Partner necháva na mne rozhodnutie o založení rodiny
Partner povedal že necháva na mne rozhodnutie či chceme mať deti, svadbu a dom. Pripadne ostávame bývať kde sme teraz, že pre neho nič z toho nie je dôležité, ze on je šťastný keď som ja a na ničom inom nezáleží, že nech rozhodnem ja a on sa rad prispôsobí čomukoľvek čo by sa mi páčilo. Ako to mám zobrať? Teraz neviem čo s tým robiť, teší ma že ma má tak rád, ale neviem čo s tým teraz. Vnímali by ste to ako pozitívum? Sme vo vek, že keď by sme chceli založiť rodinu, už by bol ideálny čas. Finančne sme zabezpečení, kariéru mame dobre rozbehnutú obaja, naša práca nás teší a napĺňa. Mame ozaj veľké šťastie v tom že naša práca je aj hobby aj poslanie u oboch. Aj že sme sa našli, krásne sa dopĺňame. A je nám spolu veľmi pekne. Teraz ale váham čo s tým urobiť. Stále som myslela že chcem dieťa, teraz ale úprimne veľmi váham či ísť do dieťaťa alebo vybrať pre nás inú cestu, tu slobodnú kde sme len dvaja a žijeme pre seba navzájom. Bojím sa, že keď budeme mať dieťa že to olutujem. Ale keď nebudeme mať, neviem či nám to časom nebude ľúto. On by bol úžasný otec aj ja mama. Verím tomu že by to bolo krásne, len neviem či je to správna cesta pre nás dvoch. Či to nenaruší našu slobodu a to čo máme teraz. A zároveň keď vidím ako moje kamarátky zakladajú rodiny, ako majú bábätka. Keď držím ich bábätka v náruči necítim túžbu mať tiež bábätko. Stále som myslela že budem po tom túžiť, lebo stále som sa starala o cudzie deti, a tešilo ma to, bavilo ma to. Prakticky sa dá povedať že som vychovala bračeka. Bolo to krásne, pamätám ako som sa z neho tešila, ako som ho učila chodiť, aké krásne bolo keď povedal prvé slovo. Tešilo ma byť tu pre neho, brať ho orvy deň do školy. Ale teraz keď by bol čas mať svoje vlastné dieťa necítim tú túžbu.
To je na tom, že ja som túžila po bábätku keď som bola velmi mladučká. A vtedy sa narodil brat a akurát bolo potrebné starať sa, lebo sa zravotná situácia mamky skomplikovala. A myslím že vtedy som si tieto rodičovské veci užila naplno a už mi to nejak nechýba. Už mám ten zážitok.
Vlastne je ine, ako brat. Pri mojom dietati, to citim uplne inak , obrovsky rozdiel.
Ten vek mi nepríde ako problém, vlastne ani nemám v okoli nikoho kto by rodil pred 30. Ani v rodine.
Nemusia mat v okoli, ale ty mozes mat.
Ono je hlavne otázka či vôbec to dieťa už mať môžete. Vek hlavne u teba nepustí. Ak deti nechceš, nemaj ich. Možno to raz ľutovať budeš a možno aj nie. Vždy sa človek musí mrak rozhodnúť a niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutie. To nikto na koni za vás nevyrieši
@lucia147852 deti môžu mať ženy do 45-46 rokov.
Vlastne je ine, ako brat. Pri mojom dietati, to citim uplne inak , obrovsky rozdiel.
@lion777 Vychovala si od malička komplet súrodenca ? Reálne že papať, kúpať, prebaľovať, nosiť na vyšetrenia, do škôlky ? Ja hej a myslím že jediný rozdiel v tom mať svoje je ten pôrod.
Autorka, áno, žit sama pre seba sa mne zda málo. Chcela si asi pocut ine názory, ked si založila tuto diskusiu. Alebo sa chceš len pochválit? Však ak si spokojna, v poriadku, nic nemen. Pre mna by to bolo málo.
Máš už vek, darmo sa budeš cítiť mlado, telo neoklames. To píšem v dobrom....môj gynekológ mi vravel, ze by dovolil tehotenstva iba do veku 35 rokov, ušetril by si toľko komplikácií a potratov.....Len dnes je doba, že ženy žijú v tom, že keď vyzerajú dobre a mlado, tak aj rodiť môžu hocikedy.
@barka1 dieťa je akože vyšší cieľ?
@zmrzlinka2021 a nie je? Vychovat z dietata spokojného plnohodnotneho člena spolocnosti je jeden z najvyšších cielov. Samozrejme, nie pre každého. Pre mna ano. Niekomu stačí cestovanie, statky a zit pre seba.
