Ostal som sám s dcérkou
Ahojte, viem, že je asi nezvyk, že sem píše chlap, ale priznám sa, už neviem na koho sa obrátiť a som dosť zúfalý.
Dnes ma po niekoľkoročnom manželstve opustila moja manželka, jednoducho sa rozhodla, že nechce byť viac so mnou a našou malou 2,5-ročnou dcérou... priznám sa, taký zúfalý ako som teraz som v živote nebol. Zbalila si kufre, jej nový priateľ prišiel, naložil ju do auta a sucho mi oznámila, že včera dala na súd návrh na rozvod manželstva. Áno, som zlomený, zúfalý a zničený. Dôvody rozvodu nejdem rozoberať, proste ak si myslí, že bude šťastná s iným, želám jej len to dobré.
Mám však neskutočné obavy z toho čo bude, ako to dokážem prekonať s malou a hlavne ako jej vysvetliť, že jej matka... že jednoducho odišla... mám pocit zlyhania, že som zlyhal ako manžel a že zlyhám aj ako otec. Proste, dostal som sa do situácie, že neviem ako ďalej. A hlavne, neviem ak to povedať malej, a asi v tomto by som potreboval najviac poradiť - aktuálne som to malej vysvetlil tak, že mamka išla na výlet, ale je až príliš bystrá a viem, že táto "výhovorka" mi vydrží len pár dní.
Manželka nemá záujem o dcéru, ani ju nenapadlo, že by si ju vzala so sebou, v rozvode je dokonca napísané, že navrhuje, aby som ju mal ja v starostlivosti (s čím súhlasím). Mám však veľké obavy, pretože je veľký nezvyk aby sa na Slovensku staral o dieťa iba otec. Keď sa pozriem teraz na malú ako mi tu pri mne spí, tak sa mi len tlačia slzy do očí, že ako jej to preboha všetko vysvetlím - som Ocenil by som preto akúkoľvek radu, ako malému človiečikovi vysvetliť, že mamka odišla a že sa už nevráti. Nechcem ju traumatizovať a nechcem aby ju to poznačilo.
Ospravedlňujem sa za dlhý text a vopred ďakujem za každú odpoveď.
@andreatytler vieš čo skôr by som tipla, že kvôli benefitom, keďže jej trvalo 6 rokov aby sa mu pomstila. Ona s nou zostala žiť v tom istom meste, len o pár ulíc ďalej od neho. Akurát ju vždy držala doma. Myslím, že skôr stretla chlapa z Kanady a povedala si ze tuto kravu už podojila dosť a decko pri sťahovaní abroad je vcelku záťaž a detto ak máš nového chlapa. Čo samozrejme neznamená, že je to mensie zverstvo.
@dianna3571 viem si predstavit situacie, kedy matka odíde a dieťa nechá partnerovi či manželovi
NETVRDÍM že aj v tomto prípade je to tak, uvádzam len príklad: násilie vo vzťahu a matka si útekom v podstate zachraňuje život, zmanipulované dieťa, psychiatrická diagnoza, závislosť, totálne vyčerpanie a nezáujem o dieťa, zmanipulovaná matka novým partnerom, …..tých príčin je veľa a ťažko správne posúdiť pokial človek do toho detailne nevidí
V každom prípade je to náročné pre dieťa a čím je staršie, tým viac si to celé uvedomuje a má to dopad na jeho city a vývoj
Práveže tak malé dieťa má rozum a pamäť ako hrom neoklames a pameta si veľmi dobre všetko. Sidce každé dieťa je iné....posudzujem podľa svojho. Ale bude to veľmi ťažké držím palce už len kvôli tej maličkej dusicke hmmm zraní ju to veľmi určite aj poznačí bude mať strach aby neodišiel aj očko.....
Ako mama adoptovanych deti radim - vzdy hovorit pravdu. Primerane veku.
Uprimne odpovedat na otazky ale nepretazovat.
