Prečo si ľudia myslia, že na nich vždy musíme mať čas?
Ahojte, primárne by ma zaujímal názor skupiny o ktorej budem písať, ale uvítam názor aj skupiny ktorej to vadí rovnako ako mne.
Uvediem príklad:
Nedeľa 16:00 volá manželova sestra: Ahoj, za pol hodinku prídeme. Manžel odpovedá: sestra ale my sme vôbec neboli dohodnutí, my čas nemáme, ideme na návštevu. Sestra: a to nemôžme ísť s vami? (Na návštevu k mojej vzdialenejšej časti rodiny ktorú vôbec nepozná a my sme to mali dohodnuté mesiac vopred) keď jej povedal nie, urazila sa.
Svokra : odrazu sa objaví, nikto nevedel že príde, nedohodla sa, neohlasila sa. Keď zistí že nemáme čas/zrovna odchádzame, prípadne vôbec niesme doma, urazí sa a špinavo nadáva.
Kamarátka: ahoj, sme na ceste k tebe. Čo prosím? Neboli sme dohodnuté. No však chvíľku si na nás nájdete nie? Syn plakal že chce ísť k vám, máte lepšie hračky (alebo akúkoľvek iný dôvod) . No nenájdeme si chvíľku, máme plány. Urazí sa.
Takto by som mohla pokračovať do nekonečna.
Prečo to ľudia robia? A ešte sa urážajú keď dotyčná osoba jednoducho čas nemá? Mne to hlava neberie a neviem už čo s tým robiť, do týždňa minimálne 1-2 situácie a aj keď osoby požiadam aby sa ozvali aspoň deň vopred, nikdy tak neurobia.
To vážne tebe svokra nadávala za bordel pri ohnisku ktorý zanechal jej synacik ? Ja som mierny človek ale toto keby mi povie tak jej veru poviem svoje a bolo by mi úplne jedno či sa urazí.
Nikdy neprekročil prah mojho bytu niekto, koho tam nechcem. Žiadnu zbraň na zastrašovanie nežiadúcich hostí nevlastním, takže som živúcim dokazom toho že sa to dá normálne vykomunikovať. Možno sa urazia, ale s tým sa musia vyrovnať sami. A ak niekto začne vulgárne nadávať - no neviem prečo by som takého človeka nabudúce rada videla.
Mne to ľudia nerobia, teraz v dobe internetu, telefonov sa neozvat dopredu je divné. Ale jedna rodinná známa mi to raz spravila. Mali sme pár týždňové dieťa, noci boli bujaré .. my sme si vypinali zvonček keď sme spali. Ona prišla ráno .. bez ohlásenia. Nedozvonila sa tak prosím pekne kričala moje meno pod oknami paneláku 🤣🤣🤣našťastie okná sme mali zatvorené a od vtedy neprišla už. Chvála Bohu. Nechápem na čo k nám vlastne chodila pretože nejako extra vzťah sme nemali nikdy.
Moj muz toto nadrzovku zrusil. Pytal sa nasrato kazdeho, ci mu ma dat korunu na telefon aby vopred zavolal. Trocha sa urazili, potom ich to preslo. Ale prepadovky boli len z jeho rodiny, tak si to riesil on. Z nasej rodiny je kazdy zvyknuty sa slusne vopred ohlasit.
Svokra je veľmi drza, aj správaním, aj rečami. Ale keďže je to manzelova mama, mal by ju on upratať.
K téme, väčšina ľudí zavolá ze ide okolo co sa nezastavia a keď im poviem ze mame iné plány vezmu to úplne v pohode.
Ale jedna kamoška zvykla robiť takéto prepadovky, ona ani nezavolala rovno zvonila pri bráne, pripadne vosla dnu keď bolo otvorené. Tiež ma to vnútorne štvalo, tiež som sa jej to snažila naznačit, nepomáhalo... Až raz sa takto ráno vtrepala dnu, my sme boli zrovna na odchode, čakal nás jeden naozaj nepríjemný náročný deň tak som ju bez okolkov rovno vyhodila von. Tiež sa urazila, ale vysvetlili sme si to, snáď prvý krát som jej úplne na rovinu povedala ako veľmi ma takéto navstevy obťažujú a odvtedy vždy vola ci môže prísť.
Ci sa ľudia urazia alebo nie často záleží aj od tvojho postoja. Keď si presvedčená že nie, nebude návšteva, vieš to dostatočne asertívne povedať a nerozoberas to ďalej (rozumej vnútorne sa nad ich požiadavkou ďalej nenasieras) skôr to pochopia a naučia sa ta akceptovať.
Naopak keď si podráždená už pri rozhovore ci môžu prísť nejako to vycitia a cele to ma takú trpkú pachuť...
