fb skupinách mesta si vieš nájsť. Koľkokrát tu vidím, že baby sa prisťahovali za mužom niekam a hľadajú nové kamošky. Nemusí byť z tvojej dediny, môže byť z vedľajšej, čím bližšie tým lepšie. Aspoň na spoločné kočíkovanie alebo spolu zbehnete niekam na výlet. Tažko sa posudzujú možnosti, lebo neviem odkiaľ si. Či si úplne niekde v dedine 30km od mesta na konci sveta alebo máš možnosť ísť aj do nejakých klubov s detičkami, kde sa stretávajú matky. Napríklad v našom malom meste majú mamičky kopec možností od plávania s detickami po rozne aktivity v centrách. Plus 9 mesačné už vieš aj doma trosku zabaviť, pozerajte knižky, skladačky, puzzle... skús si tak povedať, že dnes ostanem doma a budeme len my dvaja spolu. Malé ti už asi lezie, tak popri tom vieš aj rýchlo popratať, dať pračku, kľudne to robte spolu...daj sem toto...toto stlač... Veľký pomocník je aj robotický vysávač, ideš von na prechádzku, tak ti povysáva. Akože mužovi sa tiež lahko hovorí, že domácnosť stagnuje, keď si sama celý den. Veď aj on môže popratať, keď príde z roboty.

lauruska_sumienka
11. mar 2025

prd na mamicky z vasej dediny, skus pozistovat ci v tvojom okoli nie su nejake kruzky pre deti (ci skupiny, skus popozerat v nedalekom okoli kde by ste vedeli ist zatial vlakom, autobusom.
UROB si vodicak. budes moct cestovat s malym aj mimo dedinu za kruzkami, materskymi centrami,
v klude mozes mat kamaratky aj online, skus pozriet zaujmove skupinky v tvojom okoli. ked ti je doma smutno, co tak zvieratko? pustit film/radio nech aspon v pozadi huči, venovat sa nejakej tvorivej cinnosti? citat? brigada na doma? najdi si nieco co ta bavi a hladaj v tej oblasti

michaela329
11. mar 2025

Ja mám doma dvojmesačného a teda neviem, čo skôr chytiť do ruky a nie byť pol dňa u našich 😃 Musíš jednoducho zmeniť rutinu, ráno vstaň, obriaď si malého a pusti sa do domácich prác - aj do toho, čo sa Ti nechce. Navar a choď vonku. Ja bývam na lazoch, tu fakt nikto nie je a ja kocikujem a počúvam podcasty a vzdelávania 😃 Poobede sa občas stavim cestou u našich - ale na hodinu, kávu a idem. Alebo naložím krpca do auta a ideme do obchodu a ku nejakej kamoške - na hodinu, na kávu. Popoludní ešte cvičím - polhodinu zatiaľ. A ani sa nenazdám a je tu vecerna rutina. Vyplň si voľno podľa svojho gusta, kľudne si rozpozeraj seriál, rozcitaj knihu, spi. Ale hlavne musíš prekonať svoj komfort a bude to ok

natall113
11. mar 2025

Kam s 9 mesačním? Napíš mesto s určite ti ženy poradia, baby plávanie, baby balancne, múdre hranie, detské hudobné krúžky, hocijaké kútiky, herne

yoxinka
11. mar 2025

Žijeme v dobe, kedy ľudia z rôznych kontinentov nemajú problém komunikovať. Kašli na mamičky v dedine, v dobr internetu na ne nie si odkázaná. Hľadaj aktivity v najbližšom meste. Materské centrá, baby plávanie … ja som v troch rôznych skupinách Mamičky z … lebo sme žili na troch rôznych miestach. Tam bežne mamičky hľadajú niekoho na kočíkovanie, na pohratie sa na hociakú spoločnú aktivitu. Napríklad si tak mamičky zorganizovali konverzačnú skupinu v angličtine. Nejaká to vymyslela, potom sa stretli kdesi v parku, posadali na deky, deti sa okolo nich tmolili a oni kecali … anglicky. Tie mamičky sa nepoznali, proste zareagovali na tú výzvu v tej skupine. Toto hľadaj.

