Prečo rodiny chodia po večeri k starým rodičom?
Pre mňa nepochopitelne a mame to tak aj v širšej rodine. Na Štedrý deň po večeri keď sa rodina naje a rozbalia sa darčeky sa ide k starým rodičom. Nie je to cudne? My máme o 6 večeru, veceriame do tej 7, áno máme svoje zvyky z domova, modlitba, orechy, jablko, krížik s medom, oplatka, polievka, druhé, bobalky. Potom rozbalujeme darčeky, máme 3 deti, oni sa tesia pritom pozeráme rozprávky, počúvame vianočnú hudbu, tancujeme, jasime sa, deti skusaju/ hrajú sa s tým co dostali, my si nalejeme pohár vina, natocime pár videí na pamiatku, posprataveme kuchyňu, odpad z darčekov a o polnoci ledva dostaneme deti do postele co sú rozrusene z radosti. A ráno o 6 sme hore, lebo však nedá sa späť ked sú nové hračky.😂 A stále počúvam od kolegýň alebo aj od svagrinej, ako sa oni naveceraju rozbalia darčeky, oblečú sa a idú k starým rodičom. To prečo sa robí? Nerozumiem prečo sa chodí na tieto vecerno- nočné návštevy, prečo tie deti nemôžu ostat doma hrať sa a užiť si nadherny vianočný večer v kruhu rodiny. Mne to príde nevhodné a nechápem kedy sa vlastne ľudia zastavia a užívajú si danú chvíľu. My chodíme k rodičom 25 a ďalším 26 ved sú sviatky máme voľno. A kolegyne a švagriná tiež, a rodičov majú oboch žijúcich, nie je to tak ze jeden zomrel a nechcú nechať samého rodiča.
@6mia6 naozaj ti toto nepride odsudzujuce, arogontne a povysenecke? Akoby jej jediny sposob travenia vianoc bol jediny spravny?
Citujem:” Nerozumiem prečo sa chodí na tieto vecerno- nočné návštevy, prečo tie deti nemôžu ostat doma hrať sa a užiť si nadherny vianočný večer v kruhu rodiny. Mne to príde nevhodné a nechápem kedy sa vlastne ľudia zastavia a užívajú si danú chvíľu” ….
A teda dodam: moj muz je 25 a 26 v praci. Napr…
Ten prispevok sa dal napisat uplne uplne inac, ale to autorka v plane asi nemala. Cize bohuzial, dostala take reakcie ake dostala 🤷♀️
A v tých svojich nových rodinách si dajú nové tradície a zvyky,márne im budete vstepovat tie vaše. Budú mať partnerov s ich zvukmi a tak vzniknú nové a vy budete možno s muzom úplne spokojní v tom vašom zvyku,sami. Deti budú s vnúčatami u svatkovco 🤷,napríklad. Každá rodina si robí samozrejme,čo jej vyhovuje a ako im je fajn. Čo je na Tom nepochopiteľné? Ja som roky mala na štedrý deň 3Vianoce. A ako to tu už niekto písal,veľmi rada spomínam na cestu od babky domov,to ticho,to čaro Vianoc,tá zima,strýko nás vždy odprevadzal. Až ma ako staru kozu picha pri srdci. Každopádne každý ako mu vyhovuje.
My sme mali zauzivane tak, este ked babka zila, ze poobede sa cela rodina zisla u nej 24teho pomodlili sme sa ruzenec, posedeli, porozpravali, deti dostali malu drobnost a na veceru uz sme boli vsetci doma u seba, chodilo sa na polnocnu to som ako dieta milovala po ceste od babky, k babke a do kostola som pozerala do okien na svetielka a stromceky 🥰 uzasne casy to boli. Teraz uz mame vlastne rodiny a sme 24 u seba doma a ano uzivame si ten vianocny cas ako vy. Po navstevach sa chodi 25 a 26. Ale my to mame aj daleko k rodicom 2hod. takze to by sa ani nedalo 🤷 svokrovci su v druhom meste ale tam chodime az na druhy den.
@ktobytobolpovedal Ja som sa do tejto debaty už príliš nechcela zapájať, ale predsa len ešte dodám úplne konkrétny dôvod, prečo je príspevok útočný. Keby autorku zaujímal reálne dôvod, tak sa opýta a kľudne aj porovná, prečo sa to jej osobne nepozdáva, napr. "Ako to máte? Zvládate dve večere? Lebo ja som úplne plná už po jednej. Či máte doma len malú večeru, alebo si u starých rodičov dávate len dezert?" Alebo inak "Ako to robíte s deťmi? Naše pištia, keď ich chceme odtrhnúť od darčekov doma. Ako vám tak dlho vydržia malé deti hore? Nie sú potom u starkých protivné kvôli únave?".
