icon

Považujete za rodinu nezosobášených rodičov s deťmi?

12. jan 2025
Strana
z6
nika3136
14. jan 2025

@mantilka Preco by som mala byt vyslovene rada? V com ta radost ma spocivat?

17alexis
14. jan 2025

Asi som staromodna, ale nie, tento model pre mna nie je rodina.

pupava36
14. jan 2025

Ano

andreatytler
15. jan 2025

@subartic Myslim ze mas uplnu pravdu a vase deti nevyrastaju v rodine v pravom slova zmysle. Ty to volas partnerska domacnost. Asi skutocne najvystiznejsie pomenovanie. Ale ak sa ti rodicia navzajom lubia a citia k sebe puto je to ine ako to co mate vy. Prave ten laskavy vztah vytvara z toho spolocenstva rodinu. Aspon ja to tak vnimam.

jana_eyre_2
15. jan 2025

@subartic zaujímavé je, že kým sme s mojím mužom neboli zobrati, nikdy nikto nemal problém mu podat info o mne a to ani v nemocnici.. to sú len také prupovidky na reels 😉

subartic
15. jan 2025

@jana_eyre_2 nie sú to prúpovidky , stačí jedna nešťastná udalosť kde zostaneš v kóme alebo bezvedomí , tak by sa tvoj vtedy partner nedostal k ničomu a o ničom by nerozhodol . Napríklad v nemocnici v mojom meste podpisuješ komu smú o tebe poskytovať informácie.

subartic
15. jan 2025

@andreatytler ja to vnímam inak a to vôbec nevylučuje že máme s partnerom k sebe veľmi blízko , máme sa radi , žijeme spolu ale nie sme rodina. Proste sme teraz partneri čo boli kedysi manželia , splodili deti , rodina sa nám rozpadla , muž sa odsťahoval , potom sa vrátil ale to neznamená že vznikla znova rodina.

klaridka
15. jan 2025

Áno, beriem ich za rodinu, ale keď nazývajú rodičov svojho partnera svokrom a svokrou, tak mi to príde zvláštne. ...

andreatytler
15. jan 2025

@subartic Co by sa muselo zmenit aby ste boli znovu rodina? Svadba?

subartic
15. jan 2025

@andreatytler presne tak , zobrať sa znova. A to nebude také jednoduché , nie je správny čas .

zafir01
15. jan 2025

Samozrejme áno .

Rodina je skupina ľudí ,ktorá tvorí minimálne jedného rodiča a jedno dieťa .

Oficiálne sa o rodinu nejedná ,ak je pár bezdetný . Je to " len " pár .
Ak je však osamelý rodič a má dieťa ,už spadajú do definície ,že sú rodina .
Takto sme sa to učili roky dozadu na občianskej výchove a ako pozerám Wikipédiu,nič sa nezmenilo

andreatytler
15. jan 2025

@subartic Zelam vam nech vam to vyjde.
Kym sme neboli s muzom zobrati, citila som ze ludia sa pozeraju na nas vztah ako na povrchny. Akoby ta svadba dodala tomu ztahu na vaznosti z pohladu okolia, ale fakt je ze aj z pohladu mojho muza. Povedal by nieco taketo: My nie sme zobrati, my spolu len chodime. To slovo LEN bolo klucove. Ja som to tak nikdy nevnimala. Pre mna sa
svadbou vnimanie nasho vztahu nijako nezmenilo.

tiezjedna
15. jan 2025

@subartic ...lenže keď upadneš do kómy, tak nestihneš podpísať nič. Mne kedysi skolaboval muž, vtedy len priateľ. V v nemocnici som povedala, že som snúbenica a nikto nič neriešil, povedali mi všetko.

belllinka
15. jan 2025

@subartic a ako im to v kóme podpíšeš?

jana_eyre_2
15. jan 2025

@subartic no tak by ma tam mali napospas osudu, rodičov už nemám, starých už tobôž nie a kým by sa dopatrali v tel.zozname kto je môj súrodenec 🤷🏻‍♀️ ak by šlo napr.o nehodu, že som ostala v bezvedomi.. napríklad vydatej sestre s iným priezviskom by mohli podať info, alebo by tiež museli čakať na doklad o Tom, že sme rodina napríklad vo forme rodných listov? 🤔 To by ma teda zaujímalo.. alebo by ma zaujímalo, či preverujú keď partner povie že je manžel ci je to skutočne tak?

h2
15. jan 2025

@subartic Ak by môj muž zostal v kóme, jeho syn (= náš syn = môj syn) má právo byť o ňom informovaný. A ja som jeho matka a zákonná zástupkyňa.
A čo sa týka toho rozhodovania o človeku v kóme, tak to je to posledné, o čom by som chcela rozhodovať. Nerozhodovala by som o tom, ani keby sme boli manželia.
A ak človek, čo nie je v kóme, ale je pri vedomí, podpisuje, komu sa majú poskytnúť informácie, tak tam snáď môže uviesť kohokoľvek.

