Poznámka od svokry
Ahojte. Zaujima ma, ako by ste sa citili vy po tom, keby vam toto povie vasa svokra. Ide o to, ze so svokrou mame dobry vztah v ramci moznosti, aktualne cakame s muzom prve babatko a rovno nam oznamila, ze ona nebude taka klasika babka, ze sa nebude starat o vnuca, varit mu, vypekat a ze jej bude stacit vidiet vnuca tak 2-3krat za rok…. Co doteraz nechapem, sme samostatni, nezavisli od nej, byvame sami, ani by mi nikdy nenapadlo vesat svoje dieta inym na starost, nie som ten typ… Ale predsa sa ma takato poznamka dotkla… jednak preto, lebo to bolo podane razne a nechapem preco… a jednak preto, lebo ja som babku nikdy nemala a ako mala som vzdy v dobrom zavidela rovesnikom ich babky a vztah s nimi a dufala som, ze aspon moje deti raz budu mat super vztah s babkami… lenze po tejto poznamke som o tom zacala dost pochybovat… Ako by ste to brali vy?
citila by som sa ako slobodny clovek.
ale chapem, ze to zamrzi, obzvlast, ked si z detstva beries takuto zataz.
Predpokladám, že ide o pracujúcu "babku", ktorá nežije utiahnutym životom... V mojom okolí je viac priam zneužívaných ochotných babiek, ktoré na prvé pisknutie pribehnu pomáhať. Taktiež asi svokra nebýva blízko a aj teraz sa stretávate sporadicky. Ja nezdieľam teda názor, že svokra odmieta vnúča. Skôr dáva najavo, že nedobehne vždy, keď budete potrebovať. Len to povedala trochu nevyberaným spôsobom. Ale zato môže byť super babka.
Tak takuto svokru som este ani nepocula co takéto nieco vypusti z ust,kazdy sa velmi tesi na svoje vnucatko a vychutnava si ho viac ako vlastne deti,ja sice babka nie som ,ale keby moj syn mal dietatko s nevestou buducou v buducnosti ,este ma len 15 ,budem ta najstastnejsia babka na svete❤️
Ja tiež poznám babky čo nestrazia vnúčatá alebo ak tak neradi. Proste su aj také babky treba to akceptovať možno sa to zmení časom. Ja napr nie som hotová z cudzích detí. Svoje ľúbim a určite budem ľúbiť vnúčatá a venovať sa im (ked budem schopná) ale cudzie deti nad tými sa neviem rozplývat
Mne svokra keď sa narodil najstarší syn, jej tretí vnuk, držiac ho mesačného na rukách vraví: to už není náš...a tak sa doteraz správa k všetkým mojim deťom. Bývajú 10min autom ani nezakopne
@hedviga2 🙈👍
Ja by som to chcela od nej písomne a aj to že jej stačí 2-3 x do roka sa vidieť! Ak by prišla v nevhodnej chvíli tak by som vytiahla ten list a ukázala čo napísala ona sama. Z druhej strany by ma to mrzelo a veľmi. Ja som zažila čosi podobne a tiež sme bývali sami a keď sme sa prestahovali ešte o 20km ďalej tak už bolo zle.
@viestta ak ich uvidí 2-3x do roka,tak s nou budú mať asi taky vzťah ako s pediatria. Ako by si ten fajn vzťah asi vybudovali? Keď im ju nebudú ukazovať na fotke,tak si ju do 3rokov ani nezapamataju
@katarinka289 v dnesnej dobe technologii toto nie je problem. Sesternica byva v Anglicku, jej syn vidi dedkovcov 2 - 3x v roku a moju uzasny vztah. Na druhej strane, ja som mala babku, ktoru sme povinne vidali pomaly kazdy vikend, bol cas ked u nas presedela ako kvoka kazde poobedie a okrem toho, ze nas v kuse napominala a komandovala sa k inemu nezmohla a teda s nou ziadny vztah nebol. Tu nejde o frekvenciu stretavania.
