icon

Platíte s partnerom výdavky na polovicu?

2. jún 2025

ahojte, pytam sa hlavne tych co su len vo vztahu, nie v manželstve to je uz trosku ine … platíte s priatelom vsetko 50/50? Napr raz nakúpite vy, raz on, ked sa nieco plati tak raz vy, raz on … dovolenka 50-50 atd … som s priatelom rok a mame to stale len takto, vsetko na polovicu … ja s tym sice nejaky problem nemam, ale rozpravala som sa s kamarátkou a povedala mi ze tak si chlapa ucit nemam, ukazat mu ze kludne za vsetko budem platit aj ja … aky mate nato nazor vy ?

petamich
2. jún 2025
@lienka.7

@petamich Nerozumiem tymto komentarom, zeny model 50/50 neznamena mat doma idiota, ktory bude toto ocakavat aj pocas neocakavanej choroby, rodicovskej...ved to su snad objektivne priciny, aby potiahol jeden alebo druhy 🤷‍♀️... fakt nerozumieš, ze su naozaj aj takí idioti, ktorí nepochopia, ze na MD/RD sa potom maju o ženu a dieta jednoducho postarat? Oni sú schopní jej potom, keď začne chodiť do prace "douctovat" to, čo za ten čas neplatila. Nestačia ti tu tie niektore debaty?

@lienka.7 ano samozrejme, ze tomu rozumiem a aj to tu v temach vidime - to ale neznamena, ze to je pravidlom, model 50:50 vie fungovat aj uplne normalne, co som tym chcela povedat, ze nechapem, preco to vzdy musi niekto hnat do extremov (vid niektore komentare v tejto diskusii)

ine by bolo, ak by sme autorke poradili, ano fungujeme ale zaroven si treba prediskutovat co v pripade PN/rodicovskej, aby neocakaval nadalej 50:50 a pod. ale nie hned sa tvarit ake sme vsetky hlupane a ako to mozeme dopustit, ze by sa nasi chlapi mali hanbit a pod. (prehanam).

kaca222
2. jún 2025
@vroni

@kaca222, zo skúseností (nie nevyhnutne vlastných) si dovolím tvrdiť, že tak 90% bežných mužov považuje za model 50:50 platenie na polovicu a to, že za sebou po večeri odnesú tanier do umývačky. Čo mi pripadá rovnako mimo ako žena sediaca doma na zadku, odkázaná na mužov príjem. Plus je rozdiel v lukrativnosti povolani, lekár zarobí viac než upratovačka, Itak viac než učiteľka (to je fuk, kto je muž a kto žena), proste ten model 50:50 je v skutočnosti možný zdriedkakedy a ešte zriedkavejšie je spravodlivý. Dohodu, že ja to, ty ono a v prípade núdze sa vieme zastupit, uznávam viac.

@vroni píšem vyššie, s chlapom, ktorý sa rovným dielom nepodieľa na starostlivosti o deti a domácnosť, by som rodinu nezakladala. Takže s tebou súhlasím. To už je o výbere partnera.
My máme rovnaké vzdelanie, rovnaké povolanie, rovnaký plat.

bludna
2. jún 2025

My platime cca 50:50 ale nemame appku ani si to mesacne nevyplacame. Jedlo si kupujeme kazdy zvlast, v restike kazdy za seba, resp sa rovno zlozime. Svoje vydavky si plati kazdy sam, na byvanie sa skladame rovnako. Moj partner sice zaraba viac ale obaja mame nadstandardne platy. Viem, ze ked raz budeme mat dieta a zostanem bez prijmu, budem sa moct nanho spolahnut aj napriek tomu, ze teraz fungujeme pol na pol.

justxme
2. jún 2025

Od začiatku ideme 50/50 a za mňa je to ideálne. Avšak zarábame cca rovnako. Každý mesiac pošleme rovnakú sumu a z tej sa platí všetko spoločné. So zvyškom už každý narába ako uzná za vhodné, takže ak niečo jeden z nás chce, má priestor na to aby si to zaobstaral aj sám.

