icon

Prečo moslimovia berú kritiku ako urážku?

12. feb 2025

ahojte, ženy,
prosím anonymne, čo najviac ako sa dá.
som partnerka moslima uz 4 roky a spolu žijeme. je pre nich normálne, keď žena na nich zakričí, alebo sa nanho jeduje, prípadne ho kritizuje, aby to on bral ako najväčšiu urážku na svete, drzosť, prejav disresspectu a drzosti? prejav toho, že si ho nevážim? prečo sa nemôžem hnevať nanho, a musím držať stále hubu a krok. To v ich kultúre tak majú? Mne tvrdí, že áno, a žena má vedieť, že nesmie kričať na muža, hnevať sa nanho, lebo je to prejav disrespectu, neucty a prejav drzosti. vtedy sa on rozčertí ešte viac, alebo sa nebaví, prípadne ide preč. úplne ma odignoruje. Žijeme v moslimskej krajine. Stále mi trvdí, že žena nesmie prejavovať hnev, neúctu partnerovi, a nesmie sa hnevať. a iné. prejav extrémnej drzosti voči mužovi. Je tradičný moslim ano a máme iba nikah.
Mala som pred ním tiež moslima , bol rovnaký.
rovnaké skúsenosti máte?
pre nás slovenky je úplne normálne si pokričať, rozčúliť sa, byť nevrlé, a manžel sa za to na náš nehnevá ani nehuláka a pod. Mala som manžela slováka dva roky, ten môj krik, hnev, bral Oka a všetko sme si vyjasnovali. Keď ma niečo nas**lo, tak sme si pokričali, vybuchla som a pod. pri tomto novom partnerovi, si to nesmiem dovoliť. lebo ma hned uzemní. Ja nie som talianka, ale proste, keď ma nase**e tak sa naštvem riadne, dám to najavo a poviem si svoje, aj zvýšim hlas. na tom nie je nič nenormálne, aj môj otec s mamou tak žili. Môj terajší muslim partner, to nechápe. A tvrdí, že to ako žena nesmiem robiť. Lebo mám k nemu úcta, a kde má on ku mne úctu, ked sa správa otrasne, ako sa správa? to je bez úcty práveže a stále ma označuje pojmom, drzá žena a neuctivá. ja som z neho niekedy už na nervy. mám pocit, že mi z neho prepne, ke´d nesmiem ukázať a dať najavo svoj hnev, nesúhlas, kritiku. čo je on Bohom, aby mi rozkazoval takto? a potom sa nebavil pbol urazený 3 dni, nespal so mnou a bol zúrivý ešte viac AKO SOM ja ?
je úúplmne normálne, že žeNA SA nastve, za nieco, napr. slubil, že zavolá, odignoroval ma, slubil,že toto urobí hento, neurobil. tak jasne, že mu to dám vyžrať a poviem mu to, čo si o tom myslím. ked s niečím nesuhlasim, a je veľa na telefone, stve ma to a poviem to podrazdene aj normálne. On všetko berie ako kritiku, ako obvinovanie, urážku jeho cti a pod.

nevenka
12. feb 2025

@lenkakravcova no ako dobre pre Teba, mozes sa realizovat v zenskych pracach 🤪. Ak zijete na statku, tak nech si robi muzske prace, to by aj zodpovedalo nejakemu spravodlivemu rozdeleniu, ale ak nema do coho pichnut a zena lieta ako handra, tak toto veru nie. Neprijatelne.
Mojho tu vysmiali na dedine, ked umyval okna, podla mna len zavideli, sa smial z toho, ze riadna dedina, hoci blizko pri meste. Tieto smiesne stereotypy.
Lenka, ja som chora, mam horucku, preto Ti to nejdem vysvetlovat. Naco aj? Aj tak mas svoju pravdu, tak naco? Autorka tu riesi nieco ine.
Ale, aby si nepovedala, len v skratke. V mnohom ide o dobovy kontext, co dnes uz nemozes brat doslovne. Nasla som Ti toto, lepsie to nevysvetlim, fakt musim vychystat deti do postele a nie vypisovat. Ak mas otvorenu mysel, tak vnimaj.
https://blog.postoj.sk/86321/plati-aj-dnes-ze-s...

