icon

Pomôcť niekomu z minulosti? Ako sa rozhodnúť?

22. jan 2024

Ahojte. Chcela by som sa spytat, ako by ste sa zachovali vy v mojej situacii. V skratke ide o to, ze ked som bola dieta, boli sme na tom financne horsie, viacdetna rodina a casto som vnimala, ze sa so mnou ine deti nechcu az tak bavit, lebo nechodim oblecena najlepsie a pod. Rodicia sa zoznamili s jednou rodinou od nas z okolia, kt mali deti priblizne v nasom veku. Pamatam si, ze vzdy, ked sme tam prisli, tak tie decka boli z toho otravene, v skole, meste, ked sme sa stretli, robili sa, ze nevidia, nepoznaju nas, ale ked nieco potrebovali, co sme im vedeli vybavit, to nas uz zrazu poznali.. tak sa to nieslo asi do nasich cca 16tich rokov. No a odvtedy uplynuli roky, s tymi ludmi som nebola v kontakte cez 10r a zrazu sa mi ozvalo jedno z tych vtedy este deti, ze by odo mna nieco potrebovala skrz moju pracu.. No a ja si neviem pomoct, ale pomoct jej nechcem, nechcem sa s nou ani kontaktovat, lebo mam velmi nepekne spomienky na to obdobie a na tie pocity, ktore som vtedy citila, ze som nieco menej, potrebna len ked nieco potrebuju a pod… na druhej strane si vravim, ci to nie je detinske odo mna.. Co by ste robili vy na mojom mieste? Dali na svoje pocity a ignorovali alebo riesili, co ta osoba potrebuje?

Strana
z4
andreatytler
25. jan 2024

Nepomohla. Dala by som sancu na zmierenie ak by sa ozvala preto ze sa zmenila a chce to medzi nami urovnat, ale ak a ozvala len preto ze nieco odod mna otrebuje, tak pomahat nebudem.

lenicka999
25. jan 2024

Tak ako to ide ďalej? Podľa toho čo píšeš mi to naozaj príde tak že ťa chce zneužiť. Stretnúť sa osobne, tým ťa oberie o tvoj čas a niečo ti chce predať (poistenie). Spýtaj sa nech ti povie o čo ide a že teraz nemáš čas na osobné stretnutie. Ak nebude chcieť prezradiť tak sa len o mojej teórii utvrdiš a odmietneš že nemáš ani záujem ani čas pre ňu.

mamelka
25. jan 2024

Uz len spojenie ,,chce sa osobne stretnúť,, smrdi poistkou/pripadne nejaké tieto somariny. Organizovala som stretko zo ZŠ a znelo ,,ahoj .... organizujem stretko zo ZŠ ... prídeš? Radi by sme ta videli, teším sa na teba,, ale nie,ze sa chcem s ňou,,osobne,, stretnúť,, ...
Toto skúšala na mňa jedna v Nemecku😂 v škole si na moje meno nespomenula, ale zrazu volala. Ja,že zdvihnem a ta začala presne toto isté, som povedala,ze nemám záujem a dovi.

roja01
25. jan 2024

Dobro plodi dobro. Zabudnime na krivdy a snazme sa o dobre vztahy. To len keby aj nadalej sa niekto choval nepriatelsky, tak sa netreba vnucovat. Neznamena to vsak, ze ho nemame chapat, asi ma v sebe nieco nespracovane, nejaky komplex. Ja verim tomu, ze iba dobrom a pochopenim druhych mozeme zmenit tento chaoticky svet, ked kazdy ma iba prava a ziadne zabrany.
Skus sa prekonat, bud lepsia ako boli oni.

autor
25. jan 2024

@mandarinka555 Pre poriadok napisem, ze najprv ma kontaktovala na FB, kde sa ma pytala, ci stale pracujem tam, kde pracujem (co neviem, odkial vie, ale budis). Na jej spravy som nereagovala, videla som ich len v nadhlade. Nasledne si na mna zohnala telefonne cislo a zacala mi opakovane vyvolavat a posielat smsky, v ktorych sa mi ozvala ako „najlepsia kamaratka”, oslovovala ma zdrobneninou mena a ze sa chce stretnut, idealne hned teraz (bolo uz po 20:00h)… Tym vyvolavanim ma uz dost nahnevala, pretoze to beriem tak, ze ma ma za obycajnu handru a mysli si, ze nemam nic ine na robote, len cakat na telefone a behat za nou ako si ona zmysli. Ziadna slusnost, nic. V podstate je v tomto taka ako pred rokmi - priatelska je a pozna cloveka len ked nieco potrebuje. Takze som sa nakoniec rozhodla, ze jej nijak nepomozem a budem sa tiez robit, ze ju nepoznam tak ako ona doteraz.
Dakujem za vase nazory.

drahusa333
25. jan 2024

Pokial niesi dr a ona potrebuje pomoct zo zdravotnym problemom, tak mas pravdu. Keby ma niekto tak bombarduje, uz z principu by som nemala chut sa s nim bavit

autor
25. jan 2024

@drahusa333 Nie, dr nie som.😊

ibatanecnica
25. jan 2024

ja by som nevidela dôvod nepomôcť. Boli ste deti. V dospelosti si veľa ľudí uvedomí ako sa chovali a zmenia svoje správanie. My sa na stretávke tiež niekedy nasmejeme, že ako sme sa k sebe chovali, čo sme si vyčítali, jedna skupinka druhej. A to sme boli dobrý kolektív ale tak z času na čas sa všeličo vyskytlo. Časom človek pochopil, že to boli kraviny. Nevidím dôvod niesť si to sebou celý život. Ak by sa ten človek stále ku mne nejako hnusne choval, tak v tom prípade nie.

