icon

Požičať švagrovi 20 000 € na rekonštrukciu domu?

29. júl 2025

Ahojte, riesime doma s muzom situaciu...o ktorej vlastne nikto nevie len my a nedokazem sa definitivne s manzelom rozhodnut, co v tejto chvili spravit, tak mozno aj vyse nazory pomozu. Manzelov brat (teda moj svagor) si s jeho zenou nedavno kupili starsi dom na dedine - kupovali bez realitky, riesili priamo s byvalym majitelom. Chceli zacat novy zivot mimo mesta a vyzeralo to ako super kupa – domcek, taký nevelky, starsi, ale vyzeral na prvy pohlad v poriadku. Lenze az po nastahovani zistili nejake skryte nedostatky ktore nebolo vidno pri obhliadke, ze vraj ma stare rozvody vody, ktore zacali pretekat, udajne aj elektroinstalacia je v biednom stave a neviem co este tam nie je OK, nevyznam sa do toho... Vsetko su to vraj ale veci, ktore treba riesit okamzite, inak sa im dom moze postupne rychlo znehodnotit.
A ze treba okolo 20 tisic eur. V banke uver nedostali – ten uz brali mna kupu domu a nemaju ani nasetrene . Tak prisli za nami s otazkou, ci by sme im nepozicali 20 000 €, aby mohli urobit nevyhnutne opravy a ze nam ich splatia, ze svagor pojde do Nemecka robit (teraz obaja pracuju ako operatori vyroby v jednom priemyselnom parku a viem, ze tam nemaju bohviake platy) a ze do dvoch rokov nam vraj splatia o 5-tisic viac aby sme z toho nieco mali. Uprimne – peniaze mame, ale boli sme s manzelom rozhodnuti, ze to bude nasa rezerva (mame pred 40-tkou). Manzel je paradoxne proti pozicke aj ked ide o jeho brata, boji sa, ze peniaze neuvidime a este to pokazi vztahy..ze v dnesnej dobe plati, ze peniaze sa nepoziciavaju ani najblizesj rodine . ALe mne sa svagor zda sikovny, vedia sa aj s jeho zenou obracat, deti nemaju... navyse, aj my sme bezdetni...vychadzame s nimi velmi dobre, su slusni, seriozni... Dala by som im tie peniaze s nejakou poriadne osetrenou zmluvou. V podstate nemaju nikoho,kto by im pozical, je mi ich teraz uprimne luto, lebo sa z toho domu neskutocne tesili. Verim, ze urcite tu ma niekto skusenosti. ja som naklonena pozicat im. dakujem za rady

Strana
anonym_273672
29. júl 2025

Manžel má pravdu, peniaze sa nepožičia majú ani najbližšej rodine

anonym_8dfbf1
29. júl 2025

Z vlastných skúseností - kedy som tiež požičala rodine - nie, nepožičať. Veľmi to pokazí vzťahy a môže vás to úplne rozoštvať. Povedzte, že nemáte teraz, že peniaze máte investované/zatermínované a neviete ich v najbližšom období vybrať. Ideálne, že nemáte teraz voľný cash.

lucka_ke
29. júl 2025

25000 za 24 mesiacov je vyše tisíc Eur mesačne len vám, ozaj toľko zarobí, aby vedel splácať svoj úver, platiť vám pôžičku a ešte normálne žiť (cestovať, bývať v zahraničí, jesť...) navyše v dome stále niečo akútn treba riešiť - či už kotol, strechu, vodu, elektrinu, myslím si, že 20000 je len úvodných a ďalších 50-100 ich ešte čaká, starý dom je žrút na peniaze
takže ja by som požičala jedine s veľmi dobre ošetrenou zmluvou a na dlhší čas ako 2 roky, aby to ozaj boli schopní splatiť, napr. na 4-5 rokov a počítaj s tým, že budú mesiace kedy im neostane, alebo niekto z nich ochorie, nedajbože budú nejaké záplavy alebo niečo nepredvídateľné a jedine s tým by som do toho išla, aby vám to nenarušllo vzťahy, ktoré teraz máte

biglovemom
29. júl 2025

Nie

autor
29. júl 2025
@anonym_8dfbf1

Z vlastných skúseností - kedy som tiež požičala rodine - nie, nepožičať. Veľmi to pokazí vzťahy a môže vás to úplne rozoštvať. Povedzte, že nemáte teraz, že peniaze máte investované/zatermínované a neviete ich v najbližšom období vybrať. Ideálne, že nemáte teraz voľný cash.

