Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?
Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?
@miskakyska vyššie ti to
@drahomirrra vysvetlila na 3 grosoch ty ✈
A nie, predstav si MNE nič nevzali, ale VEZMU NAM VSETKYM, ty ✈ aby dali dôchodcom, ktorí to v ZIADNOM PRIPADE NEPOTREBUJU, chapes to? Nemám nič proti tomu, aby prispievali nizkpprijmovym dôchodcom, ale niekto kto ma dôchodok 600-700-800€ NIE JE CHUDAK, rozumies tomu?
Ekonómovia bijú na poplach, aby sa začalo s adresnejsou rodinnou politikou, stavali jasle, skolky, aby sa rodili deti a mal kto na nás robiť ty ✈
Nie, aby sa stále helikopterovo dávalo dôchodcom, lebo ti maju volebné právo. Ale to si asi nepostrehla, ty ✈, vsak?
@viestta napisala si
"sudca musel byt vzdy clovek, ktory vystudoval pravo a mal titul JUDr. ".....vidis tam to vzdy???
@erikavesela nehadaj sa s nou, ona musi mat pravdu stoj čo stoj. Aj keď jej dokážeš ze ju nema. Teraz si ju dochytila, tak počkaj, začne zase mudrovat s niečím iným. Hodila by sa do politiky, fakt ju je škoda, tam kde teraz je. Romana Tabak č. 2 🤣🤣🤣
@lienka.7 🤣🤣🤣
@u2jana a co teraz? To bol úplne logicky krok, ze to spravia. Odkiaľ majú asi zobrať peniaze? Keď dôchodcovia majú teda stále málo... no tak im to pekne zaplatíme. Vec vybavená 👌
Mimo to, Matovic mal v parlamente 90tku. Keď vedel do ústavy "zabetonovat" nezmyselný rodičovský dôchodok, mohol aj % príspevkov do 2.piliera. ci?
@lienka.7 áno vadí mi to. Pretože nevidím dôvod, prečo by sme sa ostatní mali skladať niekomu na bývanie.
@lienka.7 nemám žiadny doplatok od poisťovne, takže nezavádzaj ty. Pravdepodobne nemáš prehľad ako to chodí. Nepotrebujem aby mi niekto niečo komplet hradil ale tu sa dáva kvantum peňazí na niečo, čo nie je potrebné a tak kde to treba, na to sa kašle. A to nemyslím moju situáciu. Ja si na seba zarobím, ide o princíp. Spravodlivosť žiadna. A takí, čo to potrebujú, hlavne zdr. postihnutí, tam peniaze nie sú.
@ibatanecnica no vidis, a mne zase vadi pchať populisticky peniaze tým, čo to nepotrebujú. Tak sme na rovnako.
@lienka.7 a dôchodca to nepotrebuje? Moja svokra má dôchodok 450 eur. Býva sama, platí si lieky. Tá nepotrebuje? Celý život pracovala, ešte si aj nadrábala. Keby sme jej my nekupovali veci do dámocnosti - ako chladnička, pračka, tak by si to nemala z čoho kúpiť. Nie každý dôchodca má 700 eur.
@ibatanecnica Dôchodcovia majú nárok na lieky bez doplatku, generiká. A aj deti do 6r.
@drahomirrra To je dlhodoby problem ich nevedomosti a lekarov ktori im doporucia lieky s doplatkom...
K tým bytom, mama robila v sieti potravín štátnych aj vyučená tam, byty nemali. Otec tiež vo firme čo robil nemali byty. No kto mohol vedieť že raz dostanú tie byty skoro zadarmo. By išli určite robiť do podnikov čo byty mali.
