icon

Prečo sa alfa muži vyhýbajú alfa ženám?

31. júl 2024

Bola som cez vikend na stretavke z gympla. A uplne ma tam vytocil byvaly spoluziak. Je uspesny po vsetkych strankach. My viaceri sme taki, ze sme sa dost dobre uchytili na trhu prace, mame za sebou skoly atd. Mem 34 rokov. A ked sme co to popili, prisla tema na partnerstva. Som sa postazovala, ze to s muzmi nemam moc ok. A hned zacal s tym, ze proste uspesni musi nepotrebuju mat doma tak isto uspesnu zenu. Ze jendoducho ich muzstvo potrebuje mat doma hlavne pokojnu manzelku, ktora sa pekne postara o chod domacnosti a nie dalsiu karieristku, s ktorou sa obchadzaju vo dverach a neustale narazat na dominanciu. A asi sa ma to dotklo aj kvoli tomu, ze ma mozno aj pravdu. Mam za sebou 2 nevydarene vztahy a obaja chlapi boli skor beta jedinci. Ja som musela vsetko vymyslat, zariadzovat vo vztahu. Je pravda, ze som prirodzene autoritativny typ a mam najradsej, ked je po mojom. Tento spoluziak mi este povedal, ze tazko so zenou, ktora sa nechce prisposobit v nicom a spavi si vsetko sama. Ze bud viac v sebe prebudim tu princeznovsku stranku alebo budem mat vedla seba len slabochov. Nakoniec sme sa dohadali, ale zacala som nad tym tak premyslat, že ci to fakt nebude pravda. On vedie pokojny zivot. Doma ma peknu manzelku, taka jemna kvetinka mi pride a vyzeraju spokojne. Co si o tom myslite? Tie, co ste dominatnejsie, mate doma tiez takych chlapov alebo ste v jednej casti dominnatne, ale pri chlapovi nechavate stafetu na nom?

Strana
z4
dankabetka
31. júl 2024

Ahoj. Ja by som to zhrnula v rychlosti za nasu rodinu.....
Moj muz je hlava rodiny ale ja som ten krk, ktory nou otaca 😂...vie to aj on a aj ja....skvele sa doplname a ani jeden nema pocit, ze je" pod papucou " - aspon si myslim teda 😅.....

lonely66
Odpoveď bola odstránená
katka700
31. júl 2024

Autorka mne celá táto téma pripadá že im tak trošku závidís ten ich dokonalý vzťah. Nezavid, vidíš len to čo sa rozhodli že ukážu svetu. Muž čo by ženu obrazne povedané na rukách nosil a žena čo na muža obrazne povedané pozerá ako na Boha je taká instagramova verzia vzťahu. Skutočnosť bude úplne inde.
Rozprávka o gréckych písmenkach sú kecy, ligotave pozlatko dodavajuce lesk "mediálnemu" obrazu.
Ľudia sú komplexné bytosti nikto nie je vo všetkých aspektoch povahy stopercentne dominantný alebo 100 % submisivny. Ideálne je keď sa partneri dopĺňajú.

Môj názor (a nemusíš s nim súhlasiť) je že keďže Slovensko je historicky patriarchalne chlapi k svojej životnej pohode potrebujú mať ten pocit že sú dôležití, že sú tí čo rozhodujú o veciach.
Tento pocit treba dopriať 😂
Keď vidíš že chlap ide spraviť blbosť co bude mať výrazne negatívne následky kľudne sa s ním povad.
Ale ak ide o bežné nedolezite rozhodnutia typu "ktoré jogurty kúpime? ", "navigácia ponúka 2 skoro rovnaké trasy, ktorú len vybrať? " nechaj rozhodnutie na ňom. Nauč sa frázy ako "zlatko ako povieš", "minule si tak skvele vybral, nechám to na teba" a podobne. Chlap bude mať pekný pocit vlastnej dôležitosti. Navyše (platí len ak máš tento problém) sa zbavis stresu že na tebe závisí všetko a všetko je na tebe a nikto ti nepomôže (veľa žien je v strese z toho keď vo vzťahu preberú "mužskú" rolu a chlap sa len "vezie" ako veľké nesamostatne decko) a možno si na chvíľu budeš pripadať ako krehká kvetinka.

