Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?
Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?
@erikavesela sudcov neviem...a policajti si mohli maturu urobiť na policajnej škole ..a ak mali ambície a dobrý kadrovy profil tak aj na výšku ich komunistická strana pustila...a keď niekto z blízkej alebo vzdialenej rodiny emigroval ..tak ľudia o prácu prišli...to viem, a ty to vieš?
@erikavesela toto čo roja napisala, plati
@jankalukasova toto ma napadlo presne, ze niektori ludia možu aj zomriet na to, lebo su zrasteni s tym bytom taki dôchodcovia
@h2 tak hlavne za sociku bola prezamestnost, kedze kazdy musel byt zamestnany. Tie pribehy, co mi stari kolegovci rozpravali, su uzasne 😃 takze produktivita bola sice minimalna, ale plany sa plnili na 110% 😃 lebo ved robotu, co mal robit jeden, robili piati.
ano, nemali pocitace a technologiu, ale zas robili vo vacsom klude. Nie, v takych stresoch ako robi nasa generacia
@roja01 zase tu nesplietaj bludy. Nebolo vylucne iba družstevného vlastníctvo. Byty sa klasicky okupovali aj do osobného vlastníctva od bytových podnikov. To, ze ste to tak mali vy, je jedna vec. Ale nemali to tak všetci. Napr. 3/4 bytov v Petržalke sa odkupovala do OV, cena bola podľa rozlohy bytu od 10tis.kčs za 1 izbak po 35.tis.korun za 4 izbak. Naši takto odkupovali 3 izbak za 22.tis.korun. teraz idú tie byty po 230-240 tis. EUR!!! Babkin byt v Ružinove 16.tisic korún, teraz 189.tis.EUR. ani jeden si nemusel na vyplatenie tejto čiastky vziať hypo, ako teraz ľudia. Cize terajší dôchodcovia si v pohode zabezpečili svoje bývanie bez dlhú. Keby teraz mali platiť hypo 200-300-400€ navyse, potom by mohli vyskakovať, ze su chudáci a nemajú. Chudáci sú nizkoprijmove rodiny (teraz nemyslím nekonečných spotrebovavatelov soc.davok), osamelé matky a otcovia. Rozhodne nie dôchodcovia. A o tomto je ta debata, co tu mnohé už stihli dookola poprekrucat, ako im vyhovuje.
@zalka platit vysoke odvody ako szco je cisty nezmysel...dochodkove poistenie je cierna diera...ty sa cudujes, ze neplatia? ja nie...z dochodku, aj ked platili vela nic mat nebudu...mnoho ludi si setri (napr.kupuju akcie, zlato a pod.)
No ak by tvoji starkí dom predali tak ty uz sa vidíš vo svojom🙈 . Čo tam po nich ,že to sami postavili a narobili sa ,hlavne že ty budeš za vodou. Áno majú dom za 400 tisíc. No zdvihni zadok a nadobudni to aj ty. Aby raz aj tvoje vnúča čakali, kedy sa predajú nehnuteľnosti po tebe. A toto je logika poniektorych čo mali od narodenia všetko a hneď.
@drahomirrra presne tak...dochodcovia su velmi silna skupina, kt.treba presvedcit, aby volila ako nasi politici chcu a fico to vie velmi dobre...preto vsetky tie tahy na "chudacikov" dochodcov...a teraz budem hnusna a kludne nech ma tu aj zozeru...keby sa spocitali vsetky vyhody a priplatky, kt.dnesni dochodcovia maju..ako prispevok na cestovne, vlaky zadarmo, znizenie dani, nulove doplatky za lieky, rozne zlavy napr.v kupeloch, poplatok za psa, komunalneho odpadu atd...tak by dme sa dostali na peknu sumicku....kde maju tieto vyhody rodiny s detmi??? Nikde!!!...vsetci len dochodcov oplakavaju a co tak oplakavat napr. skutocnych ztp ludi, kt.zivoria, lebo na system je napojenych (hlavne vdaka korupcii) xy prizivnikov??? aky dochodok budu mat tito ludia?...mnohi z nich pracuju/vzdelavaju sa...
@lienka.7 🤦🏻♀️ Ale kedy sa odkupovali??? Až po revolúcii. Dovtedy v osobnom vlastníctve neboli. A odkupovali ich ľudia, ktorí v tých bytoch už predtým dlhé roky žili a splácali ich, takže potom pri odkúpení už platili len zostatok. Čiže cena nebola len podľa rozlohy, ale aj podľa toho, koľko už bolo splatené pri mesačných platbách. Samozrejme, že tie ceny sa s dnešnými nedajú porovnať, ani keď zoberieme do úvahy vtedajší plat a infláciu. Ale zase si nerobme ilúzie, ako sa za socializmu dávali byty zadarmo, alebo za smiešne symbolické sumy.
@h2 Och, to vážne? 😀 To vyzerá, akoby si potrebovala aspoň nejako rypnúť, dosť také, no...blbé. No dobre, socializmus, hovorovo navždy medzi ľuďmi komunizmus, nič iné.
@drahomirrra Prečo by som mala do teba rýpať? Ľudia sú strašne hákliví, keď si ich niekto dovolí opraviť.
@chodec15 Jéééj, konečne niekto napísal pravdu, že na dôchodky sa im skladáme my, čo makáme, jéééj, hurá.
@bielybenny toto nevysvetlis, my sme si tiez brali hypo za cca.7 percent...vtedy sme museli, ine nebolo a dnes tu placu pre 3-4%...navyse, kazdy normalne zmyslajuci clovek predsa nemohol povitat s tym, ze cca. 0% uroky budu do nekonecna...obdobie 12-15% si velmi dobre pamatam
@roja01 Prosím ťa, na to si odkiaľ prišla, že moja generácia si užije 20 rokov ničnerobenia? Ak budeme pokračovať formou naviazanosti na vek dožitia, a dôchodkový systém sa nerozpadne, tak ja a moji rovesníci, čo dnes máme 32, tak my pôjdeme tak v 70 tke. Najskôr.
