Ostal som sám s dcérkou
Ahojte, viem, že je asi nezvyk, že sem píše chlap, ale priznám sa, už neviem na koho sa obrátiť a som dosť zúfalý.
Dnes ma po niekoľkoročnom manželstve opustila moja manželka, jednoducho sa rozhodla, že nechce byť viac so mnou a našou malou 2,5-ročnou dcérou... priznám sa, taký zúfalý ako som teraz som v živote nebol. Zbalila si kufre, jej nový priateľ prišiel, naložil ju do auta a sucho mi oznámila, že včera dala na súd návrh na rozvod manželstva. Áno, som zlomený, zúfalý a zničený. Dôvody rozvodu nejdem rozoberať, proste ak si myslí, že bude šťastná s iným, želám jej len to dobré.
Mám však neskutočné obavy z toho čo bude, ako to dokážem prekonať s malou a hlavne ako jej vysvetliť, že jej matka... že jednoducho odišla... mám pocit zlyhania, že som zlyhal ako manžel a že zlyhám aj ako otec. Proste, dostal som sa do situácie, že neviem ako ďalej. A hlavne, neviem ak to povedať malej, a asi v tomto by som potreboval najviac poradiť - aktuálne som to malej vysvetlil tak, že mamka išla na výlet, ale je až príliš bystrá a viem, že táto "výhovorka" mi vydrží len pár dní.
Manželka nemá záujem o dcéru, ani ju nenapadlo, že by si ju vzala so sebou, v rozvode je dokonca napísané, že navrhuje, aby som ju mal ja v starostlivosti (s čím súhlasím). Mám však veľké obavy, pretože je veľký nezvyk aby sa na Slovensku staral o dieťa iba otec. Keď sa pozriem teraz na malú ako mi tu pri mne spí, tak sa mi len tlačia slzy do očí, že ako jej to preboha všetko vysvetlím - som Ocenil by som preto akúkoľvek radu, ako malému človiečikovi vysvetliť, že mamka odišla a že sa už nevráti. Nechcem ju traumatizovať a nechcem aby ju to poznačilo.
Ospravedlňujem sa za dlhý text a vopred ďakujem za každú odpoveď.
Napíšem, ako by som to riešila ja. Dcéru by som si posadila na kolená a pritúlila k sebe, aby cítila bezpečie z mojej strany. Potom by som jej povedala, že mamina sa rozhodla, že nebude teraz s nami bývať, ale nech sa nebojí, že ty ju nikdy neopustíš. Snažila by som sa čo najviac času tráviť s ňou, brávať ju na výlety, doma sa jej venovať, hrať sa s ňou, veľa sa s ňou rozprávať o jej pocitoch. Ak máte babku a dedka, tak určite by som chodila k nim, aby malá nadviazala vzťah aj s nimi, aby vedela, že aj v nich má oporu. Takisto aj s ďalšími príbuznými - tvoji súrodenci. Je potrebné, aby mala pocit bezpečia, istoty, že sa môže na vás kedykoľvek obrátiť.
Malej povedz, ze mamka isla do prace. K jej veku je to primeraná informácia. Hadam sa s nou bude stretavat a postupne jej to vysvetlite. Teraz je to sok ale casom sa to utrasie.
Vzdy to bude tazke to vysvetlovat dietatu. Samozrejme hladat spravne slova, ktore matku neurážajú. Neboj sa je kopec chlapov co sa staraju o deti sami. Nie je to tvoja vina a nie je to nikoho vina. Tes sa z malej a ona sa prida k tvojmu šťastnému životu.
Žena, ktorá.opusti svoje dieťa je suka. Bez vyminky
Toto ani ja NIKDY nepochopím ako mohla toho chlapa uprednostniť pred dcérkou podľa mňa je buď cinicka ,alebo ešte bude plakať držím palce nech Vám to dobre dopadne a nech sa o ňu viete dobre postarať veľa sily pri súdoch nebude to ľahké podľa vlastnej skúsenosti viem...
@akbara77 áno keď kvôli druhému chlapovi odíde je...
Toto som zažila ako učiteľka, matka opustila 2 ročného syna, 8 ročnú dcéru z iného vzťahu a 2 puberťákov z ešte iných vzťahov. S rodinou vtedy pracovala sociálka (keďže 3 zo 4 detí neboli otcove) a detský psychológ. Nie je to hanba, naopak. Pomôcť môže aj tebe. V tom. Mojom pripade sa matka dokonca po pár rokoch vrátila do života detí, síce nežijú spolu, ale aspoň jentam vzťah. Držím Ti palce a naozaj - neboj sa poprosiť o pomov odborníkov.
