Prečo je dôležité prejavovať úctu k starším?
Mna len zaujima logika poniektorych, tak poprosim vysvetlit.
Uctu si vraj treba vybudovat a zasluzit.
Ako si ju zasluzi napr. 70r dochodca, ktoreho vobec nepoznam? To sa teda mozem spravat hocijako k starym ludom, ano?
Tu treba asi odlíšiť slušnosť od úcty. Je slušné pustiť staršieho človeka, je slušné podať ruku prezidentovi, atď. Ja som sa aj k mladému Omaníkovi vyjadrila ,že nevie základ ,nevie čo je slušnosť . Ale od malička nás rodičia učia aby sme mali úctu k starším pretože vďaka nim tu sme. Vychovali deti ,budúce generácie,pracovali pre nás,niečo vybudovali ,niečím si už v živote prešli ,tak áno nejakú úctu voči nim by sme mali mať. Aj keď ich nepoznáme. Jasné,že keď vidím nejakého opitého ,špinavého bezdomovca,ktorý obťažuje alebo nadáva ľuďom na ulici tak k nemu úctu nebudem mať. Ale nikdy nevieme čím si ten človek v živote prešiel. Možno mu zomrelo dieťa,žena a nezvládol to ,začal piť ,vyhodili ho z roboty a nemal nikoho kto by mu pomohol a tak je na ulici a iba pije. Nie všetci sú slušní,ale my slušní byť môžme. No ja sa stretávam väčšinou s milými dôchodcami,ku ktorým mám úctu. Ľudia si neuvedomujú,že oni sú už starí, veľakrát už nepočujú ,nevidia dobre a potom to môže vyzerať ,že sú neslušní.
Lenže toto vyjadrenie "úctu si treba zaslúžiť" tu vzniklo len kvôli tomu,že ľudia nesúhlasia s koalíciou . Ja nevidím,že by bol Pellegrini neslušný ,že by on niekedy niekomu nepodal ruku,nepozdravil sa ,atď. Mám úctu voči nemu a mala som ju aj voči Čaputovej. Sú to ľudia ,ktorí dokázali v živote oveľa viac ako ja a tak majú môj rešpekt.Nikdy by som si nedovolila nepodať ruku ani jednému z nich .Neviem o tom ,že by boli vrahovia,kriminálnici alebo zlodeji. To,že médiá napíšu hocičo už dávno viem. Ide im iba o to aby poštvali ľudí medzi sebou,polarizovali spoločnosť,burcovali k nenávisti. Kvôli nim sa vytráca tá slušnosť. ☝️
Tak keď sa to otáča k (je)podaniu ruky študenta - predstav si situáciu, máš suseda, ktorého počuješ cez stenu ako mláti manželku, ako na ňu vrieska, ako ju ponižuje.. je starší, keď ho stretneš na chodbe, je to strašne milý a usmiaty pán.. a predsa vieš, že je to zakerak.. na novy rok ti príde popriať všetko dobré, 15minut potom ako si počula že fackal vlastnú ženu a vrieskal po nej.. podas mu ruku, alebo nie?
@jana_eyre_2 predpokladám,že takého suseda by si nahlásila polícii nie?
Ty si počula,videla prezidenta ako niekoho mláti,ponižuje a vrieska po ňom? 😯
@darmasiswa tiez pozeram, ze si tu mylia obycajnu slusnost s uctou. Slusne sa treba spravat ku vsetkym.
Ucta sa ma zasluzit. Nie kazdy si uctu zasluzi a uz vobec nie kvoli tomu, ze dosiahol urcity vek. Skoda, ze vela starych ludi sa nevie aspon spravat slusne, ked uz od druhych vyzaduju uctu.
@samik88 nevravím že to robí prezident,
🤦🏻♀️ je to len ilustrácia.k tomu, že keď o niekom vieš že nekoná dobre (prepáč ale pellegriny viac krát ukázal, že dobre nekoná, len o Tom hovori) a potom sa pri stretnutí s ním máš tváriť že to nevidíš, a ak sa netvaris,.kritizuje ťa každý kto len môže..
