Prečo rodiny chodia po večeri k starým rodičom?
Pre mňa nepochopitelne a mame to tak aj v širšej rodine. Na Štedrý deň po večeri keď sa rodina naje a rozbalia sa darčeky sa ide k starým rodičom. Nie je to cudne? My máme o 6 večeru, veceriame do tej 7, áno máme svoje zvyky z domova, modlitba, orechy, jablko, krížik s medom, oplatka, polievka, druhé, bobalky. Potom rozbalujeme darčeky, máme 3 deti, oni sa tesia pritom pozeráme rozprávky, počúvame vianočnú hudbu, tancujeme, jasime sa, deti skusaju/ hrajú sa s tým co dostali, my si nalejeme pohár vina, natocime pár videí na pamiatku, posprataveme kuchyňu, odpad z darčekov a o polnoci ledva dostaneme deti do postele co sú rozrusene z radosti. A ráno o 6 sme hore, lebo však nedá sa späť ked sú nové hračky.😂 A stále počúvam od kolegýň alebo aj od svagrinej, ako sa oni naveceraju rozbalia darčeky, oblečú sa a idú k starým rodičom. To prečo sa robí? Nerozumiem prečo sa chodí na tieto vecerno- nočné návštevy, prečo tie deti nemôžu ostat doma hrať sa a užiť si nadherny vianočný večer v kruhu rodiny. Mne to príde nevhodné a nechápem kedy sa vlastne ľudia zastavia a užívajú si danú chvíľu. My chodíme k rodičom 25 a ďalším 26 ved sú sviatky máme voľno. A kolegyne a švagriná tiež, a rodičov majú oboch žijúcich, nie je to tak ze jeden zomrel a nechcú nechať samého rodiča.
A nie je to jedno ako to robia ostatni? Vsak ty sprav ako vam vyhovuje, nechaj ostatnych spravit ako vyhovuje im. Na to ako sa maju travit Vianoce (alebo hocijaky iny sviatok, nie je ziadna norma a ani to nie je prikazane zakonom. Nastastie. Kazdy robi ako uzna za vhodne.
Ale ked nemas o com rozmyslat, tak ti este nasadim par chrobakov do hlavy
- niektori vobec nie su na Viance doma, idu niekde do hotela
- su taki, ktori na Vianoce odletia do exotiky a oslavuju kupanim v mori, pojedanim miestnych lahodok a vecer pozoruju hviezdy, miesto pozerania rozpravok
- su taki, ktori idu na cele sviatky k rodicom
- su taki, ktori pozvu rodicov k sebe
No a teraz mozes rozdumovat
Nevhodne ísť ku starým rodičom? Napríklad aj preto aby neboli smutný že sú sami .A je ti naozaj o tom komu čo vyhovuje ,tebe zrejme nie tak sed doma
Pre niekoho môže byt čudné , že ty ideš na návštevu az 25 a necháš starých rodičov samych doma. Podla mňa nie je podstatné ako to maju druhí, ale ako to vyhovuje nám v rámci rodiny. Veď pokiaľ ste sa tak zhodli, ze ste doma a dedkovia babky su s tym OK je to super. A super je aj keď sa vnučky a vnuci a deti chcú tešiť s babakami a dedkami na štedrý večer a každému to vyhovuje po svojom. Podľa mňa problém nastáva vtedy ak niektorá strana tlačí, vyžaduje a podobne. To je čudné a divné. Ak napriklad babka a dedko vyžadujú aby prisli deti uz 24 večer a nie až 25. Inak sa urazia. Alebo sa deti nasačkuju babke do bytu, len aby nemuseli byt doma a počúvať vreskot detí, veď nech sa babka postará. To je divné.
Môj muž aj s bratrancami a sesternicami stale spomínajú ako mali doma štedrý obed a vecer sa stretli vždy u babky s dedkom. V 3izbaku babka, dedko, ich 5 deti a 10 vnúčat a mali krasny štedrý večer. Spolu a nikomu to nepripadalo divné ani čudné. Moja babka a dedko byvali na druhom konci republiky a vždy chodili k nám na Vianoce a byvalibsme s druhými atarymi rodičmi takze v podatate nikdy sme neboli "sami" rodičia a deti ale vždy aj so starkými.
Teraz sme s mužom mali vianoce aj sami aj s prvým synom a kedze uz máme len 2 babky chodia na Vianoce k nám. Nech si každý urobí ako mu vyhovuje a hlavne má pokojné a spokojné (Možno sú pre nich neho pokojné aj keď musí večer ísť na druhý koniec mesta k dedkovi a babke)
Veď nech robia ako chcú.. ja fakt nevidím na tom nič hrozné každému ako vyhovuje... Je rovnako v poriadku ostať doma ako aj ísť k starým rodičom... Treba sa naučiť rešpektovať to že každý žijeme kus inak je to v poriadku
@h2 nerozumiem prečo ju tak obhajuješ, no je pravda, že nemusím všetkému rozumieť. Mňa sa takéto návštevy netýkajú a predsa z príspevku cítim jej divné odsudzovanie ľudí, ktorí to majú inak. Keby sme viac boli ľuďmi a nie riešili takéto prkotiny, starali sa do druhých. Hlavne že sme na štedrý deň doma 🙄🤦♀️
Otázka bola prečo sa chodí na večerné návštevy na Štedrý deň. Otvorene som napisala, ze tomu nerozumiem a ako to mame my co sa niekomu môže páčiť, pre niekoho je to výsmech, ze co sa staram, že si robím videa deti, pretože tak rýchlo rastu a chcem mať na nich pamiatku ako na maličkých, pretože deti sú pre mňa najviac.