@viestta a co je volanie cez skype a pod ak nie stretavanie sa aj ked v online priestore
zjavne nevies o com sa tu bavi lebo nemas tuto skusenost ja mam uz dospele dieta ktore malo takychto starych rodicov s frekvenciou kontaktu ako sa vyjadrila tato buduca babka
po rokoch mozem povedt ze tam nie je ziaden vztah nema byt preco my tomu hovorime fcb babka tj postacia jej fotky a maximalne usilie je olikovat fotku (nasa babka nestiha uz ani cez messenger gratulovat k narodkam dcera mala 20 rokov) teraz sa blizia babkine narodky a asi na rozdiel od ostatnych rokov dame gratulaciu len cez messenger, dcera najskor ani len to
Vies co? Kasli teraz nato. Moja svokra mi asi dva roky pred odchodom dost arogantne oznamila, ze aby sme neocakavali od nej pomoc ked bude v dichodku, lebo ona si ho chce uzivat a ribit len to co bavi ju. Sice som ostala v tom momente dost prekvapena, kedze nase deti uz boli väcsie , ale povedala som dobre a ked odisla do
Dochodku podla toho som sa aj zariadila. Mame dceru s DS , ktora mala vtedy asi 10 rokov a nastastie cim bola starsia tym bola samostatnejsia a v podstate sme svokru nepotrebovali, ak nie o bolo poprosila som svokra. No a svokra je teraz nestastna a nespokojna, lebo ju fakt nepotrebujem, dokonca mi to raz aj vykricala, ze keby to bola vedela, ostala by este v praci. Tak som jej len pekne povedala, ze ved to chcela mat takto ona. Takze by som to nebrala teraz tragicky, podla mna ked vnuca bude na svete sa to zmeni.
@marlene presne zabudla čo povedala preto už len písomne žiadam veci ako keď sú také rozhodnutia a pod. A vytiahnem papier 😀 .
@mamina7070 moja dcéra vidí babky max 2x do roka na živo a vždy sa k nim teší, volavaju si, posielajú si fotky. A keď sa spýtaš ci chce na dovolenku k babke alebo k moru tak si vyberie to prvé.
@sense ale rozumies ze kontakt je aj volanie posielanie si fotiek a pod a zjavne zijete v zahranici
nasa zije kusok od nas je plne mobilna internetovo zdatna atd ale ju proste vnuca nezaujima
tvoja asi vie povedat ze s babkou bola na vylete aj ked to bolo pred pol rokom alebo na zmrzline ci v zoo moja toto povedat nevie (a nie je to o vzdialenosti)
@mamina7070 pozri sa ja o jednej svojej babke mozem povedat, ze sa nam venovala, brala nas na dovolenky, vylety, proste stravili sme s nou nadherne chvile, mozno ich bolo menej ako s tou druhou ale hodnotne. Ta co u nas kvocala, ku ktorej sme chodili castejsie nas na ziaden vylet nevzala, vikend u nej na chate bol len Tam nechod, Tu stoj, Tam si sadni, Toto musis zjest. Proste nie je to o vzdialenosti ani o hodinach stravenych spolu, je to vzdy a jedine o tej babke (a niekedy aj o neveste).
@viestta ak babka uvidi vnuca 3x v roku,nebide mat s nim fajn vztah. Vztah sa musi totizto budovat. Pre to vnuca to bude "cudzia" zena
Moja mama je podobná...napr malý bol chorý a ona mi napisala: dajte ho k nám, budeme určite doma, možno 🤣
@daniela595 ja tvrdim ine, ale vidim, ze to malokto pochopil...
@blackcat8885 tu nejde len o stráženie,úplne nezáujem. Ani narodeniny ani Vianoce nejde o dary, aspoň návšteva..deti ani nevedia že majú aj druhú babku, teda vedia, ale žiadny vzťah k nej nemajú, resp. Taký istý ako ona k nim. To sa vynútiť nedá...
