icon

Odchod od manžela

23. mar 2023

ahojte, potrebujem sa vyrozprávať, povzbudiť a hlavne uistiť, že som sa rozhodla správne. Zajtra odchádzam aj s deťmi od manžela. Posledný rok vypije každý deň liter vína alebo 2 litre piva. Sám, doma v pivnici. Do krčmy nechodí. Klame, že on nepije. Chľast prelieva do fliaš od džúsu a prázdne fľaše chodí v noci vyhadzovať. Už rok a pol je bez práce, z poslednej ho vyhodili kvôli alkoholu počas pracovnej doby - aj to ma oklamal, že ho prepustili, lebo rušili miesto-vtedy bola korona a veľa sa prepúšťalo. Ďalej som zistila, že chodí do stávkovej kancelárie tipovať-každý deň, niekedy aj 2 -krát, je tam aj 2 hodiny.Samozrejme klame, že nestávkuje a tikety čo som našla, nie sú jeho..Vôbec sa so mnou nebaví, stále len hučí po mne aj deťoch, nadáva nám a bolo už aj fyzické násilie. Odmieta akúkoľvek pomoc aj rozhovory, stále som na vine len ja a podľa neho on nemá žiadny problém. Na nový rok sa tak strašne ožral, že ležal do rána ožratý na zemi a vtedy som mu povedala, že ak s tým nezačne niečo robiť, tak odchádzam aj s deťmi. Na to mi povedal, že to by som nikdy neurobila, že na to nemám dosť síl, lebo som chudera.
Prešli tri mesiace, podala som návrh na rozvod, našla som si podnájom v inom meste, deťom som zmenila školu, dala som výpoveď v práci a a zajtra je ten D, kedy by sme sa mali definitívne odsťahovať. Lenže on o ničom netuší. On si ďalej myslí, že je všetko OK, veselo si pije a stávkuje každý deň a ja som teraz dostala strach, čo bude. Ako bude reagovať, keď zistí, že sme odišli, že sa už nevrátime. Bojím sa, ako si deti zvyknú na novú školu, mesto, byt, ja sa bojím, či si nájdem dobrú prácu, či to všetko zvládnem..Teraz pochybujem, či som sa neunáhlila a či sa nedalo riešiť menej radikálne.
Neľutovali ste odchod od manžela? Zvládli ste to samé s deťmi?Nebolo ešte väčšie peklo po rozvode ako predtým? Ďakujem za názory.

pbra40
26. mar 2023

Ja uz fantazirujem, ale nemoze sa stat, ze pojde na policiu, ze je akoze nezvestna a nebudu oni vediet podla polohy mobilu povedat kde ste?

hedviga2
26. mar 2023

@pbra40 a čo ked pôjde. Napísala mu odkaz ze sa nevráti. Vie aky bol manžel, na policii uz ma záznam. Nech len ide. Ona urobila všetko podla mna s rozumom.

pbra40
26. mar 2023

@hedviga2 ano ano, ja drzim palce. Len ma napadla tato moznost. Verim, ze teda policajti budu rozumni

cacianka
26. mar 2023

@pbra40 môže dať podnet na políciu, ale oni keď zistia že žena je s deťmi ok, otcovi oznámila, tak nemôžu zverejniť kde hľadaná osoba je

autor
26. mar 2023

@pbra40 Presne na toto som sa pýtala právnika a ako písala @hedviga2 oni majú záznam a ja mám povedať, že som s deťmi ušla z obavy o vlastný život, mám lekárske záznamy, fotky, takže nemyslím, že by po mne pátrali. Okrem toho mám starý telefón ešte z praveku🙂 nemyslím, že by sa nejako dala vyhľadať poloha. A tiež nemyslím, že človek ako on by išiel na políciu..

