Prečo sa ľudia menia, keď zbohatnú?
Prosím vás o radu som sklamaná zo všetkých nechápem ako sa niekto môže zmeniť keď ma viac peňazí. Už sa švami ani nerozpráva pritom pred tým boli každodenné telefonáty. Je pravda momentálne som vo veľmi zlej finančnej situácii mam 50e do výplaty ktorú mam približne 15 as rodina nikto mi nepomôže. Moja najlepšia kamarátka ma veľa peňazí a ani ta mi nepomôže len sa vychvaluje co všetko si kúpila že za jednu vec sa 100e je mi smutno keď viem ze ja nemám ani z coho variť. Niekedy mi to pripadá ako keby sa mi vysmievať že ja si to nemôžem dovoliť. Dokonca raz mňa prinútila pozerať laifko kde predávajú luxusne veci vraj mam pozerať celé že mi niečo kúpi keď došlo na lámanie chleba tak to zahovorila podľa mňa jen šlo o to aby som videla co všetko si môže dovoliť Každý deň len počujem co všetko si neobjednávala. A toto mňa trosku zamrazilo hovorili sme že niekedy keď budem na to mat tak kúpim synovi elektrické autíčko a ona mi povedala ze ma nove doma nevyužité jej deti sa nechceli hrať na tom. Takže autíčko je 4 roky u nej nepoužívané a že by mi ho dala zadarmo ale že sa ešte musí opýtať priateľa ci jej dovolí ale keby bolo na nej že mi ho daruje o dva týždne povedala ze jej priateľ povedal ze ako ona chce. Ona mi povedala ze jedine ze rozumní cenu ponúkla som jej 20e od vtedy o tom radšej ani nehovorila a vraj jej nemám ukazovať malého aby si to nerozmýšľala. Bolo mi to ľúto prečo to tak je ja som jej pomáhala nemala čo v detstve jest deň čo deň so. Jej dávala jedlo. Co si o tom myslíte
@liduska87 pozerám, že ty si z TO? Aj keby si bola z okolia TO, možnosti zamestnať sa je habadej. Niektoré dediny (aj naša) majú jasle. Veľa firiem má vlastnú dopravu. Ja som si myslela, že ty si z nejakej pidi dedinky juhovýchodného Slovenska a pritom ty máš možnosti priamo pred nosom 🤦🏼♀️
@vevapeto ejha.... zaujímavé, čo píšeš.
@liduska87 no trosku veci nesedia. Pred 5 rokmi ste mali hodnotu domu 35 000€ (zaujimwlo by ma na co ste si davali dom ohodnocovat ked ste mali hypoteku uz ak ste nechceli navysovat), pričom hypotéku mate 50 000.
Nesedí to ani náhodou nakoľko pri hypotéke ste museli mať hodnotu nehnutelnosti minimálne takú vysokú ako ste brali hypotéku lebo tou nehnuteľnosťou ste rucili. Minimálne 8 rokov dozadu to tak bolo. Dnes už nestačí keďže dnes musíte mať vyššiu hodnotu nehnuteľnosti než beriete hypotéku. Takže bud zavadzas alebo nemáte len hypotéku ale zároveň s hypotékou mate aj spotrebak síce na 30 rokov ale za vyšší úrok než je hypotekárny. Keďže ste z tej hypotéky splácali aj uver mame tak to najskôr tak bude. Takže bud sa v tom nevyznás, alebo ta niekto parádne oklamal.
V každom prípade aj keby ste nehnuteľnosť predali nesplatíte si všetky úvery....
zaujímalo by ma na čo ste brali a kedy a na koľko rokov zvyšných 26 000 €
@martina1201 autorka nemá hypotéku. Má úver z PSS. A vtedy aj išla taká reklama, že dajú úver do 50000 bez ručenia nehnuteľnosťou....tak to využili.....
@martina1201 ako kľudne môže to byť tak, že pri kúpe domu nepotrebovali znalecký posudok, ak PSS nevyžadovala. To že kúpna cena domu bola vyššia ako jeho hodnota nevedeli/nechceli vedieť/nemali ako vedieť.
@zltalienka presne tak
Mne to nejako nevychadza s tymi splatkami, pretoze pred 8 rokmi boli uroky na hypotekach velmi nizke - my sme brali okolo 90 000, platili sme 336e (urok okolo 1%) teraz nam sice zvysili splatky, ale len na 360e. Mate obrovske vydavky 1050e s elektrinou, plynom... my sme v dome a platime aj elektrinou, internetom, vodou, okolo 600e. Lebo to potom je naozaj tazko, to nemate sni na stravu.
@liduska87 rozumiem, tak to je tazka situacia. S takym prijmom, neviem no. To uz len popremyslat, ako zvysit ten prijem. Pri tomto, co pises, je podla mna to elektricke auticko uplne nepodstatne. - v tom celom. Kamaratka je, aka je, myslim, ze ju nezmenis uz, skor by som sa zamerala na seba v Tvojom pripade, toto do buducna nevyzera dobre, hlavne, ked ide vsetko hore, aj ceny energii. 🫥 chcela by som ta nejako povzdbudit, ale neviem, ani co napisat, asi to nebolo velmi rozumne, brat taky uver, pri nizsom zarobku. 😐
Mne sa zda strasne vela 100€ plyn + 100€ elektrika na 1 rodinny dom.
@ema22270
Jedine východiskom by bolo ísť pracovať ale môžem len víkendy momentálne ani elektrické autíčko nehrá veľkú roly len som sa tešila že bude mat niečo moje dieťa co mu neviem dat ja a preto som bola sklamaná že nakoniec chcela peniaze keď pred tím by povedala ze mi ho dá aj zadarmo
elektrika 100e 100e plyn voda 30e stocne 30e internet 40e pozicka na dom 500e uver ktorý sme brali na prerábať 350e.... Teda 800 a 350 je co?