To je strašné. Viem, že ľútosť je teraz to posledné, čo potrebuješ, ale nedá mi to. Nemôžem pochopiť, ako môže toto matka spraviť. No inak musím súhlasiť, že treba riešiť veci súdnou cestou, a to čo najskôr, aby sa jedného pekného dňa nestalo, že si po ňu príde a ty s tým neurobíš vážne nič. Malinká si nezaslúži, aby vyrastala po boku niekoho, kto sa jej dobrovoľne vzdal.
Urcite jej nevykresluj mamu v zlom svetle..to.by jej ubližovalo..asi by som vecne a jednoducho reagovala..ked sa bude pytat..mamičke sa na výlete zapáčilo..chce tam este nejaky čas byt..na kazdu jej otazku reagovat..ale sama od seba by som o tom nehovorila..zbytocne netraumatizovat malu..ale ani neklamat..je to tazka situacia..ale ty sa hlavne vzchop..vobec sa neobvinuj..taka zena, co opusti dieta, tu nezastavi nikto a nic..s tebou to ani nemusi suvisiet..odpusti jej a zameraj sa na zivot s malou..nech mate obaja pokoj a klud..vsetko, co investujes do vasho.vztahu sa ti vrati mnohonasobne..a netrap sa ani nad dcerkou, je este mala a casom sa prestane pytat..ak ju budes vychovavat s laskou..nijako jej to neublíži..a myslim si, ze casom k vam pride do zivota aj niekto, kto jej mamu nahradi..ale bud pripraveny na vsetko, aj ze sa bude chciet zena vratit..nebojuj s nou..ostan v klude.. rob len to, co je najlepsie pre dcerku...drzim palce!
Určite si ako otec nezlyhal, práve naopak. Si pri dcérke, staráš sa o ňu. A to, že si na ňu sám, to zvládneš. Poznám tie pocity, som sama s dcérou, je to náročné, no nič nemožné. Dcérka Ťa bude posúvať vpred a držať nad vodou. Je ešte malá, postupne jej to povieš. Moja dcéra to pochopila a nerieši to. Deti zvládnu veľa a omnoho jednoduchšie. Držím palce a všetko len to najlepšie prajem. Ak budeš potrebovať sa porozprávať alebo radu.l, pokojne napíš.
Ja myslím,že v dnešnej dobe je rozvod alebo rozchod v rodine s deťmi už bežný, takže z tohoto pohľadu dcérka nebude mať nejaký blbý pocit ako keby to bolo pred cca 30 rokmi. Možno keď sem tam spomeniem,že aj Jožko,Zuzka atď. sú len s maminou,lebo otecko si našiel inú tetu, bude vidieť,že je to normálka a že sa to skrátka stáva. (čo samozrejme nie je ideálne,že je to už štandard ale čo už, doba je taká).
Hlavu hore! Poznám chlapa, čo sám vychováva 3 deti - všetky boli drobci, keď ich mama opustila. Dnes sú skvelo vychovaní - lepšie ako moje deti 😂 Všetko zvládneš, len nevešaj hlavu! Obráť sa na fakt na poradňu - tam sú odborníci a nemáš sa za čo hanbiť. Neodmietni pomoc. Poradia ti na to, ako to povedať dcérke. Je ešte maličká a dávkovať jej to treba postupne. Držím prsty, kľudne napíš aj IP. Zvládneš to! 🙃
Ja len toľko,že poznám v mojom okolí mužov čo sa starajú o svoje detí, lebo ,,matka " sa ich vzdala.
Držím palce 🍀 zvládnete to..
Len poradím upraviť na súde styk z malou na víkendy. A nezlomit sa keď ,, mamička" po čase zistí ako jej malá chýba.
Veľmi ti prajem nájsť vnútornú silu a vysporiadať sa s tým. Je to sklamanie, ale to prejde. Doprajte si oddych, chod s nou na výlety,...ked sa budete nudiť, príde smútok,...
To, že opustila teba, dá sa pochopiť, ale dcerku.... Nie je niečo v poriadku... Aké mala detstvo ona?