@ibatanecnica a mladý človek ci rodina nepotrebujú peniaze??? Tvoja svokra ma ake opravnene vydavky? Plus ma taky dôchodok, aký si "zasluzila" na zaklade platenia odvodov. A chladnicku, pracku a pod.kupuje každý mesiac? Holt, keď jej nevychádza, ma šetriť, tak ako aj iní ľudia. Ci ako si to predstavuješ teraz? Ze jej stat bude platiť mesacme paušálne co ja viem 200€ aby bola spokojná a teda "mala". Teraz dostane 300€ len tak. Stále je jej malo?
Plus lieky ma bez doplatku, takže to tu neplet. To ze na nej jej lekári "zarabaju" na prepisovani liekov, za ktoré majú oni provízie a výlety a dovolenky pre celé rodiny na lodiach je jej problém, že sa nechá odžubavat.
@hiro Presne tak. A samozrejme, zabetónovanosti, lebo ani magistri v lekárni im nedokážu vysvetliť, že ten liek je to isté, za čo si zaplatia.
Žiaľ, kto je blbý, nech platí. ČO na to povedať.
@ibatanecnica Tvojej svokry mi je ľúto, pracovala na tak nízko platenej pozícii? Koľko má rokov? Vdovské nemá? Býva sama?
@drahomirrra ale prosím ta, byva sama v 3izbaku, ktorí chcú mladý po nej "podedit". Tak nech jej doplácajú na réžiu a nenariekaju, ze to nevládze platiť.
@drahomirrra nie všetky,
@lienka.7 tak áno, svokra má taký dôchodok aké mala odvody, ale za socíku asi človek veľmi nenavyskakoval. Platy boli, aké boli. Teraz si mladý človek môže prácu vyberať. Ak chce zarobiť, môže, nikomu toto nie je uberané. Dôchodca už veľa do práce nenachodí, nakoľko má zdr. problémy. A každý rok niečo vypadne. Raz je to chladnička, vysávač, pračka, žehlička, potom sú to okuliare, keďže sa jej zrak zhoršuje. Doplatok poisťovne minimálny. Takže každú chvíľu niečo. NIečo sa aj v domácnsoti pokazí - raz sporák, pračka, wc, dovovod. Pre ňu je aj 50 eur nad rámec bežných výdavkov dosť. A čo sa týka liekov, berie také, ktoré jej pomáhajú a nie také ktoré jej bez rozmyslu predpíše lekár, len aby zarobil. Keby jej nepomáhali, nepoviem,
@drahomirrra svokra bola rozvedená, muž od nej odišiel - alkoholik. Býva sama ako som už písala a pracovala v administratíve.
@ibatanecnica Takmer úplne všetky lieky sú bez doplatku, pokiaľ viem, v každej kategórii, neexistuje, aby lieky, ktoré berie nemali generikum bez dopl. Za ktoré lieky dopláca? Zistím ti, či je alternt. bez doplatku.
@drahomirrra ďakujem, to sme už zisťovali, niektoré sú bez doplatku, ale beriem cca 8 druhov, za niektoré musí platiť. Ona bola onko pacient, takže má tam také kombinácie ..... aj na tlak, cukor, na riedenie krvi a pod.
@ibatanecnica kolko ma svokra rokov?
@erikavesela 75
@lienka.7 No, pravdu máš. Vo všetkom, čo píšeš.
Mne je normalne luto starych ludi, ked to tu tak zbezne citam. Ale kazdy asi pozname ine typy starych ludi.
Kazdy si zasluzi dozit svoj zivot vo svojom a pocitit opateru, ktoru kedysi dal svojim detom a vnucatam.
Nie su vsetci schopni pracovat vo vyssom veku. Nie su vsetci ochotni zamestnavat starych ludi.
Takmer kazdeho dobieha zhorsujuci zdravotny stav a my mladi by sme im mali vediet pomoct. A nie im brat, vytvarat temy, na co im je vobec byvanie, ktore je ich. Co je toto za chore zmyslanie.
Stary clovek nema energiu, priatelia umieraju, rodiny maju svoje povinnosti. Ostavaju sami. Tak snad mozu mat nieco, co si my mladi este svojimi silami vieme zabezpecit.. a nezavidiet im majetky.. oni zas nemaju to, co mame my..
