Prečo rodiny chodia po večeri k starým rodičom?
Pre mňa nepochopitelne a mame to tak aj v širšej rodine. Na Štedrý deň po večeri keď sa rodina naje a rozbalia sa darčeky sa ide k starým rodičom. Nie je to cudne? My máme o 6 večeru, veceriame do tej 7, áno máme svoje zvyky z domova, modlitba, orechy, jablko, krížik s medom, oplatka, polievka, druhé, bobalky. Potom rozbalujeme darčeky, máme 3 deti, oni sa tesia pritom pozeráme rozprávky, počúvame vianočnú hudbu, tancujeme, jasime sa, deti skusaju/ hrajú sa s tým co dostali, my si nalejeme pohár vina, natocime pár videí na pamiatku, posprataveme kuchyňu, odpad z darčekov a o polnoci ledva dostaneme deti do postele co sú rozrusene z radosti. A ráno o 6 sme hore, lebo však nedá sa späť ked sú nové hračky.😂 A stále počúvam od kolegýň alebo aj od svagrinej, ako sa oni naveceraju rozbalia darčeky, oblečú sa a idú k starým rodičom. To prečo sa robí? Nerozumiem prečo sa chodí na tieto vecerno- nočné návštevy, prečo tie deti nemôžu ostat doma hrať sa a užiť si nadherny vianočný večer v kruhu rodiny. Mne to príde nevhodné a nechápem kedy sa vlastne ľudia zastavia a užívajú si danú chvíľu. My chodíme k rodičom 25 a ďalším 26 ved sú sviatky máme voľno. A kolegyne a švagriná tiež, a rodičov majú oboch žijúcich, nie je to tak ze jeden zomrel a nechcú nechať samého rodiča.
@h2 vies, vacsina komentarov je k uvodnemu prispevku a ten sa tak trochu "nevydaril". Mna tiez zarazilo, ze nechape, ze ini to maju inac. Uz je dost velka, uz by mohla vediet, ze nemusi vsetko chapat... A druha ec je ta, ze tu riesi kolegyne, ktore to maju inac. Preco sa nespytala ich? Vsak by dostala rovnake odpovede, mohla im argumentovat ako argumentuje tu, mohli jej vysvetlit preco to ony maju inac. Preberat zvyky "tretich osbob" a este aj anonymne, to je take... (pokrytecke? bezpecne?)
@h2 je to divné, že necítiš z toho príspevku to čo ostatní ľudia a že takto vzťahovačne to berieš, obhajuješ.. možno by bolo fajn zamyslieť sa prečo .. môžeme ti nejako pomôcť?
Aby si sa cudovala 😃
Fakt som primitivnejsiu otazku dlho necitala
A ty preco ješ nechutne bobalky a oblatky s medom 🤮 ? 🤡🤡🤡🤡🤡🤡
Lebo Ti chutia a chces ci ?
Preco tancujete ?
Lebo chcete ci?
Rovnako ako chce ist kopa rodin k starkym po veceri a predstav si, vela z nich tam aj prespi a deti si kludne vezmu hracky co dostali doma aj tam a hraju sa, uziju si to.
Šokantne 😱
Ale veď si si sama na to odpovedala. Každý má iné zvyky a tradície. Niekto má hodinovú večeru a potom chce byť len so svojimi deťmi, niekto Vianoce vôbec neoslavuje a niekto chce byť v ten deň s celou rodinou. Nič viac, nič menej. Iný kraj, iný mrav 🙂
Mňa skôr pobavila časť o tom, že 25.-26.12. je voľno. Vieš o tom, že existujú povolania, ktoré fičia celé Vianoce? A je ich viac ako dosť. Lekári, záchranné zložky, zamestnanci sociálnych zariadení, útulkov, detských domovov, novinári, športovci, umelci, šoféri, sbskári, hotelieri, chyžné, pracovníci na vlekoch či klziskách, opatrovateľky, zamestnanci v nadnárodných spoločnostiach…? A títo ľudia musia väčšinou vybaviť Vianoce a všetko k tomu patriace v priebehu pár hodín. To ti hovorím ako matka s deťmi, ktorá má muža na cestách a spoločné Vianoce všetci pokope máme asi tak raz za tri roky.