Neklamat a primerane veku. Ak bude plakať, možno zájsť za babkou, tetou, osobou, ktorú má rada. Mama bude chýbať... Nenadavat na ňu a nevraviet o nej zle... Keď bude dospelá, sama pochopí, rozhodne sa... Poznám manželov, kde mama opustila 2 deti a zvládajú. Musíš kvôli sebe a dcérke. I ty si dôležitý a mysli na seba. Veľa síl a lásky vo vašom vztahu
Poznam v mojom okoli dvoch otcov, ktori vychovavaju deti, lebo ich matka odisla. Jeden ma jednu dceru a druhy dceru a syna. Su to super otcovia a ich deti tiez, dokonca lakuju nechty, zapletaju copiky a detske oslavy organizuju lepsie ako my 😁 Osobne by som ihned kontaktovala psychologa, v takychto pripadoch riesa prednostny termin a tiez predbezne opatrenie na zverenie dietata do starostlivosti. Si otec a mas rovnaku silu ako matka, zvladnete to s dcerou, drzim palce🍀
Poznám dvoch otcov, ktorí obaja vychovávajú sami dcérku od útleho veku, pretože partnerky sa na nich vybodli a myslím, že to zvládajú veľmi dobre. Drž sa, ak ti na dcérke naozaj záleží, zvládneš to.
Nuž , čo k tomu napísať … buď láskavý a donekonečna opakuj milosrdnú lož . Hovoriť pravdivo s ňou môžeš najskôr tak o rok - rok a pol . Keď mala moja dcéra 6 rokov povedala som jej že každý človek ma určitú predstavu o živote. A ta moja predstava nebola rovnaká ako predstava môjho bývalého partnera. Zároveň som sa jej snažila vysvetliť ze každý ma právo žiť tak ako on chce, každý ma právo na svoje šťastie .. dnes ma 14 a stále nevie celú pravdu a tie hnusne veci ktoré jej otec robil. Jednoducho jej to povedať nedokážem . Je to človek ktorého som si ja vybrala za otca svojho dieťaťa a akýkoľvek je vždy ním ostane…
Držím palce . Všetko raz prebolí . Dnes mám 50 a prežívam jedno z najkrajších obdobi v mojom živote . Si určite omnoho mladší , ešte ta čaká krásny život 🙏☀️🍀
Ja som pred nedávnom túto situáciu len v opačnom garde riešila so psychologickou. V podstate mi poradila postupovať takto: dieťa ma vedieť pravdu. Neklamať dieťaťu. Nepodsúvat dieťaťu negatívne info o druhom rodičovi. Odpovedať jednoducho a nateraz vzhľadom na vek nezachádzať do detailov. Čiže ak sa dcérka opýta kde je mamička, odpoved odišla bývať inam. Do iného bytu/domu. Jednoduchá pravda bez emócii. Keď sa opýta prečo? Lebo sa tak rozhodla. Ja by som jej nehovorila, že mamička ju lubi, lebo to je z môjho pohľadu tiež klamstvo. Kedy sa vráti, či sa vráti? Neviem. Ubezpečila by som ju ale o svojej láske, že tu vždy budeš pre ňu. Poprípade jej môžeš vysvetliť situáciu na nejakej rozprávke, že sú rôzne rodiny. Niekedy dieťatko býva iba s mamičkou, niekedy iba s oteckom, napr mi čítame Pinocchio a teda ja som použila príklad, že Pinocchio býval s dedkom a oni boli rodina a že našu rodinu tvoríme ja a dcérka. A keď bude tých prečo veľa, lebo moja dcérka ma teraz tiež prečo fázu a ty si už nebudeš vedieť rady, tu mi psychologicka poradila zmeniť temu. Vysvetlila to tým, že deti aj keď sa za sebou 10x opýtaju prečo a ty im daný problém vysvetlíš, nemajú ešte kapacitu tvoju odpoved pochopiť do takej hĺbky. Ich mozog si proste toľko odpovedi nepamätá. A ani ich to do takej hĺbky v podstate nezaujíma. Je to len taká fáza, ze sa zacyklia v otázke prečo.
Hlavne jej neklam. To neznamená že jej máš povedať tu pravdu kruto. Musíš jej po malých dávkach vysvetľovať že sa to tak niekedy stane že buď mamina alebo tatino odyde a už spolu nebudú, že niekedy zostanú len tatino a dieťa alebo naopak. Nemusíš sa báť alebo mať strach že bude mať nejakú traumu. Bude to trvať krátko a už si na ňu ani nespomenie . Až keď bude väčšia tak sa opýta ... Nechcem hrať múdru no je to tak. Stretávam sa s tým bežne v mojej práci.
Dôležité je, či chce byť matka súčasťou života malej alebo nie...čo bolo v návrhu? Akú má predstavu o vašom ďalšom ne/fungovani? Rada by som vedela či ti má nejako premyslené alebo proste je to celé hrrr...