Vôbec som si však neuvedomila že môj prispevok môže vyzniet poburujuco pre osoby, ktoré to majú inak ako my, a je vás dosť, čo ma prekvapilo. Ja som nepísala že to odsudzujem, ja som chcela vedieť pohľady a dôvody, prečo to niekto takto robí, možno to odo mňa zle vyznelo, som dosť otvorený človek, čo je možno niekedy na škodu.
tak to my sme ešte divnejší
my chodíme na večeru k mojim rodičom a po večeri oni ku nám na drink. Divné, čo?
Tiež sme tak chodili, preto lebo str.rodicia nas cakali a mali ame tam darceky😂, a to sme sli k obom jeden vecer a este aj na polnocnu. U str. rodicov sme sa vsetci stretavali. Super to bolo. A na druhy den poobede znova 😂. Ved bolo navarene, napecene, musel to niekto zjesť 😂. Teraz mi to chyba, sme daleko od rodiny a nemame ku komu isť.
@lenkakamen ok pobavilo, ale netrafila si, aj tak pekny predvianočný cas.😊
@huxy mne to tiez pride tak, ze jej sposob travenia Stederho vecera je jediny spravny. Akosi autorke nedochadza, ze ano, je spravny, ale iba a len pre jej rodinu, pre nikoho ineho spravny byt nemusi.
A zaujalo ma to stedrovecerne "upratovanie". U nas to trva tak 15 minut naskladat riady do umyvacky a dalsich mozno 5 minut odpratat "darcekovy odpad". Bud sme velmi sikovni alebo neviem...
Inak niektoré témy mi tu pripadajú, ako keby to písali platení autori 😉. Ak áno, sadzba je od témy, alebo sa berie do úvahy aj rozprúdenie diskusie/kontroverznost témy alebo iné kritériá? A kde sa dá prihlásiť?
Autorka, ak si len nadštandardne zvedavá, tak prepáč. A áno, aj my sme chodievali. Hoci my sme viac chodili ešte pred večerou ako po večeri (lebo tuším od určitej hodiny nepremavala mhd, alebo to bola bieda ohľadom spojov) aspoň na chvíľu. A aj ako dieťa, aj ako teenager a ako dospelak som išla rada pozrieť starých rodičov (keď ešte zili) aj 24.12.
Autorka chces vediet preco to robia inac? Odpoved je jednoducha: Lebo to inac chcu, inac su zvyknuti. To je vsetko
Autorka,
Vieš prečo?
Lebo pochádzajú z funkčných rodin, ľúbia sas chcú zdieľať spoločnú čas. Sú proste rodiny, kde sú hlbšie vzťahy a ľudia si vzájomne nevadia
@huxy Ale ja neobhajujem ju! Ani ju nepoznám, ani sem nepíše. Nepáčilo sa mi, že dostala odpovede, ako keby bola priam nejaký odľud, čo nemá žiadne hodnoty a určite má zlé vzťahy s rodinou a neviem čo všetko ešte a to preto, že niekto z jej komentára nadobudol zlý dojem.
Ale už sa mi to nechce všetko vysvetľovať. Aj tak to, či niekto ide na Štedrý večer po večeri pozrieť rodičov, alebo nie, záleží hlavne na vzdialenosti. Lebo ľahko sa to hovorí niekomu, kto je u rodičov za 10 minút pešej chôdze, zatiaľ čo druhý by musel ísť napríklad 2 hodiny autom.
Dôvody sú
1. Zvyk v rodine.
2. Chcú byť spolu
3. Vyhovuje im to tak
4. Nechcú nechat staršiu generáciu osamote.
5. Deti su zvedavé na darčeky od babkyba dedka.
A taktonsa dá písať veľa
Pre mna je zas nepochopitelne, ze mate rodicov blizko, ale Vianoce travite oddelene.