@jana_eyre_2 Ty si vyslovene porovnala nepodanie ruky študenta prezidentovi s nepodaním ruky susedovi ,ktorý mláti svoju ženu. Tu ide presne o tie nezmyselné porovnávačky. Veď ho prirovnávajú aj k masovému vrahovi . Je iné keď cez stenu počuješ,že ten sused naozaj bije svoju ženu . A ty logicky máš zakročiť, zavolať políciu. Ale prezident nič také nespravil. Veď by boli toho hneď plné médiá. Takisto ako nadávali Čaputovej ,tiež to bolo vrcholne neslušné. A tiež sa na ňu vyťahovalo kadečo. Ty nemusíš súhlasiť s každým politikom ,ale máš vedieť čo je slušnosť. A nie obhajovať študenta ,ktorý o slušnosti nemá ani šajnu.
@samik88 porovnávacka to bola vyslovene LEN v Tom, že či človek poda ruku niekomu o kom vie, že vedome nekoná správne - a to ty dobre vieš, len sa mi snažíš podsunut to, že prezidentovi pripisujem niečo násilné, čo NIE je pravda, tak to prosím nerob..
Jediné čo ten študent urobil, že ukázal na protest gesto nepodania ruky a demokraticky mal právo na to preukázať, že s prezidentom apriori nesúhlasí..
ja by som prezidentovi na jeho mieste ruku podala, (nepodala by som ju napríklad Ficovi a vôbec by som z toho nemala vycitky) ale úplne rozumiem prečo to ten chalan urobil, urobil to maximálne slušne ako sa len v takej situácii dá.. čo sa vôbec nedá porovnávať s tým čo vyťahovali na caputovu, pretože to bol úplne iný level..
@jana_eyre_2 Ja som sa ti len snažila vysvetliť,že tvoje porovnávanie je nezmyselné. Keďže ide iba o tvoj politický názor. Nemusíme sa v ňom zhodovať ,ale mali by sme vedieť čo je slušnosť. A to,že sme v demokracii neznamená ,že by sme sa nemali správať slušne. Odmietnuť podať ruku prezidentovi je maximálne neslušné a stojím si za tým. Aj keby odmietol podať ruku Čaputovej ,tiež by to bolo maximálne neslušné. Teda z môjho pohľadu ešte možno aj viac ,keďže je to žena. Mňa by to veľmi zamrzelo ako ženu. 😏
@jana_eyre_2 ale pozri sa, mne pride odveci tahat politiku do situacie, v ktorej nemala co hľadať. Este,ked ma chlapec 19rokov a o zivote vie velky prd s prepacenim. A ten priklad,co si uviedla,k tomu sa ani nema cenu vyjadrovat. Mal podla teba priamu/osobnu skusenost tento študent s prezidentom? Nemal. Takze tvoj priklad bol uplne nezmyselny. A ked si tovezmeme, v prvom rade je to vina politikov, vidime kazdodenne ako sa nevedia spravat, ako na seba kydaju, ked su vlastne vysokopostaveni ludia a maju ist obcanom prikladom. Ale spravaju sa takto a potom sa divia, ze sa takto sprava aj bezny clovek.

Aj tu vidno, aki su ludia na forach "chapavi" :DDD autorka, kazdy clovek si zacluzi uctu, duplom cudzi. netreba sa nikomu klanat a poklonkovat, ale taka " elementarna slusnost" musi byt. Staci sa pozriet ako sa tu rozohnuju v diskusiach zeny,ked na nich predavacka zle pozrie atd... takto by bez slusnosti a ucty vyzerala vacsina "komunikacie" dospelych ludi, aj deti. Ale ono, niekde je to ok, inde nie.. a je to nebezpecna vec, ist vzorom v mediach, pochvalovat to = dava presne najavo aj detom, studentom atd, co si mozu dovolit. A uz teraz pedagogovia sa stazuju, ze deti sa nevedia spravat a teraz vidia, ze nemusia. Staci si vybrat a rozhodnut sa, ku komu sa budeme slusne spravat, s uctou, podla nejakej "etikety"