" Ved viac by sme vam ho ani nedali" by bola moja odpoved.
@mamina7070 presne takto je, ja som tiež bola s babkou často lebo som musela ale vzťah vybudovaný nebol. Nejde o kvantitu stretávanie ale o kvalitu stráveného casu
Urcite zmeni nazor ked vnucatko uvidi.
@denithestrange1993 Aj by som k tomu este nieco povedala, ale ako tak citam dalej dalsie odpovede od ostatnych, nema to prilis zmysel.
Kedze reaguju prevazne nevesty. Pre ktore je svokra cudzi clovek a podla toho odpovede aj vyzeraju. Drsne, chladne, uctuju ako kupliarky (obcas i kazde slovo), idu v style oko za oko, nieco za nieco, ak ty mi nedas, zabudni, ze nieco odomna dostanes.
Ale chapem. Svokra je cudzi clovek, lahsie sa k nej zachovava studeny odstup a bezcitnejsie jednanie. Od vlastnej mamy by poznamku, ze sa nechysta kocikovat a na strazenie s nou nemaju ratat, brali inak, chapavejsie. Predsa len je to mama a uz im nieco do zivota dala. Ten vztah je iny. (Ibaze toto si tie damy uvedomit nechcu.)
Takze nema zmysel skusat ludom vysvetlovat, ze zaujat hned postoj s odstupom, zjezenym chocholom urazenej materinskej hrdosti a rozpravat pod vplyvom emocii o tom, ako oni s takou svokrou zuctuju (co jej oni na oplatku urobia), nie je spravny pristup.
Nepochopia to.
@moonlight1210 ta to nechapes na som pisala napr o svojej mame ona je typ babky ze staci vidiet vnuca na fotke a v realite dva krat za rok kde sa spyta pokritizuje (postavu vahu alebo inu nedokonalost vnucata) a dost
Tak takmer uplne presne mne povedala svokra to co tebe ta tvoja. Ze ona nebude sa mi o dieta starat,vravela to pred tehotenstvom,pocas a zial i ked sa maly narodil. Dnes uz mam deti 2 a ked bol starsi uz ozaj starsi (cca 4r) tak uz by ho i chcela viac ale kedze ho vlastne nepoznala,ani som jej ho nedavala. Aj jedna ruka je vela na zratanie dni,kedy som jej ich alebo jedneho dala. Samozrejme ju to vycerpalo. A aj jej je luto si myslim,ale ako chcela tak ma. Ano ,ovplyvnilo to nas vztah,hlavne muzovi to bolo luto,ked moja mamka prisla z dialky k detom a ju sme mali pri tom v rovnakom meste... No co uz. Netrap sa nad tym,aspon vies,na com si a zariadis sa tak,ze jej rozhodnutie prijmes. Preto napr som ja nerada posielala nejake fotky ci videa,ako mojej mamke,lebo ked nemala zaujem tak nemala..
@moonlight1210 nemas pravdu,ja mam so svokrou nadstandardne vztahy,ale nie je to zasluha len mna alebo len jej, ale vzajomna. Neviem si predstavit,zeby nas chcela navstevovat keby sme na nu kaslali a naopak. Toto nie je vypocitavost,ale normalny medziludsky vztah kde sa ludia navzajom radi navstevuju a nie len 2x rocne.
Vobec by som si z toho nerobila starosti. Horsie by bolo keby bola z tych co sa vkuse vtieraju, vymyslia si ze vas budu navstevovat trikrat do tyzdna po porode "aby vam pomohli" aj ked si taku pomoc neprajete, beru nevestam z ruk babatka nasilu aj ked prave vyfajcili dve cigy a smrdia ako popolnik, nepoznaju rozdiel medzi matkou a babkou, , Poznam take, a veru je to neskutocne, neskutocne otravne.

@natalka13 ze z teba urobia babku otrokynu ako to tu volas 🙂 ktora bude len strazit a varit