@anonym_8dfbf1 hej, toho sa prave aj ja trocha bojim – ze keby sa nieco skomplikovalo so splacanim, uz to nebude medzi nami take ako predtym.
A pravda je, ze ja som uz svagrovi prezradila, ze tie peniaze mame volne… takze sa mi teraz tazsie hlada vyhovorka, ze ich nemame.Je mi ich fakt luto, viem ako sa z toho domu tesili a teraz maju uplne ine starosti nez cakali. Rozmyslam, ci by sa to nedalo nejak osetrit zmluvou, aby to bolo jasne a nesposobilo napatie... ved to nie je az taka horibilna likvidacna suma

autor
29. júl 2025
@biglovemom

Nie

@biglovemom tak jednoznacne preco? ja si neviem pomnoct, ale mala by som vycitky, ze sme mohli pomoct ale nespravili sme to, a zhorsi to vztahy tak ci tak

gabu_lienka
29. júl 2025

@anonym_autor spomenula som si na temu, kedy mlada rodina mala pozicane peniaze od vsetkych moznych clenov rodiny, dom rozostavany, oni byvajuci v jednej izbe u rodicov a vyplata nestacila ani na splacanie dlhov, nie este stavbu.
Podla mna tiez nerealne, aby 1.im to stacilo na rekonstrukciu domu 2. Vam to splatili do 2 rokov.
Dalsi priklad byvania v dome za kazdu cenu, aj ked na to nemam.

katarinaba
29. júl 2025

S naozaj dobre osetrenou zmluvou - si naozaj myslis, ze nejaky papier ti zaruci vratenie penazi? Spamataj sa. Ked raz nebudu mat peniaze, nijako ti ich vratit nebudu moct, nech mas aj desat zmluv. Bude ti to splacat po 100 evri a budes rada aj za to. Aj ked sa ulozi exekutor na ich dom, na ich platy.
Pozicat stovku, tisicku - cert to zober, to este clovek predycha, ale 20 tisic? A co vy? Co ak vam nieco "vybuchne" - kotol, elektrina, okna, nebodaj dlhodoba PN. Pokial to nie su prachy - ze ved nevadi, nechybaju - nepozicala by som.

autor
29. júl 2025
@lucka_ke

25000 za 24 mesiacov je vyše tisíc Eur mesačne len vám, ozaj toľko zarobí, aby vedel splácať svoj úver, platiť vám pôžičku a ešte normálne žiť (cestovať, bývať v zahraničí, jesť...) navyše v dome stále niečo akútn treba riešiť - či už kotol, strechu, vodu, elektrinu, myslím si, že 20000 je len úvodných a ďalších 50-100 ich ešte čaká, starý dom je žrút na peniaze
takže ja by som požičala jedine s veľmi dobre ošetrenou zmluvou a na dlhší čas ako 2 roky, aby to ozaj boli schopní splatiť, napr. na 4-5 rokov a počítaj s tým, že budú mesiace kedy im neostane, alebo niekto z nich ochorie, nedajbože budú nejaké záplavy alebo niečo nepredvídateľné a jedine s tým by som do toho išla, aby vám to nenarušllo vzťahy, ktoré teraz máte