Odpoveď je veľmi jednoduchá. Pretože chcú. Pretože to je pre nich ten pokoj, pre nich je tá krása štedrého večera v tom, keď sú aj so svojimi rodičmi, či svokrovcami. Jednoducho to takto cítia a tešia sa z toho. To, že ty chceš po svojom je v poriadku, ale niekto to isté môže napísať aj tebe, že nerozumie,prečo to ty robíš takto 🙈
@eternity24 aj my tak..celé detstvo..
Asi preto, že chcú aj tým starým rodičom dopriať na štedrý deň radosti z vnúčat. Práve v ten Štedrý deň, nie na druhy deň, alebo o týždeň. A deťom chcú ukázať svoje detstvo a tradície.
Aj keď sú dvaja starkí, pre nich je vlastne toto darček.
A aj keď sa to Tebe nezdá, to bude niečo, na čo budú raz spomínať vnúčatá. Tak ako Tvoje deti budú spomínať na vaše krásne Vianoce.
Krásne Vianoce a uži si ich s rodinou 💗
To,že sa to tebe zdá nevhodné,je tvoj uhol pohľadu,keď to tak chcú,tak to tak robia.Su to proste ich zvyky.Ty si užívaj sviatky po svojom,oni to budú robiť tiež,či už to ty chápeš,alebo nie.😉Pekne sviatky
Ja ti napisem ako to mame my, aj preco. Moji svokrovci ziadne poriadne tradicie nemaju. Oni by sa ani len z teplakov neprezliekli. Ked sme k nim ako bezdetni/s jednym malym dietatom chodili, tak sa samozrejme krajsie obliekli, ale inak ziadne koledy ani nic specialne, proste len sme sa najedli a sli k stromceku. Mne osobne chybal taky hlbsi zmysel, nejake to duchovno. Uz mame deti, u nich nie je priestor pre tolko osob pri jedle. Tak sme doma. Kapustnicu a rybu si uvarim den vopred, na Stedry den len salat dokoncim, vianocka, poplanok. Rano upraceme bezny neporiadok, ideme pre Betlehemske svetlo, pozerame rozpravky. Okupeme sa, nacancame. Lenze mne je to luto, ze su svokrovci v tej istej dedine a ako vravim, ani len sa neprezlecu, ja im tam nebudem mavat pred ocami Bibliou a krizikovat ich na celo, ked su ateisti. Tak my mame doma "veceru" uz o 3/4, s roznymi zvykmi (jablko rozkrojime, pomodlime, krizik na celo, koledy, citanie z Pisma o narodeni...), rozbalime darceky a ideme k svokrovcom. Mame prechadzku, pozerame na svetielka, troska nam vytravi. O 6/7 sme u nich, tam cakaju dalsie darceky a stravime spolu vecer. Deti potom doma lepsie zaspia a my s muzom mame svoju pohodku pri Peliskoch. O polnoci omsa. Nemam pocit, ze sme ulietani, je to presne tak ako mi vyhovuje, doma pestujeme tradicie a zaroven sprijemnime vecer starkym.
Preboha 🤣 aby niekomu už vadili vianočné zvyky iných ludi 🤣...my sme napr vždy boli celá rodina spolu, nie ze vo dvojici/stvorici....Vždy od decka sme vianocovali u starkych a bolo nás aspoň 10...pre niekoho možno divne, pre nás tradičné milované Vianoce 🥰 nech si každý robí ako cíti
@dharmasanata Pomôcť? Mne? Z môjho pohľadu práveže tí, čo to pochopili negatívne, zrejme vychádzajú z nejakého vlastného vnútorného negatívneho pocitu. Ja som v pohode, naozaj.
Ku nám chodia moji rodičia, každý Štedrý deň na večeru, strávime spolu sviatočný čas, vychutnajú si radosť z vnúčat. Po polnočnej omši idú domov, ale na 1 sviatok prídu na obed a vlastne strávime s nimi celý večer. Na Štefana ideme zas k svokrovcom.