@h2 Beriem ťa za slovo, opravuj. Na fóre, ktoré nie je expertné a v pravidlách nemá exaktné vedecké vyjadrovanie je to prinajmenšom hlúpe, ale ak ti to urobí radosť, thats ok.
@erikavesela Ja už začínam normálne uvažovať, či sú ľudia v tejto diskusii gramotní a skutočne si myslia, SKUTOČNE, že dnešní dôchodcovia sa mali horšie, než naša generácia. Veď to normálny človek, čo mal na škole dejepis a históriu proste nemôže napísať.
@lienka.7 napisala si polopravdu. Ak odkupovali do osobneho vlastnictva druzstevny byt, platili pri odkupu len nesplatenu cast ceny bytu. V dobe ked sa tam stahovali zaplatili vstupnu ciastku a kazdy rok anuitu. Za 20-40 rokov si malokto na vklad spomenul a o anuitach vedel len ten, kto si podrobne prestudoval zmluvy a vyuctovania, inak to bral len ako najomne, pretoze to v najomnom bolo zahrnute. Na rozdiel od teba som to zazila osobne.
@drahomirrra Čiže keď niekto použije nesprávny výraz, tak je hlúpe ho opraviť, lebo toto nie je exaktné expertné fórum? 😯 Wau!
@h2 správne si to napísala, že CENY SA NEDALI/NEDAJU POROVNAT, lebo stále to bolo oveľa menej ako teraz... a pomer k platu neporovnatelny... A o to tu ide. Pri dnešných cenách to nemaju šancu mladý jednoducho uplatit. Keby vtedy mali popri tom splácať co ja viem ďalších 200 korún (beriem to ako 1/4 platu približne z 800 korun) ako hypo navyse k výdavkom, ako je tomu teraz, potom by si inak asi vyskakovali.
@viestta vidis, a moj svokor ma 87 rokov a dochodok ma daleko cez 1000€...moja matka, 73, bola ucitelka a dochodok cez 750€ ..je vdova, ale po otcovi nema skoro nic....vies, ten dochodok sa vypocitaval vtedy inak, dnes inak a v buducnosti sa bude opat inak...a navyse zavisi aj od vysky odvodov, nielen od odpracovanych rokov...ale to si si mohla vygooglit, tak ako to robis vzdy
@drahomirrra tak isto ako sa oni skladali tým dôchodcom pred nimi a tak isto ako sa tebe budú pracujúci skladať na dôchodok.
@lienka.7 Veď presne o tom tu píšeme, BOŽE PRESNE O TOM! Že tie ceny boli aj so započítaním vtedajšej inflácie a cenotvorby a výplatám oproti dnešným proste smiešne, to nech si hovorí kto chce, čo chce, veď ja nechápem, čo na tomto nie je pochopiteľné.
@lenkasarka tak toto štve aj mňa. kopa ľudí má byty na biznis, zobrali si hypotéky a ja im mám na to prispievať? Nech sa každý prikrýva takou perinou na akú má. Zaujíma niekoho, že ja s dcérou máme intolerancie na rôzne potraviny a musíme kupovať drahé bezlepkové a bezlaktozové? nIkoho to nezaujíma. Prečo by mňa malo zaujímať, že niekto si nedokáže splatiť hypotéku. Nech ide do menšieho. TEraz chcú všetci všetko hneď, domy, byty, zariadené, dovolenky, autá, deti.
@drahomirrra ten vek - od 56 dochodok plus 30 rokov uzivania si nicnerobenia si vyratala ty. Ja som len napisala, ze kto mohol, ten kedysi popri dochodku aj tak robil do cca 65 (aj do 70) a zostalo mu cca 20 rokov nicnerobenia. Takze ked dnesni 32rocni pojdu do dochodku v 65-70 rokoch tak im pri rovnakom veku dozitia zbyva tiez cca 20r nicnerobenia.
Ja som presvedcena, ze teraz to ma mladsia generacia tazsie v tom, ze si casto dobre zarobi a preto si dovoli aj dobre zadlzit (nie len na kupu byvania, ale aj na nakladne rekonstrukcie, auta, dovolenky a pod.), co je zvazujuce a stresujuce, najma ked ubudaju sily a zdravie. Suhlasim s tym, ze je prirodzene (ak mozem) si dovolit viac, len to vratenie pozicaneho je s pribudajucim vekom tazke.
@drahomirrra ale dedit by chceli...dedenie je u nas tak zakorenena vec, ze mnoho ludi si nevie predstavit nededit...predstava, ze rodicia si svoje zarobene peniaze uziju a deti nic nezdedia je na sk spolocensky neprijatelna...tiez mame v rodine pani, co predala byt a z penazi po predaji zije v luxusnom domove pre seniorov...ma sa neskutocne dobre, ide jej na 80 a uziva si zivota
@zuzana76 😞

@drahomirrra "...o 14 vo fabrike padla, pol dňa pred nimi..." ?! A prečo o 14:00 vo fabrike padla? Lebo od 6:00, odkedy tam boli, im už tých 8 pracovných hodín ubehlo. Chceš povedať, že tvoj denný pracovný čas je dlhší? Keď niekto ide do práce neskôr, tak logicky aj neskôr končí. Mimochodom, ja pracujem od 8:00 a končím o 15:00. Lebo som sa tak v práci dohodla, čo by v socializme asi nešlo. A keď sme už pri tom socializme, ten bol tým režimom, ktorý sme tu pred r. 1989 mali. Nie komunizmus.