icon

Prečo sú dôchodcovia s majetkami považovaní za chudákov?

3. dec 2023

Uvedomujem si, ze na Slovensku su dochodcovia skupina obyvatelstva najviac ohrozena chudobou. Dochodok maju par stoviek eur, nemaju sa nad pomery. Avsak vacsina tychto dochodcov vlastni nehnutelnosti. Dom/Byt, chalupa, pozemky... niektori dochodcovia maju majetky v statisicoch eur. Ak by to predali, mohli by si zit nad pomery. Moji stari rodicia byvaju v trojpodlaznom dome v hodnote 400 tisic eur, maju aj chalupu, ale byvaju len v 2 izbach, aby sa zbytocne nevykurovalo...ak by to predali, mali by aj na dovolenky, aj na slusne dozitie...namiesto toho len pocitaju kazde euro... takych dochodcov je na SR velmi vela...preco sa teda pozera na dochodcov ako na chudakov, ak hodnota ich majetku je ovela vyssia ako u mladych ludi? Vsetci ti mladi ludia ktori ich lutuju maju velakrat dlhy, pricom dochodcovia su statisice v pluse. Ceny nehnutelnosti su neunosne, mladi ludia si to castokrat nemozu dovolit, no dochodcovia, ktori maju majetky v statisicoch eur su vlastne chudaci? Nejako mi to nevychadza...co si o tom myslite?

akje
5. dec 2023

Mile damy, ale za aktualne ceny nehnutelnosti nemozu stari ludia, tak si svoju frustraciu z tych cien vylievajte na inych a nechajte uz starych ludi starymi a starajte sa o to, ako zabezpecit svoje zadky na starobu, nech na vas mladsie verzie vas samych na modrom konovi v buducnosti nemusia nadavat, ake ste darmozracky stare. To, ze mali lepsi pristup k byvaniu este neznamena, ze sa im zilo vo vseobecnosti lepsie ako vam. Tak nezavidte tolko.

Taka diskusia by bola omnoho plodnejsia ako to, co tu predvadzate. Kludne sem dajte skvele tipy na to, Ako si nasetrit na starobu, nech vasim detom nelezime v zaludku. Uvidime, ci ste tej mudrosti spapkali dost alebo si odbehnete na dupličku.

drahomirrra
5. dec 2023

@akje Ak ti robi problem slusne diskutovat, nediskutuj. MK je verejne forum, kde moze prispiet kto chce, cim chce, kym neporusuje pravidla. Ak sa ta toto vlakno osobne vzhladom na vek dotyka, vypni ho a venuj sa inym veciam. Take je to jednoduche, my si budeme diskutovat o com chceme.
A na rozdiel od “chudakov dochodcov” my vsetci si na dochodky sporime, lebo ten hnusny kapitalizmus nas k tomu nuti, na rozdiel od vas sa nespoliehame na stat, mame 3.4.5. Pilier, vsetko mozne aj nemozne. V pohode, my sme zvyknuti makat, aby ste sa vy mali s 13.,14. Aj 44. Dochodkom dobre.

drahomirrra
5. dec 2023

“Až od 80. rokov sa prístup vlády zmenil. „V tých časoch poskytoval štát špeciálnu pôžičku na výstavbu rodinných domov. Ak sa stavala jedna bytová jednotka, išlo o sumu 75-tisíc korún, ak dve jednotky, išlo o 150-tisíc korún – za túto sumu sa dala svojpomocne realizovať stavba rodinného domu a táto pôžička bola nenávratná,“ vysvetľuje Prof. Miroslav Londák.´´

….ajajaj. Tak zle sa ti nasi dochodci asi nemali 🙂

akje
5. dec 2023

@drahomirrra neporusujem pravidla, takze aj ja si mozem napisat co chcem. Nicim produktivnym do diskusie neprispievate, len sa tu stazujete.
Nemyslim si, ze vediete slusnu diskusiu. Prave naopak, burcujete sa tu, ako sa maju ti dochodci nad pomery. Co sa naozaj neda citat, lebo uplne zavadzate. Takze si stojim za tym, co som napisala.

