Partner sa nerozpráva, keď je nahnevaný: čo s tým robiť?
Pri každom konflikte sa partner uzavrie do seba a niekedy so mnou nehovorí aj niekoľko dní. Dosť ma to trápi, ja som komunikatívna, ak sa aj nahnevám, tak ma to rýchlo prejde, neviem sa dlho hnevať. Dá sa s tým niečo robiť, možno niečo zmeniť? Alebo je to jednoducho jeho povaha?
@anonym_autor dobrá rada: neber si ho, ja som mala takého a bolo to čoraz horšie ... už sa so mnou nerozprával aj niekoľko týždňov a ani som nevedela prečo. Celé zle...
Mala som taku mamu a rany na psychike riadne. Nikto ma zatial nedokazal pochopit.
Odid. Toto je manipulator. Ak nebude po mojom a nepodvolis sa, potrestam ta odobratim mojej pozornosti a lasky.
@anonym_autor keby sa uzavrel do seba na hodinu dve, to beriem. Nehovorit s tebou niekolko dni je neakceptovatelne a pokracovanie takeho vztahu by som naozaj zvazila
@anonym_autor bude to stále horšie a horšie. Bez srandy.
to je povaha. Poznám to.
Ak ti to vadí - radšej od neho preč.
@anonym_autor
Áno je to manipulácia. Volá sa to aj trestanie tichom. Žila som v tom. Postupne to začal robiť aj na deti. Je to strašné.
@anonym_autor bývalý bol taký. Ukonči to s ním. To je strašné keď sa partner hraje na tichú domácnosť. To je týranie psychické. Normálny inteligentný človek komunikuje
Môj manžel bol taký. Počas hádky prestal komunikovať. Ale, že niekoľko dní by sa nebavil, tak to nie. Mňa to ešte viac vytočilo. Potom som pochopila, že toto je jeho cieľ vytočiť ma ešte viac a tak som túto hru nehrala. Keď to začalo, bola som úplne kľudná (navonok, vnútri to riadne vrelo) a už som sa mu "nedoprosovala" (štýlom, že či sa o tom môžme rozprávať a pod). Niečo som kľudne povedala a bola ticho aj ja. Prešlo ho to, už to vôbec nerobí. Máme aj syna, ktorý je taký istý. Od otca to neobkukal, muž sa tak prestal správať dávno pred jeho narodením. Aj jemu keď sa niečo nepáči, tak zostane ticho a nepohne s nim ani stádo koní. Ale už sa na tom pracuje a celkom sa mi darí 😉
To čo tu opisujete sa volá "pasívna agresivita". Partner vás trestá tichom a ignoráciou. Chce vo vás vyvolať pociť viny, výčitiek, podriadenia, ústupkov, prípadne ešte čaká kedy chytíte z toho ticha daľšie nervy a môže povedať, že to vy ste zlý čo zase kričíte a on je dobrý, lebo je iba ticho a nič zlé nerobí. Je to silná manipulatívna technika, v podstate porovnateľná s iným druhom domáceho násilia.
Zažil som to, robila mi to bývalá. Najhoršie keď to robila na dovolenke, na ktorú ste sa dlho tešili a ona sa Vám tam "odula" na celý deň.
O to viac si vážim moju manželku, ktorá tieto tendencie nemá. A mojej bývalej prajem už len.... 😀
Robia to narcisti.
