icon

Prečo klameme, že obezita je pekná?

8. aug 2024

V prvom rade chcem upozorniť, že nemám nič proti obeznym ľuďom, sama nemám postavu modelky. Len keď pozerám videá , fotky zaráža ma jedna vec a to tá, že píšu trebárs obeznym ženám (ale príspevok nie je len o ženách) aké sú krásne, aké sú kočky. Tým tých ľudí podporujú v tom že vlastne nevyzerajú až také zle, nehovorím že by im mali dupať po sebavedomí a urážať. To samozrejme nie v žiadnom prípade .. ale rozhodne to nie je pekné. Nechcem nikoho uraziť. Ale ako to nie je zdravé , nie je to ani pekne. Nemyslím pár kíl naviac , to má snáď každý. Ale taká 20-30 kilová nadváha naozaj nie je nič príjemné na pohľad. A tiež sa ten človek nemôže cítiť dobre. Tak prečo sa umelo klamú taký ľudia, že vyzerajú výborne. Áno, je to malé klamstvo ale tým brzdíme človeka v tom, nieco so sebou urobiť .. lebo si povie .. ach tak nevyzerám až tak zle. Nehovorím že by sme mali riešiť ich váhu, písať rob so sebou niečo to tiež nie, je to ich vec. Ale tak isto by sa nemalo používať toto "klamstvo".

dadis
8. aug 2024

@tiezjedna A? 😅 Kde je problem?

tiezjedna
8. aug 2024

@dadis problém žiaden. Len som ju sem šupla ako príklad tej chýbajúcej súdnosti. Ona ju nemá a zrkadlo zjavne tiež nie. Pre mňa na tej slečne nie je pekné ani ň, príde mi nechutne tučná. Ale nemala by som potrebu písať jej to do komentárov. Nikdy. Rovnako tak by som jej tam ale nenapísala, že je krásna.

jana_eyre_2
8. aug 2024

@tiezjedna zhovadit sa oblečením, ktoré neprislúcha postave sa dokáže aj chudý clovek čo nemá súdnosť..

dadis
8. aug 2024

@tiezjedna Presne, ani ja. Ale su ludia, ktorym sa pacit moze a su ludia, ktori jej daju kompliment zo sucitu. Nemyslim, ze je na tom nieco odsudeniahodne 😅. A najma nema to ziaden dosah na to, ci schudne ona ci tisic inych dievcat. Preco ich nenechame len na pokoji? Edukacia k zdraviu ma byt v rodinach, skolach..a nie na sockach..

tiezjedna
8. aug 2024

@jana_eyre_2 samozrejme. Ale chudý človek môže aspoň motivovať zdravým a aktívnym životným štýlom. To u dobrovoľne tučných absolútne nehrozí. Tí väčšinou len kričia, že hlavné je cítiť sa dobre.
@dadis tak iste, to už je o tej neúprimnosti, ktorú tu niekto spomínal...

dadis
8. aug 2024

@tiezjedna Preco? 😅🙈 Moze sa niekomu predsa pacit a byt aj sympaticka. Preco mas pocit, ze vsetci maju tvoje videnie krasy?

jana_eyre_2
8. aug 2024

@tiezjedna to že je niekto chudý absolútne neznamená že praktizuje zdravý životný štýl a aktívne..

A fakt nerozumiem, prečo by sa aj tučný človek nemohol cítiť dobre vo svojom tele.. preto lebo to iným ľuďom vadí? 🙄

katka700
8. aug 2024

@tiezjedna
Plus size modeling je kapitola sama o sebe a vyskytujú sa v ňom rovnaké alebo i horšie neduhy ako v klasickom modelingu.
Myslela som si že táto diskusia je o bežných ženách nie o nadrozmernych modelkach ktorých úlohou je presvedčiť ženy že keď si kupia otrasné zle ušité handry veľkosti 52 so strihom vytvoreným extrapolaciou z konfekcnej 36 a vidia v zrkadle že to nevyzerá dobre tak sa mýlia 😂
Dievča na fotke má pomerne štíhlu sumernu tvár, keby svoje kilá rozumne odela môže vyzerať dobre a dostať skutočné úprimné komplimenty.

jana_eyre_2
8. aug 2024

Inak len tak premýšľam nad touto temou.. nemám ideálnu postavu, určite by som rada zhodila niekoľko kíl, ale nie nie som obézna..

mám vsak napríklad škaredé nohy, hnusne kŕčové žily.. ja síce fotky nikam nedávam, nosím však šaty.. môžem vlastne chodiť po ulici v šatách? Môžem sa cítiť vnutorne dobre napriek tomu že mám kŕčové žily? Mala by som teraz kým ich nejako odstránim (a že teda kto má kŕčové žily vie, že v určitom štádiu to inako ako operáciou nejde, pohybu mám dosť keďže mam prácu kde je pohyb nutny) sedieť doma, ci nosiť len dlhé nohavice? Lebo ľudom sa to zväčša nepáči?

