icon

Platíte s partnerom výdavky na polovicu?

2. jún 2025

ahojte, pytam sa hlavne tych co su len vo vztahu, nie v manželstve to je uz trosku ine … platíte s priatelom vsetko 50/50? Napr raz nakúpite vy, raz on, ked sa nieco plati tak raz vy, raz on … dovolenka 50-50 atd … som s priatelom rok a mame to stale len takto, vsetko na polovicu … ja s tym sice nejaky problem nemam, ale rozpravala som sa s kamarátkou a povedala mi ze tak si chlapa ucit nemam, ukazat mu ze kludne za vsetko budem platit aj ja … aky mate nato nazor vy ?

Strana
z4
abbey1
2. jún 2025

Ja som stará škola. Očakávam od muža určitú galantnosť. Čiže platiť každú večeru, či drink na polovicu by bol pre mňa veľký red flag. Samozrejme nákupy potravín by som realizovala raz ja, raz on. Ale riešiť platenie všetkého 50:50 je za mňa nie.
A to píšem ako manželka, ktorá nikdy neriešila, že som zarábala viac než partner. Ale 50:50 za mňa nie. Väčšinou vždy jeden zarába viac, pripadne sa jeden viac angažuje v domácnosti, neskôr okolo detí .
Vydelovanie peňazí a presné vyúčtovania sú cesta do pekla vo vzťahu.

procrastique
2. jún 2025

Platíme 50/50 avšak máme vyrovnané a pomerne vysoké platy a zároveň princíp 50 50 funguje aj v ostatných smeroch.

ivik4
2. jún 2025

Nie v zivote nikdy som vo vztahoch neplatila nic, len ked som sama od seba chcela nieco zaplatit ,nie to este 50-50

mamutka
2. jún 2025

Platili sme všetko 50:50 kým som nesla na materskú. Takže sedem rokov. Odvtedy ťahal všetko manžel. To nie je ako si muža naučíš, ale aký je charakter. Stále pracujem, ale tým že popri deťoch som kariéru odsunula na poslednú koľaj a on sa vyšvihol s mojou podporou, berie za samozrejmosť, že sa o rodinu z finančného hľadiska vie postarať. Môj plat sa šetrí, prip. sa občas použije keď si chceme dopriať niečo špeciálne.

petamich
2. jún 2025

Platili sme v partnerstve a platime aj v manzelstve, toto je ale podla mna mozne, za predpokladu, ze obaja zarabaju porovnatelne.

Samozrejme nebavime sa o pozvani do kina, zaplateni vecere a pod., hovorim o beznych prevadzkovych vydavkoch, dnes uz aj o splatke hypoteky, platbe skolky atd.

bessie12
2. jún 2025

Nie. On v podstate platí takmer všetky výdavky a ja skôr len tie svoje.

mdse
2. jún 2025

Moji frajeri platili za mňa, bez toho aby som ich prosila alebo to chcela. A teraz zarába manžel 2x toľko čo ja a jeho peniaze sú rovnako moje.

lucia13022023
2. jún 2025

Nie, 50/50 nie, tak 20/80, keďže zarábal lepšie ako ja. Ale niektoré sú také ze si ani žuvačky same nekupia 🤣

kaca222
2. jún 2025

Áno, všetko sme si delili 50:50. Mali sme appku v mobile, kam sme vždy hodili sumu čo kto zaplatil ( u nás by raz ty-raz ja nefungovalo, keďže som si väčšinou nenosila peňaženku 🤣). Pekne to na konci mesiaca ukazovalo, že dlžím napr 70€, tak som potom chvíľku nosila peňaženku a platila len ja.
Myslím si, že v dnešnej dobe, keď bojujeme za rovnoprávnosť žien a mužov je to samozrejmosť, nebudem od chlapa predsa očakávať, že mi bude platiť. Len preto, že je chlap 🤷‍♀️
Takisto je pre nás ale samozrejmosť, že sa obaja rovnako staráme o domacnost, deti apod.
PS: sme spolu 11 rokov a v pekle sme neskončili. Nehádame sa ani kvôli financiám, ani kvôli domácnosti, ani kvôli deťom.