Je to jedna z ich stratégii, keď nieje po ich vás riadne vytrestat.Je to psychické týranie, ktoré po čase u obetí zanecha psych. následky.Vekom sa bude trestanie tichom predlžovať, môže to byt týždne, mesiac… im to robí radosť
Treba to čím skôr ukoncit pokial neskončis na antidepresivach
Súhlasím, tiež mám doma narcistu a takto to začínalo. Ja som tomu absolútne nerozumela. Jeho rodina mi len hovorila, že je taký, mám byť k nemu len milá ale ja som absolútne nerozumela čo som zlé spravila. Musela som sa ospravedlňovať ani neviem začo a doprosovať sa inak ma dokázal ignorovať aj týždeň a mňa to ubíjalo. Ja som dosť taká že každý konflikt si chcem vykomunikovať prečo som robila čo chcel, manipuloval ma, skúšal či to vydržím ako veľmi ma to bude hnevať. Aspoň bola som taká. Už vtedy som si mala zbaliť kufre a to bolo len pár dní potom čo sme spolu začali bývať.. utekaj
Zeny 99% casu prehnane riesia totalne chujoviny, na ktore je skoda minat cas, energiu a slova 😉
Moja manželka bola to isté, 3-4 dni ticho a potom zrazu akoby sa nič nedialo... Vedela o tom, že mi to vadí, so začiatku som sa snažil, aby sa so mnou rozprávala, veď spať ísť rozhádaný je škodlivé aj psychicky, aj fyzicky.
Toto je toxická vlastnosť manipulátora a práve za to môžu jej rodičia, ona si to neuvedomuje. Nakoniec to skončilo rozvodom, takže utekaj od takého partnera, toto bude robiť celý život, česť výnimkám, ktorí ss premôžu a zmenia.
Ináč, teraz vidím aj na našej dcére, že ex jej dáva tie isté programy, aké jej dávala jej mamička. Raz prišla dcéra ku mne a povedala mi, že spadla na schodoch a maminka jej povedala nahnevane "Nechcem vidieť ani slzu" 🤦♂️...... A takto potom vznikajú v dospelosti psychické bloky a držíš v sebe emócie a nedokážeš sa rozprávať...
Ja som v tomto podobná, ale ja to robím inak, som tzv. "utekáč". Keď je veľmi zle, odídem na pár dní niekde a potrebujem byť sama, so sebou, nedvíham, nekomunikujem. Prejde ma to, vrátim sa, s čistou hlavou, vyresetovaná. My nemáme deti, čiže si to môžem dovoliť...
Ja som v tomto podobná, ale ja to robím inak, som tzv. "utekáč". Keď je veľmi zle, odídem na pár dní niekde a potrebujem byť sama, so sebou, nedvíham, nekomunikujem. Prejde ma to, vrátim sa, s čistou hlavou, vyresetovaná. My nemáme deti, čiže si to môžem dovoliť...
@anonym_a8ebb1 no ja byť chlap, nebola by som s tebou 😀 dospelý človek neuteká , komunikuje. Ešte by som pochopila že sa ideš niekde prejsť a vyvetrať hlavu ale odísť na niekoľko dní a úplne prerušiť kontakt so svetom? Ale hej, nemáš deti tak snáď to nebudeš robiť keď ich budeš mať 🤦🤷
@anonym_a8ebb1 no ja byť chlap, nebola by som s tebou 😀 dospelý človek neuteká , komunikuje. Ešte by som pochopila že sa ideš niekde prejsť a vyvetrať hlavu ale odísť na niekoľko dní a úplne prerušiť kontakt so svetom? Ale hej, nemáš deti tak snáď to nebudeš robiť keď ich budeš mať 🤦🤷
@anonym_de65c8 ja nebudem mať deti a môj muž je so mnou 21 rokov. Za náš vzťah som takto na dva dni odišla 2x. Jednoducho potrebujem vtedy svoj priestor a on mi ho dáva. Keď sme išli do vzťahu informovala som ho o tom, že v určitých situáciách potrebujem byť sama so sebou a odchádzam. Vedel do čoho ide a je s tým ok. Inak by so mnou nebol celé tie roky. Ale toto som mala aj vo vzťahoch pred ním, už aj doma, keď som bola s rodičmi..
