Požičiavanie peňazí partnerovi: Je to správne rozhodnutie?
Ahojte, potrebujem názor nejakej inej nezainteresovanej strany. Mám priateľa, sme obaja zrelší ľudia, v povedzme asi už strednom veku po 40tke. Obaja pracujeme, bývame samostatne, máme svoje záväzky. Priateľ je skromný muž, nevyhadzuje na seba peniaze, nekupuje si žiadne drahé veci, dokonca aj je veľmi skromne by som povedala, teda žiadne donášky, varí si väčšinou sám, je tak striedmejšie. Nepije, negambluje. Jedinou jeho slabinou sú cigarety. Kým predtým mu škatuľka stačila aj na dva dni, dnes mu nestačí škatuľka ani na deň. Akékoľvek moje snahy o to, aby prešiel aspoň na icos sa nestretli s odozvou. Ja zarábam niekoľkokrát viac ako on, toto mi neprekáža. Nemám problém zaplatiť kávu, obed apd. Ale jemu v takomto čase na začiatku mesiaca nestačia peniaze a nemá.. Ja som mala narodeniny, kúpil mi darček, a požičal si 2t po tom odo mňa 100 eur, lebo to nejako neustriehol. Dnes opäť už nemá peniaze na cigy a tak som mu dala 20 eur. Je mi to veľmi ľúto, lebo keby nefajčil, tak by tie peniaze mal. Alebo stačí, keby fajčil menej. Na druhej strane ja sama viem, že toto je jediná vec, ktorá mu robí radosť (z iných svetských pôžitkov), on neje ani sladkosti. Nemám srdce mu nedať peniaze. On mi ich vráti po výplate, ale na vždy takto o mesiac si odo mňa požičia zase... toto ma netrápi, kým mám, dám... ale tie cigy ma trápia veľmi (mimochodom som žena, ktorá viac ako 20r fajčila a skončia som s tým zo dňa na deň).
@anonym_autor Tu si už tiež dosť stará, zarábaš nadštandardne, deti zrejme nemáš, ani už mať nebudeš a tohoto chlapa asi chceš za každú cenu, lebo iný možno v dosahu nie je, prípadne nemá o Teba záujem. Peniaze mu nepožiciavaj, ale dávaj. Normálne, tak ako si niektorí chlapi vydržiavajú ženy, ty si vydržiavaj muža. A problém je vyriešený, načo o tom diskutovať.
@anonym_a9cc27 nie, mám vo svojom okolí mužov, ale toho muža milujem. Dieťa mám, je na SŠ. My sa poznáme z mladosti, je to moja prvá láska a po 20r sme sa stretli opäť.
Ja by som požičiavanie stopla. Keby potrebujem na mimoriadne výdavky ok, ale nie preto aby mal na cigarety
Mne by taky muz neimponoval..
@anonym_autor fajciar a este aj s nedostatocnym prijmom je pre mna absolutne no-go. A ano, 1900€ je v jeho pripade nedostatocny prijem, hoci to ako suma nevyzera zle, ale jednoducho mu to staci len na prezitie, nie na normalny zivot.
ako pise klasik na MK, dalsi zo zlatou cicinou? ,či?
@princkrason je to človek, ktorého milujem a milovala som vlastne celý život.
@princkrason je to človek, ktorého milujem a milovala som vlastne celý život.
@anonym_autor Jemu by pomohlo,keby ste byvali spolu a rozdelili by ste si vydavky na domacnost. Byt by mohol dat do prenajmu. Nad spolocnym byvanim ste neuvazovali? Fajcenie by som mu neospravedlnovala. Ked je nervozny,nech si najde ine odreagovanie. Nie je normalne od nervozity vyfajacit krabicku a viac denne. Ak to nezvlada treba psychicku pomoc a nie zabijat sa cigaretami.
@anonym_autor Jemu by pomohlo,keby ste byvali spolu a rozdelili by ste si vydavky na domacnost. Byt by mohol dat do prenajmu. Nad spolocnym byvanim ste neuvazovali? Fajcenie by som mu neospravedlnovala. Ked je nervozny,nech si najde ine odreagovanie. Nie je normalne od nervozity vyfajacit krabicku a viac denne. Ak to nezvlada treba psychicku pomoc a nie zabijat sa cigaretami.
@marca12 nie neuvažovali, ja mám svoju dcéru na SŠ a ona potrebuje svoj vlastný priestor. On má dvoch pubertálnych synov, ktorí sú u neho často a ani by sme sa nepomestili, ani by to nerobili dobrotu. Keď deti podrastú, časom, tak možno. Dcéra pôjde študovať zrejme do Brna alebo do Prahy.
@anonym_9c57d6 neprestane fajčiť. .. jedny cigy stoja 6,40, teraz mu už nevystačí ani krabička denne. Jednoducho má toho dosť a je nervózny. Fajčí veľa.