Ja by som sa bála, že keď je rozhodnutie len na mne, tak na mňa hodí aj prípadné problémy - a tie môžu nastať pri oboch situáciách. Ak teraz nemáš túžbu, ale si po 30-porozmyslaj nad social freezingom (nikdy nevieš). @qrstxyz ja také ženy poznám, čo ľutujú. A poznám aj také, čo radšej mať nemali.
@michaela329 tiez mi ako prve napadlo, ze keby chlap nechal taketo rozhodnutia len na mne, tak nebude mat problem hodit na mna aj vsetky povinnosti tykajuce sa dietata. A zdovodnil by to tym, ze “vsak ty si chcela dieta”.
Ano starala som sa o ine dieta od desiatich rokov. Ale moje beriem aj tak inak, ako jeho. Neni tam len porod, ale aj matersky cit. V 10 rokoch, som sama bola dieta. Ale ked som porodila, bola som uz zrela zena. Obrovsky rozdiel teda.
@zmrzlinka2021 a nie je? Vychovat z dietata spokojného plnohodnotneho člena spolocnosti je jeden z najvyšších cielov. Samozrejme, nie pre každého. Pre mna ano. Niekomu stačí cestovanie, statky a zit pre seba.
@barka1 povedala si jednu podstatnú vec - pre teba. Nepodsuvaj to autorke tejto témy. Poznám ľudí pred 80, či už aj po smrti, čo nemaju deti a ich životy boli hodnotné, kvalitné a zanechali po sebe veľmi veľa a nemyslím tým majetky.
@barka1 povedala si jednu podstatnú vec - pre teba. Nepodsuvaj to autorke tejto témy. Poznám ľudí pred 80, či už aj po smrti, čo nemaju deti a ich životy boli hodnotné, kvalitné a zanechali po sebe veľmi veľa a nemyslím tým majetky.
@zmrzlinka2021 a ak by mali deti, nič hodnotné by nemohli zanechať? Ved to je hlúposť, deti ti predsa nebránia v tom, aby si bol hodnotným a kvalitným človekom.
@zmrzlinka2021 a ak by mali deti, nič hodnotné by nemohli zanechať? Ved to je hlúposť, deti ti predsa nebránia v tom, aby si bol hodnotným a kvalitným človekom.
@mischy00 to netvrdím. Ja len tvrdím, že hodnotný život môže mať aj bezdetný človek. Nie je to automaticky o deťoch.
@zmrzlinka2021 ja ale nikomu nic nepodsuvam. Diskutujem. To je predsa zmysel diskusie.
Autorka pochybuje. Nie je rozhodnutá. Tak jej ukazujem iny pohlad, ine uvazovanie.
@zmrzlinka2021 ja ale nikomu nic nepodsuvam. Diskutujem. To je predsa zmysel diskusie.
Autorka pochybuje. Nie je rozhodnutá. Tak jej ukazujem iny pohlad, ine uvazovanie.
@barka1 no bez ohľadu na naše názory realita je taká, že proste tu plodnosť máme obmedzenú vekom, preto treba si to dobre rozmyslieť
ak vám je to obom jedno tak radšej nemajte deti
Život píše rôzne príbehy.... dnes máš priateľa, zajtra ho mat nemusíš....obrazne povedané. Ale dieťa je tu stále, je vaše. Ak chceš dieťa, tak nečakaj, to nieje domáce zvieratko, že hocikedy si ho vieme zadovážiť. Ja mam 2 deti, už sú väčšie a nikdy som neľutovala, že ich mám. Už sú moji partaci a veľa aktivít riešim s nimi.
@mischy00 vidíš, a ja hocikedy premýšľam že by som radsej deti nemala. Necitim sa nejak tak ako taký typ mamickovsky. Možno má tú ukamenuju za taký názor ale veľa mi to vzalo zo života. Ale snažím sa čo najviac viem,aby sme z nich vychovali dobrých ľudí ,a aby to nikdy nepocítili.
@mischy00 vidíš, a ja hocikedy premýšľam že by som radsej deti nemala. Necitim sa nejak tak ako taký typ mamickovsky. Možno má tú ukamenuju za taký názor ale veľa mi to vzalo zo života. Ale snažím sa čo najviac viem,aby sme z nich vychovali dobrých ľudí ,a aby to nikdy nepocítili.
