Odchod s dieťaťom od partnera

barborka9999
7. sep 2020

Ahojte dievčatá,už som tu nedávno písala,že som si našla nového partnera a že chcem s malým konečne odísť od jeho otca. Keďže doteraz som s ním bývalá lebo sa mi vyhrážal že mi ho zoberie.
O tom,že chceme odísť nevie. Pretože keby to vedel nikdy by to nedovolil a ešte by mi ho on zobral.
Chcem sa preto opýtať,on je vážne mierne psycho,keď odídeme a on nájde prázdny byt môže na mňa volať políciu alebo niečo v tom zmysle že som zobrala dieťa?
Ako sa to vlastne potom rieši? Ďakujem

negymama
7. sep 2020

@barborka9999 nie nemoze volat policiu, si jeho matka a neopustila si stat.

dominika_sk
7. sep 2020

Skus najprv navštiviť upsvar, socialnu kuratelu kde opišeš svoj problem a požiadaj o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti a potom odiď. Budeš mať “doklad” o tom prečo si tak urobila a konaš v zaujme dieťaťa

barborka9999
autor
7. sep 2020

@dominika_sk ďakujem za radu,môžem sa opýtať ako toto celé dlho prebieha?

gubiko
7. sep 2020

@barborka9999 skús sa poradiť v krízovom centre. aj ak nie ste ich klient, môžu poradiť, ako konať.
@dominika_sk toto aj mňa zaujíma. toto podľa mňa nevie prebehnúť bez súdu. máš nejakú skúsenosť? lebo toto počujem prvýkrát.

veronikaszabova
7. sep 2020

@dominika_sk zverenie dietat sa riesi cez sud, kuratela len pomoze spisat navrh a haji zaujmy dietata na sude.

maria1678
7. sep 2020

@gubiko dieťa do starostlivosti môže zveriť jedine súd

gubiko
7. sep 2020

@maria1678 však ja si to tiež myslím, to si asi nepísala mne.

barborka9999
autor
7. sep 2020

@gubiko no veď mne to hneď prišlo nejaké jednoduché 😅

hipuska
7. sep 2020

Môže zavolať políciu. A môže nahlásiť únos. Musíš mu napísať správu, kde sa budeš nachádzať a že odchádzaš. Takto budeš krytá. A ak nemáš dajaky dokaz-tyranie alebo čo, to že matka má nového partnera, neznamená, že keď oddide, koná v záujme dieťaťa. A taktiež si povinná umožniť mu styk, počas toho, ako nebudete bývať spolu. Hoc aj v tvojej prítomnosti

gubiko
7. sep 2020

@barborka9999 áno, toto. spýtaj sa v tom krízovom centre, sociálna pracovníčka isto bude mať potrebné info. sú aj anonymné linky pomoci v tejto veci. aj ak nie si vyslovene obeť domáceho násilia, no konáš v záujme dieťaťa, alebo aspoň v dobrom úmysle pre dieťa.
ja inak osobne by som urobila takú vec, ale to by som si overila v tom krízovom, či je to dobrý nápad, že by som po odsťahovaní toho partnera kontaktovala s tým, že sme odišli. pretože to ti podľa mňa aj v následnom súde určite nepriťaží, skôr naopak. ak si ale vyslovene obeť domáceho násilia (prepáč, že to takto technicky pomenuvávam), tak by som to nerobila.

gubiko
7. sep 2020

@hipuska áno, presne toto mi môj sedlácky rozum hovorí. že to môže byť presne takto. treba si kryť chrbát.
môže sa stať, že ak odídeš bez slova, tak aj on potom môže siahať na krajné riešenia a môže sa pokúsiť so synom o niečo podobné.

oli18
7. sep 2020

@barborka9999 Barborka a tento novy priatel je ten pravy? Ak si doteraz zila s otcom dietata, na spoznanie noveho frajera si vela moznosti iste nemala. A uz ides k nemu byvat. Aby si tu o rok nepisala, ze mas 2 deti a nemas kde od zleho partnera odist.

oliolijanka
7. sep 2020

No a teraz si to predstav opacne. Ze ty prides a byt bude prazdny a tvoj syn so svojim otcom u novej priatelky... co by si robila ty? V klude lahla spat?
(Nie v zlom, ale iba k tomu, ze otec dietata je "psycho")

dominika_sk
7. sep 2020

@barborka9999
@veronikaszabova
Celkom neviem detaily, ale keď bude informovana kuratela a podany navrh tak to su vlastne alibi že nejde o unos ale kona v zaujme dieťaťa že odišla.

mogaa
7. sep 2020

@dominika_sk odísť samozrejme môže, ale musí uviesť kam a otcovi umožniť styk s dieťaťom.....takže podať návrh na zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti a výživné a odísť....kým bude súd musí mu umožniť styk s dieťaťom....

hipuska
8. sep 2020

@dominika_sk veď áno, ale aky dôvod uvedie? Čím ho podloží? Ja som mala znalecké posudky, podanne trestné oznámenie a aj tak to nestačilo. To nie je len tak, že matka si zrazu zmyslí a ide. Príde na kuratelu, povie, môj muž je psychopat. Mám nového, odchádzam k nemu....

jajka71
30. okt 2020

V prvom rade treba po riešiť veci vecne a pragmaticky lebo práva a povinnosti majú k dieťaťu obaja rodičia. Vychádzajúc z toho ze otec dieťaťa u ktorého bývate je v RL zapísaný ako rodič treba potom po riešiť súdnou cestou zverenie dieťaťa do starostlivosti prostredníctvom kurately alebo centra právnej pomoci v súčinnosti s kuratelou mat formálne po riešené výživné a taktiež otca dieťaťa písomne informovať o tom aké máte plány kde a s kym bude jeho dieťa žiť. Neviem do akeej miery je rozumné sťahovať sa k pre dieťa cudziemu chlapovi skôr ako mať po riešené formálne náležitosti lebo potom hrozí nielen to ze otec dieťaťa ohlási orgánom únos ale môže aj on požiadať o zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti s i bez určenia výživného z vašej strany.
Kuratela pritom skuma ci rodič konal v záujme dieťaťa. Ďalší scenár hrozí keď vám potenciálny vzah nevyjde a budete si hľadať bývanie pre Seba a dieťa/deti. Ú bývalého zrejme nepochodite. Co vám bráni začať vzťah na neutrálnej pôde?