icon

Prečo moslimovia berú kritiku ako urážku?

12. feb 2025

ahojte, ženy,
prosím anonymne, čo najviac ako sa dá.
som partnerka moslima uz 4 roky a spolu žijeme. je pre nich normálne, keď žena na nich zakričí, alebo sa nanho jeduje, prípadne ho kritizuje, aby to on bral ako najväčšiu urážku na svete, drzosť, prejav disresspectu a drzosti? prejav toho, že si ho nevážim? prečo sa nemôžem hnevať nanho, a musím držať stále hubu a krok. To v ich kultúre tak majú? Mne tvrdí, že áno, a žena má vedieť, že nesmie kričať na muža, hnevať sa nanho, lebo je to prejav disrespectu, neucty a prejav drzosti. vtedy sa on rozčertí ešte viac, alebo sa nebaví, prípadne ide preč. úplne ma odignoruje. Žijeme v moslimskej krajine. Stále mi trvdí, že žena nesmie prejavovať hnev, neúctu partnerovi, a nesmie sa hnevať. a iné. prejav extrémnej drzosti voči mužovi. Je tradičný moslim ano a máme iba nikah.
Mala som pred ním tiež moslima , bol rovnaký.
rovnaké skúsenosti máte?
pre nás slovenky je úplne normálne si pokričať, rozčúliť sa, byť nevrlé, a manžel sa za to na náš nehnevá ani nehuláka a pod. Mala som manžela slováka dva roky, ten môj krik, hnev, bral Oka a všetko sme si vyjasnovali. Keď ma niečo nas**lo, tak sme si pokričali, vybuchla som a pod. pri tomto novom partnerovi, si to nesmiem dovoliť. lebo ma hned uzemní. Ja nie som talianka, ale proste, keď ma nase**e tak sa naštvem riadne, dám to najavo a poviem si svoje, aj zvýšim hlas. na tom nie je nič nenormálne, aj môj otec s mamou tak žili. Môj terajší muslim partner, to nechápe. A tvrdí, že to ako žena nesmiem robiť. Lebo mám k nemu úcta, a kde má on ku mne úctu, ked sa správa otrasne, ako sa správa? to je bez úcty práveže a stále ma označuje pojmom, drzá žena a neuctivá. ja som z neho niekedy už na nervy. mám pocit, že mi z neho prepne, ke´d nesmiem ukázať a dať najavo svoj hnev, nesúhlas, kritiku. čo je on Bohom, aby mi rozkazoval takto? a potom sa nebavil pbol urazený 3 dni, nespal so mnou a bol zúrivý ešte viac AKO SOM ja ?
je úúplmne normálne, že žeNA SA nastve, za nieco, napr. slubil, že zavolá, odignoroval ma, slubil,že toto urobí hento, neurobil. tak jasne, že mu to dám vyžrať a poviem mu to, čo si o tom myslím. ked s niečím nesuhlasim, a je veľa na telefone, stve ma to a poviem to podrazdene aj normálne. On všetko berie ako kritiku, ako obvinovanie, urážku jeho cti a pod.

lenkakravcova
12. feb 2025

@autorka Áno. 🙂 vyzerá to tak že tretia princezná. Uvidíme ale. Človek nikdy nevie naisto, až keď sa bábo narodí 🙂

klementinka58
12. feb 2025

@lenkakravcova a ty mas odkial manzela? teraz ta tak vnimam viacej kedze poslednu dobu je tu vela tem o moslimoch 🙂

vevesh
12. feb 2025

@mamaaja82 preco su kurdi najhorsi z najhorsich? 🙃

panda21
12. feb 2025

Ja poznám teda moslimov iba z indie, ale tam sú zvyknutý, že po nich ženy aj papuče hádžu. Keď som videla ako sa boja svojich manželiek, bolo mi do smiechu. Ale zato sú tam muži veľmi láskavý čo sa týka žien a rodiny. Sú veľmi rodinne založený, ženy tam uctievajú. Keď sa niečo stane, aj sa boja ísť domov, že na nich budú čakať pred dverami s varechou 🙈 čiže ja poznám iba fakt veľmi milých moslimov, ktorý sa správajú k ženám ako ku princeznam a znášajú ženské PMS ako králi. Ale je to India, to bude asi aj iná mentalita ako moslimovia z Turecka, Egypta a pod..