januska12323
11. mar 2025

Takže ráno prídeš k rodičom, dostaneš obed, dieťaťu dáš prikrm a okrem toho tam čo robíš? To isté môžeš robiť doma a k rodičom chodiť na návštevu ako ostatní na hodinu na kávu alebo obed raz dvakrát do týždňa. Môžeš ich mať rada aj sa starať už o svoju rodinu.

deti95060810
11. mar 2025

tak keď už aj rodičom to troška vadí že prídeš každý deň tak potom choď každý druhý...
alebo u rodičov zostaň menej času, nie pol dňa ... stačí hodinka, max. dva.
to si v rodnej dedine? zvláštne že nemáš nikoho keď si tam vyrastala...

lucia147852
11. mar 2025

A kde si chceš najist kamarátku, keď sedíš dennodenné máme pri sukni? Sup spraviť vodicak aby si bola voľnejšia a hotovo. Dovtedy hádam autobusy do mesta chodia. Detské centra, hernicky, ihriska. Mňa by porazilo, keby mám u niekoho denne byt a úprimne aj keby u mňa sedí stále moja dospela dcera. Ak to nedokážeš zmeniť sama, nájdi si psychológa, ktorý ti s tým pomôže

yoxinka
11. mar 2025

@lucia147852
Ak som to správne pochopila, autorka vodičák má.

jaskolka
11. mar 2025

Tak nič iné,ako to vedome zmeniť,ti neostáva. Mne príde,že ty ani nie si neschopna byť samostatná,len proste nevieš ,čo si počať sama so sebou .
U rodicov robíš čo? Veď to ,čo robis tam ,rob aj doma. Máš nejaké koníčky?

lucia147852
11. mar 2025

@yoxinka áno, moja chyba. Zle som prečítala. Tak ma o starosť menej.

cukroska
11. mar 2025

Môj muž je veľmi tolerantný človek, ale časom by mi určite vytkol ak by to bolo na úkor domácnosti. A potom mužom nech niekto vytkne,že sú mamičkári. Miluj,váž si rodičov, navštevuj ich ale už odstrihni pupučníkovú šnúru a ži svoj život so svojou rodinou a tráv čas s malým aj inak ako s rodičmi.

autor
11. mar 2025

@jaskolka keď Vás tak čítam asi aj áno neviem byt sama so sebou. Co robím? Otec si robí svoje a mama tiež v podstate to co by som aj doma. Len teda mam spoločnosť ze nie sme sami. Rodicia sa mi nevenujú ale sem tam s nim prehodím slovo a hrám sa s malým. Alebo idem na prechádzku.

bielasovicka
11. mar 2025

Ty si sa nemala ani vydávať. No povedz načo, keď si aj tak stále u rodičov. A tvojim rodičom to nevadí, nehovoria ti ze máš byť doma s manželom? Čudné....

januska12323
11. mar 2025

Tak si to svoje rob doma a pusti si rádio ako podmaz.

yoxinka
11. mar 2025

Ako .. to nemáš trošku taký chochmes dať rodičom pokoj. Veď to musí byť pre nich hrozné, keď si tam každý deň chodíš “robiť svoje.” Rob si svoje doma a pusti si k tomu podcast.

ivik4
11. mar 2025

My sme sa s muzom raz pri jednej debate zhodli ze keby nam dospele dieta chodi so svojim dietatom napr. Kazdy bozi vikend k nam domov,tak by sme uz ani neotvorili 😃. Nie este ze kazdy den . Vsak to strasne lezie na nervy, lebo vsak oni si svoje dieta vychovali, chcu uz sväty pokoj, nie dalsie pistajuce dieta okolo . Autorka ,tym ze Ti uz mama hovorila nieco, musi Ti to byt uz predsa hlupe sa k nim trepat kazdy den . Daj im volnost,nemysli len na seba. Fakt

