Prečo ľudia často kritizujú a hodnotia deti?
Odkedy sa pohybujem v kolektíve rodičov doslova žasnem koľkému hodnoteniu a kritike sú deti vystavované. Ani sa nenarodia a už z každej strany - aké malé, aký obor, aké vlasaté, ako škúli no hruza. Potom z každej strany len otázky či už sedí, chudí, rozpráva. V škôlke sú priveľmi kostnaté, pupkaté, nesamostatné, drzé, pomalé, neposedné, rozmaznané, majú hrozne riedke vlasy na svoj vek, sú príliš detinské na svoj vek, no a o škole už ani nehovorím. Ani si nespomeniem na všetky tie skvostné komentáre, ktoré som už počula na adresu detí. Ľudia asi potrebujú komentovať hlúposti aby sa nenudili, ale takto rozprávajú o deťoch pred deťmi. Dospelému človeku asi nepovie cudzia pani v čakárni, že má … a že je … prečo pri deťoch to je inak? Uvažujem aký vplyv to môže mať na deti, keď od narodenia počúvajú od každého aké sú a aké nie sú.
Podľa mna je to skôr o tom, ze ludia často nevedia o com sa rozpravat s druhymi, tak okomentuju vzhľad deti. Myslím si, ze väčšina ludi to fakt hovorí aby reč nestala alebo to ani nevnímajú.
Skôr je problém v tom, ze my z tých reči robíme sami v sebe problém. Ano niekedy ludia hovoria blbosti, komentujú co nemusia a podobne, ale tak to je. Ludia su rôzni. My dospelí musíme naučiť naše deti neriesit reči druhých, naučiť ich žiť v sebe a podla seba, nie podľa toho čo o ňom vravia druhi. Lebo ľudí okolo seba nezmenime, ale môžeme zmenit naše nastavenie na nich.
@777januska777 ludia proste radi komentuju a vyjadruju sa ku vsetkemu
@777januska777 Ako ja keď nemám čo povedať, tak som ticho, alebo v prípadoch krajnej núdze sa dá rozprávať o počasí. A cudzí ľudia ma fakt oslovovať nemusia, že akého pekného chlapčeka (v ružovej súprave a s copíkom na hlave) mám v kočíku. To už sú prípady, kedy ozaj nechápem, čo sa ľuďom odohráva v hlavách, že majú vôbec potrebu otvoriť ústa.
@mamamasama dospeli sa casto ani jeden k druhemu nechovaju s uctou.
No tak každý je iní a aj ti ludia si idú niekedy svoje. V príklade aký si autorka napísala je možno dobre ukázať dieťaťu ako sa zachovať. Ja by som napriklad daného človeka normálne opravila a povedala, ze je to dievčatko. Bez hnevu ci zosmiesnovania, len jednoducho povedať fakt. A slušným opravenim ukážeš dieťaťu asertivne správanie a z druhej strany aj respekt k inému človeku, kedze sa nehneváš a ani ho neurazis.
ja si vôbec nepamätám,že by ktokoľvek ma akoékoľvek hodnotil,keď som bola decko
Prepac ale ja sa teda pohybujem v kruhu ludi, ktori deti takto neriesia ani ich nezhadzuju. Naopak ich podporuju.
ľudia sú neokrôchanci, neomalenci bez chochmesu 🤨 Kritizujú veci, ktoré sa ich absolútne netýkajú, alebo im neprináleží ich komentovať 👆 A vieš, každý si myslí, že je lepší ako ten, čo je terčom klebiet. Pritom je to väčšinou naopak. Veď to poznáš... V cudzom oku vidí smeť, a vo svojom brvno nevidí 🤷♀️ Alebo? Vždy ťa horší kôň kopne 😄
Ja si myslim, ze to ma aj historicky povod. Kedysi boli deti ovela viac akoby spolocne, viac sa o ne starala sirsia komunita, nie len vyhradne rodicia. A tak by som povedala, ze cela komunita aj deti sledovala a vyjadrovala sa k nim, hlavne ked ohrozenia boli.o dost vacsie ako.dnes. Tiez by som povedala, ze kym neboli pediatri a celkovo dostupne nejake vysetrenia, tak sa zdravie deti posudzovalo asi hlavne podla vzhladu a ludia si to proste vsimali. A tym, ze ine informacie ako od komunity zena ani nemala moznost ziskat, tak vyjadrenia roznych pribuznych a znamych asi aj ochotnejsie pocuvala a oni teda nimi nesetrili
Celkovo podla mna vela dnesnych "prezitkov" ohladom deti malo kedysi svoje opodstatnenie, treba sa na to pozriet aj tak, ze su to proste pripomienky minulosti, nielen nedostatok chochmesu a podobne.