abbey1
2. jún 2025
@kaca222

Áno, všetko sme si delili 50:50. Mali sme appku v mobile, kam sme vždy hodili sumu čo kto zaplatil ( u nás by raz ty-raz ja nefungovalo, keďže som si väčšinou nenosila peňaženku 🤣). Pekne to na konci mesiaca ukazovalo, že dlžím napr 70€, tak som potom chvíľku nosila peňaženku a platila len ja.
Myslím si, že v dnešnej dobe, keď bojujeme za rovnoprávnosť žien a mužov je to samozrejmosť, nebudem od chlapa predsa očakávať, že mi bude platiť. Len preto, že je chlap 🤷‍♀️
Takisto je pre nás ale samozrejmosť, že sa obaja rovnako staráme o domacnost, deti apod.
PS: sme spolu 11 rokov a v pekle sme neskončili. Nehádame sa ani kvôli financiám, ani kvôli domácnosti, ani kvôli deťom.

@kaca222 Tehotenstvo a pôrod vám ako appka rozdelila?
Prepáč, musela som 🙂 Ja viem, pokiaľ to páru vyhovuje, je každá forma v poriadku.

enmery
2. jún 2025

Asi je nepodstatné, ako to tu majú ženy. Pretože ani netušíme, či ste študenti, či zarábajte, či zarábajte rovnako, či spolu žijete a ak áno, či aj v domácnosti fungujete presne 50/50. Tu sa ti budu niektoré biť do hrude, ako si vypočítavaju do centa. Ano, určite sa nájdu výnimky. Ale ak chlap zarába viac a trvá doslova na vyratavaní do centa, spozornela by som. Pretože tu je xy príbehov, kde takto začínali a pokračovali aj počas materskej a rodičovskej, plus domáce práce len žena. A vieš si predstaviť, že z materskej a rodičovskej platiť všetko napoly pre ženu je priam nemožne. Čiže tieto všetky info vieš len ty a len ty vieš, s čím si vpohode a s čím už nie a aký je to inak partner.

vroni
2. jún 2025

Nikdy sme nič nedelili 50:50 a ani by som taký vzťah nebrala. Očakávam od muža aj nejakú tú veľkorysosť, ochotu postarať sa, ak by bolo treba. Ani by sa mi nechcelo rátať, kto naposledy vysaval a kto tento týždeň vari večeru. Účtovníctvo ma nikdy nebavilo, nikdy som nemala záujem mať vzťah založený práve na nom.

kaca222
2. jún 2025
@abbey1

Prepáč, musela som 🙂 Ja viem, pokiaľ to páru vyhovuje, je každá forma v poriadku.

@abbey1 písala som v minulom čase, keďže na to sa autorka pýtala. Nechcela som ju zahlcovať niečím, čo pre ňu nie je aktuálne.
Odkedy som bola na MD, uplatňujeme opačný model. Dva samostatné účty a jeden spoločný. Na spoločný účet smerujú všetky príjmy (naše platy, materská, rodičovský príspevok, prídavky). Z neho sa platia všetky spoločné výdaje + odchádzajú peniaze na sporenia, investície atď. Rovnaká čiastka každý mesiac odíde aj na naše súkromné účty na súkromné výdavky a tie používa každý na čo chce.

miska1997
2. jún 2025

Ten môj by mi to v živote ani nedovolil ...

vroni
2. jún 2025
@abbey1

@abbey1, si mi to vzala z klávesnice 🤣🤣🤣
Inak, naše druhé dieťa malo po narodení problémy. Starostlivosť bola o čosi náročnejšia a časovo sa to neveľmi dalo skĺbiť s prácou. Mať doma 50:50 magora, mohlo si to dieťa hodiť. To sú situácie, ktoré človek nenaplánuje, ale stávajú sa dosť často na to, aby mi pri spojení 50:50 nie že blikali kontrolky, ale mala by som pred očami hotovú laserovou show.

lienka.7
2. jún 2025

@autorka nie, neplatila. A ani by som to nikdy nerobila. Netvrdím, že chlap ma platit všetko, ale aby som kino ci večeru platila raz ja raz on, asi ťažko. Detto dovolenku. Na to potom nepotrebujem chlapa, stačí mi kamaratka. A ked sme potom u toho 50:50, keď tak, tak potom uplne všetko, vrátane starania sa o domácnosť. Lebo to sa berie ako automatika, ze vsak urobí... V živote sme nemali ani žiadny 3 účet, kazdy vieme co a ako treba poplatit, detto každému ostanú "vlastne" peniaze na koníčky. Kto s nimi ako nalozi je jeho výsostne právo. Paradoxne, môj mm mina viac ako ja 😆