natalka13
12. feb 2025

@nevenka myslim si ze lenka by pri moslimovi rodenom ticho suchala nohami a pocuvala ho na slovo.

nevenka
12. feb 2025

@lenkakravcova este k tomu, rozdiel je v tom, ze Evanjelium, to, co priniesol Jezis Kristus je povysenie toho celeho do ineho rozmeru. Priniesol slobodu ducha v Pravde, nielen slepe dodrziavanie pravidiel, ale Milosrdenstvo a Boziu Milost. Toto, pokial nemas Ducha Svateho v sebe, budes stale na to pozerat len ako na zoznam pravidiel a verit v trestajuceho Boha. Ale Boh je iny a v Kristovi sa to naplno ukazalo.

lenkakravcova
12. feb 2025

Nemyslím si, že je to tak iba u muslimov. Aj dosť kresťanov poznám, ktorí stále vyznávajú tieto princípy a držia sa ich.

@nevenka statok síce nemáme, ale také že murovanie, robenie chodníka, rezanie dreva na kúrenie, nosenie ťažkých veci, kopanie jam na stromčeky toto mu vrele prenechávam 😏
Okná - tie sú taká neutrálna práca, to môžu obaja. 😆

To vysvetlenie platí ako kde. Záleží na cirkvi. Poznám pár krestanov, ktorí tvrdia, že je to dodnes platne. Napr veľa pravoslávna vetva (a tých nie je málo vo svete) to stále uznáva ako plne plátne. Vlastne ak praktizujuci protestanti a katolíci, ktorých poznám a fakt že praktizujú, tak toto nepopierajú.

To posledné, ako myslíš. Sodoma a Gomora, potopa sveta atď nebol darček od Boha a milosť. Ale trest. To isté sľúbené peklo pre tých čo nedodržujú zákon. Popierať tie veci mi príde scestné. To je podľa mňa také vyberanie si hrozienok z koláča.

@natalka13 čo ty vieš, možno šúcham aj pri tom mojom mužovi. Šuch šuch 😂

momo00
12. feb 2025

@lenkakravcova neviem prečo stále cituješ bibliu a prirovnávaš . Ži si svoje a nevnucuj. Tak mi to príde. Ja by som ti ako katolíčka nedokázala citovať z biblie. A vieš prečo? Pretože som není fanatická katolíčka. Ty už musíš byť tak zmagorená z toľkých veršov z biblie a koránu. Ak ti to tak vyhovuje, prosím ťa nepleť to sem. Ver čomu chceš, máj detí aj 10, vychovávaj si ich ako len chceš. Je to tvoja vec. Také primitívne porovnávanie viery je úplne zbytočné. V tejto diskusii úplne irelevantné. Autorka si musí uvedomiť, že to je iná kultúra, inak vychovávaný manžel ako ona. Ona by chcela manžela ktorý aj doma porobí ako si ona predstavuje a jemu to takto nevyhovuje. Ak jej takýto život vyhovuje je to jej problém. Veľa žien sa jej vyjadrilo a ona si buď z toho niečo vezme alebo nie. Ale ti stále ideš ako verglík ( dokolečka dokola )

autor
12. feb 2025

boze uz tu neporovnavajte krestanstvo stale dokola a islam, ved uz citam aj druhu temu o druhej manzelke v islame, stale to iste...

