Prečo rodiny chodia po večeri k starým rodičom?
Pre mňa nepochopitelne a mame to tak aj v širšej rodine. Na Štedrý deň po večeri keď sa rodina naje a rozbalia sa darčeky sa ide k starým rodičom. Nie je to cudne? My máme o 6 večeru, veceriame do tej 7, áno máme svoje zvyky z domova, modlitba, orechy, jablko, krížik s medom, oplatka, polievka, druhé, bobalky. Potom rozbalujeme darčeky, máme 3 deti, oni sa tesia pritom pozeráme rozprávky, počúvame vianočnú hudbu, tancujeme, jasime sa, deti skusaju/ hrajú sa s tým co dostali, my si nalejeme pohár vina, natocime pár videí na pamiatku, posprataveme kuchyňu, odpad z darčekov a o polnoci ledva dostaneme deti do postele co sú rozrusene z radosti. A ráno o 6 sme hore, lebo však nedá sa späť ked sú nové hračky.😂 A stále počúvam od kolegýň alebo aj od svagrinej, ako sa oni naveceraju rozbalia darčeky, oblečú sa a idú k starým rodičom. To prečo sa robí? Nerozumiem prečo sa chodí na tieto vecerno- nočné návštevy, prečo tie deti nemôžu ostat doma hrať sa a užiť si nadherny vianočný večer v kruhu rodiny. Mne to príde nevhodné a nechápem kedy sa vlastne ľudia zastavia a užívajú si danú chvíľu. My chodíme k rodičom 25 a ďalším 26 ved sú sviatky máme voľno. A kolegyne a švagriná tiež, a rodičov majú oboch žijúcich, nie je to tak ze jeden zomrel a nechcú nechať samého rodiča.
Každý robí tak ako mu vyhovuje. My napríklad tento rok ideme 23 pozrieť priateľovu rodinu, 24 ideme k mojej rodine a tam budeme aj spať. 25 si spravíme Vianoce v trojici (ja, partner, dcéra) a tým odštartujeme domáce sviatky.
Je to netradičné ale pre nás je to najlepšie riešenie a takto nám to vyhovuje.
Aj,my chodime. A este k tomu 20 minut peso. Ziadne auto.
A navyse prechadzka po veceri dobre padne.
Lebo niekto sa cíti dobre v kruhu najbližších,či môžu byť rodičia,tety,hocikto,koho ľúbia. A je to ich zvyk a je im fajn,ako vám s pohárom vína,tak im s mamou,tetkou,svakom a pohárom čokolády,napríklad.
Tak my to mame presne ako Vy a ja teda nepoznam v nasom okoli nikoho, kto by to mal tak ako pises, ze po veceri a darcekoch idu k starym rodicom. Ald ja zas nechapem, ze sa vobec nad tym zamyslas a cudujes sa. Sak tebe to moze prist divne, vy a tvoja rodina to mate tak ako to pasuje vam. Inilym to zas pasuje z xy dovodov inac. Ja neviem, sak kazdy ma nieco nejako z nejskych dovodov zauzivane a takto to proste robia. Mozno to maju ako rodinny zvyk, tradiciu a mozno len na dalsi den maju vsetci iny program a nemohli by sa stretnut. Svagrina napr. maju jednu veceru u svokrovcov o 17h a hned po nej idu na druhu veceru k jej rodicom na 18h. A ? Mne to pride tiez cudne, ale vobec to neriesim a neanalyzujem. Ked to vsetkym takto vyhovuje, tak nech tak robia. Proste kazdy na nieco zauzivane z nejakych dovodov, ktore my mozno ani netusime.
My sme to nikdy tak nerobili.. vzdy sme sli na navstevy az v tie dalsie dni a teraz, co mam vlastnu rodinu, tak tiez sme na Stedry den boli len doma a navstevy potom.