eva_176
2. jún 2025

my sme spolu viac ako 20 rokov a platime vsetky spolocne vydavky na polovicu - byvanie, strava, vylety, deti... mame kazdy vlastne financie a prispievame rovnakym dielom do spolocnych veci.
Ja nie som zastancom klasickeho systemu = zena "vyzivovana" a manzel ocakava za to all inclusive sluzby.
Mame spolocne veci, spolocne sa o ne starame....
Mozno by bolo inak, keby sme nepracovali obaja, keby som zarabala menej, keby niekto mal zdravotne problemy a pod.
A to nie partner chce, aby som ja prispievala rovnakym dielom, ale ja ... ja sa takto citim slobodnejsie

petamich
2. jún 2025

Nerozumiem tymto komentarom, zeny model 50/50 neznamena mat doma idiota, ktory bude toto ocakavat aj pocas neocakavanej choroby, rodicovskej...ved to su snad objektivne priciny, aby potiahol jeden alebo druhy, ak su vo vztahu partneri a "normalny" ludia 🤷‍♀️ nerozumiem, preco to ako to uz na MK byva, zeniete do extremov.

U nas som bola na iniciator 50/50, lebo som doma mala presne model, kedy zena roky nepracovala, zivil ju manzel, ekonomicky ju tyral a je na nom zavisla a nikdy sa nepostavi na vlastne nohy, dakujem neprosim. Moj manzel je uzasny a model 50/50 nam vyhovuje a som na to hrda! Ja naopak nechapem ako sa niekto pomaly chvali, ze ani chlieb nekupi.

A este viac sa mi paci ten krasny situacny pristup k temam - tu autorku a komentujuce pomaly zakopete za model 50/50, v inej tebe bola zasa sprosta, ze sa zivit nechala, roky sa o domacnost starala a potom s holym zadkom odisla...nerozumiem.

abbey1
2. jún 2025
@vroni

Inak, naše druhé dieťa malo po narodení problémy. Starostlivosť bola o čosi náročnejšia a časovo sa to neveľmi dalo skĺbiť s prácou. Mať doma 50:50 magora, mohlo si to dieťa hodiť. To sú situácie, ktoré človek nenaplánuje, ale stávajú sa dosť často na to, aby mi pri spojení 50:50 nie že blikali kontrolky, ale mala by som pred očami hotovú laserovou show.

@vroni Ono pre mňa sú peniaze prostriedok na živobytie a spríjemnenie života. Nikdy sme ich doma nemali nadbytok a nikdy sme sa za nimi ani nehnali.
Neviem si predstaviť, že by som doma spisovala do tabuliek, nahadzovala do appky, delila do obálok, vyúčtovala partnerovi.
Preto je pre mňa red flag, keď jeden príliš kalkuluje. Muž je z úplne iného typu rodiny. Tam sa šetrilo na 'zbytočnostiach'.
Len teda čo je zbytočnosť? Pre každého niečo iné.

kaca222
2. jún 2025
@vroni

@vroni väčšina žien, čo tu písala 50:50 zároveň písala, že model 50:50 sa uplatňuje na všetko. Čiže aj starostlivosť o deti a domácnosť. Je pochopiteľné, že ak si bola plne vyťažená starostlivosťou o choré dieťa, partner musel byť plne vyťažený starostlivosťou o financie v domácnosti.

veselo_neveselo
2. jún 2025

Tak pri randeni to bolo vzdy zhruba na pol, ako to mate vy, ale vzdy s ohladom na menej zarabajuceho. Proste aby sme skakali len do vysky, do akej mozeme.

Teraz ked spolu zijeme, mame spolocny ucet na domacnost kam obaja prispievame, a kazdy mame vlastny ucet s ktorym si sefujeme ako uzname za vhodne. Podotykam, ze obom nam zostane dost na vlastnom ucte, aby sme nemuseli pocitat ci si kupime o knihu viac alebo o pivo menej.

Keby bol jeden slabo zarabajuci alebo bez prijmu, tak by sme to samozrejme riesili inak. Preto aj nerada citam, ked zeny na materskej/ rodicaku stale prispievaju rovnako na chod domacnosti, lebo to je nezmysel.

petamich
2. jún 2025
@abbey1

@vroni Ono pre mňa sú peniaze prostriedok na živobytie a spríjemnenie života. Nikdy sme ich doma nemali nadbytok a nikdy sme sa za nimi ani nehnali.
Neviem si predstaviť, že by som doma spisovala do tabuliek, nahadzovala do appky, delila do obálok, vyúčtovala partnerovi.
Preto je pre mňa red flag, keď jeden príliš kalkuluje. Muž je z úplne iného typu rodiny. Tam sa šetrilo na 'zbytočnostiach'.
Len teda čo je zbytočnosť? Pre každého niečo iné.

