icon

Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?

3. dec 2023

Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?

h2
5. dec 2023

@lienka.7 Ja nemám rada slovné spojenie čítanie s porozumením, ale tu si ho neviem odpustiť: "A každý rok niečo vypadne. Raz je to chladnička, vysávač, pračka, žehlička, potom sú to okuliare, keďže sa jej zrak zhoršuje." Toto neznamená, ze si každý rok kupuje každú z menovaných vecí. Ale že jeden rok je to jeden spotrebič, potom zase iný.

lienka.7
5. dec 2023

@h2 keď jej "kazdy" tok niečo vypadne, tak s akou pravidelnosťou to kupuje? Kazde 3 roky? nech mi tu nikto netvrdí, ze za rok nie je niekto schopný si ušetriť na nejaký spotrebič. Inak pobavila ma tou žehličkou ci vysávačom, to je fakt 🤣 to je teda MEGA polozka za min.200€, vsak?👌
Btw, keď sa mojej matke pokazila práčka, kúpila som jej novú ako darček na národky. Je sama, stačila jej mala whirpoolka za 350€. Detto mala chladnička sa dá kúpiť za slusne peniaze. Ci pre 1 osobu potrebuje amerocku za 2litre?

ibatanecnica
5. dec 2023

@lienka.7 ušetrí minimum. Ja som zdravoťáčka, takže mám prehľad aké lieky beire a či ich musí brať. Nie nekupuje si každý rok pračku, žehličku, ale neušetrí toľko, koľko ju potom stojí to, čo má nahradiť. Nám nedáva nič a ani to nechceme. Má 3 vnúčatá, tým dá pár eur na Vianoce , narodeniny a meniny. Inak nekupuje nič, pretože jej na to nevychádza. Nemá žiadny nadštandard nikde. Za okuliare mala doplatok pár eur. Vyberala si najlacnejší rám ale potrebuje aj cylindre + iné očné vady má, takže jej nestačia obyčajné sklá ktorá možno stačia tvoej mame. A áno na pohreb má niečo odložené. Ale to je taká suma, na ktorú by nás ten pohreb aj vyšiel. nevidím dôvod, prečo by nemala mať odložené. Ja tiež niečo mám odložené, ak by sa nedajbože niečo stalo mne alebo mužovi. Dcéra ešte nezarába. Takže neprehajdákam všetko. Ale najlepšie sa hodnotí druhý, keď nevieš presne, aké má výdavky, na čo všetko dáva peniaze. Bola napr. aj onko pacient. Asi netušíš (a to máš šťastie) koľko stoja parochne, zdr. podprsenky, príp. epitézy. Sú doplatky lenže nie v celej výške. Buď rada, že ste nemuseli takéto veci riešiť a kopu iných vecí ktoré s tým súvisia

ibatanecnica
5. dec 2023

@lienka.7 pre niekoho s nízkym príjmom je aj to prolbém. Ale očividne máš problém sa vžiť do takejto situácie.

ibatanecnica
5. dec 2023

@lienka.7 a kde je napísané, že má americkú. Ty už splietaš dve na tri.

akje
5. dec 2023

@lienka.7 ty si na ranajky spapala mudrost sveta, ze? 😊

ibatanecnica
5. dec 2023

@akje pre niektorých by bolo asi najlepšie keby dôchodcovia ani nejedli, nepili, chodili do sekáčov, alebo vôbec asi ani nežili, len prežívali zo dňa na deň na suchom chlebe a jednom jablku a ešte aj to by si kráľovsky žili. Neželám nikomu nič zlé, ale takéto múdre osoby by si to mohli vyskúšať, aké to je. Donedávna si musela svokra ešte aj injekcie na klby platiť.

drahomirrra
5. dec 2023

@ibatanecnica Injekcie na kĺby si platíme všetci. Lebo je to nadlimit, nie sú hradené zo ZP, nakoľko to nie je liek, ale zdravotnícka pomôcka. A sú striktne dobrovoľné.
Vôbec nie je pravda, že by bolo najlepšie, keby dôchodcovia nejedli, nepili, panebože, to už zase splietate dve na tri, a hoci lienka píše možno tvrdo, toto nikde nenapísala.
Máme sociálny štát, vďakabohu. V USA by tvoja svokra zomrela od hladu a na chorobu a ani pes by po nej neštekol. Taká je pravda, bohužiaľ, tá najkrutejšia. Má deti, má tvojho muža, vašou psou povinnosťou je pomáhať a starať sa. Pokiaľ naozaj býva v3i byte a nemieni ho predať a ísť do menšieho a z utŕženého slušne žiť, tak dupľom. Budete raz dediť, je vaša povinnosť postarať sa.

lienka.7
5. dec 2023

@akje samozrejme.

drahomirrra
5. dec 2023

@erikavesela Ale ja s tebou súhlasím, áno, kapitalizmus so sociálnym ohľadom na tých, ktorým treba napomôcť, chorí, postihnutí, malé deti, dôchodcovia (s tými liekmi je to správne). Inak, kto je zdravý, robiť. Nerobíš? Ok, nič nedostaneš. Tvrdé kontroly na tých, čo poberajú dávky, ID, a podobne. Ten, čo je reálne chorý sa nemá predsa čoho báť. Ten trilión "chorých na chrbticu" by sa báť mal.