Súhlasím, tiež mám doma narcistu a takto to začínalo. Ja som tomu absolútne nerozumela. Jeho rodina mi len hovorila, že je taký, mám byť k nemu len milá ale ja som absolútne nerozumela čo som zlé spravila. Musela som sa ospravedlňovať ani neviem začo a doprosovať sa inak ma dokázal ignorovať aj týždeň a mňa to ubíjalo. Ja som dosť taká že každý konflikt si chcem vykomunikovať prečo som robila čo chcel, manipuloval ma, skúšal či to vydržím ako veľmi ma to bude hnevať. Aspoň bola som taká. Už vtedy som si mala zbaliť kufre a to bolo len pár dní potom čo sme spolu začali bývať.. utekaj
@anonym_664c94
Takže napriek jeho narcizmu si stále s nim?
Tak to máš moj obdiv.Aby sa ti to casom nevypomstilo na zdravi …to by mal ešte radosť a od neho by si nemohla čakať žiadnu oporu
Ten by ta utopil v lyžičke vody
@anonym_a8ebb1 2x za 21 rokov to je nič... keby si to mužovi robila každý mesiac, tak asi by ste už dávno spolu neboli, alebo by rezignoval a povedal si, že ved už nejak s tebou dožije. Mne toto robila žena každú hádku (neodchádzala ale bola ticho) Nebolo ich často, ale keď je to za každým, tak je to jedno, či raz za mesiac alebo raz za polrok, je to toxické a duševne vyzretá osoba toto nemá čo robiť svojmu partnerovi.
@anonym_a8ebb1 2x za 21 rokov to je nič... keby si to mužovi robila každý mesiac, tak asi by ste už dávno spolu neboli, alebo by rezignoval a povedal si, že ved už nejak s tebou dožije. Mne toto robila žena každú hádku (neodchádzala ale bola ticho) Nebolo ich často, ale keď je to za každým, tak je to jedno, či raz za mesiac alebo raz za polrok, je to toxické a duševne vyzretá osoba toto nemá čo robiť svojmu partnerovi.
@anonym_bf5198 keby len partnerovi. Ja som už spomenula vyššie že mi toto robil bývalý ale vlastne robila mi to aj mama. A to bolo tiež dosť na psychiku. Bývalého som nechala to nebol až taký problém ale keď to robí aj mama... Veľmi mi to ubližovalo aj keď som vedela že som nic źle neurobila. Podpísalo sa to na mne ale skôr len tak vnútorne. Ja takéto veci nerobím možno aj z toho dôvodu že to bolo robené mne ale aj z toho dôvodu že mám rozum. Mama ma už dlhší čas "nepotrestala tichom" chválabohu, ale mám to v hlave že mo to proste robila :-/
@anonym_bf5198 keby len partnerovi. Ja som už spomenula vyššie že mi toto robil bývalý ale vlastne robila mi to aj mama. A to bolo tiež dosť na psychiku. Bývalého som nechala to nebol až taký problém ale keď to robí aj mama... Veľmi mi to ubližovalo aj keď som vedela že som nic źle neurobila. Podpísalo sa to na mne ale skôr len tak vnútorne. Ja takéto veci nerobím možno aj z toho dôvodu že to bolo robené mne ale aj z toho dôvodu že mám rozum. Mama ma už dlhší čas "nepotrestala tichom" chválabohu, ale mám to v hlave že mo to proste robila :-/
@anonym_de65c8 Áno, to ťa poznačí na celý život, pritom rodičia si to neuvedomujú. Napríklad v mojom prípade to bolo tak, že moja mama to isté robila môjmu otcovi a keď sa s nim nebavila tak my ako ich deti sme mali odkazovať jeden druhému, že "mama ti odkazuje" a "otec ti odkazuje"..... 🤦♂️. Vo mne je na to taká averzia, že ak by to pri mne urobila partnerka raz a poprosil by som ju, aby to viac nerobila, no urobila by to zase, tak v tom momente končíme. Moja žena mi to robila 7 rokov, vedela o tom, že mi to vadí a aj tak sa nepremohla v prospech nášho vzťahu a ja debil som s ňou tak dlho vydržal. Až potom som začal počúvať rôznych motivátorov a mentálnych kaučov, ktorí presne rozprávali o tejto toxickej vlastnosti ľudí, ktorí si toto nesú v podvedomí celý život z detstva.