sara07
2. jún 2025

no neviem asi som iná škola ale v živote som si neplatila večeru alebo drink, koláč . nikdy pol na pol alebo raz ty raz ja ..
potom ked sme začali spolu byvat šlo všetko od oboch na jeden učet a proste z toho sa platí všetko .. komplet ...

vroni
2. jún 2025
@kaca222

@vroni píšem vyššie, s chlapom, ktorý sa rovným dielom nepodieľa na starostlivosti o deti a domácnosť, by som rodinu nezakladala. Takže s tebou súhlasím. To už je o výbere partnera.
My máme rovnaké vzdelanie, rovnaké povolanie, rovnaký plat.

@kaca222, no, ja mám vyššie vzdelanie (alebo dobre, náročnejšiu školu), ale iné povolanie a polovičný plat. Svet je nespravodlivý 🤣🤣🤣 (vtipkujem, aj z toho polovičného platu by som v pohode prežila aj s deťmi. Len proste chleap zarobí vo svojej pozícii podstatne viac. V mojom povolaní pozícia s takým ohodnotením nie je). Finančné delenie 50:50 si neviem predstaviť a ani nechcem. Ale zase to vykompenzujem tým, že ho odbremenim od činnosti, ktoré bytostne neznáša (napríklad tankovať auta 🤣) Jednoducho delenie povinnosti 50:50 (nejakou dohodou) je ok. Platenie okrem zriedkavých výnimiek nie.

sara07
2. jún 2025
@kaca222

@abbey1 appku máš praktickú, lebo si nemusíš nič pamätať, vieš skĺbiť malé aj veľké výdavky, počíta ti to samo, mobil majú mladí ľudia vždy pri sebe, za to peňaženku či dokonca hotovosť skoro nikdy. Ale to je ako so všetkým, my fungujeme v digitálnej ére a generácia mojich rodičov nedá dopustiť na pero a papier 😀
Tiež sme neriešili kto si čo v reštike objednal, proste platím za spoločnú večeru 60€, ťuknem v appke. Trvá to tak tri sekundy. Ideme na nákup, platím 150€, pár klikov, hotovo. Zrazu vidím, že partnerovi "dlžím" už niekoľko stoviek, tak zaplatím celú spoločnú dovolenku. Zrovnané.
Nepochybujem o tom, že dnes už sú appky, ktoré si prepojíš s účtami a počíta ti to úplne samo.

@kaca222 ja viem že si to dala do uvozoviek to slovo dlžim ale aj tak ako hrklo vo mne
riadne, to si vôbec neviem predstavit ...

biba_18
2. jún 2025
@petamich

@abbey1 no preto, ze zakladny predpoklad modelu 50/50 je, ze peniaze nie su spolocne 🙂 a to ti v tej rovnici chyba (ano zo zakona su z titulu BSM ale prakticky fungujeme inak) 🙂

Ano a MK je zial vystavna skrina extremov, presne ako pises, 50/50 nie je o vydelovani na plienky, v situacii, kedy je zena na rodicovskej, by automaticky mal potiahnut viac druhy, ja napr. som neminula 5€ z uspor pocas rodicovskej, preco by som to robila, nesedela som doma, lebo sa mi nechcelo robit 🤷‍♀️

@petamich ak zarobíš cca toľko ako partner tak je to jedno, či 50:50 alebo rovnaká suma do prasiatka a zvyšok ostane každému cca rovnako - ale ak muž zarobí výrazne viac - po odovzdaní rovnakého podielu mu ostane výrazne viac na ten iný nerodinný život… či?

biba_18
2. jún 2025
@sara07

no neviem asi som iná škola ale v živote som si neplatila večeru alebo drink, koláč . nikdy pol na pol alebo raz ty raz ja ..
potom ked sme začali spolu byvat šlo všetko od oboch na jeden učet a proste z toho sa platí všetko .. komplet ...