Trosku je to iné ale ja som odišla od muža keď mala dcéra 3.5 roka, zo začiatku sa pýtala kde je ocko, tak stále som povedala,že ma veľa prace a je v práci...potom sa už akosi nepýtala keďže ani on nejavil záujem,a ja po nociach som plakala do vankúša ale cez deň som jej vyplňala čas aby nato nemyslela,horšie to bolo pred spánkom večer ale s odstupom času môžem povedať,že sme to zvládli obe dcérku to nepoznačilo vobec,takže verím ze to zvládneš aj ty
Môj manžel prežil to isté s bývalou..nechala mu troj ročného syna a odišla do Čiech...nemala o malého absolútne žiadny záujem...ja som ich spoznala, keď mal malý osem rokov... úplne normálne sa upol na otca a na mamu úplne zabudol....ako rástol sám zistil, že to je obyčajná hyena... neschopná ženská a nemal absolútne žiadny záujem stretávať sa s ňou...takže maličká to rýchlo pochopí...držím silno palce 🙏❤️
Neľahké, ale asi by som jej povedala, že si nájdeme novú maminku . Horšie by to bolo, keby bola staršia .držím palce
Pokojne vyhladaj psych. poradňu pre deti. Poradia ti čo a ako ďalej. A pokojne aj poradňu pre seba. Nie je to hanba a môže vám to skôr pomôcť prekonať to alebo aspoň bez väčších následkov.
@miadi dieta berie klamanie tazko- prestane doverovat....a co je vlastne neuplna pravda- klamstvo. Neviem co je vhodne a co nie, kazdy si to obhajuje po svojom. A dietatu mozes vysvetlovat ze mama ho lubi, bla bla bla....ono to pochopi casom cize takto by som to dieta nezavadzala ....
Ahojte, no ja som mala 6r, keď moja mama po hádke zbalila kufre a videla som ju potom v 19-tich… okrem toho že v škole, v tábore som stále počúvala (za chrbtom) že som z rozvedenej rodiny v starostlivosti otca tak som to vôbec neriešila.. v 7rokoch som tatovi uvarila lečo( plynový sporák🙈) a umývala som na malej stoličke riady..často som bývala sama doma, otec chodil vykladať vagóny a riešil fušky po práci a vtedy ma občas boli skontrolovať susedia.. musela som sa učiť sama, lebo otec bol nervák, tak som sa snažila všetko vedieť😀 vedela som že som,,iná,, a na mamu som nikdy v živote neopytala až keď som si ju potom našla sama..detstvo som mala pekné a myslím že mi dosť odľahlo keď mama odišla, lebo skončili hádky( bola tehotná s iným mužom) tvoja dcérka je malá, asi jej povedať že mama išla preč a nechala ju s tebou, lebo vie že ju tak hrozne ľúbiš aj za ňu a že už ste len dvojka( čítala som túto vetu v inom príspevku) Zvládajú to ženy, zvládneš aj ty, aj moj otec zvládol, drž sa🍀 nestala sa tragédia, máte zdravie a systém si už urobíte..💚
@modra_kolobezka no veru - tazko uveritelne, ale aj take veci sa stavaju. Aj od mojho ocina takto odisla moja mama - pobalena vyrobila scenu, aby sa poriadne pohadali, na zaklade tej hadky akoze odisla, na druhy den mal oco doma navrh na rozvod v takom zneni, ze sa ma matka zrieka v prospech otca. Moja mama pritom cely zivot pracovala v jasliach a bola schopna opustit svoje vlastne jedine dieta. No casom ju diagnostikovali na psychiatrii a zrejme uz niekedy v case rozvodu sa jej zacala pomalicky rozvijat schizoafektivna porucha, stale si hovorim, ze to je dovod jej konania… inak neviem preco by to spravila. Roky netusim co s nou je…
Ahoj, velmi drzim palce a chcem ta podporit - zvladnete to. Otcovia su pre deti rovnako doleziti ako matky, ked to zvlada vela samostatnych matiek, zvladaju to aj samostatni otcovia 🙂 poznam viacerych otcov, ktori sa sami starali o deti alebo v striedavke, aj konkretne o dievcatka a mali uplne super vztahy.
