Prečo rodiny chodia po večeri k starým rodičom?
Pre mňa nepochopitelne a mame to tak aj v širšej rodine. Na Štedrý deň po večeri keď sa rodina naje a rozbalia sa darčeky sa ide k starým rodičom. Nie je to cudne? My máme o 6 večeru, veceriame do tej 7, áno máme svoje zvyky z domova, modlitba, orechy, jablko, krížik s medom, oplatka, polievka, druhé, bobalky. Potom rozbalujeme darčeky, máme 3 deti, oni sa tesia pritom pozeráme rozprávky, počúvame vianočnú hudbu, tancujeme, jasime sa, deti skusaju/ hrajú sa s tým co dostali, my si nalejeme pohár vina, natocime pár videí na pamiatku, posprataveme kuchyňu, odpad z darčekov a o polnoci ledva dostaneme deti do postele co sú rozrusene z radosti. A ráno o 6 sme hore, lebo však nedá sa späť ked sú nové hračky.😂 A stále počúvam od kolegýň alebo aj od svagrinej, ako sa oni naveceraju rozbalia darčeky, oblečú sa a idú k starým rodičom. To prečo sa robí? Nerozumiem prečo sa chodí na tieto vecerno- nočné návštevy, prečo tie deti nemôžu ostat doma hrať sa a užiť si nadherny vianočný večer v kruhu rodiny. Mne to príde nevhodné a nechápem kedy sa vlastne ľudia zastavia a užívajú si danú chvíľu. My chodíme k rodičom 25 a ďalším 26 ved sú sviatky máme voľno. A kolegyne a švagriná tiež, a rodičov majú oboch žijúcich, nie je to tak ze jeden zomrel a nechcú nechať samého rodiča.
Tak toto je otazka za vsetky drobne veru.... My napr pocas prichodu "jeziska" ja vytiahnem vsetky nase deti von jašime sa s prskavkami a svietime jeziskovi na cestu aby nas nasiel. Doma zatial muz lieta a hadze pod strom. A potom pre nas pride. Ano susedia sa cudovali ked fajcili na balkone ze co mi vystrajame ale mne je to u prdky pretoze nase deti to miluju. Ale co sa tyka babky uz sme teraz v stadiu ze vianoce travime u svokry aj so slobodnym svagrom a svokrinnymi dvoma alobodnymi bratmi. Cize vela ludi pri stole a ja to zboznujem a stale vravim ze kym ludia pri tomto stole pribudaju(narodilo sa nam 3 dieta minuly rok) tak je dobre a sme stastna rodina. Potom ked prideme domov ideme zas k mojej mame.
moj ex sa najedol a siel do baru s kamaratmi. 🤦
@sjun čiže doma neveceriate? Len rozbalite darčeky a idete k svokre, tam veceriate a potom idete ešte k vašim. O koľkej rozbalujete darčeky, keď toto stíhate všetko? No my sa tiež radi blaznime, aj prskavky palime, ale večeru pripravujeme my s manzelom, nech deti vidia a preberajú tradície po nás a odnesú si tak do svojich rodín keď si založia.
@yosi ani ja moje deti neoberam o Vianoce so starými rodičmi, u nás netrvaju Vianoce 1 deň. Chodíme k rodičom prvý a druhý sviatok.
Precitala som si všetky komentáre, nedá sa odpovedať jednotlivo. Hlavne je zbytočné reagovať na pár " milych" komentárov. Ďakujem všetkým kto sa zapojil do diskusie, za zdieľané vaše pekne vianočné príbehy.
Pre mňa znamená vianočný čas oddych, pokoj, mier, lásku, vnútorný poriadok, stisenie sa, vdacnost Bohu, čas s mojou rodinou a aj čas s ostatnými rodinami, s ktorými máme pekný vzťah.
Každému koho som sa dotkla je mi luto a všetkým prajem krásny láskavý predvianočný čas bez zhonu.
Tiež tak chodíme. Ale u nás začíname ísť k večeri okolo 16:30 . Už je tma deti nedočkave a o 6 ideme pa hodinku k jedným a na hodinku k druhým . Rodičia tu nebudú stále . Sú nám všetkým každý si robíme čo chceme tak je jedno či vy idete večerať o 6 a dosť o 12 a iný idú o 6 k rodičom . Však snáď každého rozhodnutie . Samozrejme nič v zlom . Robíme si každý čo chceme a svet bude krajší keď sa nebudeme jeden do druhého starať
My tiez tak chodíme k mojej mame ,naveceriame sa rozbalime darčeky a ideme.....a vieš prečo?pretože sme traja súrodenci,každý máme svoje rodiny a vždy sa po večeri stretneme u našej mamy aby sme aspoň chvíľu času trávili všetci spolu...25.12.chodime zasa ku svokre kde sa stretneme všetci z manželovej strany
Každý to ma nejako. Keď pozerám tie komentáre plné "rodinnej lásky a záujmu o rodičov", ostáva veriť, že ten záujem tam bude, aj keď starí rodičia nebudú vládať dávať toľko pozornosti, lásky, peňazí, darčekov a bude ich treba prebaliť, nakŕmiť, obriadiť. Dúfam, že aj vtedy sa bude utekať od štedrovečerného stola rovno k nim alebo budú tráviť Vianoce priamo u všetkých, ktorí sa tu oháňajú láskou a rodinou 😏
Tak ako ty máš svoje zvyky, majú aj oni. My tiež chodíme od kedy si pamätám po večeri k starým rodičom. Bývajú v tom istom paneláku a vzdy sme trávili vianoce takto. Neviem si predstaviť, že by sme tam po večeri nešli, a starí rodicia by boli tiež smutní z toho. Nechápem, že to nechápeš ty. Možno sa treba starať do svojej rodiny a neriešit ostatnych
V prvom rade nechápem ani o čom je táto debata. Úplne o ničom. Ako keď riešite či do šalátu patria vajcia alebo nie
@maya_hi Za seba ti môžem povedať, že áno. Moja maminka mala svoju staručkú mamu u nás, keď už nemohla bývať sama. Nebolo to vždy ľahké, ale s láskou sa o ňu starala. Rovnako my sme s láskou doopatrovali našu maminku. Áno, ležala v bolestiach pod vianočným stromčekom a odišla nám navždy 28.12. Detto môj otec.