Žiaľ, tiež sa s tým stretávam. Svokra ešte len prvýkrát videla syna, ten mal rúčky v päsť a hovorila mu skupaň skúpy. Veľakrát som jej povedala, že si to neprajem, ešte zo mňa debila urobila, lebo to sa deťom tak hovorí. V jej prítomnosti mal rukavičky, kým sa mu tento reflex nevytratil. V mužovej rodine je veľmi viditeľné, že starší ľudia absolútne nepoznajú rešpekt k mladším. Nerešpektujú potreby detí, ani mladých a ak sa nejaké dieťa/mladý ozve a vyjadrí nahlas svoju potrebu tak sú, podľa starších, drzí. Vstupujú do osobného priestoru dieťaťa aj napriek tomu, že sa to dieťaťu nepáči. Ak dieťa nechce dať pusu na povel, je namyslené, ak sa túli k rodičovi je rozmazlene.
Ja však nechcem aby toto moje deti počúvali, takže vždy poviem, že to tak nie je, že dieťa také nie je. Väčšina už predo mnou a pred mužom nenalepkuje naše deti.
@marianarem to znie celkom logicky, niečo na tom bude.
Ešte dodám, že hlavne kedysi boli ľudia akýsi odolnejší a menej citliví. Dnes sa na niekoho krivo pozrieš a ten sa buď zosype, alebo ma z toho traumu a uteká k psychológovi, kedysi by tak možno mavli rukou, alebo pohľad opatovali.
Príklad tu s dieťaťom od autorky, kde si niekto nevšimol, že je to dievča a mal tu “drzosť” povedať chlapček.
No bóže, stalo sa mi x krat a ani nie pred 100 rokmi. Zasmiala som sa a odpovedala: ale teta, veď to je dievčatko! Zasmiali sme sa obe, prehodili pár slov a išlo sa ďalej. Niekto ide očividne koli tomu do vývrtky 🤦♀️ V dnešnej dobe to majú komunikatívní ľudia ťažké, lebo všetko sa hneď berie ako urážanie, rypanie, staranie sa do druhých. Vždy som chcela byt taký zhovorčivý typ, ja som introvert, mna keď sa vyslovene niekto nespýta, tak zvyčajne sa neozyvam, ale sa mi páči, keď sa človek ocitne zväčša na odľahlejších miestach, či uzavretejších komunitách, kde sú ludia stále k sebe ľudmi a prihovoria sa.
Nejaké kritizovanie deti som si nikdy nevšimla, ale pre mňa koment, aké má jemné vlasky, chudé nôžky a neviem čo nevyvadza z miery, tak si to asi nevšímam
Ešte som nepočula žeby niekto takto hodnotil deti priamo pred deťmi.Pohybujem sa v spoločnosti kde človek musí mať naozaj veľkú trpezlivosť s deťmi, ale keď si tí ľudia pohundrali tak mimo detí.
A k tomu, že niekto nevedel aké pohlavie dieťaťa máš.
Môj brat bol celý v modrom a mysleli si, že dievčatko.
A? Ja by som dievča do ružovej nedala a je mi fakt jedno či sa niekto zmýli.X krát neviem rozoznať či je to chlapec alebo dievča ak má chlapec dlhé vlasy a jemné črty tváre a nie neorihováram sa ľuďom, ale ak sa rodiča potrebujem niečo spýtať tak to oslovenie syn/dcéra musím použiť a niekedy sa pomýlim.
Reálne je to každému jedno či máš chlapca alebo dievča.Chcú sa len prihovoriť lebo takí proste sú.Nebuď taká precitlivená lebo takých ľudí má málokto rád.
@medda_beda to s kočíkom a farbou oblečenia som napísala iba ako príklad totálne zbytočného komentára od cudzích ľudí, ale to si si určite všimla.