autor
12. feb 2025

@panda21 np prave aj ja som zazila vela moslimov muzov kde praveze toto nie je pravidlo ze muz nosi opasok a zena nesmie pipnut.. Mam mnohe kamosky a dve z nich hulakaju vrieskaju na chlapa moslima a su slovenky cesky a on robi to co oni chcu. Tak som. Si nemyslrla ze to takto ne funguje

autor
12. feb 2025

@lenkakravcova jeeej princezna to je. Krasne. Masallah lenka. Tak sa to vravi nie poznam od muza. Hlavne aby boli zdrave. Planujes este dalsie ci uz staci? Asi mas deti velmi rada ked taka mlada zena a uz stvrte na ceste masalah

autor
12. feb 2025

Pytal sa tu niekto ze preco ma vytaca klasicke veci ako kazdu zenu a vravim nehulakam neziapem slusne sa snazim jednat ale raznejsim tonom a nirkedy uz aj zvysenym hlasom. Ked mam. Dost ale proste hnev nemozem potlacat cely zivot. Je sucastou zivots. Ja som kludny clovek velmi az moc. Ale oed uz niecoho je na mna vela prevela ked nieco poviem stykrst a aj rak to neurobi v domacnosti alebo poviem ze chcem skor spat a on stal e cumi do mobilu rusi ma to a chcem spat logick sa nastvem. Alebo naopak ked ma skoro rnao budi a ja este nemusim vstavag alebo ked ma umyt riad a vykasle sa na to ale radsej pozera reelsy na instagrame. To vy vytocilo kazdu z vas sa stavim. Alebo ked on na mna pre nieco hulaka alebo sprdne ma potom sa ja nemam citit urazene oduto? Nesmiem sa ani odut ani zdut nesmiem nerpzravat nesmiem. Kricat nesmiem sa pri hadke ja rozohnit to moze iba on za to ze jeho maminka a segra su tivho ako pat penazi tak ja taka nie som zial. Ja som. Slovenka hrda a temperamentna . Pysna na svoj povod a mam aj talianske korene z babkinej strany takze ja som. Spokojna so sebou. Alebo napr povoem vyzdvihni ma o 5..nedojde dojde o 6..alebo poviem zavolaj mi ked mam chvilku volna nezavola na cas ale o 4 hofiny neskor..poviete si drobnosti ale na tych sa zaklada zivot.. Poviem ze mokre utwraky patria na balkon mie na zem v kupelmi same sa nevyschnu nie proste necha ich tam.. Ked poviem teraz s. Umyla dlazku a vysavala. Som. Pozor na odrobinky z chleba a just pod nim. Ked doje vsade odrobiny a mozem. Umyvat znova.. Ja toto nenavidim. V zivote son to nevidela u nas doma. Mama je general a vsetko musi byt podla nej. Aj podla sestry. A moj ex moslim ten skor riesil ine zeny a toto sme neriessili zili sme na slovensku. Terajsi mi stale hovori uz 3 roky mam sa prispoosbit jemu.. Halo a kde som. Ja a moje pocity? Alebo. Mam. Menzes je mi zle a on neberie ohlad vobec v nicom. Nenecha ma pospat si budi ma na ranajky aby som. Robila.. Ked som chora mam. Horucku zas prekrica ocami ze nic ine nevi3m. Len som chora.. A oduje sa
Az potom na moje naliehanie mi ide po paralen a uvari caj a polievku. Varit sa mu nechce do pracky mikdy nedal veci raz za mesiac veceru urobi. A raz za dva tyzdne po naliehani mozno zmyje dlazky.. A mam byt nadsena a nehadaz sa nemat nervy?? Akoze kazdy je volaky ale toto je moc na mna nemam. Nervy z kona