Ak mi náhodou niekto povie že som pekná (nie, nebojte, nestáva sa mi to často, som predsa Jana eyre 🤪) mala by som si myslieť že to myslí neúprimné, lebo predsa sa nemôžem nikomu páčiť keď mám škaredé nohy? Myslíte že keby mi niekto splechol do.tvare "bože tie tvoje nohy, na to sa nedá pozerať" tak sa rozplačem a utekám do nemocnice nech mi šup šup dajú termín aby som lahodila oku? 😳

Nerozumiem tomuto svetu... Keď je človek vnútorne vyrovnaný, keď sa cíti dobre a netrápi sa, mal by sa lebo niekto druhý má pocit že sa nemôže cítit dobre kvôli tomu že nevyzerá podľa šablóny dnešnej krásy..

anos18
8. aug 2024

Inak, to, keď je človek štíhly, neznamená, že je aj zdravý.

nikpa
8. aug 2024

Čiže pekné je len to, čo sa páči tebe, áno? Tak vieš, možno sú ľudia, ktorým sa také tvary páčia. Tak si pozri ďalej od nosa a uvedom si, že každý človek má právo na svoj názor. A ja mam 58kg a 170cm keby si si myslel, že sa zastávam seba. Mne sa to tiež nepáči ale nejdem nikomu diktovať koho má alebo nemá pochváliť.

dadis
8. aug 2024

@jana_eyre_2 ❤️ uplny suhlas. Mne tiez obcas da niekto kompliment a citim sa previnilo. (v realnom zivote, ja fotky/videa nepostujem na sockach). Som predsa uz po 40tke a citim sa nepatricne. Ved krasne mozu byt len mlade stihle zeny. Mozem si dovolit sa niekomu pacit? Ved teraz je normáne byt bez vrasok, chlpov, celulitidy a s pevnymi prsiami a zadkom a krasnymi bielymi zubami. A ak to nesplnas, tak sa nepretrcaj ani na sockach ani na ulici, nech nedavas seba za nezdravy priklad 😅. Ked citam tie komenty ludi na vyzor inych, mam chut chodit po kanaloch 🤣😅🙈.

maciatkolulu
8. aug 2024

Mňa skôr škrie,ak dospelý človek neovláda riadne gramatiku svojho materinského jazyka...vážne. obézny človek,obezni ľudia...takí ľudia ,môžu byť fajn. Myslím obézni a neriešim druhých. Ale mne prídu smiešne ,úprimne smiešne,preafektovane napichane,umelé ženské so slnečnými okuliarmi,aj v interiéry a tak. Tiež sa vzdychá ,že waw nádhera a teda nie je,najmä keď je umelá. Ale tak,každému sa páči niečo iné. Takže neriešim,ani obéznych a umelých,nijakých. Mám iné na práci.

anos18
8. aug 2024

@maciatkolulu tak potom v interiéri 😁

tiezjedna
8. aug 2024

@dadis
@jana_eyre_2
zámerne nechápete podstatu tejto debaty? Nikto im neberie to, aby sa vo svojom tele cítili dobre. Reč je čisto o vizuálnej stránke obéznych a tučných ľudí. Nech majú kľudne svätožiaru nad hlavou a pomáhajú očkovať deti v Afrike. To je úplne jedno. Nerieši sa ich povaha... Niektoré to tu nezdravo vzťahujete na seba. Ale nemyslím, že ktokoľvek, kto sa tu kriticky vyjadril k polonahým tučným ženám, ktoré sa rady vystavujú verejne, to myslel osobne a konkrétne.

@katka700 "keby svoje kilá rozumne odela" - bingo! Nič viac, nič menej.

anos18
8. aug 2024

@tiezjedna ale kto sme my, aby sme súdili? Dal nám niekto to právo?

madeincssr
8. aug 2024

@anos18 ...presne tak. A navyse "proti gustu ziadny disputat". Ale v realite sa o to clovek musi SNAZIT, aby to nerobil (nesudil a neznevazoval vkus niekoho ineho) - mne sa to niekedy (casto?) nedari. Aj komentovat niekoho pravopis sa cloveku casto "nevyplati", sam niekedy urobi chybu.

jana_eyre_2
8. aug 2024

@tiezjedna nikto si to nezdravo nevzťahuje na seba.. tí ľudia o ktorých všeobecne vravíš sa predsa delia na jednotlivcov a tí to čítajú.. a ak si všimnes, nepovedala som ani slovo o povahe tučných ľudí /povahu a intelekt má každý iný/ stále som písala.len o výzore..