@erikavesela Spravodlivosť v sociálnom štáte neexistuje a ani nesmie existovať, to je utópia. Sociálny štát funguje/mal by fungovať na solidárnosti (min zdravotníctvo a sociálna oblasť), čo je fajn, pokiaľ to skupiny ľudí nezneužívajú, čo sa žiaľ na SK deje.
Dôchodok je zásluhová dávka, žiaľ tí, ktorí mali malé výplaty, majú malé dôchodky. Môžu plakať koľko chcú. Začína sa to ukazovať na našich novodôchodcoch, tých 60-64r. Obrovské množstvo SZČO, ktorí celý život na odvody srali, a tak aj dopadli. Tých mám ľutovať?
@drahomirrra tých nie, ale je veľa takých, ktorí boli zamestnaní a platy nič moc. Kopa dôchodoov je takých, ktorí pracovali ešte za socíku a s platom si veľmi nepomohli. Ja mám teraz celkom fajn plat, môj muž tiež nie je na minimálke, takž ak by sme išli teraz do dôchodku, bolo by nám fajn. Ale ešte roky budeme pracovať a dúfam, že neprídu choroby a nebudeme na PN príp. odkázaní na invalidný. Ale či budem mať takýto príjem tých 16-17 rokov, netuším.
@ibatanecnica moja babka brala onehdy 10! Druhov rôznych liekov. Keď sa dostala do nemocnice a doniesla som na interne ten "balicek" primára tam skoro vystrelo, lebo niektoré lieky sa jej "krizili' niektoré nepotrebova vôbec! Cize je uplne možné, že niektoré lieky vôbec nepotrebuje, ale jasne, lekár predpise (často krát aj na žiadosť pacienta, len nech ma od neho pokoj a najmä body pre farma firmy, vsak?). Raz ročne si všetko kupuje, co si tu vymenovala? Hm, tak to ma teda nadštandard, to ani ja nekupujem každý rok práčku, chladničku, žehličku???, vysávač a pod. Ešte elektrický robot na miešanie cesta si zabudla tusim vymenovať, ze potrebuje. Očné tiež majú na recept, priplaca si len pokial chce "nadstandard" (čerstvá skúsenosť mojej maminy, cize ma nepresvedčil, ze to tak nie je). Mimochodom, kolko dostala vianočný dôchodok? 200€? Hm? Nechce sa mi to teraz hľadať, keďže je to podľa výšky dôchodku. Plus dostane teraz ďalších 300€. Tak nech si ich odloží a nemina na darčeky a iné blbosti pre vás a pre vnúčatá. A ty s mužom jej potom nemusíte doplácať. Bodka.
Ešte dodám, ze koľko si tvoja svokra teda ušetrila, hm? Ako s obľubou vravia dôchodcovia zecsi šetria na pohreb. Min.20 rokov mala výplatu, len pre seba, keď deti jej vyleteli z hniezda, ako sa vravi.
@drahomirrra urcite nie...aspon aka taka spravodlivost v tom je...ja som tvrdy kapitalista...optimalne za mna je starat sa sam o seba a pomahat len tym, co si pomoct nemozu ( napr. ztp)...nadalej sa ale pytam...a nam sa kto bude skladat na dochodok?...,ja som husakove dieta...cca o 15 rokov zacneme s dochodkom my...t.j.cca.80 000 novych dochodcov rocne...kto to zaplati? Ked teraz rocne pribuda len 50 000 novobarodenych deti?

@drahomirrra presne...moja opravnena otazka je...preco mam platit odvody, tak ako sa platilo ptedtym, dokonca viac.. zo zvysku mam zit, uzivit deti, zabezpecit sa na dochodok...ako k tomu.pridem, ze platim, ako debil a nic z toho mat nebudem?...kde je spravodlibost?