lenkakravcova
12. feb 2025

@klementinka58 môj je Slovak. Tak ako ja. 🙂

lenkakravcova
12. feb 2025

@autorka zatiaľ ďalšie neplánujem 😃 ale 5 sa nám vojde do auta, tak to je maximálny počet keby ešte niekedy raz. Ale na to je ešte času, ak Boh dá. Myslím, že som ešte pomerne mladá, takže keby tak najskôr keď bude mať zase 2,5-3r to najmenšie. Menší rozdiel by som nechcela, lebo potom je to náročné na starostlivosť, výchovu a aj celkovo na organizmus. Hlavne nech toto je zdravé a nech sa tým, čo máme darí. Viac mi už zatiaľ ani nechýba. 🙂

autor
12. feb 2025

@lenkakravcova a toto stvrte bolo planovane ci

lenkakravcova
12. feb 2025

Tak spolovice. Rozprávali sme sa o tom, že možno o pol roka neskôr. Vyšlo skôr no, moja znalosť plodných dní nevyšla 😆

sara07
12. feb 2025

osobne mi dost vadí že vkuse riešiš že je moslim , nostop
načo ?

autor
12. feb 2025

@sara07 a co ako? Je tak je nie

sara07
12. feb 2025

ale načo to riešiš, vlastne, v každom prispevku zdôraznuješ že je moslim
NO A ???
teraz neviem podla toho čo tu píšeš a reaguješ či chceš polutovat alebo čo vlastne
pretože nikde nepíšeš že ideš odíst, vieš že sa to nezmení
pokecala si si a tot celé
alebo potom prispevok má za ciel zbudit dojeme ako su totalne top krestanskí muži , no nie su ani náhodou

autor
12. feb 2025

@sara07 nie su top. To netvrdim a nemal to byt diskusia na polutovanie. A to ze sem pisem nemyslim tym ze od muza odidem. Mali sme nikah. Svadbu. Ak nevies
Dalsia vec je to vec ktora ma stve preto to tu pisem a pytam sa inych zien kt. Maju moslimov ta partnetov ci to tiez tak maju mali. Ci je naouaj chatakter a povaha mentalita alebo mam ja doma vadnejsi kusok

elli333
12. feb 2025

Autorka toto vsetko co opisujes moze kludne robit aj krestan podla mna 🙂. Mne z toho vyplyva, ze si ta nevazi, je pohodlny a nechce sa kvoli tebe menit a to sa mu zase velmi necudujem, ze sa nechce menit. Malokto sa zmeni preto, ze to od neho niekto vyzaduje. Bud sa s jeho povahovymi vlastnostami zmieris, alebo nie, zmenit ho nedokazes. Ak s nim niesi stastna, nie ste manzelia, nemate deti tak hladaj niekoho ineho. Idealne podla mna nie v tych moslimskych vodach, ale to je uz na tebe.

kavasmliekom
12. feb 2025

A nie je to jedno, či máš len ty vadný kus, či sa nájde nejaké dvojča? Keď ti to vadí, máš ešte stále slobodnú voľbu. Môžeš odísť, alebo sa porozprávať, alebo sa prispôsobiť. On sa už nezmení, ty budeš musieť, alebo nie, môžeš aj odísť.

nevenka
12. feb 2025

@lenkakravcova Lenka, prosim Ta, pis si o islame ody, ak tomu vsetkemu veris a vsetko Ti to zapada do seba, ale neklam o krestanstve, prosim. To sem teraz neplet.
V krestanstve rozhodne nema zena mlcat a to, co pises o islame, ze muz ma zenu milovat, to iste ma robit muz v krestanstve. Dalej to rozoberat nejdem.
Naozaj porovnavas hrusky s jablkami, Vy ste obaja vyrastali v inej kulture, naozaj toto, co ma autorka, nie je o viere, ale o kulture. Mozno by si s inym muzom z naozaj moslimskej krajiny ani nebola, lebo by sa kludne mohlo stat, ze by bol na Teba rovnaky, ako tento na autorku a nedavala by si to kvoli svojej inej vychove v minulosti, ze si proste europanka, kde su prava zien a muzov rovnake.

nevenka
12. feb 2025

@sara07 cely cas tvrdim, ze je to o kulture, spolocenskom nastaveni a v com vyrastali. Pre nich je toto normalne, ja neviem, kde sa stala chyba, ze to nepochopila este.
A samozrejme, mizogyni sa najdu vsade, aj stereotypy, ze zena patri do kuchyne a zenske prace chlap robit nebude, tu na MK je dost dobra vzorka takych. Ale stale si aspon mozeme povedat svoj nazor, pokial nemas naozaj magora, nasilnika.

lenkakravcova
12. feb 2025

@nevenka
Chceš tvrdiť, že toto sa v Biblii nenachádza?
1Kor 14,34 "ženy nech v cirkevnom zhromaždení mlčia. Nedovoľuje sa im hovoriť, ale nech sú podriadené, ako to hovorí aj Zákon."