A preco vy chodite k rodicom 25. alebo 26. - lebo rovnako ste zvyknuti 🙂 kazdy ma svoje zvyky a tradicie a toto je jedna z nich, niekomu moze prist cudne, preco sa niekto trepe k rodicom 25., ked ma mat doma klud 🤷♀️ my sme byvali s babkou, tiez k nam takto sesternica a bratranec chodili a ziadna ujma, my to teraz mame inak, lebo od seba byvame daleko, jednoduche. A co si niekto mysli o nasich zvykoch mi je uplne jedno a uz teda vobec nerozumiem co je na tom nevhodne, ze deti idu pozriet starych rodicov, na co je dobre toto hodnotenie inych? Vsak ty to nerob a vybavene
Uvažujem, prečo by som to mala vôbec riešiť. Každý to má, ako chce. Každého vec.
To vazne sa nad tymto niekto zamysla? Este aj takym dehonestujucim a arogantnym povyseneckym postojom? 🤣🤣🤣
Ano ano autorka, vsetci su blazni, iba ty si lietadlo…
My tiež nechodíme na štedrý večer nikde. Minuly rok sme mali v plane ale nakoniec sme neišli. Ja som rada ked sa s deťmi pohrame doma, pozrieme film a ideme na polnočnú alebo spať a do kostola rano. A potom podľa situacie vybavíme navstevy. A boli vianoce aj take že celý den (25) sme straviliv pizame...Kazdy nech ako mu dobre...Hlavne nech su vsetci spokojní a šťastní ❤
@h2 hm podla mna (osobny nazor) tiez ide o hodnotiaci prispevok, kde medzi riadkami citas, ze autorka si mysli, ze to je nevhodne a nad jej pochopenie 🙂 ak totiz by tento prispevok mal byt cistym zamyslenim zo zaujimavosti, tak tam nepatri "podla mna je to nevhodne" - co uz je nazor a odsudenie nejakeho konania
a nemam ziadne negativne pocity ani stare krivdy a som uplne v pohode a akceptujem akokolvek to ludia maju, ak su tak spokojni, skor je zaujimave, ze ty jedina si to pochopila inak (bez snahy nejako rypat len mi to pride zaujimave)
Sama si napisala- chcem byt so svojimi detmi a muzom. Takto to budes citit aj o 20- 30 rokov chciet byt so svojimi detmi. Ano chapem teraz je to pre teba nepochopitelne ale pochopis neskor ze laska k detom nekonci ich dospelostou. Aspon vtedy sk mate dobre vztahy. Aj tvoji rodicia chcu byt so svojimi detmi( tebou)- ver tomu ze chcu- aspon na chvilu.
Ja na voanoce nechodim nikde. Najlepsie mi je doma. Nikde po darceky nikoho vyzierat..no preco asi idu idu sa este najest nieco im zabalia aj a samozrejme po darceky. Nevydrzia do dalsieho dna🤣
@slavomira236 jasneee teraz si všetkých čo chodia na vianoce k rodine odhalila - je to kvôli jedlu
Podľa seba súdim teba ci ako? 🤡🤣
kazdy ma ine zvyky, mne je tiez cudne riesit presuny a cirkusy okolo vecere, ked je rodina s detmi doma, a male deti, odtiahnut od darcekov, poobliekat, vystrojit, nalozit do auta, alebo prejst = a k babke, a zase.. hore dole... Neviem si to predstavit.
napr. ja casto vybavim jednych rodicov 24. doobeda :D tiez mame radi klud a to nas ani nie je tolko. ALe su taki ludia co behaju a neriesim = mna skor prekvapuje zmena, ktora u nas nastala v rodine, ked zrazu, po xy rokoch co sme s chlapom, vzdy 24teho doma, zrazu od nas rodina zacala vyzadovat, aby sme behali kade tade, dokonca zazeracky su u nas, lebo som odmietla ze nam niekto veceru navari... :DDDD Keby to bol taky zvyk u nas, tak ok, ale nikdy nebol... tak moji rodicia ako aj svokrovci, vzdy pekne bez nas doma boli... a to aj ked sme boli deti, nikdy tam neboli babky, dedkovia s nami. Vzdy sme to obehli (ked uz), dalsi den. Dokonca ked sme ich volali, nech pridu, tak nikdy neprisli..a ani teraz by neprisli, lebo to nie je u nich doma.. to len MY mame chodit :DDD
Pritom my sa najeme, darceky otorime a vyvalime sa este s misou chlebickov pred telku.. s chlapom zvladne ako tak prechadzku este so psom vecer :DD dcere sa uz nechce... zvacsa stavia lego a tak, co dostala, v obyvacke.. s cim sa zabavame casto aj cely dalsi den.