Takže nabudúce úplne v kľude každému vysvetli "nie, nemáme čas, nabudúce sa mi prosím ozvy deň dopredu" a viac to nerieš. Uvidíš ze zmena tvojho postoja, zmena tónu hlasu, zmení aj tvoje okolie.
lebo ludia su sebci a pomaly kazdy druhy ma pocit, ze pre ostatnych je pocta, ked k nim chcu prist na navstevu.. lebo ty nemas svoj zivot, len sedis, pecies si z dlhej chvile kolaciky a cakas, kedy konecne ti niekto zaklope na dvere... a mas byt hlboko poctena ich pritomnostou a riadne ich pohostit ako si ich velicenstvo zasluzi...
Joj dámy, to ako sa chová svokra ja komentovať ani nejdem , lebo to by bolo na celú knihu "zážitky so svokrou".
@candii aaaano toto mi urobila ta istá kamoška ktorú som popisoval v príspevku. Nedvíhala som, tak prišla pod okná kričať, nereagovala som (práve som uspavala) tak prosím pekne išla do miestnej krčmy, za kamoškou ktorá tam pracuje, nech mi zavolá ona, že ona ma čaká dole pri bráne. To už bolo akože veľmi cez čiaru 🤦♀️ no asi to nikdy nepochopím toto 😂
Su to toxicki ľudia ktorým chýba slušnosť a.empatia, nevedia akceptovať hranice a nie, myslia si že sú najdôležitejši v živote mne sa to už nestáva ..
Pracovala som.dlho.na asertivite a hraniciach čiže ľudia sú u teba zvyknutí že si za "handru" popeacuj na tomto uvidíš aký bude život super...tak nás bohužiaľ vychovali
Ja nechápem že to to isté sa deje aj nám…napr sme sa sťahovali tak že všade krabice a o tri dni od sťahovania som porodila skôr ako bolo v pláne a keď som prišla z nemocnice už mi volali že prídu k nám známi a ja že ja nechcem tak skoro tu nikoho pri bábätku a nemáme nič vybalene a ani gauč sme nemali a urazili sa ale ja som u nich nebola.Alebo mi zazvonia ja neviem čo skôr či mi zavolajú že do 20minút som u vas idem okolo.A vždy keď slušne poviem že máme tri deti a nedá sa to bez ohlásenia skrátka tak vždy som nakoniec ja tá drzá,nevďačná.Oni sú bez viny.A to ale každý sám od seba mi povie že prídem na kávu-nechápem ja som sa vživote nikomu nepozvala a ešte aj keď idem k vlastnej rodine a babke jej volám kt.deň by som mohla prísť.To normálne nie?!Rozmýšlam stále nad sebou prečo to to a ako to ja môžem zmeniť😒😏
@jovan236 mrzí ma tvoja situácia ale "som rada" že v tom niesom sama a niekto to dokáže pochopiť 🤦♀️ môžeš ľuďom aj 1000x povedať ohláste sa vopred, mame rodinu, prácu, plány, záhradu, nieje čas len tam hocikedy, aj tak to neurobia 🤦♀️
Práve mi volal chlap z práce, že mu volala sestra že sú na ceste k nám (bez dohody) tak jej vraví že je v práci, že nie. Povedala mu že tak idú za mnou a pozrieť malé, no ja mam roboty vyše hlavy, práve rozpečené koláče na zajtrajšiu oslavu (objednávka) a keď jej to povedal tak sa urazila a bez slova zložila 🤦♀️ tak teraz neviem či pokračovať v pečení, alebo očakávať že mi za chvíľku pri bráne zaparkuje auto 🧐
Otrasné,ja sa čudujem že aj majú ľudia čas sakra lebo ja sa teda nenidím a nemám pre seba vela času.Jedine večer keď deti zaspia ale som taká zničená že odpadávam aj ja.Ja odnesiem deti do škôlky,niekedy zbehnem nakupiť,dam jest najmenšiemu a uspím a potom rýchlo neviem kolko bude spať tak navariť treba,oprať a upratať lebo pri trich deťoch mam vkuse vybuch hlavne ráno keď odchádzame.Že niekto sa vie nudiť nechápem.Ale nedaj sa určite a treba si povedať.Ja si vždy otvorím ústa-niesom neslušná a neúctivá ale keď aj tak sa urazia tak už to nieje môj problém
Joooj toto som ja stopla veeeľmi rýchlo u chlapa v rodine keď to skúšali 😂 Zahlásila som že odteraz kto sa mi telefonicky /sms neohlási že chce k nám prísť aspoň 2 hodiny dopredu (a ja to nedovolím) tak nech nečaká že ho pustím aj keby som prt robila a na gauči sedela . Normálne zamknuté dvere a rob si divadlo vonku aké len chceš . Urob to isté. Oznám že zavádzate nové pravidlo, že kto sa neohlási aspoň 2 hod dopredu telefonicky a ty to neodsúhlasíš tak skrátka zamkneš bránu aj dvere a môžu blečať na ulici aj do polnoci. Vypni zvonenie na mobile , nezdvíhaj a nechaj ich vytrucovať. Po pár krát čo to skúsia pochopia že tým nič nedosiahnu u nás to cca po mesiaci pochopili. Len nesmieš reagovať keď budú vykričávať vonka a vyvolávať že pred bránou stoja. Veľa síl
Lakho. Neboj sa, vysvetli im to normalne. A potom sa podla toho riad.