Nie, rodičov sme nemali radi kvôli darčekom a stráženiu detí. A pevne verím, že to moje deti majú v sebe rovnako.
Jasneeeee ze ked slavime sviatky doma sami tak veceriame doma ale kedze mame male deti tak okolo 18 sa uz rozbaluje a o 21 spi. Ked sme u svokry co budeme aj tento rok tak veceriame vsetci spolu 9 ludi. Ale vsetko sa aj tak prisposobuje detom lebo do nejakej 18by nevydrzali cakat na veceru.
@vandica spat idú o 20.30 a my s mužom tiez😂😂😂😂
Pretože mám rada svojich rodičov a chcem byť na Vianoce aj s nimi. So svokrovcami bývame, tak s nimi aj večeriame. Potom ideme večer k našim. Príde aj sestra s malým a mužom, ktorý rodičov nemá. Stretneme sa a máme ešte jedného Ježiška aj tam. Kto chce nech ide kedy chce.
Úplne jednoduchá odpoved, pretože to tak chcú.
A prečo? Asi preto, že sú na Vianoce a práve v tento deň chcú byt spolu ako rodina, so svojimi rodicmi, chcú sa tesit navzajom so spoločne stráveného času, obdarovať sa.
Ty to máš asi rovnako, lenže v iné dni. Nuž niekto s tým nemá problém vybehnúť na návštevu i v ten večer a ak vie, že to druha strana uvíta a poteší ju tým, o to viac to chcú pre toho druhého urobit.
My tiež tak robíme a čo?? Chodí ku nám svokra na vianoce lebo je sama, takže vždy máme Vianoce s ňou... Večeru máme okolo piatej, kým sa najeme a rozbalime darčeky a spraceme všetko je cca sedem hodín a ideme k mojim rodičom.. Robíme to tak každý jeden rok. Deti si tam rozbalila darčeky, sme všetci spolu, kecame a okolo deviatej ideme domov. Na ďalší deň zvykneme chodít ku svokrovi. Nikde sa nenahaname, nemáme žiadne stresy nič .. Deti budú mať dosť priestoru sa spoznat s novými hračkami a vecami aj keď sa vrátime domov 😊
@yosi My sme tiež Štedrý deň trávili u starých rodičov. Nie tým spôsobom, že by sme mali večeru aj doma aj u babiek, ale doma sme si dali len obed a potom šli k babičke. Stretli sa tam všetky ich deti aj vnúčatá. My sme sa hrali s bratrancami a sesternicami, rodičia pomáhali babičke chystať slávnostnú večeru. Nikto sa nepotreboval naháňať, ani sme tam nechodili nikoho vyžierať - kto tu prišiel s takým názorom, asi nikdy nevidel svoju babičku, aká je šťastná, že má pokope dospelé deti aj vnúčatá a s akou láskou chystá hostinu. Po jedle sme sa šli prejsť, kým niekto dospelý nachystal všetky darčeky pod stromček. Boli prskavky, rozbaľovanie darčekov, veselé historky, rozprávanie... Pre nás napríklad neexistuje, že by sme na štedrý večer pozerali rozprávky - my by sme mohli povedať, že nechápeme, ako niekto dá prednosť telke pred živou rodinou. Na telku je čas počas iných dní. Teraz ako dospelej mi Štedrý večer so starými rodičmi veľmi chýba.
@0silvia0 Nie, 24. 12. len k jedným. Jedna z babičiek už v istom bode nezvládala nejaké veľké prípravy, takže sa s ňou dohodlo, že Štedrý deň s nimi budeme mať prakticky 25. 12. a vždy bude u jedného z detí. Deti sa teda rok po roku striedali, vždy sa všetci stretli u jedného z nich a každý mal na starosti iný slávnostný chod - babička teda napr. len napiekla zákusky a nemusela sa trápiť s ostatným, vrátane upratovania po toľkých hosťoch. Štedrovečernú hostinu sme vlastne mali každý rok 2x.
Z môjho pohľadu je to veľmi praktické. Vždy sme večerali okolo 16:00-16:30, rozbalili sme darčeky išli sme k jednej babke, potom k druhej a ten kľud a pokoj sme mali 25, 26 doma.
Teraz keď už mám dcéru a nežijem s rodičmi je to práveže ubehané, 24 sme doma, 25 a 26 ideme k našim, k svokre a k prababkam.
To ťa fakt zaujíma ? My napríklad nemáme zvyky žiadne, moja mama Vianoce nemusí a tak ma im nenaucila, bývalý nemal rodinu a Vianoce vôbec neoslavoval... A úprimne príde mi to zbytočne, nejaké darčeky, stromy a kapre ...

ja z mojej strany nikdy sme tak nechodili , chodilo sa 25 alebo 26 a dnes sa už vôbec nenavštevujeme a rodina nie je už rodinou , zase partnerova strana oni tak majú . Po večeri príde aj zbytok rodiny . Podľa mna je to pekne . Čakám takto na prvé vianoce a teším sa 😊