Každopádne držím palce aby si túto situáciu zvládol...neboj sa, ono to pôjde.
Mimochodom ja som od exmanžela odišla keď bol malý asi vo veku tvojej a teda nikdy sa nepýtal prečo tu ocino nie je ani nič, tak si z toho vôbec nerob vrásky...zbytočne sa stresujes z niečoho, čo ešte neprišlo... Musíš žiť teraz prítomnosťou a riešiť čo treba...a nie to, čo možno bude či nebude...veľa síl
@haley7897 Neuveritelne! Ved to je ako z romanu ten pribeh o krkavcej matke. Boze aka som len rada ze to dieta naslo oporu v otcovi. Ja by som sa otcovi vobec necudovala ak by o take diata nemal vobec zaujem, ale on, naopak to dieta zachranil. To musla byt jedna mentalne chora zena co toto urobila. Skoda ze ju nezatkli.
Držím palce, buď silný pre svoju dcérku 🙂 zvládneš všetko 💪
Držím palce ♥️. Určite sa treba poradiť s psychológom ako to povedať dieťaťu. Hlavné nič neriešiť pred dieťaťom a nerobiť rozvodové jedy. Dieťa si to potom nesie celý život.
A čo sa týka to že otec bude vychovať dieťa. Poznám práve teraz veľa mužov, čo sami vychovávajú svoje deti a žiaľ nie jedno ale jeden dokonca 3.
Niektorí na ženy zanevreli od danej skúsenosti a sú uhundrani a niektorí sú úplne v pohode. Všetci maju moj obdiv ako to dávajú.
No nech je dôvod rozvodu akýkoľvek....poviem ti....že to že opustila vlastné dieťa....toto nikdy nepochopím....čo je to za matku....9 mesiacov ju nosila pod srdcom a videla ju istý čas vyrastať a teraz si odíde....spáli mosty a ani len nepomyslí na to čo bude s malou 😔.....áno ak je človek vo vzťahu nešťastný tak netreba zotrvať iba kvôli deťom ale toto nieje riešenie čo spravila ona ....ešte príde čas kedy olutuje svoje rozhodnutie.....a ty prosím buď silný 💪pomaly to dáš....prejde čas a ty sa z toho otrasieš a akosi sa prispôsobíš novému životu....maličkej mi je ľúto 🥺trhá mi to srdce....🙏....mam 18 mesačného synčeka a neviem si predstaviť od neho odísť čo i len na pol dňa...🥺.....v tom ti neporadím ale želám veľa síl 🙏💪aby ste to zvládli ... 💙💙💙
Mozes mat dcerku a maju tak otcovia,nie je to prvá ani posledna zena ktora to spravila ak dcerku lubis bude stastna.. vysvetli jej ze ju lubis a teraz ste parťáci a navrhujem ejaku skusenu psychologicku
@pribinak nikdy nepochopím ako môže matka opustiť svoje dieťa..
Ja som sa tiež ocitla v rovnakej situácii akurát dcérka mala 1 mesiac keď jej otec zdrhol.
Úplne chápem vaše obavy, ale verte že práve vaše dieťa vám da silu všetko prekonať.
Držím palce 🍀🍀🍀
@andreatytler veru je to neuveriteľné. Ľudia majú naozaj rôzne osudy, niekedy človek len oči otvára. My sa poznáme dlhšie, ale nikdy som nevedela jeho príbeh s dcérou kým som v istom momente nemusela tešiť súdne veci ohľadom mojej dcéry, úplnou náhodou bol pri tom keď mi boli prvýkrát doručené papiere (+on je právnik) tak sme sa dali do reči a vyrozprával mi ako sa dostal k vlastnému dieťaťu.
Mne úplne uniká pointa prečo si to dieťa vôbec nechávala keď ho nechcela. Teda, necháp ma zle, vďaka Bohu, že si ju nechala, dnes majú obaja šťastný život a naozaj veľmi blízky vzťah, ale jej matka pokojne mohla ísť úplne zadarmo na interrupciu, nikomu nič nepovedať tak ako jemu nepovedala, že má dcéru. Keby sa o ňu poriadne starala, chápem, ale akurát si z nej spravila sluzku a odhodila ako nič za pár £. Ľudia sú fakt rôzny a niektoré ženy sú len dočasné inkubátory 😳

@pribinak Držím silno prsty. Kľudne ku psychologické ona poradí alebo rob ako tvoje srdce cíti. Malička ta potrebuje najviac na svete musíš byť silny