@anonym_de65c8 Áno, to ťa poznačí na celý život, pritom rodičia si to neuvedomujú. Napríklad v mojom prípade to bolo tak, že moja mama to isté robila môjmu otcovi a keď sa s nim nebavila tak my ako ich deti sme mali odkazovať jeden druhému, že "mama ti odkazuje" a "otec ti odkazuje"..... 🤦♂️. Vo mne je na to taká averzia, že ak by to pri mne urobila partnerka raz a poprosil by som ju, aby to viac nerobila, no urobila by to zase, tak v tom momente končíme. Moja žena mi to robila 7 rokov, vedela o tom, že mi to vadí a aj tak sa nepremohla v prospech nášho vzťahu a ja debil som s ňou tak dlho vydržal. Až potom som začal počúvať rôznych motivátorov a mentálnych kaučov, ktorí presne rozprávali o tejto toxickej vlastnosti ľudí, ktorí si toto nesú v podvedomí celý život z detstva.
@anonym_bf5198 tiež už po tom všetkom keby som mala mať takého partnera čo mi toto robí , tak končím. Trestanie tichom neakceptujem. To normálny človek proste nerobí. A je mi jedno že by si to niesol z detstva. Nenechám si takto ubližovať. Stačilo že som to ja zažívala doma s mamou. Tiež mám na to averziu.
@anonym_bf5198 tiež už po tom všetkom keby som mala mať takého partnera čo mi toto robí , tak končím. Trestanie tichom neakceptujem. To normálny človek proste nerobí. A je mi jedno že by si to niesol z detstva. Nenechám si takto ubližovať. Stačilo že som to ja zažívala doma s mamou. Tiež mám na to averziu.
@anonym_de65c8 Presne tak. Nemôžme byť záchranci obetí ich komplexov a frustrácií. Buď si to uvedomí, má dostatočnú sebareflexiu a urobí s tým niečo sám alebo navštívi terapeuta, alebo nech si nájde nikoho buď rovnakého, alebo takého, ktorý mu to bude tolerovať ...
@anonym_autor Je to povaha, velmi to nezmenis .ja to mam podobne. Ak je to len 1-2 ci 3x do roka, bola som s tym ok, ale ak je to castejsie..uf, uf....
Ale teraz sa uz aj ja hadam s nim, tak uz je skor taky, ze sa hadame obaja a to je lepsie, potom chvilu je ticho z oboch stran a zmierime sa....
Mala som takeho, cestou na dovolenku sa na mna odul, uplne ma ignoroval v lietadle aj prvy den na dovolenke a potom ma poziadal o ruku lol. On sa stale oduval a trestal ma tichom, uz je 15rokov byvaly.
@anonym_autor Čo už? Nerozpráva?Aj tak dobre.Mozno by som mu podstatné veci napísala a inak si nerobila ťažkú hlavu 😃
@anonym_a8ebb1 a kam sa zdekujes?
Mala som takeho, cestou na dovolenku sa na mna odul, uplne ma ignoroval v lietadle aj prvy den na dovolenke a potom ma poziadal o ruku lol. On sa stale oduval a trestal ma tichom, uz je 15rokov byvaly.
@anonym_6dc6b1 aj si povedala áno vtedy?
Preto som sa rozviedla ...lebo z niekoľko dní bolo postupne niekoľko týždňov až po niekoľko mesiacov, až som ho nepotrebovala

Moj to robil na zaciatku a moja taktika bola ze ja som sa s nim normalne rozpravala aj ked bol ticho a ked videl ze neriesim respk si myslel ze som si ani nevsimla ze je ticho tak s tym po case prestal