Prečo sa nedokážem odpútať od manžela alkoholika?
Prečo ho neviem nechať ísť, aj keď sama neviem, či s ním chcem zostať?
Môj manžel má problém s pitím, ktorý je už naozaj veľmi vážny. Samozrejme, v jeho hlave je problém všetko a všetci okolo a vždy je dôvod na pitie iný. Za tie roky som sa ich už napočúvala až dosť. Spolu s tým stúpa aj množstvo, ktoré vypije, rýchlosť a stav, ktorý potom má. Pije víno, začínal na jednom poháriku a sme v stavoch kedy je totálne mimo, opuchnutý, viackrát vynechal prácu, nejedáva, väčšinu doma len spí opitý, útapa sa v svojom žiali, všetko pretáča tak, aby z toho on vyšiel ako chúďatko a obeť. Už aj kde čo porozbíjal, porobil strašné veci, ktoré ja racionálne viem, že som mala byť už dávno preč!
Jasom sa naozaj veľa snažila ho pochopiť, pomôcť... no je to ako všetky príbehy, ktoré som si tu prečítala. Sex nemáme už dlho, spíme oddelene každý v inej izbe, komunikácia o ničom. Naposledy došlo k situácii, že opäť raz povedal, že prestane piť, ale všetko čo som mu povedala prekrútil presne tak, aby ja som bola tá zlá.
Môj problém a otázka je, prečo keď ja sama som už dlho na odchode (ale snažila som sa nejako pripraviť na ten odchod finančne hlavne) tak veľmi ťažko nesiem, keď on zrazu vyzerá, že to chce so mnou ukončiť? Prečo mám taký problém akceptovať jeho zrazu "chladné" správanie voči mne, akoby som bola cudzia, čo prišlo zo dňa na deň s tým ako prestal piť (čomu ja už popravde neverím, že vydrží) a mám potrebu to zase ísť nejak zachraňovať, pýtať sa prečo, čo som spravila a doslova za ním doliezať. Musím sa veľmi premáhať, aby som to nerobila.
Povedala som mu, že za mňa je to tak, že by som s ním chcela byť, že ho mám stále rada, ale triezveho a je teraz na ňom, aby sa rozhodol, čo vlastne chce. A ja cítim, že to bude chcieť ukončiť, a je mi z toho na nič. Prečo je to tak? A ako sa mám toho pocitu zbaviť a skôr to prijať ako úľavu?
PS: Deti chvalabohu nemáme
Zacni viac zit, skus sama niekse vyjst, vylet, fitko a nestavaj ho do pozicie, ze on si ma vybrat ci chce byt s Tebou.
Doplním ešte, máme 30, sme spolu od 15, nepoznáme prakticky život bez seba ani iné vzťahy. Muž pije viac rokov, no posledné 4 sú to naozaj extrémy :(
@anonym_autor To si takto nicis zivot v 30-ke? A to uz viac rokov? Si spoluzavisla. Chapem, ze iny zivot nepoznas, ale budes sa musiet vzchopit, inak ta to prevalcuje. Tu uz nie je co zachranovat. Max.tak samu seba. Ak ta chce opustit, je to to najlepsie, co sa ti moze stat.
Musis sa vzchopit, inak si znicis zivot. Ak sa on nechce liecit a problem nema, bude to LEN horsie. Drzim Ti palce.
@anonym_autor Si žena, citlivá , úprimná, myslím, že si žila v dobrej a šťastnej rodine, a preto konáš ako konáš, je v tom cit a láska..... ver, že to skončí, ak on nemá snahu nič zmeniť, tebe bude oveľa lepšie, emócie zmiznú a bude nový štart 🖐️🍀
V inom vlákne som písal, že tieto vzťahy od strednej školy vačšinou nedopadnú dobre. A toto je presne ten istý prípad.
Zacni viac zit, skus sama niekse vyjst, vylet, fitko a nestavaj ho do pozicie, ze on si ma vybrat ci chce byt s Tebou.