stvura
1. aug 2024

@mclissa jasne, ale bavili sme sa o top kariere (nie bezny stredny manazement) - ako Elton Musk alebo podobni ludia. V tom pripade to nie je mozne sklbit. Clovek co je oddany praci, splha karierne sa nemoze doma plnohodnotne venovat rodine. Tam ten druhy partner musi ubrat. V autorkinom pripade kedze nie je v tej topke je mozne samozrejme sklbenie s partnerom ktory robi ustupky, len takeho este nenasla. Ked som dobre pochopila ten spoluziak bol vysoko postaveny clovek a samozrejme jeho zena pri dvoch/troch detoch nemoze byt letuska (priklad) alebo veduca korporatu s tym ze bude tyzdenne cestovat. Resp. moze, ale musia mat dakoho na vypomoc - ale o tom sme sa tu nebavili. Ja som dakedy robila au-pair v rodine kde muz bol v top manazmente, mama bola profesorka s vyskumnou pracou plus ucila na VS a vsetko tam fungovalo ako hodinky. Dieta mi ale hovorilo po mesiaci mama. Takze asi tak.

stvura
1. aug 2024

@lonely66 sama autorka to tak spojila a priklad uviedla presne nato

milanemila
Autor odpoveď zmazal
stvura
1. aug 2024

autorka - tak jedine hladat partnera s ktorym sa budete doplnat - pokial neplanujes rodinu tak vsetko moze s dvoma dominantnymi krasne ludmi fungovat ako svajciarske hodinky (vidim tam vsak problem v opotrebovani ked jedna alebo druha strana partera vymeni kvoli nude). Akonahle vsak pride rodina - jeden sa musi obetovat alebo "obetujes dieta" s tym ze si rastie vlastnym zivotom s opatrovatelkov/kruzkami/skolou mimo vas dvoch.

stvura
1. aug 2024

@jamimo musim povedat ze si to velmi dobre napisala...inac v opise som sa nasla aj so svojou sestrou - apropo, ma 46r a vydava sa, takze tvoja sestra este nemusi zufat 🙂 (jasne ze je to typek co ani mojmu uzasnemu aj ked v jej ociach Bckovemu muzovi nesiaha po clenky)

megika1
1. aug 2024

On ju miluje !!!

dskjhfdlkdjhl
1. aug 2024

Mne sa zda, ze autorka sa na svojho spoluziaka diva uplne inou optikou ako na jeho manzelku.

iwesska
1. aug 2024

Uprimne,je jedno ci alfa,beta,delta,gama samec, ci robi robotnika alebo manazera. Komandovanie doma neznesie ziaden chlap. V robote si riad podriadenych,ale preco to prenasas domov a cakas,ze to ma chlap tolerovat?. Problem je v tvojej povahe, sama si napisala,ze vzdy musi byt po tvojom. Ked sa nad sebou zamyslis,aj chlapa najdes.

banderaska29
1. aug 2024

@subartic
@jamimo dievčatá ďakujem za upresnenie, tak som až tak mimo nebola 😂idem si prečítať tie články 😌

anketkarka
1. aug 2024

Alfa a karierizmus nie je prepojené. Nie kazdý alfa sa zákonite musí správať ako karierista. Možno sa len zle vyjadril spolužiak. Každý môže byť úspešný vo svojom živote inak. Alfa sa rovná akcia a výkon. Kto sa pozerá len cez kariéru a profesný život na úspešnosť človeka je naozaj karierista. Človek môže byť alfa aj bez nejakej výnimočnej kariérnej dráhy. Ide skôr o to ako sa k životu a vzťahom postaví. V zvieracej ríši je to jedinec najviac schopní prežiť a postarať sa o rod. Vodca. Taký vodca musí mať aj párovú oporu, ktorá mu dáva silu. Nie takú, ktorá jeho energiu bude odčerpávať.
V párovom fungovaní je to vždy o tom, že dvaja jedinci pre dlhodobé fungovanie musia svojim konaním udržiavať harmóniu vo vzťahu. Inak bude boj o moc čo ničí vzťah, alebo bude spolužitie inak trpiať tým, že dvaja žijú horší život ako by žil každý sám. Partnerstvo má človeka robiť lepším a nie ho ťahať dole. Má zabezpečiť rast rodiny a nie rodinu oberať o jej potenciál. Trochu zložito som to napísala, ale šťastné páry vedia o čom točím.
Dominantná žena sa môže realizovať mimo vzťah dominantne a vo vzťahu s dominantným partnerom sa musí vedome krotiť. @autorka aj keď máš vedľa seba akéhokoľvek samca, tak bez pokory, lásky a úcty k nemu to pôjde dole vodou. To myslel asi spolužiak tou pokojnou ženou 😉. Byť kráľovná pre svojho kráľa. Navonok kraľovať, vo vzťahu podporovať.

olivia_c
1. aug 2024

@anketkarka naprosty suhlas 🫠

Strana
z4