@sara07 ja taky tak. takého frajera / muža by som nechcela…

biba_18
2. jún 2025
@justxme

Od začiatku ideme 50/50 a za mňa je to ideálne. Avšak zarábame cca rovnako. Každý mesiac pošleme rovnakú sumu a z tej sa platí všetko spoločné. So zvyškom už každý narába ako uzná za vhodné, takže ak niečo jeden z nás chce, má priestor na to aby si to zaobstaral aj sám.

@justxme a z tých spoločných peniazov platíte čo všetko? okrem nájomného a energií či hypotéky?

sense
2. jún 2025

Platíme všetko plus mínus na polovicu, neozpocitavame na centy, aj o domácnosť sa staráme na polovicu plus mínus.

autor
2. jún 2025

ja som to vobec nemyslela tak ze preratavame vsetko presne na polovicu alebo co, ziadny takto extrem … ani si nepiseme kto kedy co platil … myslim tak normalne, ze niekedy zaplati veceru on, niekedy ja … alebo na dovolenke, kazdy svoju letenku napr, ubytko napolku … este spolu nežijeme, ja mam 25 a priatel 29 … priatel zarába momentalne viac ako ja ale zas nie o nejaku extrémnu cifru .. mna to len zaujima preto som pisala ze ked ste boli este len vo vztahu, nie v manželstve pretoze tam to uz je samozrejme inak, alebo spolocne účty alebo neviem co … ale takto, ked sme spolu napr rok, ci ste boli zvyknuté ze platil vsetko chlap alebo ste platili veci viac menej na rovnako ..

mirokub
Odpoveď bola odstránená
autor
2. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub a ako to mam robit prefíkane ? ja uz som si ho naucila ze platím aj ja, nebude divne ked teraz prestanem platit ? 😆😆😆

petamich
2. jún 2025
@biba_18

@petamich ak zarobíš cca toľko ako partner tak je to jedno, či 50:50 alebo rovnaká suma do prasiatka a zvyšok ostane každému cca rovnako - ale ak muž zarobí výrazne viac - po odovzdaní rovnakého podielu mu ostane výrazne viac na ten iný nerodinný život… či?

@biba_18 ako som uz pisala, 50/50 je nazvime to spravodlive ak mate porovnatelny prijem, ak nemate porovnatelny prijem, stale sa da aplikovat napr. pomerovo, kazdy da do spolocnej kasicky napr. 30% zo svojho prijmu (a ano ten co zaraba viac, vtedy logicky prispieva viac), kazdopadne modelov je x, pre mna su niektore rovnako nepochopitelne ako pre niekoho, ze nemame spolocne (a ano ten co zaraba o nieco viac, moze viac minut alebo investovat alebo cokolvek, nehovorime teraz o vyrazne vyssich rozdieloch). Hlavne nech su s tym ti dvaja okej a co si myslia ini...mne osobne je jedno a to nemyslim nijako utocne, ja tiez neriesim, ako to ma najlepsia kamoska alebo suseda, len nech nie je idealne ako v tych temach co tu citame 🙂

mon29
2. jún 2025

Nie, ani v jednom vztahu som neplatila... A ani jeden muz to odo mna nechcel, a takeho co chce odo mna polovicu na cokolvek nema u mna sancu.. Jeden mi povedal, ze chlap chce od zeny viac ako zena od muza a minimum je, ze ju rozmaznava a zabezpeci..

mirokub
Odpoveď bola odstránená
kaca222
2. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub to je dobrá manipulácia, ak je tvojou motiváciou míňať mužove peniaze a svoje si šetriť. Fuj. Rovnako nechutné, ako keď chlap vyčíta žene, že “si” minula rodičovský príspevok a odmieta jej dať viac

autor
2. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub no tak by som to robit mohla, ale keby mi povie ze by som uz mohla nieco zaplatit ? 🤣🤣

sara07
2. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub prečo by som robila to čo ty píšeš ?
máme spoločny život, spoločné deti atd...
prečo by som sa mala znižovat na odkladanie prachov bokom ??? uniká mi pointa alebo ???

justxme
2. jún 2025
@biba_18

@justxme a z tých spoločných peniazov platíte čo všetko? okrem nájomného a energií či hypotéky?