Tým hodnotením detí som myslela skôr to, čo som písala v úvode, že sú zlé, pomalé, namyslené a x ďalších blbostí, ktoré by mne osobne nenapadlo povedať na adresu dieťaťa ani dospelého.
Ono aj "kritika" sa da povedat slusne, konstruktivne, aj skaredo. Napr. Inak vyznieva: "moja dcerka vykruca pravu nohu dovnutra, uz sa kvoli tomu aj podkyna, mam obavy, neviem, ci to riesit s fyzioterapeutom" a druha vec "nooo, ty si davas palcek do ust, to je teda hanba!! Chuti ti? Chces aj moj?"
Ľudia by sa mali naučiť, že pokiaľ nevedia dať kompliment, majú byť radšej ticho.. ja som tiež vždy neznášala tieto hodnotiace komenty.. ani som nevedela ako reagovať, totálne trápne..
Ja keď chcem osloviť dieťa, pochválim mu niečo.. aké máš pekne vlasy, fíha aký si fešák v košeli a podobne..
Ja mám pocit že ľudia vnímajú deti a rodičov jak nejaké cirkusové vystúpenie, na ktoré sa treba potrieť, okomentovať, povedať svoj názor aj keď sa nikto nepýtal. A rodič by sa mal ideálne pokloniť a poďakovať. Úcta k rodičom nikde. Niečo ako úcta k dieťaťu? Vôbec. Tiež som nechápala ako sa mi mohla pomaly cudzia žena z dediny dobre že nenatrepať do kočíka a ešte sa opýtať, či kojím, či stíham variť. Nepríde mi normálne komentovať deti aby reč nestála. Ja som strašný hater rôznych small talkov, hlavne s cudzími ľuďmi typu predavačka, iná mamička s kočíkom ktorá nadobudne pocit že mame niečo spoločne a treba to upevniť konverzaciou…. Grcaam
Ja neviem, ale taketo veci vobec neriesim. Mne osobne su cudzie deti uplne ukradnute a nemam pocit, ze by moje deti tiez niekoho zaujimali. Ak sa obcas stane, ze ich ma potrebu niekto komentovat (stava sa to naozaj malokedy a tie komentare beriem jednym uchom dnu, druhym von - podla mna to je len taka barlicka pre cudzich, aby rec nestala, tak maju pocit, ze musia okomentovat), tak patricne zareagujem.
Ak je to kompliment, tak podakujem a vidim, ze aj dieta to potesilo, ze ho niekto pochvalil. Ak je to nieco rypave, tak nemam problem drzo odpovedat, napr. ako tu odznelo, ze babka dietatu hovorila, ze ked zatina pasticky, bude skupan, tak by som jej hned kontrovala, ze skupan po babke a pod. Na nemiestne komentare, nemiestna odpoved - ludi to zaskoci a nabuduce si rozmyslia, ci musia za kazdu cenu nieco zadriet alebo nie.
Ale napadlo.Ver mi, že napadlo len nepracuješ s deťmi tak nemáš skúsenosť čo všetko dokážu navystrájať aj po 300 upozorneniach.
Ja viem o deťoch ktoré boli vyhodené z klubu za správanie.A fakt sú nevychované a nezvládnuteľné.
Ale tie deti za to nemôžu, to správanie vidia u rodičov.
Ale inak komentovanie ako také.Čo ja viem.Ty nikdy neokomentuješ dospelého? Deti sú tiež ľudia nie porcelán, ale áno prísť za matkou ktorú nepoznám a niečo jej povedať ohľadom detí len tak bezdôvodne.Len to robia skôr starší ľudia či?
Mne sa to stalo pri Bratovi keď som bola mladšia :D.