lenicka999
25. jan 2024

@ibatanecnica Máš síce pravdu, ale autorka písala že tu dotičnú minule stretla v meste a ona sa robila že autorku nepozná. To je iná situácka ako posmiať sa ako sa kto kedy správal. Takže ta dotičná sa stále neuvedomila.

ibatanecnica
25. jan 2024

@lenicka999 aha to som prehliadla, tak v tom prípade kašlať na ňu

muchotrafka298
25. jan 2024

A vies co, dobre si spravila. Kedze ona chcela od teba pomoc ucelovo a takyto ludia sa nemenia. Nemusis mat ziadne vycitky ani nic, proste nech si hlada ineho. Za mna diametralne odislne by bolo, ak by ste boli kamaratky, v kontakte, aj ked nepravidelnom a poziadala by Ta o pomoc. ja som takychto ucelovych kamaratov stopla. Lebo tiez som kazdemu pomahala, kto ma oslovil, ze nieco potrebuje. Vacsinou ked som ja potrebovala, tak to bolo prehliadane. A posledna kvapka bola moja znama, ktoru som poznala roky a bezne sme sa kontaktovali. Poziadala ma o dost vela roznych sluzbiciek., pocas tych rokov. Niekeyd to bolo urgentne, ze som to musela vybavit ihned, bez ohladu na okolnosti.Povedala som si fajn, ved viackrat ma utvrdzovala sama v tom, ze je moj dlznik a bude sa mi primerane revansovat ked ja budem nieco potrebovat. Po asi 15 rokoch som potrebovala, povedala som si, ze je cas splatit dlh. Kontaktovala som ju a hadaj co sa stalo? Ano, tvarila sa, ze ma nepozna dokonca ma zablokovala. Poziadala som ju o beznu vec, ktoru ona mohla vybavit za 3 sekundy. Toto bola posledna kvapka u mna a uz nepomozem.

katkami123
25. jan 2024

Ja som mala tiež takú známu. Ja na materskej s dvojičkami, nevedela som, kde mi hlava stojí a ona mi cez messenger o 13:00 napíše, že prišla zo zahraničia domov a príde k nám domov na návštevu o 16:00. 😳 tak som jej to dala videné až v noci a bolo aj po návšteve. Samozrejme, ešte bola preveľmi ukrivdená.

basini
27. jan 2024

Aby sme nadobudli pokoj duše,treba si odpustiť,len tak sa zbavíme temných nití neodpustenia!!! Prajem vám veľa spokojných dní do dalšieho života.

gabrm
29. jan 2024

@autor
Za mňa určite nie,ja som ako ten psík, ktorý si pamätá celý život keď mu niekto niekedy ublížil. Aj keď niekedy možno odpustím,ale nezabudnem a u mňa takí ľudia jednoducho skončili aj keby ležali na ulici a potrebovali podať pohár vody,tak ja im ho nepodám. Áno viem,zle sa to možno číta,aj manželka mi hovorí,že som veľmi zákerný človek,ale som toho názoru, že prečo by sa malo niekomu niečo prepiect,čo urobil aj keď to bolo 30 rokov naspäť.
Kedysi tu písal,nejaký záchranár,ako pripomenul nejakej učiteľke na smrteľnej posteli,ako mu krivdila a neprávom ho obvinila,už si nepamätám s čoho,tuším že mal aj dvojku s chovania. Veľa ľudí sa tu doňho pustilo,ale ja som s ním súhlasil. Ja celý život myslím na to,že neviem kedy budem koho potrebovať. Áno aj tie malé deti čo behajú po vonku môžu byť niekedy lekári a budem ich potrebovať,ale keď si budú pamätať aký som bol koko,tak sa môžu aj oni ku mne tak správať. A to nechcem.

basini
29. jan 2024

@gabrm Bože,mňa až srdce bolelo,ked som čítala vaše riadky,aj ten psík raz dokáže odpustiť,ked zbadá,že mu už nič nehrozí a prichádza k nemu láska a čo ked raz vy by ste potrebovali pohár vody a nikdo by vám nič nepodal.Kazdý človek je milovaný len treba si otvorit srdce a nechať prúdiť tú lásku do svôjho vnútra,ale najprv sa musíme naučiť odpúštať a prosiť o odpustenie,lebo každý človek svojím spôsobom má niečo nepekné za sebou,ked to urobíme,spadne nám kameň zo srdca a môžeme voľne dýchať,ja vás nechcem odsudzovať ale pomôcť,verte mi viem o čom hovorím ,sama som tieto veci zažila,dnes som štastná,že mi bola podaná pomocná ruka,potom aj tie malé deti si budú pamatať,že ste boli dobrý,a tak sa k vám budú správať,prajem vám len to najlepšie v živote.

sisi60
30. jan 2024

@basini ano, suhlasim s vami.

basini
30. jan 2024

@sisi60 Dakujem za podporu,nech vás spevádza láska,porozumenie a požehnanie na vašej dalšej ceste životom,nech dobro vždy zvíťazí, nad zlom keby sme jedného dňa dokázali všetci odpúštať,nebolo by treba ani vojien,ani konfliktov,lebo dobro by vždy udusilo to zlo ešte pri koreni ,žilo by sa nám omnoho lahšie a radostnejšie.!

Strana
z4