@anonym_2e0845 no popravde ja som ho do tej pozície postavila preto, aby prevzal konečne aspoň raz zodpovednosť za svoje činy a rozhodnutia :( A myslím si, že bude teraz skúšať na mňa také, že ide opustiť, aby som sa mu doprosovala a ja to nechcem spraviť, ale bojím sa, že zo strachu alebo niečoho to predsa spravím :(
Zivot s alkoholikom nie je zivot. Darmo ti bude slubovat, ze prestane, s najvacsou istotou neprestane az kym nespadne na uplne dno - a to je prave to, co mnohi potrebuju najviac. Sam si musi priznat, ze ma problem s alkoholom, co je bod c.1 a tento problem riesit ON SAM, nikto to zanho nevyriesi, nikto mu nepomoze (jedine podrzat ho, ak sa odhodla prestat pit). Psychologia alkoholika je taka, ze alkohol je na PRVOM mieste, potom kdesi daleko je zena, deti, rodina, zavislost je naj - On najviac lubi alkohol, uprednostni ho za vsetko na vsete! (je zavisly). Si mlada, chod od neho, verim aj, ze ti ho je luto, ale, zial, je to jeho cesta, po ktorej sa rozhodol ist. Tvoja cesta moze byt ina, odporucam nech je to akokolvek tazke, aby si zacala nanovo bez neho, urcite je to pre teba lepsie. Velmi ti drzim palce a mas aj obdiv za to, co si si s nim doteraz vytrpela. Podakuj sa za vsetko pekne, poplac si a ries SEBA....
@anonym_autor To si takto nicis zivot v 30-ke? A to uz viac rokov? Si spoluzavisla. Chapem, ze iny zivot nepoznas, ale budes sa musiet vzchopit, inak ta to prevalcuje. Tu uz nie je co zachranovat. Max.tak samu seba. Ak ta chce opustit, je to to najlepsie, co sa ti moze stat.
@luccys práve seba chcem zachrániť presne ale ja sa neviem za svet nastaviť, že by to bolo dobré, keby sám od seba odišiel. Resp. keď sa o tom bavím s niekym, tak mi to ide ale v momente, keď nad tým sama premýšľam alebo je on doma som zas na štarte :(
Musis sa vzchopit, inak si znicis zivot. Ak sa on nechce liecit a problem nema, bude to LEN horsie. Drzim Ti palce.
@anonym_a66f1a no práve to... a on aj keď povie, že áno, mám problém, tak liečenie a pomoc radikálne odmieta, že on to zvládne sám. Ale ja tomu neverím
@anonym_autor Si žena, citlivá , úprimná, myslím, že si žila v dobrej a šťastnej rodine, a preto konáš ako konáš, je v tom cit a láska..... ver, že to skončí, ak on nemá snahu nič zmeniť, tebe bude oveľa lepšie, emócie zmiznú a bude nový štart 🖐️🍀
@ivicatolic ďakujem! ❤ ja si to sama pre seba veľmi želám. Ale stále mám nejaké výčitky, že som sa mala viac snažiť, nebiť zlá ale skôr chápavá keď pil a na druhej strane prečo by som mala, keď jemu boli moje pocity ukradnuté? Prosto mám úplne vnútorný boj :(
@anonym_a66f1a no práve to... a on aj keď povie, že áno, mám problém, tak liečenie a pomoc radikálne odmieta, že on to zvládne sám. Ale ja tomu neverím
@anonym_autor No urcite to zvladne sam😏 sice sa mu to za tych XY rokov nepodarilo, ale raz to iste vyjde😏🙄
V inom vlákne som písal, že tieto vzťahy od strednej školy vačšinou nedopadnú dobre. A toto je presne ten istý prípad.
@anonym_2a7ed7 hm, niečo na tom bude :( Popravde ale ja mám kamarátok viacero, čo to majú s dĺžkou vzťahu podobne ako ja a s ich šťastím vo vzťahu je to tak 50:50... i keď zase o mnohom asi ani okolie nevie... a to som si stále hovorila, aké je výnimočné a vzácne to čo máme a bola som presvedčená, že je to navždy... och aká som bola naivná :(
@anonym_autor No urcite to zvladne sam😏 sice sa mu to za tych XY rokov nepodarilo, ale raz to iste vyjde😏🙄
@luccys no veď ja viem :( najdlhšie vydržal 2 mesiace a potom to bolo ešte horšie než predtým... ja som mu x-krát úponúkla pomoc, že pôjdem aj s ním k odborníkovi... on sa tomu tak bráni až som mala naozaj pocit, že jeho strach spočíva v tom, že už sa nikdy nenapije viac než o čo všetko príde. Aj keď sa strieskal tak, že niekde spadol, skončil celý krvyvý dobitý nechcel ísť ani na urgent a moje podozrenie bolo že zato, lebo sa hanbil že bol spitý a dali by mu fúkať atď... práve to, že môj rozum vie, že je to celé už dlho v r**i ale srdce ho nevie pustiť
@anonym_autor nedokážeš odísť pretože si spoluzávislá. Odporúčam si o Tom prečítať viac. Alebo fakt dobrého psychológa, ale psychiatra.
