icon

Prečo sa cítim vinná pri každom konflikte?

3. máj 2025

... áno, niekedy nesiem podiel aj ja, to je jasné, ale v konečnom dôsledku vezmem na triko aj to, za čo fakt nemôžem. Psychika na bode mrazu, cítim sa nemožná. Pramení to zrejme z rodiny, z ktorej pochádzam. Čo s tým?

beky223
3. máj 2025

Myslím, že sama poznáš odpoveď, ideálne riešiť cez psychológa. Alebo pre začiatok si kúpiť knihu Táto kniha je lacnejšia ako terapia... Potrebuješ sa naučiť pracovať so svojím "vnútorným kritikom"

autor
3. máj 2025
@beky223

Myslím, že sama poznáš odpoveď, ideálne riešiť cez psychológa. Alebo pre začiatok si kúpiť knihu Táto kniha je lacnejšia ako terapia... Potrebuješ sa naučiť pracovať so svojím "vnútorným kritikom"

@beky223 ďakujem. Som v takom rozpoložení s postaveným múrom okolo seba, že až... Knihu mám v košíku...

zuzinka888
3. máj 2025

Terapia- ved ti si take pekne dievcatko a pekne dievcatka sa nehnevaju,....mudrejsi ma ustupit......joj deti mojd nehnevajte ma, boli ma z vas hlava....- pocuvala si taketo vety v detstve??

mimi2018
3. máj 2025

Ved nič a neber to na svoje triko. Radšej si mysli svoje a k veciam sa nevyjadruj..a budeš v pohode. Lepšie niektoré veci ignorovať a mat kľud.

autor
3. máj 2025

Takéto výroky ani nie. Myslím, že problém nastal hneď v útlom detstve, keď som si začala uvedomovať niektoré veci v našej rodine. Rodičia sa často pohádali, potom aj mesiac, niekedy dlhšie neprehovorili slovo. Dôvodom konfliktu bola akákoľvek banalita. Z ničoho vznikla hádka - generálny problém. Chodila som po špičkách, vážila každé slovo, len aby nebolo spúšťačom konfliktu. Vedome som sa snažila byť maximálna poslušná a disciplibovaná. Strašne som trpela, keď bolo dusno. Bolo to strašné pre mňa. Do toho problém taký, že otec sa vyvršoval hnevom (neraz aj bitkou) na staršej sestre. Na mňa si nedovolil. Zle som to znášala, neraz som sa aj pocikala...
Uvedomovala som si aj túto jej krivdu, ktorú samozrejme voci mne cely zivot citila. Preto som robila vsetko v živote, aby som jej dokazala, že ju ľúbim a je pre mňa dôležitá. Lenže necítila som toto isté od nej. Veľakrát podceňovanie, pichlave reči... Ako keby preniesla hnev na otca aj na mňa. Pár rokov spolu nekomunikujeme, pretože je jej zo mňa zle... A mne nerobí dobre, keď mi pripomína minulosť.
Lenže ja som si pozíciu mladšej a pre otca "obľúbenejšej" dcéry nepýtala.
V skratke som napísala zrejme príčinu mojej traumy.

Výsledkom je to, že neviem riešiť konfikty, neverím ľuďom a som uzatvorená.

mimi2018
3. máj 2025

Nevracaj sa k minulosti. So vsetkym bud zmierena. Bude lepšie, uvidíš. Hlavne na nič zlé nemysli. Rob čo ti robí radosť a mysli pozitívne.

autor
3. máj 2025

zuzinka888 v komentári ⬆️ som odpovedala Tebe.

hradnapani
3. máj 2025

tak napis sestre uprimny list, kde jej toto vsetko popises a symbolicky sama pre seba uzavries tuto traumu, Uvidis, ako sa ti ulavi. Bude uplne jedno ako zareaguje, podstatne bude, ze to dostanes zo seba. Nemusis ho ani hned odosielat, nechaj to proste posobit. A ak uznas za vhodne, tak ho aj odosli.

luccija
3. máj 2025

Ale veď ty si to krásne opísala kde sú korene problému.

autor
3. máj 2025
@luccija

Ale veď ty si to krásne opísala kde sú korene problému.

@luccija len na to doplacam celý život... Neviem s tym pracovať

freepalestine
3. máj 2025
@mimi2018

Nevracaj sa k minulosti. So vsetkym bud zmierena. Bude lepšie, uvidíš. Hlavne na nič zlé nemysli. Rob čo ti robí radosť a mysli pozitívne.