lienka.7
5. dec 2023

@ibatanecnica bud rada, že tvoja svokra žije na SK, lebo ako ti pise
@drahomirrra v USA by po nej ani pes nestekol.
Ak chce nejaký nadstanard, zial musí si to zaplatiť, nakoľko "zadarmo nezmyslov" majú dôchodcovia až až.
Svokra nie je sama, ma rodinu, ma vás. Ste teda povinný sa o ňu starať. Budete po nej aj dediť. Pokial by tomu tak nebolo, postara sa v tomto pripade stat, ktorému pripadne po jej smrti aj jej majetok.

ibatanecnica
5. dec 2023

@drahomirrra a nestaráme sa? Písala som že jej kupujeme veci, ktoré potrebuje. Býva v jednoizbovom byte. Trojizbák vymenila za menší už pred rokmi. Ibaže aj tento menší bolo treba opraviť, povymieňať staršie veci, keďže to bol 40 ročný byt väčšinou v pôvodom stave. Čo sa týka injekcií, tak jej pomáhajú, takže ich potrebuje aj keď je to dobrovoľné. Nebude predsa dobrovoľne trpieť, keď sa jej po nich uľaví a je rozdiel a k si ich zaplatí človek, ktorý má príjem 700 eur ako taký ktorý má 450. My žijeme tu, tak neviem, prečo sem ťaháš USA. Nie, aby sa tu zlepšovali podmienky, ale radšej budeme ukazovať to, kde by nám bolo ešte horšie? Veď v podstate ani ten mobil nepotrebuje že?

@lienka.7 áno budeme po nej dediť ale čo má z toho teraz ona? A ja tiež potrebujem uživiť rodinu, deti, dať im vzdelanie.

@drahomirrra a čosi myslíš, kto spraví poriadky s tými ID poberateľmi? Všetci vieme koľko ľudí ich poberá zbytočne. Spraví tam niekto poriadok? A taký ktorý to ozaj potrebuje, že má vážne zdr. problémy, dostane ledva 80 eur.

marsmykkok
5. dec 2023

@lienka.7 Vieš čo, mňa hlavne štvú tie byty, kúpili to za nejakých 30 000sk, teda 1000 eur a teraz má nejaký priemerný byt vraj hodnotu 150 000 a ak ti ho predajú ber si naň hypotéku na celý život a zaplať mesačne splátku aj viac ako pol výplaty. Tie domy aspoň materiál si kupovali a hoci sa stavalo svojpomocne, tam ušetrili, ale odrobili si to, lebo ak im pomohla celá ulica postaviť dom, museli aj oni celej ulici ísť pomôcť stavať.

drahomirrra
5. dec 2023

@ibatanecnica Áno, ťahám sem USA, nakoľko to je studnica kapitalizmu. Ťahám ho sem, aby naši dôchodci neplakali, lebo svet žije úplne inak a my sme na tom ešte dobre. To je nepopierateľný fakt.
Tuto nižšie vo vlákne mala príspevok myslím že janinah, že mladí majú kedykoľvek možnosť hľadať druhú, tretiu, päťdesiatu prácu, aby lepšie žili, nuž, čo ti poradiť, treba asi viac pracovať a viac zarábať, aby ste vládali potiahnuť svokru, deti aj rodinu. Veľa nás tak žije a veď tuto baby vo vlákne to aj radia, mladý má makať, makať aj na smrť, nech sa majú dôchodci do pohody, veď oni si svoje odrobili. Nuž, tak makáme.

ibatanecnica
5. dec 2023

@drahomirrra my makáme tiež ale nebudem pozerať na niečo, čo je horšie, keď sa človek môže mať aj lepšie. Zaujímavé, že v iných krajinách to ide. Lenže mi budeme pozerať tam, kde je to ešte horšie a utešovať sa tým, že veď nám je ešte dobre nie? Miesto posunu sa v pred. Potom sa nečudujem, že to tu je také ako je. S mužom zarábame dosť. Na to, že máme 50tku na krku máme sa dobre ale tiež už nebudem ťahať druhú tretiu prácu. Nepotrebujem sa zodrať a o 5 rokov byť na invalidnom.

lienka.7
5. dec 2023

@ibatanecnica opakovane píšem, co som tu už viac krát písala. NIE som proti pomoci vsetkym dôchodcom. Som proti pomoci tej skupine, ktorá to v žiadnom prípade NEPOTREBUJE. Potom by ostalo viac aj pre tvoju svokru, chápeme sa?
A o tomto je aj táto debata, keď si prečítaš úvodný príspevok.
A mimochodom, rakovinu mala aj moja mamina. Teraz chodí chvalabohu už len na kontroly a všetko sa zatiaľ zdá byť ok 👍 všetky náklady sme jej platili my s mužom. Ani by ma nenapadlo jej to nezaplatit. Ako mojej matke, ktorá má porodila, starala sa o mňa a pod. To len tak na okraj, keďže ma tu ine pomaly majú "za zrudu". Ale už som si zvykla 😉

drahomirrra
5. dec 2023

@ibatanecnica Ktore krajiny mas prosim na mysli? Lebo ziadna nedava dochodcom to, co Slovensko. Siroko daleko ziadna. Prosim spresni.