@abbey1 to ze tomu nerozumies a doma mate iny model, je jedna vec, to ze to zenies do extremov je druha, co ti pride narocne na predstave, ze napr. mame spolocny ucet, na ktory posielame kazdy rovnaku sumu a z nej sa platia vydavky spojene s domacnostou, skolne, strava....nie nikto nikoho nekontroluje ani neratam manzelovi, ci zjedol dva rezne 🤷‍♀️ fungujeme uplne normalne, len si skratka reziu, povinne platby a velke vydavky platime na polovicu, co je na tom cudne?

ivik4
2. jún 2025

Vyrovnavat si kolko kto zaplatil 😨 ( citala som tu tak viac krat)
Moji byvali by sa hanbili neskutocne

abbey1
2. jún 2025
@petamich

Nerozumiem tymto komentarom, zeny model 50/50 neznamena mat doma idiota, ktory bude toto ocakavat aj pocas neocakavanej choroby, rodicovskej...ved to su snad objektivne priciny, aby potiahol jeden alebo druhy, ak su vo vztahu partneri a "normalny" ludia 🤷‍♀️ nerozumiem, preco to ako to uz na MK byva, zeniete do extremov.

U nas som bola na iniciator 50/50, lebo som doma mala presne model, kedy zena roky nepracovala, zivil ju manzel, ekonomicky ju tyral a je na nom zavisla a nikdy sa nepostavi na vlastne nohy, dakujem neprosim. Moj manzel je uzasny a model 50/50 nam vyhovuje a som na to hrda! Ja naopak nechapem ako sa niekto pomaly chvali, ze ani chlieb nekupi.

A este viac sa mi paci ten krasny situacny pristup k temam - tu autorku a komentujuce pomaly zakopete za model 50/50, v inej tebe bola zasa sprosta, ze sa zivit nechala, roky sa o domacnost starala a potom s holym zadkom odisla...nerozumiem.

@petamich Nechápeme sa. U nás sú peniaze spoločné. Bez ohľadu na to, kto koľko v danom čase zarába. Ak máme peniaze spoločné, prečo sa máme zložiť na nákup 50:50, alebo hádzať do appky, kto čo kúpil a na konci mesiaca sa dorovnať?
Váš model je super, ak máš partnera, akého popisuješ.
Bohužiaľ, práve tu na koni často čítam, a poznám také i reálne, kde to ide 50:50 za každých okolností a následne sa žena doprosuje o peniaze na plienky, alebo si manžel ide užiť dovolenku, na ktorú ona nenašetrí zo svojho platu.

petamich
2. jún 2025
@abbey1

@petamich Nechápeme sa. U nás sú peniaze spoločné. Bez ohľadu na to, kto koľko v danom čase zarába. Ak máme peniaze spoločné, prečo sa máme zložiť na nákup 50:50, alebo hádzať do appky, kto čo kúpil a na konci mesiaca sa dorovnať?
Váš model je super, ak máš partnera, akého popisuješ.
Bohužiaľ, práve tu na koni často čítam, a poznám také i reálne, kde to ide 50:50 za každých okolností a následne sa žena doprosuje o peniaze na plienky, alebo si manžel ide užiť dovolenku, na ktorú ona nenašetrí zo svojho platu.

@abbey1 no preto, ze zakladny predpoklad modelu 50/50 je, ze peniaze nie su spolocne 🙂 a to ti v tej rovnici chyba (ano zo zakona su z titulu BSM ale prakticky fungujeme inak) 🙂

Ano a MK je zial vystavna skrina extremov, presne ako pises, 50/50 nie je o vydelovani na plienky, v situacii, kedy je zena na rodicovskej, by automaticky mal potiahnut viac druhy, ja napr. som neminula 5€ z uspor pocas rodicovskej, preco by som to robila, nesedela som doma, lebo sa mi nechcelo robit 🤷‍♀️

abbey1
2. jún 2025
@petamich

@abbey1 to ze tomu nerozumies a doma mate iny model, je jedna vec, to ze to zenies do extremov je druha, co ti pride narocne na predstave, ze napr. mame spolocny ucet, na ktory posielame kazdy rovnaku sumu a z nej sa platia vydavky spojene s domacnostou, skolne, strava....nie nikto nikoho nekontroluje ani neratam manzelovi, ci zjedol dva rezne 🤷‍♀️ fungujeme uplne normalne, len si skratka reziu, povinne platby a velke vydavky platime na polovicu, co je na tom cudne?

