Oslovenie "mamka" od cudzích ľudí
Objednavam dieta k lekarke (prvykrat, este sme sa nestretli) a ona ma v telefone 3x oslovi mamka. Zostala som ticho, lebo som chcela termin. Ale velmi mi prekaza taketo oslovenie. To oslovenie patri dietatu a nie cudzim ludom. Ak sa to stane osobne, myslim, ze sa ohradim. No zaujima ma, ako to vidite vy?
@rakywanda kamoska s muzom mali 3.dieta okolo 40tky a tiez sa ho znami pytali, ci ma uz vnuka 🙂). Ale bolo to pred 25timi rokmi, dnes ovela beznejsi jav.
Naozaj ? To sú problémy
Mne sestrička u lekára tiež hovorí maminka a aj ostatným ženám s malými deťmi a nevadí mi to neriešim to
nemala by som problém 🙂 doteraz si pamätám ako ma nový gynekológ oslovil zdrobneninou mena a bola som z toho nesvoja, no potom som si všimla, že tak vola každú takže som neriešila 😂
Inak mne to vlastne vždy prišlo milé aj sa tam dobre cítim a zas som hrdá na to, že som maminka ☺️
Ja ti asi rozumiem...pre mna je to tak trochu prejav pohodlnosti a nerespektu voci mne ako dospelej osoby a rovnocennej osoby...akoze, prezila by som to, ale...nezijem na SK, druhe dieta som priviedla na svet v zahranici, dokonca i v porodnici si kazdy dal namahu (no, namahu...bolo to pre kazdeho samozrejme) a oslovoval ma pani XY...mam pre nich dlhe a komplikovane priezvisko, ale ani jediny raz mi tam nikto nepovedal "mamicka" ako sa mi to, a asi nam vsetkym, stalo v sk porodnici...takze mne neprides divna, malicherna, ci ako osoba s problematickym sebaobrazom a sebavedomim 🙂
@la_dolce_vita mne keď sa narodil prvý syn prišiel pre mňa môj otec, vtedy mal 55 rokov a sestrička úplne nevedela, ako ho osloviť, či otecko alebo dedko, vyzeral dosť mladšie 😁
ja to vidim tak, ze o skutocnych problemoch asi nemas celkom predstavu... ako v principe ta ako ma volat sestricka? ked sa s tebou bavi ako matkou dietata- pacienta... ak ti to vadi, tak jej to povedz . Moja dcera chodi k mojmu detskemu, ktorý mi tyka aj sestricka, to jej mam povedat, že už dávno nie som dieťa a nech mi láskavo vyká a oslovuje ma pani inžinierka? preboha dievca, fakt by som chcela mat tvoj zivotny problem
Úplne normálne oslovenie, mne sa páči.
Takmer polovica matiek má iné priezvisko ako dieťa, takže si myslím že je to pre zdravotníkov aj jednoduchšie.
@janickacrazy tiez mam podobnu prihodu: mali sme uz maleho syna s muzom, ked nam zazvonil pri dverach nejaky sused a povedal: Zavolaj mi otca. A muz vravi, ze ja som otec.. 🙂 .
A teda si sa ozvala, nech ta oslovuje menom? Ci si bola ticho ako puk a teraz sa stazujes? 🤷🏼♀️ ano je to divne oslovenie od cloveka, kt ma nepozna a neoslovuje ma tak v pritomnosti dietata. Kazdy ma ine moresy, urcite to nemyslela v zlom a ak sa ti to nepaci, tak sa mas ozvat.
Mozno budem jedina ale mne by to vadilo. Mam svoje priezvisko,tak nech ma oslovuju po priezvisku. Nie matka
@la_dolce_vita po mna prisiel svokor do porodnice, lebo muz bol akurat v nemocnici po operacii ruky. Tie pohlady sestriciek, ked si svokor hrdo odnasal dvojcata🤣
A k teme, mne to neprekaza. Sestricka u pediatra ma tiez oslovuje mamina, lekarka priezviskom.
@bubinko1506 my sme so synom boli dlhsie hospitalizovani vo FN v Olomouci, za ten cas nas prisiel pozriet nielen muz, ale aj svagor, priatelsky a srdecny to chlap, sestricky nechapali tiez, ze kolko otcov ma vlastne moj syn 🙂
Mne sa to za tých 22, čo som matkou, nestalo ani raz pri troch deťoch... Ale vadilo by mi to a ohradila by som sa. Slušne by som jej povedala, že "mamka" nie som ani pre vlastné deti, nieto pre cudzích. Slovo "mamka" ma úplne irituje, príde mi hanlivé, nikdy sa u nás nepoužívalo a používať nebude. Prekusla by som ešte "mamička" alebo "mamina", napríklad pri hospitalizácii alebo nejakých vyšetreniach, kedy personálu prejde cez ruky x ľudí. Ale "mamka" by mi zdvihla žlč.
Autorka, ty sa hanbis za to ze si matka, však?
@nmld Asi si to vystihla. Je to o nerespekne rovnocenneho cloveka.
@milanemila pisem to hned v otazke
@gypsomilka Dokonca v tomto rozhovore oslovenie nebolo potrebne. Uplne umelo a nasilne natlacila slovo mamka, tam kde netreba. Dokonca 3x
@tiezjedna To je tiez dalsi problem. U nas sa to slovo zvyklo pouzivat v hanlivom vyzname. Ale naozaj by si to takto asertivne povedala?
@bielasovicka Na zaklade coho si to myslis?
Úprimne,? Nechápem, prečo by mal niekto lucidný potrebu takto oslovovať iného dospelého človeka v priamom oslovení. Sme snáď dospelí ľudia. Iné je, ked sa lekár prihovára dieťaťu.
Ale ja sa už ani nedivím, čo všetko ľudia považujú za normálne. U nás v meste je gynekológ, ktory všetkým ženám tyká. A ženám to príde ok.
@biba_18 Vidim, ze si z vychodu. Tam sa mamka pouziva bezne. Su ale regiony, kde je to hanlive oznacenie.
Najblizsie ked by volala alebo ked by som sla ku nej by som jej normalne povedala,nech ma oslovuje priezviskom. Alebo ak by to pouzila tak by som hned opravila
@abbey1 Ohradila by si sa, ak by ta tak oslovili?
ale ZJAVNE nie pre všetkých ...

Detsky lekar a sestricky tam nie su na to, aby ofukovali tvoje krehke ego, ale na to, aby sa postarali o dieta a aby sa u nich citilo co najprijemnejsie. Cize asi je dietatu prirodzenejsie ked ta oslovi mamka, ako pani Kovacova.
Nas pediater ma tiez vola mamicka, ma asi o 20 rokov, 30cm a 40 kg viac. Nikdy mi nenapadlo to riesit, ze jemu toto oslovenie nepatri. Svata prostoto.