deedol
11. mar 2025

v poslednom prispevku si nasla problem, ktory mas riesit. nevies byt sama so sebou. bolo to tak vzdy? lebo ono to nesuvisi s tym, ze si jedinacik, ti su aj taki, aj taki, bud je to povaha, alebo vychova, alebo nejaka (zla?) zivotna skusenost. skus sa na to zamerat, nieco si o tom precitaj (kludne len hod do googlu "neviem byt sama", urcite natrafis na nieco, od coho sa budes moct odpichnut). pripadne online psycholog, teraz je tych moznosti vela. skus na sebe popracovat, aby si bola dobrym vzorom svojmu dietatu. totiz, stastie a spokojnost nam nedaju druhi ludia, je to sice klise, ale ono to vychadza z nasho vnutra.

katrin21
11. mar 2025

So synom chod von , stretavaj sa s inymi mamickami , bude rast, budete chodit na ihriska do herni, prechadzky...potom ho ulozis spat, vtedy si mozes spravit co treba,alebo si uzit cas pre seba...chod do mesta, prechadzaj sa, nevychovaj s maleho svoju kopiu.
Doma si pusti telku,nech tam nemas ticho a pocit samoty, kludne len pesnicky, alebo ine...
A var..strava u rodicov = doma nic. Aj muz sa potesi.

deedol
11. mar 2025

a co sa tyka tych inych mamiciek, ja som z mesta, cize nemam skusenost s dedinou, ale viem, ze tie ihriska su zvycajne prazdne a kazdy je na svojom dvore, cize je asi tazsie sa zoznamit a dat do reci ako v meste. ale ked pojdes na nejaky kruzok alebo aktivitu, pripadne do najblizsieho mesta do nejakeho detskeho centra, tak urcite tam nejake mamicky budu, s ktorymi sa budes moct dat do reci. nemas ani ziadne (bez)detne kamaratky? byvale spoluziacky?

klara546
11. mar 2025

Nečudovala by som sa kebyže ťa opustí. Keby tak manžel sedel každý deň u mamky zhnusil by sa mi. Ani si neviem predstaviť o čom sa dá so starými ľuďmi tolko denne baviť. Všetky témy vyčerpané, no neviem si predstaviť takto žiť. Mne osobne by vadilo,keby moje dospelé deti sedeli u mňa každý deň.

domkakvet
11. mar 2025

Chod za kamaratkou, tam kde mas kamaratku, nemusis byt len na dedine, kde zijes a obcas nieco navar, zabal muzovi do prace a odnes aj tvojim rodicom.

jgk24
11. mar 2025

ja mam tiez rodicov blizko, ale idem tam tak 2x do tyzdna, v lete bolo obdobie, ze sme chodili aj kazdy den, kedze deti tam maju bazen, ale stale sme sli bud rano a na obed domov, alebo doobedu sme boli doma a poobede isli k nim na 3-4 hodinky...ono mozno tym, ze dieta ma len 9 mesiacov, v byte je ticho, nechces byt sama, ale ked bude vacsi, zacne rozpravat, uz to bude o inom 🙂 kazdopadne asi by som zacala tym, zeby som tam chodila len na par hodin, nie na cely den 🙂

summer23456
11. mar 2025

Ináč poznám jednu babu, mala možno aj 35 rokov, vydala sa alebo teda začala žiť s priateľom v inom meste, mali dieťa a ju som vždy stretávala s dieťatkom na našom sídlisku. Že cez týždeň chodí sem k rodicom, že jej sa tu viac páči ako tam, že tu je viac ako tam, furt tu kocikovala, šla do mesta s dcérou.... Nechápala som... No a nakoniec dieťa už tu chodí aj do škôlky,môže mať tsk 3 roky... Takže nechápem či je tu cez týždeň a na víkend idú k mužovi alebo sa už aj rozišli. Lebo normálne toto nie je čo robíš... Aby si neskončila ako táto moja známa...tiež som si hneď pomyslela, že to je veľa, ešte k tomu jej rodičia čili v byte,takže ani miesta dosť...