Tu je však napísané, ako sa tupí rodičia ženú k babke a dedkovi a vyrábajú tým strašný stres, všetci sú v zhone a kvôli tomuto rozmaru úplne pokazia vianočnú atmosféru, a najmä je tu ani nie medzi riadkami, ale úplne priamo napísané, ako úbožiatka deti trpia. Ja keďže som v situácii, keď moji rodičia aj svokrovci sú vzdialení a vídajú sa s vnúčatami veľmi málo, vidím ako hlboký môže byť vzťah medzi starkými a vnúčatami. Sama si s detstva pamätám, aké pekné to bolo u babičky a že sa mi s nimi rátala každá chvíľa - a aby som pridala svoj odsudzujúci komentár, lebo autorka si také komentáre pýta - rátala sa mi omnoho viac ako tisici krát Populuška v telke a rodičia, čo doma sedia na gauči a pijú alkohol.
Tak vy to robíte inak a? Bože také témy. Každý má svoje tradície .. vsak nech idú. Čo teba do toho 🤦🏼♀️🤣
Mame 3 deti a toto stedrovecerne navstevovanie sme zrusili.obe babky byvaju tak hodinu cesty a nebudem male deti a babatko vlacit vecer po navstevach,ked maju svoj rezim a o 20tej uz davno spia.my si chceme ten vecer uzit a nie behat hore dole.na navstevu ideme 25 a 26 pocas dna po babkach.
Zdravim , patrím k skupine ktorá chodí po večeri k rodine ( babka s dedom , druhá babka a ešte chodíme potom spolu s mojimi rodičmi k prababkám - kde sa stretneme celá rodina ) .
Bolo obdobie že mi tieto zvyky prišli zbytočné. Až kým sme jedny Vianoce neboli chorí všetci a neboli sme nikde . A poviem ti mne to chýbalo , deti sa pýtali prečo nemôžeme ísť aspoň koledovat babkám pod okno . Od toho roku sa nato teším aj ja .
Nás program je večera , oblátky , rozkrajovanie jabĺčka , orechy , modlitba , večera . Po večeri ideme popriať šťastné a veselé nášmu psíkovi a mačičke , zapálime prskavky vonku . Potom ideme k stromčeku, zaspievame si , rozpálime si darčeky a vytesujeme sa všetci .
Neskôr ideme k svokre koledovať , od nej k mojim rodičom koledovať a spolu s nimi k prababkám ( tento rok máme zmenu pretože môj dedko zomrel tak moji rodičia budú s babkou tráviť Vianoce , tak pôjdeme koledovať priamo tam kde sa stretneme širšia rodina a odtiaľ ideme k druhej prababke ) . Bývame blízko seba , potom ideme na omšu ( kto chce / vládze 😉 väčšinou idem ja s najstaršou dcérou - máme 4 deti ) .
Pre nás je to magické a krásne . Som vďačná že môžeme tráviť sviatky s rodinou. Ďalšie dni sme buď doma alebo podľa toho ako sa dohodneme s rodinou . Vôbec sa necítim ubehaná ale vďačná . Decká sa tešia že sa stretajú s rodinou. Každý niečo prinesie a je nám fajn .
Koledovanie počas dňa sa mi veľmi nepáči , nemá to už také čaro - ale zase chápem že niekomu to vyhovuje .
Každý nech robí tak aby bol spokojný . Nám to vyhovuje takto
Lebo je to zvyk? Do ktoreho ta nic nie je, kazdy mame svoje zvyky
My sme to mali v detstve tak, že jedna babka a prababka boli u nás, mali sme doma večeru, darčeky apod, potom sa išlo k druhej babke električkou cez pol mesta, tam už boli ďalší dvaja súrodenci môjho otca s rodinami a tam sme boli do noci a bavili sme sa. Pre moju mamu to muselo byť strašne únavné, ale nám deťom sa to páčilo a boli sme rodina pokope. Otec so súrodencami, kopec detí, zábava, sranda. Len teda s odstupom času nechápem, ako sa mamina vladala ešte baviť večer.
Keď som si ja založila rodinu, tie cca tri štyri vianoce (z 20) sme boli raz u nás so svokrou, mali sme večeru, potom sme ju zobrali domov a išli k našim, kde bola jedna babka a s nimi potom ešte k babke. Potom mi babka zomrela, tak sme boli so svokrou doma a potom k našim, kde bola babka a sestra. Potom som to uťala a chodili sme všetci spolu (už žiaľ bez babky) do Álp na lyžovačku. A to boli najlepšie vianoce, 11 alebo 12 krát sme tak boli. Všetci spolu a úplne v pohodicke.
