Prečo je rozvod považovaný za niečo hrozné?
Prečo je rozvod považovaný za niečo hrozne, strašne hriešne ?
@h2 a ty si ako predstavujes,ze Boh uznava tento holubnik tu na zemi ci ako? Ze vsetci mozu vsetko? Ved asi dal jasne pravidla on sam,ktore treba dodržiavať, nie je vsetko ustanovene iba cirkvou,ale to by asi o tom bolo treba niečo vediet nielen tliachat dve na tri ako sa paci 😉
@h2 pisem to asi tretikrat - pokial s tymito vecami
ma niekto problem - moze sa vzdy vziat civilne, na peknom urade, na zahrade, v hoteli, na plazi,..
@zuzuliennka1
@nikitta17 Baby, ja predsa nikde nepíšem, že manželstvo pred Bohom nie je nerozlučiteľné, ani že neurčil pravidlá. Pozastavila som sa len nad formuláciou "z Božieho pohľadu". Lebo mi to príde trúfalé. To je všetko. Nemusíte mi tu písať, že splietam a tliacham dve na tri. To tiež nie je práve kresťanské správanie. 😉
@cickamon a neskúšal rozlúčku prvého manželstva? Ak mu teda na tom záleží. Samozrejme, ak nie, zrejme mu ani nevadí, že nechodí na eucharistiu.
Ešte jeden osobný príbeh. Mojej babičky sestra sa tiež vydala za rozvedeného. Normálne celý život chodili do kostola, viedli tak aj deti, samozrejme na príjmanie nechodili. Po smrti prvej manželky sa zosobášili v kostole.... Po dvoch týždňoch muž umrel. Teda sú rôzne príbehy.
@h2 a co je na tom trufale prosim ta? ty chapes, ze sobas v kostole je pred Bohom? ze jemu prisahas? ze je to sviatost? (ja viem na co narazas, ale potom nechapem, na co taki ludia chcu svadbu v kostole, ked tomu neveri, berie to doslovne a ide len o pekne priestory), to je totiz ruhanie
@zuzuliennka1 Nechápeme sa. Nevadí.
@h2 ale chapeme 🙂 Bozi pohlad nie je mysleny doslovne a nie je to trufale, je to tak.
Smutne je, ze niektori stale nechapu vaznost manzelstva uzavreteho pred Bohom, resp. doslova “uzavretie sviatosti”
@h2 ahoj, skúsim ti odpovedať. Ježiš povedal Petrovi, ako prvému pápežovi: ty budeš mať kľúče. Čo zviažes na zemi, bude zviazané aj v nebi. Čo rozviažeš na zemi, bude rozviazané aj v nebi.
Napríklad pravoslávna cirkev povoľuje jeden rozvod a nový sobáš. Teda ten pohľad nie je úplne totožný v rôznych cirkvách. Ale kto chce do katolíckej cirkvi patriť, platia preňho isté pravidlá. Samozrejme, kto tam patriť nechce, nemusí uzatvárať sobáš týmto spôsobom.
@zuzliq pravdu povediac netusim co vsetko riesili, ja som vtedy ani na svete nebola 😀 len z pribehov v rodine viem ako moj v kostole roky pracujuci dedo pisal biskupom a nakoniec aj papezovi o vynimku pre svoju dcerusku 😀 a co by teraz riesili po xy rokoch 😀 podla mna ako poznam uja, tomu to bolo jedno, teta otehotnela este slobodna takze tej to vtedy ponahlalo a dedovi sa angazovanost neoplatila a vynimku nedostali ani na svadbu v kostole ani na eucharystiu. Ale štastny koniec to podla mna malo aj tak ved 35 rokov spolu a este nekoncia a su harmonicky par tak na co im tie vynimky treba, na stasti im to neprida to maju aj bez pozehnania cirkvou.
@zuzuliennka1 Musím len zopakovať, čo som Ti písala o 13:30. Ja som o manželstve pred Bohom, o prísahách, sviatostiach, vážnosti... atď. nepísala nič. Písala som o jednom výroku, ktorý si Ty napísala. Obávam sa, že nie len Ty, ale najmä @nikitta17 absolútne nepochopila, že ja nejdem proti vám. A nemám iný názor, ako Ty, čo sa tohoto týka.
@h2 Tak ja verím, že cirkev sa na to pozerá rovnako, ako Boh. Preto do nej dobrovoľne patrím. Ty môžeš mať iný názor a je to tak ok. Aj cirkev učí, že podmienkou večného života nie je byť veriaci. Teda žiadne večné plamene ti nehrozia, môžeš veriť či neveriť slobodne. Patriť či nepatriť do cirkvi. Život nie je čiernobiely, bohužiaľ veriaci aj neveriaci často robia unáhlené závery.
