icon

Oslovenie "mamka" od cudzích ľudí

17. mar 2025

Objednavam dieta k lekarke (prvykrat, este sme sa nestretli) a ona ma v telefone 3x oslovi mamka. Zostala som ticho, lebo som chcela termin. Ale velmi mi prekaza taketo oslovenie. To oslovenie patri dietatu a nie cudzim ludom. Ak sa to stane osobne, myslim, ze sa ohradim. No zaujima ma, ako to vidite vy?

Strana
z6
a_alexandra_a
17. mar 2025

Ja neriešim takéto nepodstatnosti a pre mňa absolútne bezvýznamné.

jajanka31
17. mar 2025

Ja som asi nepochopila. Vadi ti ze ti niekto povie mamka? Akoze mamka vola a pyta si termin na vysetrenie?

januska12323
17. mar 2025

Vôbec by mi to nevadilo, je to oslovenie ako každé iné.
Hlavne keď si objednala dieťa.

barrilla
17. mar 2025

Poznám jednu pani detskú odbornú doktorku a ona sa tak prihovára rodičom, ktorí sú tam s deťmi na vyšetrení. Mne sa to páči, je to milšie ako pani.... Povie napr. mamka, ak sa bude mať horšie...

jesenzima
17. mar 2025

Nebuď precitlivela a nerieš koniny 🙄 mať tak tvoje problémy 🙄🙄🙄

minenkaa
17. mar 2025

Ved to je normalne oslovenie ,ci treba pani Konvickova,lekari s deckymi pacientami to beru uplne bezne

annm81
17. mar 2025

Pokiaľ to nie je ironické oslovenie a dotyčný je slušný, neriešim to, lebo mi to nijako nedvíha tlak.. Ak ti to vadí, existuje jednoduchá možnosť - "prepáčte, mohli by ste ma oslovovať mojim menom/priezviskom/titulom...?"

judit47
17. mar 2025

Rovnako ako nado mnou, nemam cas energiu a chut sa pozastavovat nad takymito blbovinami.

Asi si este nebola s dietatom na zakrokoch kde si ho musela napriklad drzat a neviem si predstavit hovorit/kricat lekarku/sestricku p.XYZ drzte ,,Janka,, poriadne. Lahsie, rychlejsie, efektivnejsie je mama drzte!

Si moc vztahovacna ale!mas nato narok tak sa ohrad, sestricka si potuka po cele ked odides a nalepi si to na nastenku hanby alebo do karty😂 ze NEVOLAT mamu MAMA😂

lenka7477
17. mar 2025

to sú teda starosti .....

silvike
17. mar 2025

Preboha, toto moze niekto riesit ? Snad nie.

anketkarka
17. mar 2025

Ohradíš sa proti tomu, že si sa stala mamkou a niekto Ti ten ,,titul" priznal verejne? Asi by som pátrala v sebe, že prečo mi to tak veľmi vadí. Podvedome máš niečo nevysporiadané so svojou identitou, sebavedomím alebo materstvom. Keby Ti povedala matka, tak ešte chápem. Bolo by to také surové, ale aj tak oficiálne pomenovanie pre rodiča ženského pohlavia.

melanta
17. mar 2025

Nie, matka nie je oslovenie, ktoré patrí iba dieťaťu, aby tak oslovovalo svoju mamu. Matka je všeobecný a na celom svete používaný výraz pre rodiča. Takže ak sa chceš voči tomu ohradiť, tak nie u pani doktorky, ale je potrebné sa ohradiť na výraz, ktorého význam a používanie na našej planéte bolo stanovené ešte pred našim letopočtom.

Ja osobne by som na tvojom mieste riešila samú seba. Máš nejaký komplex, žijete s mužom zle, alebo čo ťa trápi, ak toto ťa štve a potrebuješ to riešiť? Vyrovnaná a spokojná žena toto nemôže myslieť vážne.

maryetta
17. mar 2025

Asi prve dieta?
Bud rada ze si vybavila co si potrebovala. Si matka dietata? Si. Tak?
Ja sa este cudujem ze si vobec lekarka zapamata niektore priezvisko... ano ked objednava termin tak pise aj prievisko ale... toto je absolutne nepodstatne.

autor
17. mar 2025

@melanta Citim sa vyrovnane.