Pre mna by malo zmysel, keby cela rodina vecerala rovno naraz spolu a bolo by to pekne...darceky na jednom mieste a hotovo. Ale to by sa museli sklbit zvyky a jedalnicek niekolkych rodin, co niekedy je problem. U nas by to isto nepreslo. Uz len svokrovci maju inu veceru a odmietaju cokolvek menit alebo prirobit navyse...A chodit po veceri este niekam dalej by sa s mojimi detmi ani nedalo. Mladsia ked je moc unavena place aj hodinu ci dve vkuse, kym zaspi a potom celu noc sa budi co pol hodinu....bolo by to tyranie jej aj mna 🤷 Proste vianoce, nevianoce o 20tej musi lezat v posteli. Ked to niekto takto zvlada, nech si tak robi, neodcudzujem, nezamyslam sa. Skor obdivujem, ze maju energiu po nachystani celych vianoc doma, este niekam vyrazit a uz len ta predstava ma unavuje😅
Myslím, že je to každého osobná vec, ako kto trávi štedrý deň. Aj my chodíme po večeri k mojim rodičom a u ostatných mi to je jedno, či sú doma, či pri rodine, či na Havaji. Ani by som sa nad tým nepozastavovala...
Moji svokrovci sú 3min od nás. Áno neznášam to ísť tam 24.12 po večeri... Jeden rok som si presadila že sme nešli, o rok na to sme sa s mužom kvôli tomu pohádali na Vianoce a išlo sa. Ja už to robím kvôli mužovi proste on si nedá povedať, že stačí ísť k nim 25. A nechcem kvôli tomu mat pokazené sviatky tým že sa s mužom nebudeme rozprávať. A zase nechcem aby šiel s deťmi sám... To už tú hodinu tam prežijem. A inak tiež to nechápem. K našim chodíme 26.12.
Mňa vždy udivuje, že ľudia majú potrebu riešiť takéto veci🤷♂️ každý má svoje zvyky a iné mu vyhovuje. My máme 4 deti, zo začiatku sme chodili k starým rodičom 25.12. Vtedy nám to tak vyhovovalo. Teraz chodíme 24.12. Lebo nám to tak vyhovuje a ďalšie dva dni nemusím vyyiahnuť päty z domu. Rovnako tak darčeky. Dávali sme večer. Posledné 2 roky si ich našli ráno, deti spokojné a my tiež, nemuseli sme celý deň počúvať kedy už bude večera a darčeky. Či to niekto druhý chápe ma nezaujíma, dóležitá je naša pohoda a spokojnosť.
My sme tiež chodili ako deti, boli tam vsetci bratranci sesternice, bolo veselo...čo by som teraz za to dala. Bohužiaľ moji starí rodička zomreli, vzťahy v rodine ochladli a chyba mi to, deti sa budú radovať s darčekov , muž bude cumet na televízor a ja upratovať po večeri
Ja si myslím že to len na Slovensku každý chce byť sám zaprdeni doma , mať pokoj od všetkých od všetkého , nič nerobiť, nikoho pri sebe privítať , nepohostit , dať si pohár vína s rodinou.
Ja čo poznám všade inde na svete sa celá rodina stretáva už na ten Štedrý deň, spoločne pri veľkom stole celá rodina , alebo chodia spolu na dovolenky a podobne .
Keď si taka otvorená, tak čo sa neozývaš priamo tých tvojich známych, ale zakladať tu anonymné o ničom diskusie?
Prečo Ty v Tvojom systéme čakáš pochopenie, keď sama nevieš pochopiť? Veď len v pokoji ži a nechaj žiť… ❤️
Tiež by som si vedela predstaviť byť po večeri a rozbalení darčekov v našej bubline, ale keď viem, že starí rodičia našich detí budú šťastní, keď so svojimi vnúčatami strávia štedrý večer, tak sa s manželom premôžeme a ideme tam… proste si to zaslúžia a tým to pre mňa hasne. Nehľadám dôvody, prečo tam nepôjdem…
A preco by nesli?.Ak stari rodicia veceraju sami, zrejme im dobre padne spolocnost po veceri.
Kazdy nech si to zariadi podla seba, naco hodnotiť zvyky inych ludi?
Odkedy mi zomrela maminka a otec zostal sám v dome iba so slobodným bratom, tak deň pred štedrým dňom u seba doma v mojom byte spravím zemiakový šalát, a na štedrý deň ráno odchádzame s mužom a s dcérou k môjmu otcovi na dva - tri dni. Rovnako na Silvestra. Tam od rána varím, resp. robím všetko, čo kedysi robila mamina. Je to pre mňa poriadny záhul, ale snažím sa takto už desať rokov, aby som veľmi nenarušila rodinné tradície a aby neprítomnosť maminy v tom vianočnom období bola pre nás všetkých čo najmenej citeľná. Takto fungujeme od dcérkiných troch rokov. Nie je to tiež čudné? Tiež by som najradšej strávila sviatky iba s mužom a s dcérkou, ale zároveň nemôžem dopustiť, aby môj otec a brat v tom vianočnom období boli sami. Veď čo by človek neurobil z lásky...