Ma nejaké doklady na tých 8000?
Ja by som ich od rodiny pýtala, ste v núdzi a za 10 000 úrok nejaký by bol vhodný)))) si trochu odfuknes💦
No vy dvaja by ste potrebovali finančného poradcu ako soľ, nemyslím ďalšieho zdieraca, co je ide na províziu, ale niekoho pricetneho co sa pozrie na vsetky vaše resty. V TV občas chodia také relácie, hlavne Česi sú v tom dobrí, ľudia idú z kožou na trh, zo svojimi financiami a pri zlúčení, novej hypo platia i o stovky menej, keby sa niečo také vyskytlo, hlás sa prvá, aj keď ty potrebuješ riešiť Ihneď. 💥
Platíš veľa el., plyn po 100€...my 50 s preplatkami štyria a boli sme piati. Nemôžeš odhlásiť plyn a kúriť drevom, keď si kdesi na lazoch? Stovka vo vačku, aj keď sa musia platiť hodiny.
Už som sa dočítala, ze ešte pred tebou poskytol matke veľkoryso finančný dar 8000 načo jej boli a nemieni ti vrátiť, kde býva a má u nej tvoj chlap podiel na majetku?
A ty u rodičov máš niečo?
No musíš niečo robiť skôr, ako ta dlhý zožerú.
Ja na tvojom mieste zahodím hanbu do kúta a napíšem napr. J. Mihalovi.... zo SAS.
Minú mrte času keď namotavaju voličov, môžu raz pomôcť jednému konkrétnemu. 🍀
@ahhola vy si myslíte že Pan Mihal mi pomôže? Ja si to nemyslím majú ma s prepáčením viete kde.Kurit len drevom tiež potrebuje financie mi drevom len pritapame. Áno než som sa spoznala s mužom tak 2 mesiace pred zobral im uver 8000 na auto a kupovali dom tak na výdaje spojene s tím auto predali a kúpili si nové a muz s toho nič nemal a s domu taktiež nič nebude mať matka je jeho ale otec to nie je jeho praví otec. Ja na svoju matku nemôžem povedať co sa da pomôže aj deťom kúpi ale to nejde takto ďalej. Matka má dom neďaleko mňa.
Za pokus to stoji (s Mihalom) . Možno zbiera materiál na novú knihu a budete citovani😅Takže matka mu visí 8 000 a netrápi ju, ze on nemá a roky spláca a prepláca jej luxus? Auto je luxus, keď nemám, chodím busom a nezaťažujem syna. Nech to s nou laskavo preberie, možno ma voľných 300 mesacne---nebrala by si, na 3 roky? To by nebola láskavosť, len vrátenie dlhu + úrok za roky minule.
Tam mate peniaze, u svokry a tatka, nepravého. Jeho biootec by nepomohol?
Inak, susedia kúria len drevom a spálili kontajner dreva za 300€/zima.
Plyn... To je tiež luxus.
@liduska87 už si zistila podmienky pre predčasné splatenie úveru v PSS?
@zltalienka robila som v PSS a ak tam mal hypotéku neexistovalo na dom nemať znalecký. Písala že majú hypotéku a nie spotrebak. Že má spotrebak z nej vyšlo až teraz. Doteraz bolo furt že má hypotéku. Navyše sám človek v tom čase zobrať 50 000 nebolo ľahké bez zábezpeky a bez toho aby mal k sebe ešte niekoho ako spoludlznika. A ak je pravda že nemajú dom založený v prospech banky tak je asi najjednoduchšie predať dom a vyplatiť aspoň časť úveru. Aj keď v prvej stavebnej by im to nepomohlo lebo by sa im splátka neznížila.....
@martina1201 písala že má úver na bývanie z PSS, úver bral jej chlap a ona je ručiteľ (tuším tak to písala). Úver na bývanie nerovná sa hypotéka.
Robila si v PSS... píšeš, že by im to splátku neznížilo? Aké sú v PSS podmienky na predčasné splatenie úveru? Chceš naznačiť, že sa to nedá? Tomu sa mi nechce veriť.
@martina1201 takže Ty im navrhuješ predať dom, vyplatiť tie nižšie spotrebné úvery (350€) a nech idú bývať kam? Do podnájmu? Zaplatia 600€ minimálne + 500€ splátka PSS (keď vravíš, že im to splátku nezníži) a finančne budú na tom rovnako, alebo ešte horšie.....
Nejako sa musí dať ten ich úver z PSS refinancovať. Platiť po 500€ 30 rokov za požičanie 50 tisíc je úžera.
@liduska87 ja si myslím len to ze tvoja mama bi ty určite mala pomôcť je to tvoja mama a nepočúvaj iných ze máš sy pomôcť sama aj oni bi urobili toto svojim deťom ze bi nechali svoje deti a vnucence v stichu vtedy na to budeš sama ket tu mamu mať nebudeš keby ze moja dcéra je na tvojom mieste tak dam jej aj to posledné ja ta chápem nájdi si prácu, toto a tamto ale oni ta nechápu však jasne kto to neprežije nepochopí držím palce aby ste na tom boli finančné lepšie 😊😊
@martina1201
@liduska87 pozrela som všeobecné podmienky pre úvery na bývanie v PSS a je tam jasne napísané, že úver sa dá predčasne splatiť, čiastočne alebo úplne. A že pri čiastočnom splatení úveru bude mať dlžník na výber buď zníženie splátky alebo skrátenie doby splácania. Ak to máš naozaj záujem riešiť, tak to rieš.
@liduska87 ďalšia strana z všeobecných podmienok z PSS.

@oli18
@oli18 áno periem niekedy aj viac