@lucka_ke Tvrdi, ze urcite tolko mesacne dokaze odlozit a ked bude lepsi mesiac, ze daju aj mimoriadnu splatku..akoze ja viem, ze bude teraz vyzerat, ze som rozhodnuta a tie peniaze im chcem dat bez ohladu co napisete...ale ak si tu precitam dokonaly argument, ze preco nie, tak aby to aj svagrovci pochopili a nenarusilo to vztahy tak budem nesmierne rada

biglovemom
29. júl 2025
@anonym_autor

@biglovemom tak jednoznacne preco? ja si neviem pomnoct, ale mala by som vycitky, ze sme mohli pomoct ale nespravili sme to, a zhorsi to vztahy tak ci tak

@anonym_autor autorka lebo
je to vela penazi.a manzel ma pravdu co vravel.
Nech si ho pomalicky robia sami .nikdy nevies co sa stane a ostanes bez 20000.

vava1804
29. júl 2025

Nepožičiavajte im celú sumu. Len polovicu 10 000. Nechajte si vy rezervu aby bol aj manžel menej znepokojený.

autor
29. júl 2025
@gabu_lienka

@anonym_autor spomenula som si na temu, kedy mlada rodina mala pozicane peniaze od vsetkych moznych clenov rodiny, dom rozostavany, oni byvajuci v jednej izbe u rodicov a vyplata nestacila ani na splacanie dlhov, nie este stavbu.
Podla mna tiez nerealne, aby 1.im to stacilo na rekonstrukciu domu 2. Vam to splatili do 2 rokov.
Dalsi priklad byvania v dome za kazdu cenu, aj ked na to nemam.

@gabu_lienka no hej, oni su take akcne typy, ale su zodpovedni, vzdy dodzali slovo, ked sme sa na niecom dohodli, aj ked tam neslo vtedy o peniaze

biglovemom
29. júl 2025

Apropo Argument aby nenarusil vztahy. Ak su to normalny ludia pochopia ked povies nie lebo to neni 500e.
Extra Argumenty im netreba .staci ze jeden z nich ostane na PN a uz peniaze neuvidis.ze sa rozidu Alebo ja neviem .nikdy nevies co buducnost prinesie.

autor
29. júl 2025
@katarinaba

S naozaj dobre osetrenou zmluvou - si naozaj myslis, ze nejaky papier ti zaruci vratenie penazi? Spamataj sa. Ked raz nebudu mat peniaze, nijako ti ich vratit nebudu moct, nech mas aj desat zmluv. Bude ti to splacat po 100 evri a budes rada aj za to. Aj ked sa ulozi exekutor na ich dom, na ich platy.
Pozicat stovku, tisicku - cert to zober, to este clovek predycha, ale 20 tisic? A co vy? Co ak vam nieco "vybuchne" - kotol, elektrina, okna, nebodaj dlhodoba PN. Pokial to nie su prachy - ze ved nevadi, nechybaju - nepozicala by som.

@katarinaba hej, hej, to je fakt... och, tak velmi by som chcla najst cestu, ako to urobit aby sme pomohli a mali zaroven aspon aku taku istotu

autor
29. júl 2025
@vava1804

Nepožičiavajte im celú sumu. Len polovicu 10 000. Nechajte si vy rezervu aby bol aj manžel menej znepokojený.

@vava1804 hmm, mozno by aj toto bola cesta..ja vobec nevim, aky rozsah tych akutnych oprav je naozaj potrebny, s takymto navrhom, mozno skusime

lucka_ke
29. júl 2025

ja by som asi požičala ak by mne nechýbali, ale rátala by som s návratnosťou za veľa rokov, určite nie za 2 to je nereálne, v starom dome za chvíľi bude treba robiť aj ďalšie veci, máme v rodine niekoľko majiteľov starých domov a iné nerobia len vždy do čohosi dávajú peniaze

autor
29. júl 2025
@biglovemom

Apropo Argument aby nenarusil vztahy. Ak su to normalny ludia pochopia ked povies nie lebo to neni 500e.
Extra Argumenty im netreba .staci ze jeden z nich ostane na PN a uz peniaze neuvidis.ze sa rozidu Alebo ja neviem .nikdy nevies co buducnost prinesie.