Dievcence ale ja píšem o voze a podaktori o koze, nepochopili ste.
Nepostrehli ste rozdiel v tom co pisem ja, ze rodina ktora travi Vianoce doma ( v kombinacii rodicia plus deti)ide este v ten večer po rodinách a väčšina z vás sa vyjadrujete k tomu, ze co je zle na tom, ze ste na Vianoce s rodinami a detmi u rodičov kde travite den, spolu chystáte, veceriate a niektorí aj spíte, alebo ste vsetci spolu na hotely, chalupe, dovolenke, lyžovačke, alebo si rodiča beriete k sebe domov..
Vnimate ze to sú 2 odlišné situácie?
Ja som bola tiež niekoľko Vianoc s deťmi a bratovou rodinou u našich, kde sme spolu varili, šli na cintorin vecerali atď a bolo to výborné. Prečo by na tom malo byt niečo zlé?
Neboj moja zlata, viacere sme Ta velmi dobre pochopili
My každý rok večeriame doma, poupratujeme po večeri, rozbalíme darčeky a potom ideme k bratovi, kde sa stretneme všetci súrodenci aj s rodičmi. Kedysi sme sa stretávali u nás, potom u sestry, ale teraz má najmladšie deti brat, tak chodíme k nemu. Tam nás pod stromčekom čakajú ďalšie darčeky a trávime večer spolu ako rodina. Deti to majú radi, lebo sú tam so sesternicou a bratrancami a ten čas si užívajú, tešia sa z nových vecí, hrajú sa. My napríklad vôbec nepozeráme v Štedrý večer televíziu, ale zahráme si spoločenské hry, pokecáme a v noci sa rozídeme na polnočnú a potom každý domov. Bývame v jednom meste, aj keď trocha ďalej od seba. K svokrovcom chodíme až iný deň, keďže bývajú od nás hodinu cesty. K rodičom domov chodievame zvyčajne na prvý sviatok vianočný. Pre nás sú Vianoce o čase strávenom s rodinou a nie je to otravné sa presúvať k niekomu inému. Ale večeru máme radi len v našom úzkom rodinnom kruhu 😊 Ale chápem, ak niekto chce tráviť Štedrý deň len doma…podstatné je, aby každému jeho program počas sviatkov prinášal radosť 😊
@eternity24 to je riadne krásne 🙂
Aby tí starí rodičia neboli sami na Štedrý večer, tá rodina s deťmi obetuje svoje pohodlie, aby niekto druhý nebll sám a je divné, že sa niekto nad tým pozastavuje. Ja napríklad nechápem, ako niekto môže ísť o polnoci do kostola, keď ja som v pohodlí domova (to berte s rezervou).
Keby sa každý staral o seba, bolo by o každého postarané. My tiež nechodíme na štedrý večer nikam a sme doma. Ale nikdy som sa nepozastavovala nad tým, že ostatní niekam chodia. Je mi to šum a fuk. Vsak mne moje pohodlie neberú, prečo by ma to malo zaujímat
@katarinaba super
A preco by na malo byt niečo zlé na tej prvej situacii?
U nás to bolo tak ako píše eternity, Celá veľká rodina sa stretla u starých rodičov, každý doniesol nejaký darček a najmladšie vnúča to dalo dospelému, ktorý prečítal komu je určený,ten to rozbalil, poďakoval Ježiškovi.Deti, ktoré sú už dospelé a majú vlastné deti, vždy spomínajú na takto prežite Vianoce ako na najkrajšie,nie na darčeky,ale na tú radosť, ktorá bola.A my v Tom pokračujeme.Sviatky trávime spolu. Darčeky si rozbalili doma keď sme prišli aj neskoro.K Vianociam sme pristupovali ako k vzájomnému stretnutiu.Prvy sviatok vianočný sa rodina stretla u svokrovcov, potom sme išli k jednej tete a na Štefana k ďalšej tete,ktorej manžel bol Štefan.Mali sme 3 deti, všade pešo aj s najmladšou, ktorá mala 1/2 roka.Deti na tú vianočnú turistiku spomínajú ako na najkrajšie obdobie

@6mia6 keď myslíš. Mne z toho jej doslovne vyjadrenia ,, Mne to príde nevhodné a nechápem kedy sa vlastne ľudia zastavia a užívajú si danú chvíľu” príde ako súdenie ľudí, ktorí ako ona neostanu doma a netancuje okolo stromčeka.