@h2 autorka vzdialenosť nespomína, takže v tom problém určite nie je. Jednoducho oni to tak majú, tak to chcú. Ale jej vyjadrovanie je zvláštne "prečo tie deti nemôžu ostat doma hrať sa a užiť si nadherny vianočný večer v kruhu rodiny. Mne to príde nevhodné a nechápem kedy sa vlastne ľudia zastavia a užívajú si danú chvíľu"
Aj my to tak máme a poviem ti neznášam to. Rýchlo chamtať naháňať sa najesť sa malá si darčeky ani poriadne neobzrie a už letíme k svokrovcom kde sme tak dve hodiny. Ideme ku našim a to už je veľa hodín tak Sa rozbalia darčeky pohrajú sa a ide sa spať...bývame u našich ale každý máme večeru po svojom. Uz milión krat som chcela aby sme nebehali hore dole že k svokre môžme ísť na druhý deň ale muž ofučaný že dole k rodičom môžme ale k jeho u nie 😏😏 ale ďalšie vianoce už budeme vo svojom. A nie v jednom meste takže to už budeme doma a na druhý deň to obehneme..Neviem sa dočkať. A tento rok sa špeciálne neteším lebo malý má 6 mesiacov a o 8 už bude uplakaný unavený ... To bude paráda 😏
Ja som tak chodila keď som bola malá s bratom o byt ďalej k babke a mám na to najkrajšie spomienky .teraz keď mám deti tak tiež ideme k našim a k svokre obe sú blízko a decka sa tam tešia že si tam nájdu darčeky a zídeme sa celá rodina.je jedno ako kto trávi Vianoce hlavne nech si šťastné a požehnané ,čo ty nechápeš je druhému úplne prirodzené .
Vidis, a niekto nerozumie, prečo si vy dáte pri deťoch pohár vina.
Čo vlastne riešiš? Každý si to zariadi tak, ako jemu vyhovuje.
My sme to tak roky robili. Sestry s deťmi chodili k nám a boli to krásne okamihy. Deti sa tešili darčekom od starých rodičov a dospelí sa tešili z rodiny pokope.
Véd nech si každý robí ako mu vyhovuje 🙂 Ja by som to nerobila na Vianoce aj keby bola rodina za rohom. Nech si deti užijú darčeky, hrajú sa. A hlavne, naše vstávajú ráno medzi 4-5:00 takže o 17:00 su uz unavení a vôbec nie v nálade na návštevy. My si urobíme koli detom stedy obed a budú mať čas vyhrať sa celé poobedie.
Pekne v kľude. A keď iní chodia po večeri k rodine, no nech. My sme tak už ako väčšie deti chodili ku krstné alebo oni s detmi ku nám. Byvali sme 3 minúty od seba peso. Vzali si každý z domu jeden darček a vyhrali sme sa, rodicia posedeli.
Véd u tých babiek si deti zase darčeky rozbaliť. Každý nech robi ako sa mu páči. Pre nás by to boli stresy, pre iného radosť. Ty nemusíš všetko chápať, to nevadí. Hlavne ze vy to mate nastavene ku vašej spokojnosti. Ja ze napíšeš, ako sa ostatní co takto chodia sťažujú, že im to prekáža.
@h2 veď práve že tam ona hodnotí, že jej to príde nevhodné... Veď ale to je čo za blbosť.. keby jej iná napíše, že jej príde nevhodné ostávať doma tiež by to na mňa pôsobilo rovnako zle a útočne...
Autorka, tvoje slová ako 'nie je to čudné?' prečo tie deti nemôžu zostať doma tešiť sa z saecekov', vôbec neznejú ako bežná otázka. Je to otvorene pohoršovanie sa nad zvykmi niekoho iného.
My sme, keď sme mali len jedno dieťa, chodili tiež. Asi keď je viac detí, je to iné, ale u nás sa syn potešil s darčekom a potom sme išli k babke a dedovi. My doma nepozeráme telku, podľa mňa veľa urobí toto. Lebo ak pozrieš dve vianočné rozprávky tak ti dve, tri hodiny ujdú ako nič a zrazu je čas spať. Takto sme boli s rodinou, debatili, hrali sa. Doma syn dostáva jeden, dva darčeky, niekedy si ich rovno vzal aj na tú návštevu a hral sa aj tam. Teraz keď sú už dvaja nepôjdeme, bude dosť vzruchu aj tu.
@abbey1 Mne tá reakcia príde neakekvátna k tej akcii. Zvlášť, keď sa ešte autorka medzitým ozvala a napísala, že ona to nijako zle nemyslela. Ja nechápem, prečo sú všetci tak strašne negatívne naladení a hneď do každého skáču, akonáhle sa im nepáči nejaké slovíčko, čo použil. Buďme trochu ľudskí, prosím.
Keď som bola malá, chodili sme na večeru k starým rodičom. Oni boli sami dvaja, takto nás tam bolo spolu 6 a bolo to super. Teraz som dospelá a mám tri deti, moji rodičia chodia na štedrý večer k nám, kým žili, chodili k nám aj moji starí rodičia. Bolo to krásne, spolu sme večerali, priali si ale hlavne.... Moje deti sú v rodine zatiaľ jediné vnúčatá. Z môjho pohľadu sú to tie deti, ktoré robia tie Vianoce, oni majú tú radosť, prežívajú to prekvapenie a čaro. Neviem si predstaviť, že by som si toto "nechala pre seba". O túto radosť sa so svojím rodičmi veľmi rada podelím. Ak by mi povedali, že chcú byť na Vianoce sami dvaja, tak by som to rešpektovala ale viem, že nechcú, chcú byť s nami.

@h2 ak by tieto hodnotiace reci vynechala, ale dala len otazku, ze preco, isto by nemala take reakcie. Ale zas treba vela komentov a emocie vybicovat, nie. Tak spoznam brigadnika🥹😄