cacianka
26. mar 2023

Ja veru poznám ľudí čo piť prestali. Môj partner a jeho partia sú toho príkladom. On nepije 30 rokov, kamarát 29, a ich parťáci ženy aj muži 5- 25, 40 rokov. Majú založený klub abstinujucich alkoholikov, je to ich podpora, majú stretka 2x za mesiac, občas medzi nich chodí psychiatrička, pokecaju si ľudsky aj odborne .
Ak ti môžem poradiť, skús terapiu aj ty a deti, si spoluzavisla, mužove excesy podstatnou mierou zasiahli aj teba, a aby si sa z toho ľahšie a lepšie dostala, pomohlo by ti to. Neviem kde žiješ, ale po celom sk sú takéto a podobné kluby , kde chodia aj priatelia a rodina . Sú rôzneho typu zamerania, sú aj cirkevné, poznám ich najmenej 10. Robia sa totiž návštevy a stretka .
Napr. aj my robíme predĺžené víkendy, letné dovolenky, športové dni, Mikuláša, ples.
Ale hlavne také vykecanie , zdoverenie medzi seberovnymi pomáha.
Len ty si nič nevyčítaj, nech tvoj muž urobí čokoľvek, je to jeho rozhodnutie.
Myslíš že už teraz prídu rozvodové papiere ? Kefy si podala ?

apolka77
26. mar 2023

@stanislavicenka božechráň nahnevať som ťa vobec nemala v pláne 😉 ...ja sama som si prežila život s takým človekom a preto viem ako ťažko sa musí tvojej mamine žiť je to neskutočná ťarcha na duši hotové peklo na zemi...moja svokra tiež veľmi trpela a nedokázala sa celý život oslobodiť od svokra, ten ju častoval takými nadávkami a raz ju zhodil že si ruku zlomila aj tak neodišla...ja som sa na ňu aj veľa x hnevala lebo vyzerala hrozne ....nemala ani 60 keď raz spala som sa jej zľakla vyzerala ako 80 ročná starena od toľkého nepokoja, starosti, žiaľu tvár zvraskavena a utrápená .....svokor min rok zomrel a videla som že svokre sa uľavilo ...no viem že nikdy mu neodpustí..teraz plače a ľutuje celý život s prepáčením premrhala ....

wonder13
26. mar 2023

Držím ti veľmi palce, už na tieto kroky čo si podnikla trebalo obrovské odhodlanie a odvahu. Myslím, že aj deti sa ti poďakujú, že budú žiť v kľude. Veľa šťastia....

stanislavicenka
26. mar 2023

@apolka77 ach, prepac, nejako som vyskocila na teba. Ja som nemala nejake stastne detstvo, ale paradoxne to miesto,kde je Rodny Dom s obrovskou zahradou milujem. Moj otec popijal cely zivot, dokonca aj prisiel o pracu kvoli alkoholu, asi 2x. No ako isiel na dochodok, pije kazdy den, a cely den. chradne, nic nerobi, len lezi, uplne schudol. Myslim,ze sa ajtrapi. Nikdy nebol zvyknuty hovorit o svojich pocitoch. Je mi to luto, aj maminy.

rusalinka
27. mar 2023

Dievčatá, musím to napísať... Autorka, aj napriek tvojej ťažkej situácii si spravila niečo, čo sme tu na MK už dávno nemali. Toľko pochopenia, povzbudenia a súdržnosti v týchto príspevkoch, mňa to až dojíma! Nech si kadejakí sloni a komici hovoria čo chcú, nech si robia srandu koľko chcú - toto je to, čo dáva Koníku zmysel a prečo sem chodíme! Posielam virtuálne objatie všetkým a autorke ďakujem, držím palce, silno na teba myslím a ak je v mojich možnostiach nejako ti pomôcť - ozvi sa, úplne vážne, rada pomôžem. 🌷

lukbe
27. mar 2023

Aj ja držím prsty a nakuknem,čo tu je nového,myslím na vás,čaká vás nový život a týždeň,v ktorom bude všetko iné,želám hlavne veľa pokoja,nech všetko dobre dopadne.

quitka
27. mar 2023

ahoj, veľmi Ťa obdivujem, ako si to zvládla. Ja som v podobnej situácii a neviem ako to zvládnuť. Veľmi Ťa obdivujem, ak by si mohla, mohla by si mi nepísať do správy, ďakujem.