Osobne by som malej povedala, ze mama je prec docasne, nezmizla natrvalo ale to kedy a ci sa niekedy vrati jednoducho nevies ty ani ona, ale aby chapala ze to tak skoro nebude skusila by som jej vysvetlit ze nepride ani na vianoce, dovolenku a take tie veci v roku ktore uz casovo eviduje.
Ahoj.Mrzi ma tvoja situacia a urcite to nemas teraz lahke.Je horsie,ked clovek zazije takyto šok ako keby bol dopredu oboznameny s tym,ze raz ostanes sam s dcerou.Kto nema v hlave s prepacenim "nasrate",tak v zivote zvladne vsetko,aj nelahke situacie.To,co urobila,je pre nejaku normalnu matku uplne nepochopitelna vec.Ja ju nebudem sudit,ci patri medzi hyeny alebo to z nej spravilo nejake zufalstvo a neskor,ked jej to docvakne,tak sa posnazi,aby o svoju dceru uplne neprisla.To ukaze len cas,co sa bude diat.Nie vzdy vsetko vyzera tak ako je to opisane,pretoze vela veci tu clovek o vas nevie,takze by nikto nemal sudit pokial nevie co ho k danej situacii viedlo.Neviem ake ste mali manzelstvo,ci ste boli spolu stastni a ci ste vobec dieta planovali a ci bolo splodene z lasky,to sa tu nepise.Neviem ake bolo jej tehotenstvo,ako ho prezivala,aky mala vztah s malou po porode,ale to vsetko ovplyvnuje cloveka.Neviem,ci sa mala podoba na teba alebo na nu,ci v nej vidi teba a teba z duse nenavidi,to vsetko moze suvisiet s tym,co urobila.Nechce sa mi verit,ak ste mali pekny vztah a z lasky ste si povedali,ze chcete dieta,ale nakoniec sa vam vztah pokašlal,ze by malu opustila len tak bez mihnutia oka.Je mozne,ze vy dvaja ste uz davno nemali byt spolu,ale prihodila sa vam mala,ktora situaciu medzi vami nezachranila.Teraz je podstatne,aby vase dievcatko bolo v poriadku po psychickej stranke a aby v tebe videla silneho muza-otca,ktory tu bude vzdy pre nu a bude sa vediet o nu postarat v kazdej situacii a dal jej pocit nehy,bezpecia.Hlavne,ty sa daj dokopy a potom sa ti otazky preco,naco,zaco budu lahsie zodpovedat.Drzim palce,aby vasa situacia nakoniec dopadla co najlepsie a aby sa aj jej mama uvedomila,ze pred 2,5 rokom dala zivot malemu dievcatku...
Ja som mojím 3 povedala ze si našiel inú tetu a bude nám lepšie bez neho ..deti boli z toho hotové keď bol za nimi tak sa ho pýtali kedy sa vráti domov ..bolo hrozne to počuť..neskôr prišlo obdobie kedy si stále mysleli, že je v práci (24h/denne)... teraz chodia do škôlky a vedia ze odišiel a sú s tým v pohode ani sa nepytaju pretože vedia ze na nich kašle aj keď, keď sa zjaví tak ich oblbne hračkami ...keď bude/budú veľký tak to budú chápať omnoho lepšie a keď si nevybuduje ten druhy "rodič " s nimi vzťah tak si myslím ze ju alebo jeho nebudú chcieť ani vidieť pretože budú vedieť celú pravdu ako sa na nich vykaslal/a...

@haley7897 Ona od sameho zaciatku si nechavala to dieta len a len ako nastroj pomsty a mozno pre peniaze. Normalne ma striasa pri tej predstave.