@biglovemom je to trochu pocit, ze som ako edti mlynskymi kamenmi - poziciame, nieco sa vysrsti, vztahy sa narusia - nepozicias, budu na teba zazerat, ze sme nepomohli...zase zle. hrozne sa citim kvoli tomu

elian
29. júl 2025

Ci poziciate alebo nie aj tak už nič nebude ako predtým
Ak áno budete vy tŕpnut, ak nie už to tam bude že ste nepomohli

btus
29. júl 2025

Nám požičiaval svokor na dokončenie domu - 19 000, mysleli sme si, že mu ich do 2-3 rokov vrátiem, žiaľ, situácia sa po roku vyvŕbila tak, že sme mu za rok vrátili len 3000 e. A tak sme povedali, aby rok ešte počkal, že uvidíme, ako sa nám bude dariť, to sme vrátili len 2000, tak sme si potom boli navyšovať hypotéku, aby sme mu ich vrátili. Mali sme zmluvu. Aj so svokrovcami, proste rodina - nerodina, musíš sa nejak istiť. Viem, že je ťažké sa rozhodnúť. Ja by som požičala, ak by som mala tie prostriedky. možno by som im ešte pomohla zohnať dobrých majstrov, aby to neboli urobené fušersky, do zmluvy dať, že čo by vám dali akože "do zástavy". Pozri, ak vy dobre zarábate, a oni len minimálku, tak vy sa lepšie vysporiadate s tým ,že tie peniaze vám budú vracať postupne. Ale - to som zase ja a moje rozhodnutie. Každý sme iný. alebo im požičajte polovicu, a uvidíte. Každopádne zmluvu.

sissy27
29. júl 2025

@anonym_autor pozicala by som len tolko, kolko by mi nebolo luto ak to uz v zivote neuvidim.
Banka vie preco im nepozicia. Ak si je svagor isty, ze popri splacani hypo je schopny splacat 2000€ mesacne, tak ich vie aj nasetrit. Slubuje vam splatky z platu, ktory nema. Vymozitelnost pozicky je v tejto krajine mizerna, vyhlasi osobny bankrot a vybavene. Nic, ziadne kontrolky neblikaju?

biglovemom
29. júl 2025
@anonym_autor

@biglovemom je to trochu pocit, ze som ako edti mlynskymi kamenmi - poziciame, nieco sa vysrsti, vztahy sa narusia - nepozicias, budu na teba zazerat, ze sme nepomohli...zase zle. hrozne sa citim kvoli tomu

@anonym_autor Skor Mam pocit ze chces poziciat aby sa nenahnevali.a to neni ok .
Ako som pisala normalny ludia pochopia ked povies nie .

anonym_00d14f
29. júl 2025

Ak je to vaša rezerva a iné peniaze bokom nemáte, tak by som nepožičala . Rezerva je rezerva , tú máš mať pre neočakávané udalosti. Rozvody elektriky a vody to je taký základ čo sa pri kúpe domu pozerá , tak veľmi šikovní nie sú, keď toto prehliadli.

autor
29. júl 2025
@lucka_ke

ja by som asi požičala ak by mne nechýbali, ale rátala by som s návratnosťou za veľa rokov, určite nie za 2 to je nereálne, v starom dome za chvíľi bude treba robiť aj ďalšie veci, máme v rodine niekoľko majiteľov starých domov a iné nerobia len vždy do čohosi dávajú peniaze

@lucka_ke az tak nam ti peniaze chybat nebudu, aj to je jeden z dovodov. Mozeme si to dovolit

autor
29. júl 2025
@anonym_00d14f

Ak je to vaša rezerva a iné peniaze bokom nemáte, tak by som nepožičala . Rezerva je rezerva , tú máš mať pre neočakávané udalosti. Rozvody elektriky a vody to je taký základ čo sa pri kúpe domu pozerá , tak veľmi šikovní nie sú, keď toto prehliadli.

@anonym_00d14f nie su to uplne cele nase uspory, este stale nam nejaka mensia rezerva ostane

autor
29. júl 2025
@biglovemom

@anonym_autor Skor Mam pocit ze chces poziciat aby sa nenahnevali.a to neni ok .
Ako som pisala normalny ludia pochopia ked povies nie .