A je to.
😊
Ty si aj vyučena cukrarka či pečieš ako si sa naučila z kníh?
@samimami777 vykloní sa z okna, že :" Ticho tam! Nie sme doma!"" 😅
Mne to nerobia, ani ja to nerobím. Divnú rodinu máš - z oboch strán 🤷. Len pokračuj v asertivite, to je pri takých ľuďoch dobrý spôsob 👍.
Necitam celu diskusiu, ale pises ze mas par mesacne dieta, predpokladam ze tieto caste neohlasene navstevy su asi z velkej casti prave kvoli dietatu.
Ono toto nadsenie z novorodenca casom opadne (mozno aj uplne), ale kazdopadne ak tieto prepadnutia u vas doma razne nezarazis uz teraz, neskor to uz tak lahke nebude.
Pekne narovinu vysvetlit, a ak nepomoze, no proste neotvarat. Do bytu sa ti hadam dobyjat nebudu. Ty, tvoja rodina a dieta nie ste pre zabavu a ako to vystizne napisala
@kornelies na vyplnenie dlhej chvile, lebo im sa zrovna v dany den a hodinu zachce vas prist pozriet.
A kludne si napr. doma aj vypni vchodovy zvoncek 😁 keby s tym mal niekto problem, povies ze kvoli dietatu (co je pravda), my sme tak mali, hrozne silno nam to zvoni, a kym bol syn malinky, a cez den dvakrat spal, posledne co som chcela, aby ho zobudil zvoncek. A potom sme ho tusim naspat zapli az po par rokoch😁
Na 1 strane je to otravne, verim, na druhej bud rada, ze je tu taky zaujem.Ked ti rok nikto nezavola, nezaklope na dvere, budeš sa čudovat, či všetci nepomreli?
Toto je len že na kavu..
Bola tu taka diskusia, kde chodili na navštevu a rovno si ustlali, že prespať.Dohadovali sa pred hostitelkou, či tam budu spať ( jej sa nespytali) takže všelijake srandy dejú 😅
Škoda, že nemam dom, ja by som si aj hosťovsku izbu rovno zariadila
tak keď sa svagrina teraz dotrepe, pekne jej dat supat ovocie, umyt hrnce…nech pomáha! ty máš roboty nad hlavy s pečením a nie sedieť a čakať dokym konečne vypadne aby si mohla dorobiť zákazku
Ja by som to spravila asi tak, ze by som normalne mala pri dverach nachystanu zbalenu jednu tasku do akcie - napr na kupko / na vylet 🤣
Zazvoni navsteva, normalne beriem seba, decko a vo dverach ich otocim s tym,ze som prave bola na odchode, lebo som uz dohodnuta s niekym inym a idem na vylet..sadam do auta a odchadzam a nech si robia co chcu 🤣
@karolinakr naučila som sa. Aj som mala možnosť ísť na strednú ako cukrár ale moje 14 ročné ja si v tej dobe myslelo že TO by ma v živote nebavilo. A vidíš 😁
@samimami777 toľko krát som ignorovala, nevyšla ani len von, už aj keď sa tu ukázali lebo som bola proste unavená, zničená, poporodna depresia a kopec roboty k tomu. Potom som si vypočula aká som neslušná, hlúpa, zle vychovaná a kopec kopec urážok. Žiaľ raz keď jednoducho z nejakého dôvodu návštevu nechcem , tak ju nechcem a neprijmem. V tomto problém nieje. Problém je v tom že ľudia sa urazia (aj keď si to patrične odôvodnim prečo som návštevu neprijala a znova požiadam aby sa ohlásili vopred) a aj tak sa nikdy neohlasia 🤦♀️ a mňa to extrémne unavuje
@karolinakr ono to bohuzial obcas je aj tak, ze na zaciatku sa rodina strieda vo dverach pomaly jak na urade a neskor jak je rok dlhy a nadsenie z novorodenca opadne, neozve sa nikto
nam sa to stava pomaly kazde 2 dni. V bytovke oproti byva jeden aj druhy muzov brat, takze k nam chodia rano, vecer hockedy...do toho zavola moj otec ze pride s babkou len tak lebo maju melon, idu okolo...atd. Najlepsie ked navarim len pre nas dvoch a dotrepe sa tolko ludi ze vela krat mne neostalo nic lebo musis pohostit hosti🤦 a uz mam toho plne zuby.
autorka a to urážanie vôbec neries. očividne to ani oni nemyslia tak vážne, keďže po chvíli sa hneď odrazia a zas sú nastúpení na neohlásenej návšteve.
@taga myslis takto?😁

Ja som mala tiež také prepadaky od švagriny kým bola na materskej. Teraz mám ja malé deti, a nikdy, keď ideme okolo nich len tak nezajdeme. Raz manžel tak išiel neohlásene a vypočuli sme si pár nemilych slov. Ona už teraz nepamätá, že tak chodila stále. Vôbec ju nezaujímalo že my môžeme mať aj iné plány ako zabávať jej deti aby ona mohla ísť sama k mame na kávu.