@anonym_autor a to Ti nevadi bozkavat sa s takym.prefajcenym chlapom?
@marca12 nie neuvažovali, ja mám svoju dcéru na SŠ a ona potrebuje svoj vlastný priestor. On má dvoch pubertálnych synov, ktorí sú u neho často a ani by sme sa nepomestili, ani by to nerobili dobrotu. Keď deti podrastú, časom, tak možno. Dcéra pôjde študovať zrejme do Brna alebo do Prahy.
@anonym_autor čo Ti vlastne vadí?
@anonym_9c57d6 tak skúsme počítať:
500 eur hypotéka
600 eur výživné deti
250 eur byt (správca, energie, TV, internet)
100 eur benzín + mobil
200 eur jedlo + drogéria
200 eur cigarety
100 eur ( s deťmi pizza, nejaké aktivity, zoo, výlety apd)
dohromady 1950
a v tom nemá žiadne špeci náklady (zubár, dentálna hygiena, poistky, narodeniny, meniny, vianoce, bunda, topánky, lieky, oprava auta, oprava hocičoho v domácnosti apd.)
@anonym_autor v tomto rozpočte vidím jedine že musí vylúčiť cigarety, možno okresať benzín a mobil, jemne okresať aj výdavky na deti. A má 250 € +.
Platí slušne výživné, ale program pre deti nemusí byť nákladný. Ok. Zaslúžia si. Ale cigarety sú KO. Jedlo je veľmi skromný, až príliš
Čo urobí, ak sa mu rozpadnú topánky, bunda, odíde vysávač, práčka, plomba u zubára - dieru mu zapcha ciga ?! Ako sa venuje tebe , aj ti niečo kúpiť, zaplatí nejakú drobnosť? Veď ani na kávu a zmrzlinu nema.
Má veľmi nerozvazny prístup. Ja by som mu nedávala hotovosť. Max pri návšteve mu navarila, teda pre nás dvoch. Ty nie si zodpovedná za jeho financie, a asi ho nechceš ani vyzivovat ako gigola, láska nelaska, nie je to pre teba dôstojné. Radšej nech si nájde aspoň mensiu brigádu, zarobiť trochu navyše, ale opäť návrat k pointe - prestať fajčiť, nervozita sa rieši inak
ako pise klasik na MK, dalsi zo zlatou cicinou? ,či?
@princkrason už je to trápne, takmer v každej diskusii píšeš toto isté
@marca12 napriklad to,ze si zarobi na svoje vydavky?? Fajcenie je luxus( nie zivotna potreba) a ak na to nemam tak nefajcim.
@zuzinka888 este viac ak je to vydavok na nieco co mu skracuje zivot, ohrozuje zdravie
@anonym_autor toto nemyslíš vazne? To co ké za chlapa? Ja tiež fajčím a viem si na to zarobiť. Aké je možné že chlap v 40ke nemá nejakú rezervu?
@anonym_a9cc27 nie, mám vo svojom okolí mužov, ale toho muža milujem. Dieťa mám, je na SŠ. My sa poznáme z mladosti, je to moja prvá láska a po 20r sme sa stretli opäť.
@anonym_autor tu to nevyriesis, tu by kazda fajciara vykopla bez mihnutia oka. Dalej je to pre kazdu zebrak, lebo malo zaraba. Teda zaraba dobre, len ma velke vydavky. Tu ma kazda na kazdy prst 10 napadnikov.
Ak ho milujes, a si si ista, ze aj on miluje teba, tak na to kasli, bud mu daj alebo nedaj. Ak mu nedas, aspon to preveri vasu lasku. Vies, co by som urobila ja? Pises, ze si poziciava a potom po vyplate vrati. Jeden mesiac mu povedz, pocuj feri, nevracaj mi po vyplate, aj tak si to potom pred vyplatou vypytas. Takto ked mi nevratis, nebudes si musiet poziciavat. Ak je charakter, pochopi, a viac si nepozicia
Mam 46r a tvojho priateľa by som nechcela ani zadarmo.
Aby som mu poziciavala na cigarety?
By mi bolo trápne zo seba ako som dopadla a koho mam vedľa seba, nejakého paholka kt nevue vyžiť z 2tis eur?
A mesiac co mesiac nevychádza?
Ved nech detom robi také aktivity na kt finančné ma.
Nemusí byt zoo, stačí dobra opekacka, tura.
Och, takejo by som nechcela ani na týždeň.. a nie, neplatila by som ani kávu, nic..možno raz za cas..ale nie ze nemam problém zaplatiť.. este povedz ze ead radom platíš všetko ty..
@anonym_autor toto nemyslíš vazne? To co ké za chlapa? Ja tiež fajčím a viem si na to zarobiť. Aké je možné že chlap v 40ke nemá nejakú rezervu?