@biglovemom velmi zle sa citim, ked sa na mna niekto hneva, ten pociot mi peniaze neharadia, ale muz len kruti ocami a hlavou...najhorsie je, ze on bude hrat mrtveho chrobaka...a povie len bratovi - "ked ja neviem"

anonym_8dfbf1
29. júl 2025
@anonym_autor

@lucka_ke az tak nam ti peniaze chybat nebudu, aj to je jeden z dovodov. Mozeme si to dovolit

@anonym_autor tak to pozicaj. Zjavne si este nikomu z rodiny nepozicala peniaze. Musis to zazit na vlastnej kozi. Pozicaj, aj napriek tomu, ze manzel nechce. Ale pozicaj svoju cast z tychto penazi, kedze manzel nesuhlasi. A uvidis. Kazdopadne darmo ti tu na 15 stranach budene davat argumenty, zbytocne. Urob to, go ahead dievca. O rok tu budeme citat prispevok, ako si pozicala svagrovi peniaze.

autor
29. júl 2025
@sissy27

@anonym_autor pozicala by som len tolko, kolko by mi nebolo luto ak to uz v zivote neuvidim.
Banka vie preco im nepozicia. Ak si je svagor isty, ze popri splacani hypo je schopny splacat 2000€ mesacne, tak ich vie aj nasetrit. Slubuje vam splatky z platu, ktory nema. Vymozitelnost pozicky je v tejto krajine mizerna, vyhlasi osobny bankrot a vybavene. Nic, ziadne kontrolky neblikaju?

@sissy27 ale ano, blikaju...a neviem, preco uz banka nie. asi kvoli uveru, ktori uz maju. ja som taketo veci este neriesila, jednoducho im verim, ze iny zdroj sa im nepodari najst a v ramci dobrych rodinnych vzatahov sa obratili na nas

lucka_ke
29. júl 2025

na začiatok nech si dajú urobiť rozpočet či im vôbec 20 bude na to stačiť, aby sa nestalo, že potom príde a bude pýtať ešte ďalších 5 a začne zima, bude treba kúriť či je kotol OK, či strecha nebude zatekať... asi si ten dom neprehliadli s odborníkmi a kupovali podľa emócií
a druhá vec - švagor ešte asi v zahraničí nebol, je isté že tam prácu nájde hneď a tak dobre platenú? aj toto si over pred pôžičkou, či to nie sú len sľuby

autor
29. júl 2025
@anonym_8dfbf1

@anonym_autor tak to pozicaj. Zjavne si este nikomu z rodiny nepozicala peniaze. Musis to zazit na vlastnej kozi. Pozicaj, aj napriek tomu, ze manzel nechce. Ale pozicaj svoju cast z tychto penazi, kedze manzel nesuhlasi. A uvidis. Kazdopadne darmo ti tu na 15 stranach budene davat argumenty, zbytocne. Urob to, go ahead dievca. O rok tu budeme citat prispevok, ako si pozicala svagrovi peniaze.

@anonym_8dfbf1 no nie, zatial som pred takouto vecou nestala. keby som len vedela najst spravne slova, aby to pochopili alebo aspon keby som sa vedela v tomto orienotvoat ci naozaj nie je nejaka ina moznost p
ozicky

biglovemom
29. júl 2025
@anonym_autor

@biglovemom velmi zle sa citim, ked sa na mna niekto hneva, ten pociot mi peniaze neharadia, ale muz len kruti ocami a hlavou...najhorsie je, ze on bude hrat mrtveho chrobaka...a povie len bratovi - "ked ja neviem"

@anonym_autor tak to mas ale ty problemy so sebou, asi si musela byt vychovana stylom ked nebudes posluchat nebudeme ta mat radi. …
Lebo Ako pisu kocky ,Banka vie preco nedala…
Pracu este v zahranici ani nema …..
Ked vie 2000e mesacne dat nabok nech si setri sam….

Strana