@biba_18 je v tom bývanie, strava, drogéria, niečo navyše na nejaké menšie výlety/donášky/večere vonku. Obaja si peniaze odkladáme, takže keď sa rozhodneme pre nejakú väčšiu kúpu alebo dovolenku, dáme každý polovicu. Ale to fakt funguje veľmi dobre asi hlavne kvôli tomu, že zarábame rovnako, a obom stále ostáva pomerne dosť aj keď sa odrátajú tie náklady na bývanie a stravu.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
mirokub
Odpoveď bola odstránená
mirokub
Odpoveď bola odstránená
kaca222
2. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub to je ale už úplne iný príklad, hovoríš o stave, kedy už žena žije s manipulátorom, magorom, psychopatom a hľadá cesty, aby sa aspoň nejako v živote zabezpečila.
Autorka v takej situácii vôbec nie je, len hľadá spôsoby, ako si nastaviť financie vo vzťahu. S takýmto prístupom by ju hneď poslal do pr*ele, a oprávnene.

autor
2. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub praveze neviem, preto sa pytam 🤣🤣

autor
2. jún 2025
@kaca222

@mirokub to je ale už úplne iný príklad, hovoríš o stave, kedy už žena žije s manipulátorom, magorom, psychopatom a hľadá cesty, aby sa aspoň nejako v živote zabezpečila.
Autorka v takej situácii vôbec nie je, len hľadá spôsoby, ako si nastaviť financie vo vzťahu. S takýmto prístupom by ju hneď poslal do pr*ele, a oprávnene.

@kaca222 ano, ako som napisala, mne to nejaky problem nerobi, len sme mali debatku s kamarátkou ktora mi povedala ze neplati za nic a ze si takto chlapa ucit nemam ze vsetko budem platit aj ja, tak mi to trochu zavrtalo v hlave … jasne ze teraz neprestanem z nicoho nic platit aj ja, ale tak mozno ma pravdu, ze by mohol vacsiu cast zaplatit on, alebo vecere, obedy a podobne … ci ? 🙂

autor
2. jún 2025

nic nejak viac pre mna nerobi, ako ja pre neho … aj ked mi nieco kupuje na narodeniny a podobne, ja na jeho sviatky mu kupujem darceky v rovnakej hodnote cca 🙂

lienka.7
2. jún 2025
@anonym_autor

ja som to vobec nemyslela tak ze preratavame vsetko presne na polovicu alebo co, ziadny takto extrem … ani si nepiseme kto kedy co platil … myslim tak normalne, ze niekedy zaplati veceru on, niekedy ja … alebo na dovolenke, kazdy svoju letenku napr, ubytko napolku … este spolu nežijeme, ja mam 25 a priatel 29 … priatel zarába momentalne viac ako ja ale zas nie o nejaku extrémnu cifru .. mna to len zaujima preto som pisala ze ked ste boli este len vo vztahu, nie v manželstve pretoze tam to uz je samozrejme inak, alebo spolocne účty alebo neviem co … ale takto, ked sme spolu napr rok, ci ste boli zvyknuté ze platil vsetko chlap alebo ste platili veci viac menej na rovnako ..

@autorka väčšie výdavky ako dovolenka, ok. Ale určite si nebudem ďalej všetko platit pol na pol. Samozrejme, nemám občas problém zaplatiť obed alebo večeru aj ja, ale nie tým štýlom, ze minule platil on a teraz musím teda ja. Taktiez aby nebol občas schopný zaplatit kino ci divadlo a pod. A zapisovať do nejakej appky a potom posielať mm 70€, lebo o toľko on mesacne zaplatil viac ako ja 🤦‍♀️ toto je chore... lebo keď mu vyuctujem, všetko okolo deti a domácnosti sa nedoplatí 🤣

sara07
2. jún 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub fakt ma fascinuje v poslednom čase diskutujuci chlapci a muži na mk, je mi smutno za starym mk kde nebolo chlapa na mk ani chyru .