A nemyslím že by som podstatu tejto debaty nepochopila, všetky odpovede ktoré som sem dala sú podľa mňa celkom logicke.. resp.urcite logickejšie ako si myslieť o komkolvek chudom, že motivuje k zdraviu a aktivnosti..

anos18
8. aug 2024

@madeincssr presne, každému sa páči niečo iné, mne sa tiež páčia muži, ktorí sú možno až vychudnutí a ľudia sa čudujú môjmu vkusu😁 Je to každého osobná vec. Teraz som bola na dovolenke, videla som teda rôzne "postavičky" v minišatách, ja by som si to určite neobliekla, ale mne nijako tým nikto neublížil. Nech sa ľudia obliekajú, ako sa im páči

krasolienka1
8. aug 2024

Do bodky s tebou súhlasím

mimik80
8. aug 2024

Je to pravda ja som za že je to klamstvo určite chudší ludia su aj zdravší môžem to potvrdiť a ja chudnem a cítim sa už lepšie ide to pomaly ale aj za to som rada sa lepšie hýbem aj lepšie sa cítim aj zdravotný stav sa mi trochu polepšil.

vroni
8. aug 2024

Tak ono obezita je malo esteticka, resp. nalokto ju ako esteticku vnima. Ale probkemy nou sposobene prichadzaju ponaly a postupne (a nie u kazdeho). O modelke, ktorá sa na smrt prezrala, som este nepocula. Modeliek, ktore sa na smrť vyhladovali, je plny internet. Takze je evidentne menej nebezpecnych 130 kil nez 30.

dadis
8. aug 2024

Tato influencerka zomrela mlada a propagovala stihlost, veganstvo, jedla vela ovocia a zomrela, ze sa vyhladovala https://www.instagram.com/rawveganfoodchef?igsh... . To uz problem nie je?

maciatkolulu
8. aug 2024

@anos18 jezisi,ďakujem , hrôza

katka700
8. aug 2024

@tiezjedna Ona najskôr propaguje tie handry čo má na sebe, možno sa jej ani nepáčia ale z niečoho žiť musí.
Kedysi som sledovala jednu pani. Obliekala sa krásne inšpiratívne. Aj priliehavé veci ale nikdy ultra mini a vždy to bolo veľmi pekné estetické. Potom jej ponúkli spolupráce a veľká časť postovanych modelov mi už tak estetické nepripadali. Nebolo ťažké odhadnúť (aj bez odkazov na predajňu) za prezentáciu ktorého outfitu dostala zaplatené.

jumama
8. aug 2024

Autorka, necitam vsetkych iba tvoje vyjadrenia. Ja si myslim, ze ludia iba nechapu tucnotu. Ze ju oznamuju tucnemu, akoby o nej nevedel a ako by ho netrapila. Akoby nemal vzdelanie o zdravej strave a podobne.

Na rozdiel od povahovych vlastnosti je tucnota na cloveku viditelna a preto hned na nu kazdy ukaze prstom ako na nieco nepristupne. Vela ludi ma skaredu dusu a nie su takto ostrakizovani, lebo sa to na nich neda vidiet. A asi iba v tomto tuzia aj tucni ludia, aby sa k nim pristupovalo rovnako, aby ich nik neodsudzoval iba za to ako vyzeraju, aby k nim nik tak nepristupoval. Aby len z pohladu nemal chut ich hodit do kosa, neprijat do zamestnania, neratat s nimi v roznych spolocenskych situaciach...

Tucni ludia podla mna neocakavaju, ze ich bude niekto za tucnotu chvalit, alebo ze im ju bude schvalovat. To je potom tak trochu nepochopenie z tvojej strany a nepochopenie aj zo strany tych ludi, ktori to robia. Ako niekto vyssie uviedol, kazdemu padne dobre kompliment, ale zaroven velmi dobre kazdy vytusi, ci je mysleny uprimne.