Inak ak chces napíš IP. Môžem ti o Tom povedať viac. Ja som minulý týžden prišla domov ( po 10týždnoch) z protialkoholického liečenia.
@ivicatolic ďakujem! ❤ ja si to sama pre seba veľmi želám. Ale stále mám nejaké výčitky, že som sa mala viac snažiť, nebiť zlá ale skôr chápavá keď pil a na druhej strane prečo by som mala, keď jemu boli moje pocity ukradnuté? Prosto mám úplne vnútorný boj :(
@anonym_autor ti píšem, si dobrý človek, ale snaž sa od toho odosobniť, mysli viac na seba, zaslúžiš si žiť a nie sa celý život trápiť 💚
@anonym_2a7ed7 hm, niečo na tom bude :( Popravde ale ja mám kamarátok viacero, čo to majú s dĺžkou vzťahu podobne ako ja a s ich šťastím vo vzťahu je to tak 50:50... i keď zase o mnohom asi ani okolie nevie... a to som si stále hovorila, aké je výnimočné a vzácne to čo máme a bola som presvedčená, že je to navždy... och aká som bola naivná :(
@anonym_autor Problém tých vzťahov od strednej školy je, že sa tam ludia dajú dokopy, ktorí sú ešte absolútne nevyprofilovaní, neskúsení, nezrelí. Nepoznajú realne problémy a nie su medzi nimi veľké rozdiely, lebo sú to len nejakí študenti. Tie prídu až neskor, zhruba tak po 25-tke a daľej, kde sa zrazu ukáže pri reálnom živote kde už treba sa starať sám o seba. A u vás sa to tiež ukázalo, že každý chce niečo iné. Ty chceš žiť normálny život, on sa začal utápať vo flaške a to je jeho predstava normálnosti.
skús pozrieť : anonymní alkoholici.sk
v 30 tke je už taký ožran? ten sa dlho nedožije a tebe sa čudujem že si s ním život ničíš.
@anonym_autor Problém tých vzťahov od strednej školy je, že sa tam ludia dajú dokopy, ktorí sú ešte absolútne nevyprofilovaní, neskúsení, nezrelí. Nepoznajú realne problémy a nie su medzi nimi veľké rozdiely, lebo sú to len nejakí študenti. Tie prídu až neskor, zhruba tak po 25-tke a daľej, kde sa zrazu ukáže pri reálnom živote kde už treba sa starať sám o seba. A u vás sa to tiež ukázalo, že každý chce niečo iné. Ty chceš žiť normálny život, on sa začal utápať vo flaške a to je jeho predstava normálnosti.
@anonym_2a7ed7 asi sú aj výnimky. Môj brat je s manž. od zš - spolu v jednej triede, v 20tke sa zobrali a sú už dôchodci po 65tke. Žijú normálne.
@luccys no veď ja viem :( najdlhšie vydržal 2 mesiace a potom to bolo ešte horšie než predtým... ja som mu x-krát úponúkla pomoc, že pôjdem aj s ním k odborníkovi... on sa tomu tak bráni až som mala naozaj pocit, že jeho strach spočíva v tom, že už sa nikdy nenapije viac než o čo všetko príde. Aj keď sa strieskal tak, že niekde spadol, skončil celý krvyvý dobitý nechcel ísť ani na urgent a moje podozrenie bolo že zato, lebo sa hanbil že bol spitý a dali by mu fúkať atď... práve to, že môj rozum vie, že je to celé už dlho v r**i ale srdce ho nevie pustiť
@evkakorcek držím ti palce, aby si ten boj zvladla
@anonym_autor bez odbornej pomoci to nezvládnes.Mas veľmi posunuté hranice čo si ešte schopná odpustiť a tolerovať.Mate toxický vzťah
mala som suseda, tiež pil, tiež sľuboval, mal melé dieťa a nepomohlo nič - minulý rok zomrel na cirhózu, tie posledné dni boli pre jeho ženu hrozné, už bol úplne nevládny, doktora odmietal, ona sa len trápila .... tým, že odídeš od neho neublížiš absolútne nikomu, teraz ubližuješ len sebe, lebo strácaš čas s niekým kto si ťa neváži, jemu je jedno čo teba trápi, tak ho nechaj žiť ten jeho život a ty si ži svoj bez neho
Nevieš to preto, lebo si SPOLUZÁVISLÁ. Prečítaj si o tom niečo na internete. A pokojne si vyhľadaj pomoc pre seba, aby si to konečne usekla. Jemu nemáš ako pomôcť, pokiaľ si to sám neprizná a nepožiada o pomoc. Je to jeden premárneny život, ak s ním ostaneš.