Pani nekomentovala brata len povedala: počúvaj mamičku 😂
@medda_beda ale veď každý človek je nejaký a nejak pôsobí navonok, ale predsa nepôjdem tete na ulici povedať, že ale ste vráskavá, stará, pupkatá, kostnatá, papuľnatá, ani pánom v reštaurácii nepoviem, že jedia ako keby pri tom chceli zaspať/zomrieť. V zariadeniach s deťmi je toto bežné. Mne by svedomie nedalo urážať ľudí naokolo. A aj po 300 upozorneniach sa dá upozorniť slušne a nie že ty si také, onaké dieťa. Ale aj to upozorňovanie je také, že keď sa preháňa, neviem či to nie je skôr na škodu, ako na úžitok. Je mi smutno zakaždým, keď sa takto vyjadruje niekto, kto pracuje s deťmi. Ja mám tiež skúsenosti s prácou s deťmi a doposiaľ som nestretla ani jedno nevychované a nezvládnuteľné alebo zlé dieťa. Jedine čo som stretla boli unavené, smutné alebo nepochopené deti, alebo deti čo zúfalo chceli upútať pozornosť.
Nikdy v živote som dieťa neoslovila prídavným menom ak ich trebalo upozorniť.
A to, že sú nevychované, nezvládnuteľné to si povieme navzájom my dospelí ak to už prekračuje všetky hranice.
A ako prepáč, ale nepochopené, unavené deti nemôžu fyzicky niekomu ubližovať, šikanovať alebo obtierať veľkú potrebu na steny.Ty keď si nepochopená tak roztrieskaš všetko okolo seba? Lebo keď sa 12 ročné deti nevedia spratať do kože tak to asi nebude tým, že ešte nemajú rozum.
To je podľa teba normálne takéto správanie ktoré treba tolerovať akože dokedy? Na výchovu je tu rodič nie učiteľ nie tréner.
Také dieťa nemá hranice a na vine je rodič nie tretia osoba.
Ja som videla deti naschvál sa udrieť tak, že vedia ublížiť, zničiť úmyselne cudzí majetok a každý deň to isté dookola.
Všetko má svoje hranice a mať 20 takých ako keby sa utrhli z reťaze je fakt dosť.S takouto skupinou som ja chválabohu nepracovala, ale zodpovedala som za to aby sa nikomu a ničomu nič nestalo kedže nie som za deti vždy priamo zodpovedná.Mám 2/3 práce, ale v každej prídem do kontaktu s veľkou skupinou detí a bohužiaľ zopár z nich už odmietajú všetci lebo nikto ich na zodpovednosť mať nechce a ak menia aj školy tak asi je problém v deťoch a nie v dospelých.
.
Nie deti nie sú len dobručké a nepochopené, deti mávajú tak isto psychické poruchy, sú schopné ublížiť a ak sa to nepodchytí tak z nich vyrastie niečo strašné.
A keď vidíš ako rodič nie je schopný rešpektovať pravidlá a priamo pred očami dieťaťa ho uči ako pravidlá porušovať, nedodržiavať tak jasné, že ani to dieťa nemá žiadne hranice.Ocko nepočúvol, nemusím ani ja.
Ja som zažila drzé deti ktoré nemali rešpekt už pred nikým.
Keď ťa 11 ročný nazve ******* a ešte ťa tam aj pošle.
Tak ho treba asi pochváliť.
Nemôžeš ich upozorniť lebo si *****.
Čo ty od nich vlastne chceš čo si vôbec dovoluješ nejak niečo organizovať oni keď sa rozhodnú točiť sa na hlave tak budú.
A potom príde rodič no čo už to tomu môjmu ide? 20 krát upozorníš rodiča, že jeho dieťa nepočúvlo ani raz nech porozmýšľajú či je už zrelé na takéto niečo, že ak ho to nebaví tak zbytočne bude chodiť a čo urobi rodič? Joj lásenka pozri čo som ti kúpila.Prečo toto nerobkáš.
Dieťa začne matku ťahať jak handru za ruku a matka robí to čo dieťa chce.
Tak sa nečuduj, že niekto si už niečo pomyslí v niektorých prípadoch.
@medda_beda prečo si to zobrala tak vzťahovačne a máš potrebu sa obhajovať? Ja som písala všeobecne v príspevku.
@medda_beda
Fuha no máš v sebe zjavne veľa hnevu, ja by som nevedela robiť s deťmi, keby mám na nich také ťažké srdce a keby mám o nich takúto mienku ako si opísala v tom dlhom príspevku.
@medda_beda si nejaká vztahovacna, nie?

Preto by dospelí mohli deti aspoň občas považovať za ľudí. Odporúčam "Deti jsou taki lidi" na fb a instagrame