My sme vždy ako deti takto chodievali k babke (ktorá bývala v tej istej dedine). Babka s dedkom vždy čakali,my sme si vždy nachystali vinš a koledu,ktore sme recitovali a spievali vo dverách
Vždy bol sneh,ktorý večer vrzgal pod nohami a babka vždy mala nachystané tie najlepšie kysnuté záviny a mohli sme si dať salónky zo stromčeka 🥰 posedeli sme, starkí sa potešili,že nie su sami. Potom sme sa vrátili domov,nachystali sa na polnocnu omšu. Veľmi rada na to spomínam,vôbec,ale vôbec som to nebrala ako nejaké 'nahananie sa' . S našimi deťmi tiež chodievame ku svokrovcom po večeri.nase deti sa tam tiež vždy tešia,narozdiel od nazs,keď sme boli deti,majú u babky ešte pod stromčekom darčeky,ktoré kupuje babka ,,(po dohode s nami) . Tiež tam rada chodím,dame si vždy nejaké chutne pitie,koláčik a pokecame. Nie kazdy má túto tradíciu ako 'otravu" ... Pre mňa je to super strávený vianočný čas
A niekto zasa nepochopi,že keď už máš ty svoju rodinu tak zrazu na vianoce pre teba rodičia neexistujú ....tak si tancuj a natáčaj videá ..Každému vyhovuje niečo iné tak načo sa starať do zvykov iných rodín ? Niekto chce na štedrý večer navštíviť aj rodičov lebo si uvedomuje že tu nebudú večne a ten večer to má iné čaro ako iné dni.....
Je to na každom každý nech robí ako chce.
Proste tiež keď budeme bývať z manželom sami chcem štedrý večer stráviť sama z manželom a dcérkou .
Proste urobíme si svoje tradície respetive poverené tie čo sme mali mi vrodinach.
Mi napríklad máme tradície že ideme pred večerou štedrou páli sviečky na hrob za zosnulích čo tu už niesu že na nich mislime aj počas sviatkov .
Možno si tam urobíme tak ak bude manžel súhlasiť že v stredy deň pôjdeme jeho rodičov nachvíľu pozrieť do obedu respetive okolo 12 a potom domov a urobíme si už zvyšok dňa v 3trojici ale asi by som to tak urobila len kvôli sviatkov a svokrovcou že proste aby nepovedali že nevideli malú na štedrý deň.
A potom normálne 25pojdeme na návštevu k jeho rodine a 26 na Štefana zase k mojej rodine .
@dory11 áno aj my chodíme pred vecerou na cintorín zapáliť sviečku.
No vidis autorka, preco chodis pred vecerou na citoriiiin ????
Haaaa ???
Haaaaa??
Zalozim asi tiez zbytocnu diskusiu preco niekto chodi na cinter
A preco ta toto trapi.🙈My, ked som zila s rodicmi vecerali sme skoro,aj o 16 a potom sme cela rodina isli k starym rodicom,otec bol z 12 deti,takze tam bolo kvantum ludi a bolo to uzasne,carovne.Mali sme proste taky zvyk,nasa rodinna tradicia,ktora trvala kym stari rodicia zili a vsetci na to s laskou spominame.Uz sa nam nedari sa takto stretnut.Naposledy na babkinom pohrebe pred par rokmi.
lebo sme tak sťastní na oboch stranach🙂 a tak to chceme.a to su pre nas Vianoce.Nedokazali by sme neisť..
My takto praveze volame vzdy svokrovcov aj mojich rodicov po veceri. A 25 a 26 ideme k jednym a druhym este. Proste je to ZVYK tak to pochop.... kazdy to ma tak ako mu to vyhovuje, ako to chce a teba je do toho velke nic🙃
My máme vianočný večer taky isty, ako vy. Stym, ze po veceri ideme hned k starym rodicom rozbalit darceky od nich ( muz odbehne, akoze na wc- ale ide vlastne ku nam rozlozit darceky okolo stromceku) a potom sa vrátime domov a pokracujeme teda ako vy.