autor
27. mar 2023

@rusalinka
Ďakujem veľmi pekne❤ Tento príspevok som písala s malou dušičkou, očakávala som veru všeličo, ale toľko podpory, povzbudenia, milých slov a porozumenia som teda fakt nečakala. Fakt som pri niektorých príspevkoch plakala od dojatia, ako mi cudzie ženy držia palce a myslia na mňa aj deti. Veľmi mi to pomohlo v odhodlaní pokračovať a vydržať, aj keď pocity boli všelijaké a nepripadala som si moc statočne. Aj dnes ma chytá trocha depka, ale po prečítaní tvojho príspevku mi je lepšie. A o tom by Modrý koník mal byť- spájať ženy, navzájom si pomáhať, povzbudiť sa v ťažkých chvíľach a pomôcť druhým ženám trochu "nakopnúť", ukázať iný uhol pohľadu, dokázať, že všetko sa dá zvládnuť. Nakoniec som rada, že som sem napísala a keď mi bude ťažko, určite si všetky príspevky prečítam. Ďakujem všetkým ženám, čo na mňa mysleli a držali palce a verím, že ľudské dobro a schopnosť myslieť na druhých ešte celkom nevymizli.

autor
27. mar 2023

@lukbe Ďakujem, až dnes to akosi všetko na mňa doľahlo, ale tak verím, že to zvládneme, keď som sa už na to dala. Ale aspoň máme kľud.

zuzuliatko18
27. mar 2023

Držím veľmi palce, nech táto zmena prinesie pokoj a väčšiu pohodu do vašich životov.

mk22
27. mar 2023

Muž sa neozval?

hedviga2
27. mar 2023

Prosim ťa uži si ten klud zatial čo máš, nech na teba nič nedolieha. Nedaj sa stiahnuť do depiek. Stale na vas myslim

autor
27. mar 2023

@mk22 Napísal, že berie svoj kríž a nasleduje Ho a nech sa nám darí, nech sme už kdekoľvek. Neviem, ako to chápať- či sa lúči zo životom a chystá sa umrieť alebo to má byť zas nejaká výčitka alebo zas myslí len na seba, že on si nesie kríž a my nech aj kdekoľvek skapeme..Akože jeho vôbec nezaujíma, kde sme..Dnes sa ešte neozval.

autor
27. mar 2023

@hedviga2 Ale veď kľud si užívam, len som si uvedomila, že keď nás nemôže manipulovať, tak sme mu úplne ukradnutí a že som toľké roky stratila s človekom, ktorý si to vôbec nezaslúžil..A hnevám sa na seba, že som to mohla urobiť oveľa skôr a ako som mohla byť taká sprostá..

hedviga2
27. mar 2023

Práve to je najst ten spravny moment na odchod. My ženy stale premyšľame, že čo ked sa zmení, snáď sa zmení a podobne. Hlavné je odísť skôr či neskôr.
Na margo jeho odpovede vam, by som napisala niekomu z jeho rodiny, ako si sa rozhodla. Aby ti nevyčítali, ked niečo vyparatí. Aj ked je to jeho zivot alkoholika tyrana a jejo rozhodnutie.

filipka250
27. mar 2023

Ale urobila si ten krok. To je hlavne! 🙂 Vsetko co sa deje, sa deje z nejakeho dovodu. Nic si nevycitaj. Robila si, ako si najlepsie v tej chvili vedela.

michmich
27. mar 2023

Tie jeho spravy su riadne strelene. Pise v hadankach, vyvolava pochybnosti, ze si vezme život. Vidno riadne jeho sebecke a psychopaticke spravanie. 🤦‍♀️

stevvvka
27. mar 2023

On je veriaci? Takto to mne vyznieva. Hoci muž to celkom nepochopil, že ten kríž si sčasti spôsobil sam a teraz sa ľutuje.
Ja nechcem vyzvedat, ale ako prežívali jeho rodiča vieru? Tvoj muž chodieval do kostola, modlil sa doma? Ak chceš, napíš.

Maroš kuffa - poznáš ho? Ten pomáha alkoholikom, podmienkou je, aby nepili.
Aj alkoholik sa dokáže vyliečiť, ale musí to chcieť sam.

Nechcem ti dávať plane nádeje, že sa zmení, ale možno tvoj odchod mu ukáže, že naozaj to takto ďalej nejde.
Kiežby sa uvedomil, stále je to otec tvojich deti, a aj keď budete od seba, s deťmi by mohol mat ešte pekný vzťah, ale to by musel ľutovať a poriadne na sebe zamakať.