viestta
5. dec 2023

@drahomirrra stve ju, ze ma za byt, ku ktoremu sa oni dostali za 30 tisic ma ona kupit za trhovu cenu a zadlzit sa. Co si mam o tom mysliet ak nie, ze by ho mali odovzdat aby sa nemusela zadlzit?
@marsmykkok ja som nedostala zadarmo, ani moji rodicia. Ak by si citala, tak som uz pisala, ze rodicia byvaju v druzstevnom byte, ktory mal hodnotu 180 tisic, 30 tisic clensky podiel, na ktory brali mladomanzelsku pozicku, 150 tisic bol dlh statu, splacali ho v najomnom ako anuitu asi 25 rokov a potom odkupili za zvyskovu hodnotu. "Zadarmo" dostala statny byt moja svokra. Jej rodny dom bol asanovany ked sa postavila priehrada Ruzin. Za dom a pozemky dostali 3 izbovy byt a kompenzaciu par tisic, za ktory nekupili ani nabytok do noveho bytu. Teraz je ten byt jej a odkupovali ho svokrovci po revolucii.
Ked dojde na to, ze tie byty budu neudrzatelne, tak ich predaju za trhovu hodnotu. Alebo ich zdedime ak nebudu mat potrebu sa niekde stahovat. A ano, potom ich predame za trhovu hodnotu ak sa tak rozhodneme.

la_dolce_vita
5. dec 2023

@drahomirrra ja som tiez pocula o tych nenavratnych pozickach, ale len pocula, cize nechcela som sa hadat. A dvojgeneracne domy boli velmi caste.

h2
5. dec 2023

@lienka.7 S tebou? Áno, už som si všimla dávnejšie.

lienka.7
5. dec 2023

@viestta nie, podstata tejto diskusie je ta, ze dochodci, ktorí na to nemajú aby si platili drahé najmy v 3-4 izbových bytoch ich majú a predať a ist do menších. Získali by financie, ktoré potrebujú na život a súčasne by im klesli náklady. To je podstatou tejto diskusie co začala @autorka
Len samozrejme, keby toto urobili, nebolo by uz co dediť zo strany ich rodinných príslušníkov, vsak?
To ty a tebe podobné ste to tu zvrhli na chudacikov dôchodcov s minimálnymi dochodkami, ktorí sa celý život nadreli a majú 400€ dôchodok.

lienka.7
5. dec 2023

@drahomirrra urcite, boli kadejaké príspevky a pod. Až tak zle sa nemali, ako tu podaktore sa snažia navodit

drahomirrra
5. dec 2023

@akje Ako sa burcujeme? Ze debatujeme o tom, co a ako bolo kedysi a ako je dnes? Na tom je nieco zle? Co nasa diskusia ma moc tych dochodcov nejako ohrozit?
Nie, nema. Takze si tu mozeme debatovat do aleluja.

drahomirrra
5. dec 2023

@viestta No a kolko bola mesacne ta anuita, ked odratali energie? Na uvodny vklad 30000 dostali pozicku, tou to sanovali. Co preboha dostanes dnes? Ved ked potrebujes 20% z ceny hypo a nemas uspory (to proste ani nie je mozne pri dnesnych cenach) 1) mas smolu a byvaj pod mostom, lebo dnesni rodicia a dochodcovia su moderni a mladi nemaju zavadzat a prasit svinskym krokom do vlastneho, ok
2) riesis to spotrebakom s 8% urokom. Cize mas hypo+ spotrebak+energie+najomne bytovemu druzstvu (fond, opravy,blabla)

h2
5. dec 2023

Ináč, viete, prečo sa táto diskusia točí len okolo nehnuteľností? Lebo to je to jediné, čo bolo za socializmu lacnejšie, než dnes. Všetko ostatné bolo v porovnaní s príjmom drahšie a v prípade napríklad áut, alebo elektroniky, dokonca mnohonásobne. Nehovoriac o tom, že to nebolo dostať, alebo len s veľkými problémami. A ani dom si človek nemohol vybrať, aký chcel, hoci si ho financoval sám a staval vlastnými rukami, ale buď rovno dostal jeden projekt, alebo si veľkoryso mohol vybrať z dvoch, v úplne najlepšom prípade troch. Veď prečo ináč by boli celé ulice rovnakých domov? Preto, že by mali všetci rovnaký vkus, určite nie. S bytmi to bolo ešte horšie. Ber, čo ti pridelíme, alebo nechaj tak, iný sa poteší. Nikto sa nepýtal na lokalitu, dispozíciu, počet izieb, poschodie, balkón... Preto bolo toľko výmen bytov. A výmeny to boli preto, lebo predať a kúpiť sa to nedalo, keďže človek nebol vlastníkom, len nájomcom.