@momo00 tiez nechapem tie porovnavacky stale dokola. dokola. mne s atakyto zivot nepaci, a nevyhovuje mi, asi preto sem pisem.

ja nie som fanaticky veriaci a nebudem nikdy k tomu tak pristupovat, ja som vlazna, veriaca, nie fanaticka, moj je viac veriaci ako ja,ale to moslimovia su taki vacsinou.
a krestanov nepoznam takych,ale to je vlastne jedno, najdu sa taki aj taki,

temou a cielom diskusie nebolo porovnavat krestanstvo a islam, boze na nebi, cielom bolo, aby napisali zeny, co zili s rodenymi moslimami v moslimskej krajine, ci aj ich muzi boli rovnaki, a to tu pisala iba vevesh k teme a linduss nikto iny zial bohu. ostatne zeny tocia o inom uplne a diskusia sa zviezla niekde inde

@lenkakravcova nechajme uz tak prosim porovnavanie versov. tato diskusia nie je o tom. mas svoju pravdu, a nechcem aby sa to tu zvrhlo na hadky.

momo00
12. feb 2025

Veď práve preto som to adresovala Lenke

lenkakravcova
12. feb 2025

@momo00 ja som jej to predsa písala tiež. 🙂 Že si vyberá nesprávne, na základe kritérií, ktoré jej nakoniec nevyhovujú. Lebo stále opakuje rovnakú chybu.

dahliaa
12. feb 2025

@autor Jsem s muslimem skoro 14 let. V každém manželství občas vzniknou nedorozumění. I u nás. Tohle úplně není o tom jestli je tvůj manžel muslim nebo ne. Myslím, že nejlepší je se naučit řešit konflikty v klidu a nekřičet na sebe. Naslouchat jeden druhému. Promluvit si v klidu o tom, co tobě a jemu vadí...

nevenka
12. feb 2025

@lenkakravcova no a zase pleties hrusky s jablkami, ja som Ti uz napisala, co som mienila. Ja tiez, ako
@momo00 pise, ze citovat Ti z Biblie neviem, ani nie som opravnena vykladat Pismo, ale Ty asi hej, vsetko vies najlepsie. Sodoma a Gomora a potopa, bola davno pred Kristom, tak neviem, ale pleties si vsetko dohromady. Ty si zahodila Spasitela a ides si inu vieru, kde co? Do raja sa ako dostanes? Svojimi skutkami poslusnej manzelky? Co Ta tam caka? Clovek je tvor hriesny a po Pade nema moc sa naspat dostat sam do neba, preto potrebuje Spasitela. My verime tomuto, Ty si sa rozhodla verit inemu. Autorke tieto diskusie nepomozu. Ja nehejtujem islam, zite si podla seba, ale nepresviedcaj nas v kuse, ze sme hlupi a neviem citat Bibliu alebo ze verime zle, len Ty mas patent na rozum. Sorry, ale pripadas mi uz sfanatizovana dostatocne. Zdravy a rozumny krestan nebude nasilu druhych presviedcat, lebo viera je dar. Mozes len ukazat zivotom, inspirovat. Kazdy sa rozhodne ako uzna za vhodne. Ja som sa obratila len pred vyse 10 rokmi a ani rodicom, ani nikomu, svoju vieru nevnucujem, ale Ty v kazdej diskusii musis sermovat citatmi a porovnavat a Biblia cela Ti pride pomylena a na to sa uz niekedy neda nereagovat.

nevenka
12. feb 2025

@autorka ja Ta chapem, co chces povedat, no ja by som to takto nezniesla, ale ja by som sa za takeho chlapa teda nevydala, ci uz moslim alebo nemoslim. Ale keby mal taketo sklony, tak by som s nim ani dlho nechodila. Ako Ti pisem, ze je to o kulture, nie nabozenstve a este potom asi aj o celkovej vychove a on si prrdstavoval, ze budes taka ako jeho mama a sestra. No ale nevidela si to vopred? Co teraz s tym, no uz asi len trpiet to alebo to nevydrzis a pojdete od seba.

lindusss2016
12. feb 2025

@mamaaja82 kurdi ako etnikum ziju v styroch statoch a vsade maju ine zvyky, dokonca su aj krestanski kurdi, takze sa to neda hodnotit takto vseobecne. Ja som kurdov poznala vela a boli to super chlapi, dobri kamarati.