@hortenziaj aj tieto pocity su v poriadku a veľa žien to tak má, neboj. Len sa to nahlas nevravi....ja zas nemusím cudzie deti, nemám chuť ich obskakovat, prispôsobovať sa, tváriť sa že ma zaujímajú. A pritom som sama matka🤷♀️
Ja si pamätám, keď mi prvý krát priniesli syna a ja som len na neho pozerala, a nič. Žiadna eufória, pocit ze by som sa roztopila od lásky...to prišlo všetko trošku neskôr. Tiež sa toto nehovorí nahlas 🤫
Máš už vek, darmo sa budeš cítiť mlado, telo neoklames. To píšem v dobrom....môj gynekológ mi vravel, ze by dovolil tehotenstva iba do veku 35 rokov, ušetril by si toľko komplikácií a potratov.....Len dnes je doba, že ženy žijú v tom, že keď vyzerajú dobre a mlado, tak aj rodiť môžu hocikedy.
@mischy00 vies co, o tehotenstvach vo vyssom veku som sa dohadovala aj s kolegynami. Dve mali decka ako mlade, okolo 20 resp. teda na tie casy to bol standardny vek. Sefka mala syna v 30 - im sa dlho nedarilo a chcela este druhe, no nevydalo, a ja v 25. A ked som povedala, ze ja teda este dieta chcem, lebo jedno nie je pre mna dost, pustili sa do mna prave tie dve, ze mam uz 38, ci mi nesibe. Som stara a co je toto za vymysel tejto doby. No ano, mozno som. Ale, zial, spravneho partnera mam az teraz, sme spolu 4,5 roka, z toho 3 roky bol chory a cast z toho dokonca ostal takmer lezat na posteli. Cast "zivota" som teda stratila tym, ze som cakala a pomahala mu, kym sa zdr. stav upravi. Bola by predsa hlupost v takom stave rodit dieta. Druhy priklad - sestra bude mat o par dni 36. Zial, dlhe roky bez partnera. Aj bola na par rande, ale kazdy chcel vsetko len nezavazne. Uz aj prestala, povedala, ze uz rezignovala.
Zial, sme tlaceni na vykony - treba VS na vsetko (lebo aj ked v inzerate je napisane SS, takeho kandidata napr.u nas rovno aj vylucia a neposunu do dalsieho kola na nasom oddeleni), treba zarobit, tie deti chceme priviest do vlastneho domu, nie sa tlacit u rodicov - len v nasom meste idu byty po 130tis. a viac, dalej otazka, ako som uviedla na priklade - partner - no ked ho neviem "zohnat", co teraz? Uz nemam pravo na dieta? Lebo 35? To sa gynekologom lahko vyprava. Ale, samozrejme, je ista vekova hranica, za ktoru by som dobrovolne ist nechcela - no len preto, ze uz (vdaka bohu) aspon to jedno dieta mam.
@mischy00 vies co, o tehotenstvach vo vyssom veku som sa dohadovala aj s kolegynami. Dve mali decka ako mlade, okolo 20 resp. teda na tie casy to bol standardny vek. Sefka mala syna v 30 - im sa dlho nedarilo a chcela este druhe, no nevydalo, a ja v 25. A ked som povedala, ze ja teda este dieta chcem, lebo jedno nie je pre mna dost, pustili sa do mna prave tie dve, ze mam uz 38, ci mi nesibe. Som stara a co je toto za vymysel tejto doby. No ano, mozno som. Ale, zial, spravneho partnera mam az teraz, sme spolu 4,5 roka, z toho 3 roky bol chory a cast z toho dokonca ostal takmer lezat na posteli. Cast "zivota" som teda stratila tym, ze som cakala a pomahala mu, kym sa zdr. stav upravi. Bola by predsa hlupost v takom stave rodit dieta. Druhy priklad - sestra bude mat o par dni 36. Zial, dlhe roky bez partnera. Aj bola na par rande, ale kazdy chcel vsetko len nezavazne. Uz aj prestala, povedala, ze uz rezignovala.
Zial, sme tlaceni na vykony - treba VS na vsetko (lebo aj ked v inzerate je napisane SS, takeho kandidata napr.u nas rovno aj vylucia a neposunu do dalsieho kola na nasom oddeleni), treba zarobit, tie deti chceme priviest do vlastneho domu, nie sa tlacit u rodicov - len v nasom meste idu byty po 130tis. a viac, dalej otazka, ako som uviedla na priklade - partner - no ked ho neviem "zohnat", co teraz? Uz nemam pravo na dieta? Lebo 35? To sa gynekologom lahko vyprava. Ale, samozrejme, je ista vekova hranica, za ktoru by som dobrovolne ist nechcela - no len preto, ze uz (vdaka bohu) aspon to jedno dieta mam.