lucia13022023
17. mar 2025

Podľa mňa je to zlaté. Pamätám si, že už v pôrodnici nás oslovovali maminy, to isté keď sme boli so synom v nemocnici a aj jeho obvodná ma tak volá, aj pred synom.. Absolútne neriešim... Ci ma bude volať mamina, Lucia, či priezviskom.

autor
17. mar 2025

@maryetta V tej debate vobec nebolo potrebne ziadne oslovenie.

nelca84
17. mar 2025

Nemas dolezitejsie veci na praci ako takuto blbost riesit? Musis sa citit velmi dolezito, ked ti nieco take prekaza 🙈

minenkaa
17. mar 2025

Jej to su tak mile komentare(bez rypania myslim)uz som aj zabudla ake to bolo mile ked ma tak oslovili,napriklad u lekara

lenka7477
17. mar 2025

tak nabudúce povedz hneď na začiatku debaty - že si nepraješ , aby ťa akokoľvek oslovovala .... nech sa Ti hned radšej ukloní

la_dolce_vita
17. mar 2025

Pripomenulo mi to moj pobyt v porodnici, kde ma to nielen potesilo, ale aj zaplavilo pocitom hrdosti.. 🙂

kukuk29
17. mar 2025

Jednoznačne sa treba ohradiť 🫣🫣🤦🏽‍♀️ Bože, kde tento svet speje 🙈🙈🙈🤦🏽‍♀️

rarararara
17. mar 2025

Ja pracujem na detskom odd.,často oslovíme rodiča mamička , otecko, ,,, jednoducho nie som schopná si zapamätať toľko priezvisk, a koľko detí má iné priezvisko ako matka, a pri tej výmene pacientov , je to jednoduchšie

maryetta
17. mar 2025

Naozaj? Mne len sestricka zdvihne telefon a hned oslovenie. Neviem si predstavit konverzaciu bez oslovenia 🙈

jaskolka
17. mar 2025

Mne sa to bežne stáva aj stávalo,už v pôrodnici ma tak oslovovali, teraz chodíme do synom na pravidelné kontroly na nefrologiu,stále ma tam oslovujú"poďte mamička".
Objednávala som dcéru na očné, takisto má sestrička oslovila"mamka, termíny máme na maj,môže byť?"
Vôbec mi to nebolo divne,veď som mama dieťaťa, ktoré objednávam . A nie je to oslovenie len pre dieťa,je to označenie rodiča.

simsalabim
17. mar 2025

Pridavam sa k ostatnym, riesis uplne nepodstatne veci. Uz ta vidim, ako po 30. telefonate so zakazdym inou matkou ineho dietata budes pani v telefone oslovovat pani XY, navyse, ak je celkom mozne - v dnesnej dobe - ze dieta sa vola GH, cize uplne inak ako jeho matka.

janickacrazy
17. mar 2025

Podľa mňa len zabudla priezvisko alebo sa jej nechce volať každého pani XY, lebo je to zdĺhavé, tak si to takto zjednodušila. Nemáš krkolomné meno?

0silvia0
17. mar 2025

mne sa slovo mamka nepáči, sympatickejšie je mi mamina, ale to je môj subjektívny názor.
V tomto prípad je to niečo ako keď lekára osloví pacient: pani doktorka, mám taký a taký problém, tiež nepovieš lekárke väčšinou pani Nováková.
Takže musíš prežiť, vaša lekárka má takýto štýl. Naša pediatrička mala tiež štýl, ktorý sa asi mnohým nepáčil, ona bola antizdrobneninová, Používala ukáž to krčisko, ale máš ručisko a nožisko a jazyčisko. Pre mňa vtipné, nejaká citlivá matka sa možno aj pohoršila.

maryetta
17. mar 2025

Kazdopadne-ak ti to vadi tak sa treba ozvat ze ti to nie je prijemne. Resp si nezelas aby ta takto oslovila. Ze si slecna/pani....
mozno si zvyknes a budes to casom brat inac.

rakywanda
17. mar 2025

Buď rada, že aspoň trafila príbuzenský pomer. Kamarátovi hovoria "dedko" pričom je otec len teda dieťa mal v neskoršom veku.

kikavadi
17. mar 2025

Jejda, mňa volá detský lekár mojich detí "maminka" asi od prvej návštevy, nič zlé na tom nevidím.

Strana
z6