lenkakravcova
12. feb 2025

@nevenka však lebo to jedno súvisí s druhým. Ak je Ježiš v kresťanstve považovaný za Boha, tak fakticky spôsobil aj tu potopu pred tým. Čiže nemôžeš to oddeliť.
Ale OK v tejto téme nepokračujme. Autorka tu rieši iné. 🙂

lindusss2016
12. feb 2025

Bol iracky kurd, ale od detstva zil v UK. Nasilne sklony nemal, ani na mna nekrical, nebol zly, len sme sa proste nezhodli.

autor
12. feb 2025

@lindusss2016 no nazdar takze riez kurd z iranu. Boze tych ne ako maku

vevesh
12. feb 2025

Aurorka, kurdov je cez 40 milionov, z toho primarne na uzemi kurdistanu v 4 krajinach zije nejakych 25-30milionov, zvysok je emigrovany v zahranici....je to najvacsi narod bez statu...

lindusss2016
12. feb 2025

Z iraku, nie z iranu, ale v podstate to je jedno. Bol to podla mna dobry chlap a verim, ze svojrj kurdskej manzelke je skvelym manzelom, ale mne to nesedelo. Ak to nesedi ani tebe, nebojuj s tym. Aky zmysel ma hovorit o nom v zlom a ostavat s nim? Radsej rozchod v laske a pokoji, ako vztah nasilu v hneve a nevyhovuje to ani jednemu.

autor
12. feb 2025

@vevesh hej vsak viem.. Nemaju stat ale.. No je to nanic.
My zijeme ale v moslimskej krajine.

@lindusss2016 jaaaj z iraku. Chapem. Moj z iranu. Preto mi to naoadlo. Ja nehovorim o nom v zlom ohovarat nechcem. Len neviem tato vec mi velmi vadi ako si uzurpuje stoj co stoj svoje pravo a co ja.
Ale aspon dik za skusenost. Aj tvoj sa strasne rozcertil a zuril ked si nanho kricala? Mam pocit u nich akoby je tabu ked zena zvysi hlas a je nervozna a srsi hnevom..
A to nemusi ani kricat..

Mne to taktk moc nevyhovuje som temperamentna dost zena

No rozcchod neviem ako on je posadnuty mnou doslova 🙂
@lenkakravcova som. Sa zasmiala nad tym such such tvojim. To bolo dobre na odlahcenie 🙂) ma to pobavilo

vesimelonimarsista
12. feb 2025

Tvoj partner kopiruje spravanie svojich rodicov, oni su fakt inak vychovavani v tych islamskych krajinach. Len tak z pleziru sa nenajedujes, mas na to nejaky dovod. To by ste si mali vyargumentovat a tvoj chlap by ta mal vypocut, nie sa urazat a trestat ta. Ak toho nie je schopny, nema ten vztah zmysel.

vevesh
12. feb 2025

A mate vlastne byvanie, ci ste u svokrovcov a pod.? Lebo hresit muza pred druhymi je dost velky preslap a to sa potom necudujem, ze tak na teba vybehne....

autor
12. feb 2025

@vevesh nie.. Iba v sukromi

sara07
13. feb 2025

@nevenka tak s týmto nesuhlasím
pretože krestania doslova dusia rozličným spôsobom ateistov, vnucuju svoju vieru a presvedčenie cez zákony, do škôl ju pchaju
slovo sloboda pri žiadnom náboženstve neexistuje, v tomto zlyhavate všetci komplet
ži a nechaj ži neplatí ani pre jedno ,stále máte potrebu zasahovat do života ateistov , pretože ste presvedčení že tak nemajú žiť, pritom my vás nechávame tak ako ste , nik vás tu neprenasleduje, väčšinou sa len bránime voči vám