Moja milá každý to má inak my tiež večera darčeky a potom návšteva u rodičov čo je na tom nemusím sa potom naháňať na druhý deň lebo ideme na návštevu zase mojim rodičom a potom na ďalší deň čakám návštevníkov súrodencov aj z deťmi a na ďalší deň zase ideme my súrodencom a takto to máme zaužívané roky rokúce a vôbec nikomu to nevadí a takto si žijeme až do nového roku Silvester trávime doma aj nový rok
@6mia6 preto sa do nej pustili, lebo prispevok je napisany stylom, ze ma patent na to, aky je ten jediny spravny sposob travenia Stedreho dna. Pretoze nerozumie, ze pre niekoho moze byt "nadherny vianočný večer v kruhu rodiny" prave taky, ze navstivi aj rodicov - sirsi kruh rodiny, ako ma autorka. Okrem toho, ze tomu nerozumie (tu by sa dalo chapat, ze mozno chce, aby sa ini rozpisali, ako to maju), pride jej to dokonca az nevhodné a cudne. Proste z toho celeho vyslo, ze vhodne a "nečudné" je len to, co robi ona.
Toto mi vyskocilo prave na fb 😂
https://www.facebook.com/share/r/hPwv3qsjuWaWDQ...
Ja mam svokrovcov aj rodičov v jednej dedine. A ani jeden jediný rok sa nestalo, za by sme ku nim po večeri nešli. Ci boli deti maličké, vždy sme šli. A kým budu na tomto svete s nami tak to tak budem robiť. Neviem si predstaviť tento deň, večer bez nich. A neporiadok a riady po večeri neujdu, počkajú na neskor.
A samozrejme ze sa navštevujeme ešte pomedzi sviatky...
Čo je čudné? Deti chcú darčeky a starí rodičia zase svoje vnúčatá.
A? Veď vy to máte takto, oni zase tak. My patríme tiež k tym, ktorý sa najedia, rozbalia darčeky a bud prídu naši k nám,alebo my k nim. Aj po spievani chodíme, teda zajdeme aj k mojej babke, aj k svokrovcom, všade len na chvíľku.Ved hračky deťom neujdu. Aj ďalší deň je deň. My sa tešíme, že sme ako rodina ten deň spolu. Už ked nie za stolom, tak aspoň po tom.... Veď sami by sme tie koláče ani nepojedli🤭😅
A preco sa na to nespytas ich? Ja zase netusim preco maju mnohe zeny potrebu rozoberat zvyky a zivoty inych.
@slavomira236 mne je tiež ukradnuté, kto ako trávi Vianoce..
Ale keď ma niečo v diskusii záujme, či už v negat či v pozit zmysle, reagujem.. ono, tak nejak tie internetové diskusie fungujú, že?
Tvoj príspevok ma zaujal, prišiel mi hlúpy a vlastne aj poriadne smutný..
Smutné je, aj to tak niekto má a smutné je, aj ak niekomu toto napadne ako prvá moznost...tot vsjo..
a síce su mi tvoje názory ako také vlastne ukradnuté, ak napíšeš niečo, čo ma znova zaujme, znova môžem reagovať...
@6mia6 tak zrejme nevieš citat s porozumením. Pretože tam to je jasne napísané. Jej postoj k tomu. Ako jej to príde nevhodne a ako ona nerozumie, prečo si deti nemôžu užiť krásny vianočný čas v kruhu rodiny. Je to tam. Po kritike už začala autorka habkat, ako to tam vôbec nemyslela. Ale myslela.

Volakedy sa tak chodilo po celej rodine, ja si pamatam, ze ku nam chodila teta po polnocnej omsi a my ku nim potom na druhy den, babka k polnoci smazievala rezne, lebo uz skoncil post… Niekde ta tradicia ostala, ze idu po rodine zelat si stastne a vesele. My nechodime uz nikam.