viestta
5. dec 2023

@marsmykkok jedna na zaciatku napise aby tie byty predali a zo zisku si dopriali pohodlnu starobu v mensom. (proti tejto myslienke nemam vobec nic, len to nie je take jednoduche ako by sa zdalo) Ty napises, ze ti ho v podstate maju len odovzdat, pretoze ho mali (vraj) zadarmo, tak aj ty ho zadarmo chces lebo nebudes sa zadlzovat... Zaujimave myslienkove pochody....

erikavesela
5. dec 2023

@marsmykkok co maju hovorit ti, kt.komaci zobrali majetky, kt.budovali cele generacie a prachy pouzili na vystavbu bytov za 30 000?

roja01
5. dec 2023

@marsmykkok kto ti povedal, ze druzstevne byty, co bola vacsina, boli za 30 tisic? Precitaj si diskusiu, ze byty stali asi 150 tisic a viac, splacali sa na 3 etapy. Vklad, anuita v najomnom, doplatok pri odkupeni do osobneho vlastnictva.

h2
5. dec 2023

@akje Skôr to vyzerá, že ju spapala už včera na večeru a dnes to už vychádza von. 😂

marsmykkok
5. dec 2023

@erikavesela no čo? To, že život nie je fér, proste môžeš sa snažiť, makať, ak nemáš šťastie a postihne ťa nejaká nepriazeň máš smolu. A ono mi hore ide, niekto mal šťastie, dostal byt zadarmo skoro, niekto má smolu a nemá nič. Napríklad dnes dostať sa k bytu a hypotéke pre mladých ľudí čo nemajú rodičov bohatých aby im pomohli je veľmi ťažké naozaj a lepšie to nebude. A nájmy tiež extrémne drahé.

viestta
5. dec 2023

@roja01 nevysvetlis. Pre nu boli za 30 tisic (statne dokonca zadarmo), teraz ich maju odovzdat lebo take velke uz nepotrebuju. Proste socializmus...

drahomirrra
5. dec 2023

@viestta Ona niekde pise doslova, ze niekto ma odovzdat svoj byt? A este ze jej osobne?

lienka.7
5. dec 2023

@roja01 neboli iba druzstevne byty, tak to tu dookola neomielajte. To, ze ste to mali tak vy, neznamená ze aj zvyšok SK.

marsmykkok
5. dec 2023

@drahomirrra asi som sa niekoho dotkla. Viesta patrí asi tiež k tým čo dostala zadarmo skoro. Mne nejde o to proste, že majú odovzdať ich. Ale že je to nefér voči napríklad k dnešným mladým, ktorý ak nepomôžu rodičia, to bývanie či na hypotéku nedosiahnu alebo majú problém zaplatiť aj nájom. Ale tam samozrejme je x faktorov čo spôsobilo tak drahé nehnuteľnosti a nedostupnosť bývania.

lienka.7
5. dec 2023

@h2 mas osobnú skúsenosť, vsak? 😉

lienka.7
5. dec 2023

@marsmykkok nie, viesta patrí k tej skupine, kde mali práve ten družstevný byt, ktorý splacali tak ako píše. Ale nemali to tak vsetci, to je podstatné. Niektorí sa k bytom dostali fakt za 30tis., a to ze platili najomne je uplne normalne. Aj teraz sa predsa platí najomne a plus navyse hypo. Co predtým teda nebolo. A este podstatná vec je, že byty mali "splatene" tak do 40tky, nie ze do dôchodku by platili ešte aj hypo. Cize teraz v 60tke ma cisty byt bez ťarchy a bez nutnosti ďalších výdavkov. Ale to tiež nevidia.

drahomirrra
5. dec 2023

@lienka.7 Dalsi ludia v clanku spominaju:
“ Gabriel (50) sa k prvému bytu dostal tesne po revolúcii, keď ešte fungovali niektoré zvyšky socializmu. „V Trnave sa v roku 1990 bytové družstvo rozhodlo dokončiť rozostavané bytovky a čakateľom na byty dalo nový cenník. Z pôvodnej sumy asi 40 000 Kčs vzrástla cena zrazu na 106 000 Kčs. Manželský pár nemal peniaze na pridelený družstevný byt, tak nám ho prepustil. Členský podiel v bytovom družstve sme vyplatili aj vďaka mladomanželskej pôžičke,“ spomína.

Po polroku sa štát rozhodol na byty prispieť, a tak Gabriela 3-izbový byt vyšiel na 64 000 korún, čo je niečo vyše 2 000 eur.”
Takze este aj mladomanzelske pozicky, na tie sme tiez v debate zabudli… tie mnohym pekne pomohli. My sme po svadbe od statu dostali… no trt a dva orechy 🙂