Rozvodu by som teda nedávala prívlastky ako hrozný alebo hriešny. Avšak, z môjho pohľadu, sa v dnešnom svete zodpovednosť "nenosi". Nejdem sa teraz vyjadrovať k manzelstvam kde dochádza k akémukoľvek tyraniu (psychicke/fyzické, či už manžel/manzelka alebo deti). Ale XY manželstiev sa dnes rozpadá len kvôli tomu, že sa partnerom nechce pracovať na vzťahu. Maju mylnu predstavu o tom, ako to ma medzi partnermi vyzerať. Síce verím v lásku na celý život, ale neverím v dokonalého partnera. Manželstvo je o spolocnej komunikácii, podpore, a hlavne o kompromisoch. Tie kompromisy a tolerancia sú podľa mňa kameňom úrazu, lebo dnes má každý pocit ze je pupkom sveta a to znamená, že nemusí nič.
@h2 lenze Cirkev ustanovil Boh a jeho zastupcami tu na zemi su knazi, im jedinym prinalezi to, o com pises - a ja nepisem opak. Knaz je zastupcom Boha na zemi. To, co hovori on, mu zjavil Boh. A teda aj manzelsky slub, prisahu, hovoris sice fyzicky knazovi, ale najma Bohu, ktory je v tom momente v knazovi pritomny.
Ale asi mas problem to pochopit
ale, abby, sa tui nehrajte na nerozlucnost manzelstvapred bohom ... kolki si vybavia krasne cirkevnu anulaciu - napr pred X rokmi primator popradu, dve velke deti, mlada milenka - ta sa zrejme chcele vydavat v kostole a sup, anulacia aj sobas - akoze wtf? a to nie je jediny pripad. uz su na tu cirkevnu anulaciu take dovody, ze si poviem, ci im nie je hanba, takto sa hrat na posvatny manzelsky zvazok ...
Lebo je to aj je niečo strašne a hrozne. Rozpadne sa rodina, ja na tom teda nič pohodové nevidím. Tým nechcem však povedať, že má človek ostávať v zlom manželstve a v prípade rozvodu sa ísť zavesiť na najbližší strom. ...
@zuzuliennka1 Z Tvojho pohľadu mám problém pochopiť ja, z môjho zase Ty. Kňazi nie sú žiadnymi zástupcami Boha na zemi. Kňazi sú ľudia. Ani im to neprináleží. Ja nemám problém pochopiť, že skladám prísahu Bohu. Ale zato nebudem tvrdiť, čo Boh cíti, myslí si, čiže, ako tu bolo doslova napísané "z Božieho pohľadu". Nikto z nás nie je Boh, tak ako toto môže niekto napísať? A už sa mi fakt nechce to tu omieľat, ako papagáj, lebo vy si tu z toho akurát tak prekrútite, že som proti Bohu, Cirkvi, cirkevným sobášom a vlastne všetkému, lebo som si dovolila pozastaviť sa nad jedným slovným spojením. 🤦🏻♀️ Majte pekný deň.
ono su rozne pohlady na rozvod ci uz z nabozenskeho hladiska alebo proste moralneho. pre niekoho to znamena neuveritelnu bolest a stratu dovtedy milovanej osoby pre niekoho zas vykupenie a zachranu
@h2 a ako si teda predstavujes napr. ten cirkevny sobas v kostole? s kym? pridu dvaja pred
oltar a tam si sami povedia ano a hotovo?
Boh v osobe Jezisa (trojjediny Boh, vygoogli si to) ustanovil knazstvo, prvym bol sv. Peter. Prvy knaz. A dalej to pokracuje do dnes, knaz je zastupcom Boha na zemi.
A prinalezi im to vdaka vysviacke, skladaju sluby, vstupuju do celibatu a odovzdavaju tejto sluzbe cely svoj zivot. Knazom sa nestane hocikto a zo dna na den. Mas to dost popletene
Všetko je to o ľuďoch, toť vsio. Pred x rokmi pár ľudí, ktorí si mysleli, že sú Bohom povolaní, rozhodlo že rozvod je hriech. A hotovo. Ak si veriaca, radšej zabudni na otázku prečo, lebo vysvetlenie(racionálne) nenájdeš.
@mikadooo nerozhodli o tom ludia, ale Boh, je to aj v Biblii
https://svatepismo.sk/evanjelium-podla-matusa-19
Už prestaňte sa ťahať za slovíčka, autorka sa spýtala a väčšina si rozvíja svoju tému
@zuzuliennka1 hehe no v biblii je mrte toho popísané, ale zvlástne, že niektoré veci platiť musia a iné nie 😁. A niektoré veci si cirkev napasovala na niečo v evanjeliu, aby to zrazu bola Božia vôľa 😁.
@zuzuliennka1 toľko fanatizmu ach jaj... 🙈

@h2 lebo je🙄 sobas v kostole je pred Bohom, ktoremu prisahas, a take manzelstvo je sviatostou, a pred Bohom nerozlucitelne. Civilne sa da rozviest, cirkevne nie (co Boh spojil, clovek nech nerozlucuje)