Inak ani môj chlap ženské práce nerobí 🙂 ani ja tie mužské (samozrejme mimo prípadu nutnosti ako je choroba..)

nevenka
12. feb 2025

@autorka mas vadny kus. Taketo mi moj Slovak s chorvatskymi korenmi veru nerobi. Aby mi vykrikoval, ze som chora? Lezim uz 4 dni, mam hroznu chripku a stara sa o nase 4 deti, pracuje, vari, umyva riad a perie. Jedine, co nevie, je nakojit najmladsie dieta.
Takze. Jedno, ci Slovak, ci kery ony. Zle si si vybrala. Laska nie je zamilovanost a sladke reci.

autor
12. feb 2025

@elli333 s takymto slovakom som sa nestretla, ze som nemohla nanho ani zakricat lebo by sa na mna rozhulakal, ze je to urazka, nerespektovanie jeho osoby, ze som drzana a nevychovana neslusna sliepka, lebo a ani zena nie som dokonca pretoze zene nepatri zvysovanie hlasu a nahnevat sa wau :D le on moze :D to je brutáilne a este sa oduje na dva tri dni.
takze podla neho zena sa ma ukaznene usmievat a drzat hubu a krok. a stale so vsetkym suhlasit, byt mila a samoztejme vecne s nim suhlasit a nedovolit si vytykat mu nieco,

@nevenka povedat nazor mozem ale iba niekedy ked ma naladu nie vzdy, a nesmiem kricat musim to povedat sladko a nezne a on si z toho nic neurobi ze

nevenka
12. feb 2025

@lenkakravcova vytrhavas z kontextu, bodka. Nemam teraz silu to riesit tu s Tebou.

autor
12. feb 2025

@nevenka tak s moslimom malokto vydrzi, neviem tiez ci by lenka vydrzala.

autor
12. feb 2025

@nevenka hej su to hrusky s jablkami,

ine je chalan ktory bol krestan vyrastal v europe, a prestupil na islam potom studiom dajme tomu poznam jedneho cecha takeho, a ine je napr. tradicny pakistanec z pakistanu kt. nema o europe ponatia dajme tomu. to su hrusky a jablka, naozaj.

autor
12. feb 2025

je bezohladnejsi, lenivy megaa ultra a pohodlny hrozne , ma v pazi,co hovorim. klasicky.

autor
12. feb 2025

to som si uz za tie styri roky vsimla

lenkakravcova
12. feb 2025

@nevenka tak to vysvetlí. Lebo toto je také odbitie, že až. Najprv tvrdíš, že to v kresťanstve nie je a zrazu keď ti dám na to verše, tak je to mimo kontextu. Je tam vari kontext, že žena nie je podriadená mužovi? To proste neotočíš. Nedá sa to. A je takých veršov viacero. Treba to prijať tak ako sa to tam píše. Ak si teda veriaca kresťanka. To, že sa to nedodržiava, je vec druhá. Ale kresťanstvo učí to, že žena je podriadená mužovi. Rovnako ako to učí islam. A rovnako to má aj judaizmus. Sú tam tie isté princípy.

autor
12. feb 2025

@lenkakravcova ale no tak zas nezijeme pred tisic rokmi ach...dnes su zeny feministky, len oni zaspali dobu ti moslimovia niektori.
ja som si nevsimla, ze by sa takto europski chlapi napr. chovali...neviem nepoznam vazne mozno na nejakeh hornej dolnej,ale neviem nepoznam proste

autor
12. feb 2025

@lenkakravcova ale ved celkovo vsetky tri nabozenstva su rovnake...rovnake principy a ine.