@srnqqa sú okolnosti áno, kedy to nejde ako by malo. Gynekológovi to berú zo zdravotného hľadiska, lebo telo a mladosť je najlepšie pripravené na záťaž, akou je tehotenstvo a vie ho zvládnuť. Príroda to nezariadila takto schválne, je to tak a nič to nezmení.....biológia, reprodukčné organy, schopnosť rekonvalescencie a ďalšieho plodenia. A hlavne zdravie a vitalita rodičov plnohodnotne sa postarať o potomkov. Dnes sa to už posunulo, ale rodiť po 40 tke je stále považované za rizikové
35 a 45 rocni ludia. Ak nie ste definitivne rozhodnuti, ze ano, chceme deti, uz len toto nam chyba k dokonalemu zivotu, a navyse ste vlastne spokojni s aktualnym stavom...ako...naco sa trapit?
Mozte si ludia klamat kolko chcete, biologiu neobabrete a bodka. Za 1. nemusi to ist tak lahko, za 2. zdravotne rizika pre matku a dieta a za 3.energia na vychovu kde?
Treba prebrat aj to, ci bude s dietatom pomahat a zaujimalo by ma ci vam naozaj vsetko tak funguje ako to opisujes.
35 a 45 rocni ludia. Ak nie ste definitivne rozhodnuti, ze ano, chceme deti, uz len toto nam chyba k dokonalemu zivotu, a navyse ste vlastne spokojni s aktualnym stavom...ako...naco sa trapit?
Mozte si ludia klamat kolko chcete, biologiu neobabrete a bodka. Za 1. nemusi to ist tak lahko, za 2. zdravotne rizika pre matku a dieta a za 3.energia na vychovu kde?
@jana35798 tak zase ak už sa to podarí (čo sa nemusí aj oveľa mladším ľuďom - mne konkrétne od 27 sa nedarilo), tak zvyšok je hodne o mentálnom nastavení a o tom, ako sa o seba starajú. Energia na výchovu je u môjho 43 ročného muža oveľa vyššia ako u mnohých mladých oteckov, o ktorých tu mamičky zakladajú témy ako po práci oddychujú a ony sú na všetko samy. A moje 39 ročné IVF tehotenstvo nebolo rizikové.
Vieš, to dieťa nebude navždy len dieťa...postupne bude vašim parťákom, možno na začiatku zoberie viac, ale dá oveľa viac naspäť
Treba prebrat aj to, ci bude s dietatom pomahat a zaujimalo by ma ci vam naozaj vsetko tak funguje ako to opisujes.
@domkakvet určite by nepomáha keby sme mali dieťa, ale normálne by sme ho spolu vychovávali ako dvaja plnohodnotní rodičia.
Plnohodnotny otec je ten, kto pomaha žene a matke. Neviem, prídete mi nezrelý na to. No to sa môže zmeniť, možno by si bola dobrá matka. Dávas do toho príliš rozumu a nie srdce.
@srnqqa sú okolnosti áno, kedy to nejde ako by malo. Gynekológovi to berú zo zdravotného hľadiska, lebo telo a mladosť je najlepšie pripravené na záťaž, akou je tehotenstvo a vie ho zvládnuť. Príroda to nezariadila takto schválne, je to tak a nič to nezmení.....biológia, reprodukčné organy, schopnosť rekonvalescencie a ďalšieho plodenia. A hlavne zdravie a vitalita rodičov plnohodnotne sa postarať o potomkov. Dnes sa to už posunulo, ale rodiť po 40 tke je stále považované za rizikové
@mischy00 ja to chapem, samozrejme, ale myslim, ze tie dovody, ktore som uviedla, su proste realne. Jeden znamy gynekolog sa raz ohnivo vyjadroval o tychto neskorsich porodoch. Mna to dost poburilo, pretoze to neni len o tom, urobit si dieta. Napr. ja - mohla som si urobit druhe, v 30ke. Vsak som odpracovala, materska by bola slusna. Mala som 3 prace naraz. Ale co z toho, ked som vedela, ze s ex neostanem, lebo to je cele zle a je lepsie zivit hypo s 1 dietatom ako dvomi. A tak teraz to dieta bude okolo 40, no nenarobim nic.
Zas na druhej strane - priroda aj zariadila, ze sme schopne porodit aj v neskorsom veku, to asi tiez ma nejaky vyznam. Ale to len tak sa zamyslam 🙂
Plnohodnotny otec je ten, kto pomaha žene a matke. Neviem, prídete mi nezrelý na to. No to sa môže zmeniť, možno by si bola dobrá matka. Dávas do toho príliš rozumu a nie srdce.
@lion777 predpokladám, že autorka myslela, že nebude "pomáhať" - lebo pri starostlivosti o ich spoločné dieťa bude prítomný rovným dielom. To dieťa je predsa spoločné a nie nejaký autorky problém, aby jej "pomáhal".

Tak to nechaj na prirodu a ona rozhodne, 35 je uz fakt dost rokov.