Tucny clovek je vacsinou niecim traumatizovany. Malokedy je tucny pre maskrtenie. Trauma vznika, ked nezijes v kludnej rodine, ked tvoje telo je stale v strese a vznika tak obrovska nerovnovaha v dopaminovom a serotininovom cykle, bla bla bla bla bla... a ty si ten dopaminovy a serotoninovy cyklus pokazis tym, ze jedina radost ktoru zazijes, a ktora ti tie hladiny upravi je jedlo. Doslova, das si rohlik na ukludnenie. Je to zavislost ako kazda ina zavislost a preto sa jej neda zbavit lahko. Za tučnym človekom často teda hľadaj nešťastneho človeka, ktoreho zanedbava jeho okolie a preto sa zanedbava aj on sam. Je odpojeny od svojho tela, nezalezi mu na jeho tele, zije len vo svojej hlave, v ruminujucich myslienkach.

Tak ako mentalna anorexia je extrem chudosti, ale je to mentalna choroba, tak tučnota v dosledku zajedania stresu je rovnako choroba. Ak by si si tematiku chcela postudovat este hlbsie, tak zistis, ze obezni ľudia, ak nechodia spolu s chudnutim aj k psychologovi a nevyriesia bolesti svojej duše, tak zaživaju jojo.

Ako priklad ti uvediem Simonu Salatovu, ktora to velmi dobre vysvetlila - niekde povedala, ze ona uz v zivote schudla dokopy 500 kil, pretoze uz tolko krat schudla z velkej vahy na malu vahu. Len nikto takto na to nepozera. Vidia ju bud tucnu alebo schudnutu, ale nechapu, ze to nie je to iste ako schudnut po porode 5 kilov, ktore si nabral a inak si bol cely zivot stihly a do tej stihlosti a do toho sposobu zivota si sa po schudnuti vratil.

Jeden velmi doobry obrazok sm raz videla, len neviem ho najst, ze by som ho tu pridala, aby sa to lahsie dalo prestsvit... v spodnej polovici bola priepast a na jej vrchole unaveny clovek, ktory sa z nej vystveral k upatiu kopca. V hornej polovici bol kopec a na vrchole kopca stal druhy clovek - toho vsetci oslavovali ako hrdinu. Pritom cesta, ktoru obaja presli bola rovnako dlha. Len to, ze clovek vykracal z priepasti na zaciatok kopca, casto nie je na nom vyditelne, nehovori o tom... A obcas ho ostatni v tej chvili sudia, neuznavaju, nevidia, ze aky kus cesty presiel a ze to nebola cesta lahka a bez prekazok... Nezaujima ho to. Posavia ho na stars s ostanymi a on je uz tak trochu opravnene unaveny, nechce sa mu s nimi sutazit a dokazovat im svoju cenu.

lucka_ke
8. aug 2024

@jumama to všetko beriem, ale prečo potom vykrmujú aj svoje deti a v podstate im pripravujú rovnaký osud?

nikaeli
8. aug 2024

Rozmýšľam nad niektorými mojimi kamoškami, ktoré majú pár kíl naviac.. poznám ich už roky a vždy boli pri tele.. moja naj kamoška má Crohnovu chorobu, trikrát operované črevo, váha jej lieta hore dole. Keď sa vydávala, bola práve vo fáze 'pri tele' - to som jej mala pod svadobnú fotku napísať, že 'vyzeráš ako buchta'? poznám jej životný príbeh a bola som šťastná, že bola šťastná. A bola naozaj krásnou nevestou, hoc ty by si sa asi chytila za hlavu 🤷🏻‍♀️

jumama
8. aug 2024

@lucka_ke Asi by som musela o nejakom konkretnom priklade vediet. A zamysliet si, preco to ten konkretny clovek tak ma, preco nevidi, ze svojim detom skodi. Vacsinou je to o rodinnej kulture, z ktorej nevie ten clovek uniknut. A prenasa ju na dieti, mozno aj bez uvedomia si dosledkov, neviem, musela by som asi porozumiet konkretnemu clveku a odporucam to asi aj tebe, pozriet sa na jednotlivcov, co sa im konkretne v zivote udialo, ze su kde su, preco sa chovaju ako sa chovaju.

lucka_ke
8. aug 2024

@jumama lenže ty píšeš "Akoby nemal vzdelanie o zdravej strave a podobne." ver či nie, mnoho ľudí nemá, proste jedia to čo ich mamy a staré mamy a zdravú stravu považujú za nezmysel alebo to proste ignorujú, ohľadne detí tvrdia, že tie z toho vyrastú, svoju nadváhu neriešia, lebo to vyžaduje námahu, ktorú nechcú podstúpiť a preto je pre nich ľahšie vyhlásiť, že aj tučné ženy sú krásne