@petamich Len sa ešte opýtam, aj počas chodenia ste platili 50:50, alebo proste tak úplne normálne raz jeden, raz druhý.
Lebo mám pocit, ze tvoje 50:50 je niečo úplne iné, ako tu často ženy popisujú a ako sa písalo o v tom príklade s appkou.

petamich
2. jún 2025
@abbey1

@petamich Len sa ešte opýtam, aj počas chodenia ste platili 50:50, alebo proste tak úplne normálne raz jeden, raz druhý.
Lebo mám pocit, ze tvoje 50:50 je niečo úplne iné, ako tu často ženy popisujú a ako sa písalo o v tom príklade s appkou.

@abbey1 pocas chodenia sme vacsinou platili raz jeden, raz druhy (veci ako vecera, vylet, kino...), velke vydavky ako dovolenky a pod. 50/50, napr. sme vtedy tiez pouzivali appku, kde sme si nahodili, ze niekto platil letenky, iny ubytovanie ale v skratke 50/50 (plus minus ale jasne, ze sme sa nevyuctovavali v restike kto mal predjedlo a kto dve piva)

kaca222
2. jún 2025
@abbey1

@abbey1 appku máš praktickú, lebo si nemusíš nič pamätať, vieš skĺbiť malé aj veľké výdavky, počíta ti to samo, mobil majú mladí ľudia vždy pri sebe, za to peňaženku či dokonca hotovosť skoro nikdy. Ale to je ako so všetkým, my fungujeme v digitálnej ére a generácia mojich rodičov nedá dopustiť na pero a papier 😀
Tiež sme neriešili kto si čo v reštike objednal, proste platím za spoločnú večeru 60€, ťuknem v appke. Trvá to tak tri sekundy. Ideme na nákup, platím 150€, pár klikov, hotovo. Zrazu vidím, že partnerovi "dlžím" už niekoľko stoviek, tak zaplatím celú spoločnú dovolenku. Zrovnané.
Nepochybujem o tom, že dnes už sú appky, ktoré si prepojíš s účtami a počíta ti to úplne samo.

vroni
2. jún 2025
@kaca222

@vroni väčšina žien, čo tu písala 50:50 zároveň písala, že model 50:50 sa uplatňuje na všetko. Čiže aj starostlivosť o deti a domácnosť. Je pochopiteľné, že ak si bola plne vyťažená starostlivosťou o choré dieťa, partner musel byť plne vyťažený starostlivosťou o financie v domácnosti.

@kaca222, zo skúseností (nie nevyhnutne vlastných) si dovolím tvrdiť, že tak 90% bežných mužov považuje za model 50:50 platenie na polovicu a to, že za sebou po večeri odnesú tanier do umývačky. Čo mi pripadá rovnako mimo ako žena sediaca doma na zadku, odkázaná na mužov príjem. Plus je rozdiel v lukrativnosti povolani, lekár zarobí viac než upratovačka, Itak viac než učiteľka (to je fuk, kto je muž a kto žena), proste ten model 50:50 je v skutočnosti možný zdriedkakedy a ešte zriedkavejšie je spravodlivý. Dohodu, že ja to, ty ono a v prípade núdze sa vieme zastupit, uznávam viac.

lienka.7
2. jún 2025
@petamich

@petamich Nerozumiem tymto komentarom, zeny model 50/50 neznamena mat doma idiota, ktory bude toto ocakavat aj pocas neocakavanej choroby, rodicovskej...ved to su snad objektivne priciny, aby potiahol jeden alebo druhy 🤷‍♀️... fakt nerozumieš, ze su naozaj aj takí idioti, ktorí nepochopia, ze na MD/RD sa potom maju o ženu a dieta jednoducho postarat? Oni sú schopní jej potom, keď začne chodiť do prace "douctovat" to, čo za ten čas neplatila. Nestačia ti tu tie niektore debaty?

Strana
z4