Urobila si dobre rozhodnutie, potrebuješ pokoj a dôstojný život. Zatiaľ je namieste držať sa od neho, bez kontaktu, a uzdraviť si rany. Možno časom by sa dalo s nim komunikovať, aby bol s deťmi, ale to by sa musel ozaj ozaj zmeniť a "sypať popol na hlavu". Neviem, či sa dokáže až tak uvedomiť.

Tebe prajem kľud, silu, trpezlivosť a dobrých ľudí navôkol, ochotných pomôcť. 🌹

autor
27. mar 2023

@hedviga2 Nebudem radšej nikomu nič písať. Ak by sa "pochválil" že sme odišli, už by volali a zatiaľ je svojprávny, takže ak si niečo urobí, bude to jeho rozhodnutie. A že si zo sebou nesie kríž alkoholizmu, za to ja tiež nemôžem. Ja zatiaľ jeho správy ignorujem. Zaujímavé, že keď sme boli spolu, správy mi nepísal..

hedviga2
27. mar 2023

Vyborne rozmýšľaš

autor
27. mar 2023

@stevvvka Ja ani neviem, či je veriaci. Má všetky sviatosti, do kostola chodili celá rodina, ale asi si to len odsedieť a aby ich ľudia videli. Keď sme sa spoznali, už do kostola nechodil. Svadbu sme síce mali v kostole, ale potom nebol v kostole celé roky, ani sa nemodlil, ani nič. Pred 4 rokmi začal chodiť do kostola, dokonca aj dosť často, ale vôbec sa podľa toho nespráva. Podľa neho to, čo robí nie je hriech, chodí na spoveď, ale hriechy neľutuje a podľa mňa aj na prijímanie chodí svätokrádežne. Zdá sa mi, že začal byť nejaký fanatický, občas sa prirovnával k Ježišovi alebo k svätým..Myslím, že s vierou nemá jeho správanie nič spoločné.
Kuffu poznám a obdivujem ho. Ja neverím, že on sa zmení a prestane piť, pretože on nechce prestať a podľa neho nemá žiadny problém. S deťmi mohol mať pekný vzťah keby chcel a hlavne keby ich nebil. U nás je to už definitívny koniec a tak to aj beriem. Ale ďakujem za povzbudenie

sono2
27. mar 2023

Wow.
Nečítala som všetko.
Máš môj obdiv a držím ti palce.
Chlapec sa veľmi preberie. Dúfam, že si pripravená na sľuby a prenasledovanie možno, neviem, aký je typ. Nepoľav!

maryetta
27. mar 2023

Si extremne silna zena. A ja verim ze tento tvoj pribeh mozno povbudi aj ine zienky ze vzdy je cesta resp moznost-odist.
Nelutuj resp nevycitaj si ze si to neurobila skor. Vsetko ma svoj cas. Mozno ak by si to urobila skor mala by si vycitky ze preco? Isto nebolo inej cesty. Ina moznost. Tak si mala dostatok casu. Dozrela si v správne rozhodnutie.
Prajem ti este vela sil a trpezlivosti. A hlavne mech nad kazdym dnom svieti slnko 😉 lebo aj ked je niekde burka, slnko neprestava existovat.

panelacikova
27. mar 2023

autorka, ber to pozitívne. ak si vezme náhodou život (čomu absolútne neverím a pokladám to za manipulatívne žvásty), tak budete dediť 😀

lily246
27. mar 2023

Myslím, že teraz si to presne odhadla - nemôže vás už týrať, tak na vás kašle. Áno, až tak zlý a sebecký môže byť jeden človek. Viem, že je pre normálnu osobu ťažké to vôbec pochopiť a hneváš sa sama na seba, že si s ním zbytočne zmárnila priveľa rokov, ale pozri sa na to opačne, ty si vás práve všetkých zachránila a ušetrila vám ďalšie roky trápenia. On by tie deti aj teba úplne zničil, sviňa jedna. Sústreď sa na prítomnosť a budúcnosť, sprav ju sebe aj deťom krásnu a šťastnú, ty máš v sebe tú silu, už teraz si to dokázala! 👍💪