@lucia13022023 mne to je jedno ja sa nestaram o nikoho ako autorka
@slavomira236 ak ide niekto na navstevu pp stedrej veceri, tak isto ide hlavne vyzierat 😂 vobec uz nie je najedeny, vyzierat chodim ja, ideme svokre na tyzden ❤️
@dajda_01 moj príspevok bol mysleny inak, nie ze co je divne na tom, ze všetky rodiny spolu oslavujú Vianoce u rodičov, ( aj ja som zažila pár Vianoc u našich s mojou a sestrinou rodinou s prespavanim) ale otazka znela, ze prečo sa chodí večer na večerné návštevy, keď sa deti môžu pohrať, rodicia si tiež môžu vychutnať pokojne chvíle a na návštevu k rodine sa môže ísť na druhy deň v normálnom čase, pretože som vnímala, ze s deťmi chodiť na návštevu večer nie je veľmi vhodné ( ale len podla mna teda). Po prečítaní komentárov dospievam k názoru, že vlastne cudni sú tí, ktorí trávia tento deň v pokoji so svojou rodinou a idu navstivit rodiny na druhy den. A áno každý si spraví tak ako jemu vyhovuje, ja nikoho nepresviedcam , ze by mal zmeniť svoje zvyky a ze moj postup je jediný správny.
@lucia13022023 pisem ze nechodim nikde tak asi tazko niekde vyzieram mne je najlepsie doma pri telke v pyzame..akurat na cintorin sa prejdem na babku a dedka zapalit sviecku
Ja napr.nechapem,preco ked mate male deti,tak natahujete veceru do 19-tej. My,ked boli mensi,sme zacali jest ked padla tma o 16-tej a max.okolo 21.30 boli uz v posteli. Asi o tom zalozim prispevok,co na to ostatni🤭
@petamich Mne sa rozum zastavuje nad tým, že vnímať nejaký text negatívne (ako väčšina prispievateliek), je považované za "normálne", zatiaľ čo vnímať ho neutrálne (ako ho vnímam ja), je tu považované za divné. Najmä, ak aj sama autorka píše (citujem): "Vôbec som si však neuvedomila že môj prispevok môže vyzniet poburujuco pre osoby, ktoré to majú inak ako my, a je vás dosť, čo ma prekvapilo. Ja som nepísala že to odsudzujem, ja som chcela vedieť pohľady a dôvody, prečo to niekto takto robí, možno to odo mňa zle vyznelo, som dosť otvorený človek, čo je možno niekedy na škodu."
Čiže sama autorka potvrdila, že ja som jej príspevok pochopila správne (že ním nemyslela nič zlé), napriek tomu som stále za divnú ja, mám sa nad sebou zamyslieť a dokonca mi tu bola ponúkaná pomoc (?) 🤔😁
@slavomira236 ja sudim podla toho ako niektore pisu ze na vianoce nic viac neminu v inych diskusiach na stravu ze tolko co bezne. Tak ak je niekto kazdy den niekde nasackovany tak neminie. Co si vsimam tak prave ti dochodci minu na vianoce dost lebo darceky strava pre vsetky deti vnucata...inak je mi to jedno pisala som autorke ze mozno koli tomu ked uz sa nad tym tak pozastavuje. A nema ine na praci. Mat jej problemy..

Niekto návštevuje rodinu lebo ich má rád a chce s nimi stráviť čas..nechce nechať starých rodičov samých. Keby mám do 10 km rodičov či svokrovcov tiež idem.