@mimi2018 viem, ze to myslis dobre; ale toto sa velmi lahko hovori. Pre vela ludi je priam neskutocne tazke sa cez traumy preniest, a bud im treba terapeuta, nabozenstvo (pre kazdeho mozno ine) alebo cas.. vela casu.

freepalestine
3. máj 2025
@hradnapani

tak napis sestre uprimny list, kde jej toto vsetko popises a symbolicky sama pre seba uzavries tuto traumu, Uvidis, ako sa ti ulavi. Bude uplne jedno ako zareaguje, podstatne bude, ze to dostanes zo seba. Nemusis ho ani hned odosielat, nechaj to proste posobit. A ak uznas za vhodne, tak ho aj odosli.

@hradnapani to je ako List Otcovi od Kafky🙂

bambulka224
4. máj 2025

No, ale niekedy je za našim pocitom aj partner.
Dominantný, ktorý Ti dá najavo, že Ty si vyvolala hádku, Ty za to môžeš, ....proste manipulátor.

efka77
4. máj 2025
@mimi2018

@mimi2018 neviem aky je autorka tip cloveka ale tvoja rada nemusi pasovat vsetkym. Prechádzam zlozitym obdobim a riesim aj traumy z detstva a teda na mna zabralo vsetko to pomenovat , otvorene to pustit von a potom to skusit spracovat. Roky som sa to snazila potlacat,ale vzdy v zlych obdobiach to vyplávalo na povrch a vzdy mi to zhorsilo zivot. Zle vzorce spravania z detsva mi zasiahli aj do partnerstva.
Ale trocha súhlasím aj s tym ,ze ak je partner manipulativny velmi vie vyuzit tuto tvoju slabost a utvrdzovat ta v nej. Ze vsetko je len tvoja vina. Neviem to posudit,ale prave preto by bolo na zvazenie skusit to prejst s odbornikom. Drzim palce

autor
5. máj 2025
@efka77

@mimi2018 neviem aky je autorka tip cloveka ale tvoja rada nemusi pasovat vsetkym. Prechádzam zlozitym obdobim a riesim aj traumy z detstva a teda na mna zabralo vsetko to pomenovat , otvorene to pustit von a potom to skusit spracovat. Roky som sa to snazila potlacat,ale vzdy v zlych obdobiach to vyplávalo na povrch a vzdy mi to zhorsilo zivot. Zle vzorce spravania z detsva mi zasiahli aj do partnerstva.
Ale trocha súhlasím aj s tym ,ze ak je partner manipulativny velmi vie vyuzit tuto tvoju slabost a utvrdzovat ta v nej. Ze vsetko je len tvoja vina. Neviem to posudit,ale prave preto by bolo na zvazenie skusit to prejst s odbornikom. Drzim palce

@efka77 ďakujem. Čo to znamená pustiť von? Porozprávať to niekomu? Strašne ťažko sa mi o tom rozpráva, sú situácie, ktoré by som najradšej vymazala. Momentálne mi najviac ublížilo to, že manželovi som sa zdôverila s týmito traumami a on vlastne to správanie mojich rodicov roky videl. Dosť veľký podiel viny pripisuje mojej matke. A najhoršie pre mňa je, keď mi pri nejakom našom konflikte povie, že som presne ako ona. Lenže...
Uznajte.. napríklad, dal mi darcek na Vianoce, nahovoril ho kamarát, aby sme isli s babami - ich manželkami na takú akciu, ktorá trvala od 17 do 21. Cesta domov odtial trvala cca 1,5 hodiny. O 23 mi poslal sms, že ako som na tom. Nepocula som mobil v taske. Tak mi za 4 min volal a uz som pocula, ze je nahnevany. Hovorim mu, ze ideme pesi s babami a do 10 min som doma. Prisla som, nebavil sa so mnou a aj celu ďalší deň. Za to, ze som nereagovala na sms. Ani sa ma neopytal ako bolo. Mrzelo ma to. Aj som si poplakala, bola som nahnevaná, keď vyrobil z ničoho problem sveta. A on na mna vyletel, ze si nikdy nepriznam chybu, ze radsej hram urazenu ako mamka. Ako cez kopirák sme. Lenze nie som si vedomá, ze som urobila nieco za co sa mal na mna hnevat. A keď mi v takycto situaciach vyhodí na oči, že som ako ona a pritom dobre vie, že práve rodicia mozu za moje problémy, tak to je konečná.