belllinka
15. jan 2025

@jana_eyre_2 tiež som sa tu pýtala, že ako sa overuje, či je niekto príbuzný, dieťa, súrodenec, nikto neodpovedal. A nikdy som s tým v nemocnici nemala problém. Asi na to vytvorím samostatnú tému lebo fakt ma to zaujíma. Lebo v každej téme, kde sa rieši manželstvo sa toto vytiahne ako nevýhoda, že nedostaneš info v nemocnici

h2
15. jan 2025

@zafir01 Wikipédiu ani nespomínaj, lebo ťa tu jedna konkrétna osoba vysmeje. Lebo podľa nej, čo je na Wikipédii, je zákonite blbosť. 😂🤦‍♀️

h2
15. jan 2025

@belllinka Nijako sa to neoveruje. Môj muž (nie manžel) bol počas nášho vzťahu 2x na operácii (postupne jedno a druhé oko), ja som bola raz (pôrod cisárskym rezom). Vždy sme prišli do nemocnice spolu, boli pred zákrokom spolu, všetci nás tam videli spolu. Bolo automatické, že mne poskytli informácie o ňom a jemu o mne. Nikto sa ani neopýtal, či som manželka, alebo jeho, či je manžel.

zafir01
15. jan 2025

@h2 😂 ale tak my sme sa to takto učili v škole pred 25 rokmi ..
Ale to je jedno ...snáď všetci vieme ,že právne sa rodina tvorí uzavretím manželstva ..a ja spoločenske rodinu vnímam ak je tam dieťa a rodič .mám to tak v sebe . Ak sú dvaja bezdetný ,môžu byť aj zosobášeny ,beriem ich spoločenskú ako " bezdetne manželstvo " ... Ale hovorovo sa povie snáď každej takejto " bunke " rodina
Neviem či je také dôležité písať 6 strán o Tom ,kto čo ako vníma

h2
15. jan 2025

@zafir01 Ja viem, ja len preto, že screenshot z Wikipédie som sem dávala na 3. strane a dostalo sa mi za to výsmechu. 😁

belllinka
15. jan 2025

@h2 Len škoda, že "manželky" sa nejako nevyjadrujú 🙂

ktobytobolpovedal
15. jan 2025

Povodne som sa uz nechcela vyjadrovat, ale neda mi… preco mnohe nechcete pochopit, ze nie pre kazdeho je manzelstvo to jedine spravne spoluzitie?
My sme spolu takmer 15 rokov… mame dve deti. A aj napriek tomu, ze nie sme manzelia, tak moje tvoje u nas neexistuje. Nehnutelnost vlastnime spolu, obaja sme vlastnici rovnakym dielom, hypo mame tiez spolu, deti su spolocne, na ich vychove sa podielame spolocne. Muz sa im venuje, domacnost je tiez nasa, upratujeme a varime rovnako… ano viem, ze de jure nie… ale jedine co by sa u nas zmenilo je moje priezvisko (co mne je tak 45) a dostavala by som vdovsky… inac by pre nas ostalo vsetko rovnako… aha, prsten uz mam 2 roky… kedy bude svadba neviem. Neriesim. Muz vravi, ze na jar. Ja ze dobre, bude bude, nebude nebude 🤷‍♀️
Zas sa netvarme, ze manzelstvo je jedina zaruka “zili stastne az kym nepomreli” a muz (alebo zena) sa nemoze len tak zbalit a odist, najst si milenca/ milenku 🤷‍♀️
Ps: nie nemyslim si, ze je manzelstvo zdrap papiera…ale nie pre kazdeho je dolezite proste 🤷‍♀️naucme sa akceptovat jeden druheho a nepovysovat…

tiezjedna
15. jan 2025

@ktobytobolpovedal manželstvo je právny stav. Nič viac😉 My sme to mali dlho ako vy, brali sme sa po 8 rokoch, s 2 deťmi. Tiež mi to bolo úplne jedno, či sa vezmeme alebo nie. Ale prišlo to samo, bola to taká čerešnička na torte pre nás. Rozhodli sme sa pri večernej debate s nohami na stole, keď sme zrovna riešili terasu😂 Svadba bola krásna, v raji, len my dvaja. Prakticky sa nám v bežnom fungovaní nezmenilo nič (okrem môjho mena), ale nakoplo nás to, hodilo nás to akoby do väčšej zodpovednosti alebo ako by som to povedala. Taký fajn refresh👍 Som si istá, že aj bez svadby by sme žili úplne rovnako, ale je nám dobre aj ako manželom 🙂 A aspoň jedno dieťa som porodila ako manželské❤😂

jana_eyre_2
15. jan 2025

@belllinka presne to by bola zaujímavá téma.ak si ju ešte nedala, tak určite daj 🙂 idem popozerať..

tiezjedna
15. jan 2025

@belllinka ja som sa vyjadrila. Teraz som manželka, vtedy som nebola, povedala som, že som snúbenica a nikoho nič viac nezaujímalo. Za tých 10 rokov, čo sme manželia sme okrem pôrodu neboli ani jeden hospitalizovaný, takže neviem. Ale pri pôrode s mužom zaobchádzali úplne rovnako ako v dobe, kedy manžel nebol... Nikto po ňom OP vidieť nechcel, že je to naozaj "Janko Hraško" uvedený v papieroch.

misanthropicdann
17. jan 2025

@h2 výsmech za Wikipediu dostaneš len od ludi ktorí ju nevedia používať. Tí viac inteligentne zdatní vedia za 10 sekúnd povedať ci je článok relevantný.

oliolijanka
Autor odpoveď zmazal
Strana
z6