Doplním ešte, máme 30, sme spolu od 15, nepoznáme prakticky život bez seba ani iné vzťahy. Muž pije viac rokov, no posledné 4 sú to naozaj extrémy :(
@anonym_autor Preboha... To naozaj niesu iní chlapi? On ťa už naozaj nechce. Nemáte deti, ani mať nebudete. To naozaj chceš tomuto ochlastovi obetovať celý život? Mladosť si už obetovala, tak sa pozbieraj a buď samostatná. Rozvod prebehne rýchlo, majetok rozdeliť a zobrať si na úver aj len garsonku, kde budeš mať svoj kľud. Zaslúžiš si to.
Vyhladaj psychologa, pomoze ti to ukončit...
Necakaj, ze on sa zmeni, casu mal dost.. Uz si mohla mat krasnu rodinu
Svoj život máš len vo svojich rukách, možností máš viacero
- počkáš kým zomrie a potom vdovský dôchodok minieš na terapie
- v opilosti ťa zabije
- budeš svoje trápenie zapíjať a staneš sa alkoholičkou aj ty
- budeš sa trápiť, stane sa z teba troska a zomrieš skôr ako on
- odídeš a možno sa spamätá že ťa nemá a pôjde na liečenie
- odídeš, otrasieš sa a začneš nový život
Precitaj si knihu Spoluzavislost od Melody Beatty, objasni ti preco si stale s nim
@anonym_autor nedokážeš odísť pretože si spoluzávislá. Odporúčam si o Tom prečítať viac. Alebo fakt dobrého psychológa, ale psychiatra.
Inak ak chces napíš IP. Môžem ti o Tom povedať viac. Ja som minulý týžden prišla domov ( po 10týždnoch) z protialkoholického liečenia.
@evkakorcek ďakujem veľmi, poslala som správu
skús pozrieť : anonymní alkoholici.sk
v 30 tke je už taký ožran? ten sa dlho nedožije a tebe sa čudujem že si s ním život ničíš.
@anonym_55c172 ďakujem, pozriem. A veru, žiaľ je. Aj má nejaké zdravotné problémy, ale nemyslím, že už nezvratné. Chcem veriť, že keď sa odhodlá a zvládne to, tak sa naozaj dá dokopy. Alebo to už aj tak nepomôže?
@anonym_55c172 ďakujem, pozriem. A veru, žiaľ je. Aj má nejaké zdravotné problémy, ale nemyslím, že už nezvratné. Chcem veriť, že keď sa odhodlá a zvládne to, tak sa naozaj dá dokopy. Alebo to už aj tak nepomôže?
@anonym_autor "Ked". Tym je povedane vsetko.
On uz asi vie ako na teba. Nie nesmies sa mu doprosovat, ved ty si predsa ta co chce iny zivot. Mozno mu tym pomozes ak odides, mozno sa bude musiet vzchopit. Ale na tvojom mieste by som si nerobila velke nadeje. Z takehoto stavu sa sam vyliecit ak doteraz boli vsetci vinni len nie on, to velmi tazko. Co by si povedala svojej kamaratke?
No a skus sa pomaly odputavat tak, ze odchadzaj z domu castejsie. Aj nasilu. Odid na vikendovy pobyt, mozno tyzden. Ked nemas deti mozes cas venovat len samej sebe, najdi si konicky a takto sa postupne odputas. A mozno pri tom vsetkom aj niekoho stretnes, nikdy nevies.