panickadada
5. máj 2025

Tak to si teda nenechaj skákať takto po hlave,bráň sa ,lebo skončíš na psychiatrii pri takom bláznovi,ktorý zneužíva tvoju dôveru a obracia ju proti tebe.To sa mu už nemôžeš s ničím zdôveriť,lebo vždy sa to nakoniec obráti proti tebe,je to manipulátor.Čo by ťa mal podržať,tak ťa dáva dole,psychopat.Ak sa to nezmení,zváž odchod ,kvôli svojmu zdraviu,nenechaj sa deptať,držím palce

xnatalkax
5. máj 2025

Nic si nespravila! Nenechaj si toto natlct do hlavy, lebo zachvilu sa budes aj z domu bat odist lebo JEMU sa to nebude pacit.

autor
5. máj 2025
@xnatalkax

Nic si nespravila! Nenechaj si toto natlct do hlavy, lebo zachvilu sa budes aj z domu bat odist lebo JEMU sa to nebude pacit.

@panickadada
@xnatalkax musím si častejšie robiť vlastný program. Asi si zvykol, že sedím furt doma na zadku. A k tomu vie, čím mi najviac ublíži.

efka77
5. máj 2025

Ano,povedat to nahlas na terapii. Az ma samu sokovalo ake to je vsetky tie bolestne veci povedat nahlas. Uz tym ze som nahlas vyslovila vsetky tie bolestive veci,zazitky za ktore sa hanbim a nikdy som ich nikomu jepovedala sa mi velmi ulavilo. Samozrejme ze po terapii som bola par dni totalne mimo ale prvy krat mam pocit ze to uz neskryvam,ze to vyplavalo na svetlo sveta a teraz sa s tym mozem nadobro rozlucit. Poslať to prec a hlavne prijat riesenie ako nastavit vztahy v rodine do buducna. Uvidim ako to pojde.
A co sa tyka tvojho partnera je sialene ako tvoju bolest a traumu zneuziva proti tebe. Poviem ti nieco bolestne - ak to urobil raz a bez mihnutia oka tym dal jasne najavo ze voci tebe nema empatiu,nie je ti s tvojou tazobou napomocny ale je bezcitny a sebec. Zlepšenie necakaj. Ak raz v sebe človek nema empatiu k svojmu partnerovi asi to nikdy nebude vztah na ktory sa mozes spolahnut a v podvedomi budes cakat len na to co dalsie na teba vytiahne.
Drzim palce nech sa citis skoro dobre. Osobne by som sa pustila do nastavenia vztahov v rodine a skusila aj sestru,aspon ten pomyselny list co ti tu odporucali

autor
5. máj 2025
@efka77

Ano,povedat to nahlas na terapii. Az ma samu sokovalo ake to je vsetky tie bolestne veci povedat nahlas. Uz tym ze som nahlas vyslovila vsetky tie bolestive veci,zazitky za ktore sa hanbim a nikdy som ich nikomu jepovedala sa mi velmi ulavilo. Samozrejme ze po terapii som bola par dni totalne mimo ale prvy krat mam pocit ze to uz neskryvam,ze to vyplavalo na svetlo sveta a teraz sa s tym mozem nadobro rozlucit. Poslať to prec a hlavne prijat riesenie ako nastavit vztahy v rodine do buducna. Uvidim ako to pojde.
A co sa tyka tvojho partnera je sialene ako tvoju bolest a traumu zneuziva proti tebe. Poviem ti nieco bolestne - ak to urobil raz a bez mihnutia oka tym dal jasne najavo ze voci tebe nema empatiu,nie je ti s tvojou tazobou napomocny ale je bezcitny a sebec. Zlepšenie necakaj. Ak raz v sebe človek nema empatiu k svojmu partnerovi asi to nikdy nebude vztah na ktory sa mozes spolahnut a v podvedomi budes cakat len na to co dalsie na teba vytiahne.
Drzim palce nech sa citis skoro dobre. Osobne by som sa pustila do nastavenia vztahov v rodine a skusila aj sestru,aspon ten pomyselny list co ti tu odporucali

@efka77 Ďakujem. 🙏

autor
7. máj 2025
pomelon
9. máj 2025

Neviem z akého mesta si,ale skús pozrieť či niekde v tvojej blízkosti nie je skupinka DDA. Sú to Dospelé deti alkoholikov a deti z dysfunkcnych rodín. Mne to v mnohom veľmi pomohlo.