@feri0852 finančnú rezervu minul pri rozvode, a vysporiadaní BSM. Dom nechal manželke, rovnako aj auto. Čiže si kupoval nový byt na hypo, kde potrebuješ akontáciu plus peniaze na zariadenie. Kupoval si auto cashom. U nás je to horšie v tom, že ja mám dvojnásobne viac ako on a nemám hypo, čiže ja voľný cash mám.
@feri0852 finančnú rezervu minul pri rozvode, a vysporiadaní BSM. Dom nechal manželke, rovnako aj auto. Čiže si kupoval nový byt na hypo, kde potrebuješ akontáciu plus peniaze na zariadenie. Kupoval si auto cashom. U nás je to horšie v tom, že ja mám dvojnásobne viac ako on a nemám hypo, čiže ja voľný cash mám.
@anonym_autor ja Vám fandím. Áno, bolo by lepšie, keby toľko nefajčil, najmä kvôli zdraviu. Ale ty si zabezpečená a on by bol tiež, keby mal nižšie výživné. Ale zas chápem aj to, že výživné platí na svoje deti. Kto by mu to zazlieval?
Fajčenie aspoň kúsok obmedziť.
Podstatné je, či sa ľúbite, či to vyhovuje Vám. Pokiaľ Ťa ľúbi rovnako úprimne ako ty jeho, trávite spolu čas a chvíle spolu si užívate, tak nie je čo riešiť. V dnešnej dobe ľudia vidia len peniaze. Kde ostala láska? 🙂
@anonym_autor ja Vám fandím. Áno, bolo by lepšie, keby toľko nefajčil, najmä kvôli zdraviu. Ale ty si zabezpečená a on by bol tiež, keby mal nižšie výživné. Ale zas chápem aj to, že výživné platí na svoje deti. Kto by mu to zazlieval?
Fajčenie aspoň kúsok obmedziť.
Podstatné je, či sa ľúbite, či to vyhovuje Vám. Pokiaľ Ťa ľúbi rovnako úprimne ako ty jeho, trávite spolu čas a chvíle spolu si užívate, tak nie je čo riešiť. V dnešnej dobe ľudia vidia len peniaze. Kde ostala láska? 🙂
@anonym_813a91 milujem ho a viem, že on miluje mňa. Dokazuje mi to maličkosťami. Uvarí mi dobré jedlo, je tu pre mňa vo všetkých ťažkých časoch a stojí pri mne. Obdivujem ho svojím spôsobom ako sa zachoval ku matke svojich detí a ako žije skromne. Kým mám ja peniaze, o nič nejde. Mňa ani 20, ani 50 eur chýbať nebude. Čiže tak, ako muž sa stará o svoju ženu, tak sa môže aj žena starať o svojho muža.
@zuzinka888 este viac ak je to vydavok na nieco co mu skracuje zivot, ohrozuje zdravie
@vler aj tu nervozitu nerieši cigareta.
@anonym_autor prepáč ale aby si 40tnik požičiaval peniaze od frajerky lebo nemá? to vážne nemá žiadnu rezervu v tomto veku? ak nemá základnú finančnú gramotnosť mladý človek ok, vie sa to naučiť ale u 40tnika je to červená čiara....
@anonym_autor v tomto svetle to vyzerá veru inak, ale nemal byť až tak veľkorysí. Alebo si kompenzoval nejaké zlyhanie, prúser ?
@anonym_autor prepáč ale aby si 40tnik požičiaval peniaze od frajerky lebo nemá? to vážne nemá žiadnu rezervu v tomto veku? ak nemá základnú finančnú gramotnosť mladý človek ok, vie sa to naučiť ale u 40tnika je to červená čiara....
@mogaa písala som o tom vyššie, nebudem sa opakovať.
@anonym_autor v tomto svetle to vyzerá veru inak, ale nemal byť až tak veľkorysí. Alebo si kompenzoval nejaké zlyhanie, prúser ?
@cacianka odišiel ku mne, od manželky. Tak neviem, žehlí prúser? Stretli sme sa po 20r a vrátili sme sa v čase tam, kde sme boli predtým a vedeli sme, že chceme byť spolu.

@anonym_9c57d6 neprestane fajčiť. .. jedny cigy stoja 6,40, teraz mu už nevystačí ani krabička denne. Jednoducho má toho dosť a je nervózny. Fajčí veľa.
@anonym_autor Tu si už tiež dosť stará, zarábaš nadštandardne, deti zrejme nemáš, ani už mať nebudeš a tohoto chlapa asi chceš za každú cenu, lebo iný možno v dosahu nie je, prípadne nemá o Teba záujem. Peniaze mu nepožiciavaj, ale dávaj. Normálne, tak ako si niektorí chlapi vydržiavajú ženy, ty si vydržiavaj muža. A problém je vyriešený, načo o tom diskutovať.