mamaaja82
13. feb 2025

@vevesh ja som mala asi sprostu skusenost s nimi v nemecku,kde ma musel zachranovat sef.Ked ma to hovado zdrapilo nevedela som ani ako sa volam.To som mala 28 a dotycny si myslel,ze mu padnem k noham,tak to mal v sebe,ze ktoru chce tu dostane.Ti co k nam chodili do roboty boli hovada arogantne,sef nas potom schovaval,robili sme s autami.On vzdy len povedal,ze kurdi holt.Dodnes to mam tak v sebe,ze od nich co najdalej a to mam 42 uz.Pisala som,ze pakistanci boli fakt mili,pozvali mna a kolegynu na obed k nim niekolkokrat a vzdy to bbbolo prijemne priatelske dodnes sme v kontakte.Libanonci zas pre mna boli neskutocne namysleni.

mnamko
13. feb 2025

No tak vstup aj tretí krát do tej istej rieky,ked si to ešte nepochopila,ake miesto maju zeny moslimou,aj keby ho mal po kolená by som ho nechcela

vevesh
13. feb 2025

@mamaaja82 ja som mala taku skusenost asi s kazdym etnikom- holt debili su vsade a stretegicky rozmiestneni ako to niekto povedal😄😄🫣

mamaaja82
13. feb 2025

@vevesh to mas uplnu pravdu😀.Len potom uz je clovek opatrnejsi po talych skusenostiach

autor
13. feb 2025

@vesimelonimarsista no len on je taky aky je, myslis, ze je jednoduche sa s nim o takychto veciach bavit? prenho je to tabu a cez to vlak nejde, povedal, ze u nich doma je to tak, a hotovo, a ja s amam prisposobit,
akoze nechapem ale ja mam tiez svoju identitu, ja som ju uplne zaprela, nechapem to vobec.
ako takto sa da vydrztat stale,.ani nie ze tresta, on sa strasne urazi, je uplne neprijemny, sprava sa hnusne, ked ja si dovolim zvysit hlas, nebavi sa, alebo zacne byt arogantny a on ziapat po mne, ze co si to dovolujem, to je proste ine. on to berie akoze som drza k nemu a neprijemna a pod.

@mamaaja82 tak kurddi ako ktori, niektori su normalnejsi, niektori nie, to je ako s arabmi a kazdym etnikom...

@vevesh vsak aj ty mas kurda nie? myslim ci?
mas svoje skusenosti.

ale ja si myslim, ze je to v cloveku, poznam aj palestinskych muslimov, ti su vazne super, zena dokaze na nich vrieskat hodinu a onu su ticho.
ze proste nezakrocia voci nej.

autor
13. feb 2025

@mnamko tak ale ten predtym moslim nebol taky, ja som si praveze myslela, ze je oka, ved bol v pohode, len mal slabost pre mnoho zien, vzdy musel flirtovat a tak, stale s niekym volat, pisat a ine.
neviem, toto je prvy clovek, ktory sa takto ku mne chova, prvy muslim, co zazivam tieto veci.

vesimelonimarsista
13. feb 2025

obaja, alebo hlavne on si musi uvedomit, ze pochadzate z dvoch uplne odlisnych kultur. Vedome si vybral teba, takze mal ratat s tym, ze budete riesit kulturne rozdiely. Ak je hluchy a slepy k tvojmu postoju, mala by si si rozmysliet, ci ti tie nervy za to stoja.
Tiez mam partnera z inej kultury. On si spociatku myslel, ze zeny su na tom všade rovnako. Ked urobi nieco, co je proti mojej voli, vysvetlime si to, ospravedlni sa mi a v buducnosti uz taku istu chybu nerobi.

rorino
13. feb 2025

Ty si iné číslo😂.Prispievať na verejnom fóre,ale chces rozkazovat ,kto môže reagovať,máš už druhého moslima,ale stále nechápeš,že ženy sú tam v obrovskej miere podriadené chlapovi ,chces od moslima aby mal iba teba😂,ale inak máte určite dokonalý vzťah.👏Dám ti radu ,túto tvoju tragikomédiu pošli ako návrh spisovateľka,ktoré píšu o živote v moslimských krajinách,možno usoejes.😉