akje
5. dec 2023

@lienka.7 ti dochodci, ktori na to nemaju sa musia vystahovat tak ci tak. Ti, co to splatit vedia, ziju tam, kde prezili svoj zivot, a to DOMA. Miesto, kde maju spomienky a dostatocny priestor pre svoje deti s vnucatkami. Ci ty mas pocit, ze do 1 izbaku sa zmesti 8 ludi a ostane tam spat? Vzdy to bude a ostane miesto, kde sa stretava cela rodina.
Mozno si to ani neviete predstavit, lebo to nezazivate, to ja uz neviem, no ani u jednej som to zatial necitala.. Ale my mame u starych rodicov vzdy dostatok miesta, kde sa stretne cela rodina aj s detickami. Bolo tak aj ked ja som bola male dieta.. a taketo momenty su na nezaplatenie. Nie je vsetko iba o peniazoch.. ako tuto diskusiu vediete..

lienka.7
5. dec 2023

@drahomirrra vieš, to môže len ona. Lebo len ona ma patent na rozum 👌
@akje a ano, vo všeobecnosti si dôchodcovia na SK nežijú zle. Hovoria o tom rôzne analýzy a štatistiky. To, ze to nie je prípad tvojej matky/otca je ich problém. Mali sa na to pripraviť, tak ako to robíme my. Keď im to finamcne nevychádza, mate sa o nich starať vy ako deti, v žiadnom prípade nie stat.

akje
5. dec 2023

@drahomirrra citam len, ako to mali s byvanim super a ako to je teraz s byvanim zle. To je vsetko.

drahomirrra
5. dec 2023

@h2 Vedecký a technologický pokrok je proste vec, ktorá sa deje.
@akje Nie je všetko o peniazoch, áno. Nech sa teda seniori nesťažujú, thats it. Keby boli mladí dnes, poddali by.
Vo vedľajšej téme mal na to jeden kolega diskutér skvelý názor. Pohľadám ho a pripnem sem, aj s označením. Bolo to trefné ako bič.

akje
5. dec 2023

@lienka.7 ja hovorim o vsetkych dochodcoch, nie o sebe a svojej rodine.

h2
5. dec 2023

@drahomirrra A vývoj cien nehnuteľností v závislosti na trhovom princípe ponuky a dopytu tiež.

drahomirrra
5. dec 2023

@h2 Ale veď to nikto nerozporuje.

drahomirrra
5. dec 2023

Našla som. Tuto kolega @cubo2 pridal nasledovné a ja ho s láskavým zvolením zacitujem:
"o je na tom zlé, že pridajú dôchodcom? Keď poplatia všetky lieky tak ledva vyžijú" niiiič.. a potom vyhadzujú z okna podvodníkom tisíce eur v igelitkách..

Dochodcovia si zaslúžia vyššie dôchodky! Veď čo na tom, že štát na to nemá! Žiadni problém! Aj mladí si zaslúžia! Mladí si zaslúžia vysoké ceny nehnuteľností, drahé hypotéky za 6 percent, najdrahšie potraviny v EÚ, ešte vyššie odvody a dane z výplaty, vyššie poplatky v bankách (bankový odvod), drahší benzín (daň z ropy), vyššie dane z nehnuteľností, viac hodín v robote (zrušenie štátneho sviatku) a ako bonus zdevastovanie 2. piliera, aby v budúcnosti nemali ani dôchodky poriadne!

Ale dôchodcovia si zaslúžia (čo pracovali polovičným tempom jak mladí teraz, sem tam v robote popili, sem tam niečo ukradli a panelákové byty dostali zadarmo). A mladí sa môžu akurát tak po.....

PS: Nemám nič proti tomu, aby naši rodičia mali dôstojné dôchodky. Vôbec nič. Čo ma však vytáča je spôsob akým sa to deje. Mladých a pracujúcich idú zase ozbíjať o peniaze z už tak biednych výplat a tí (záchody) si idú založiť nové ministerstvo športu? Kedy začne štátny aparát šetriť sám na svojich výdavkoch? Okrádať mladých pracujúcich na to by ich bolo.."

lienka.7
5. dec 2023

@akje o ktorých konkrétne? O tých čo majú 600-700-800 eurove dochodky a byty bez hypoték? Tak ti teda rozhodne nie sú chudáci, prepáč.

h2
5. dec 2023

@drahomirrra Veď ani to s tým vedeckým pokrokom.

akje
5. dec 2023

@drahomirrra vidis, a toto je to. Co s tym maju dochodcovia? Frustraciu z toho, ze to tu nefunguje sa prenasa na starych ludi. Stari ludia si zasluzia. Podme urobit veci tak, aby fungovali. Podme sa zamerat na politikov. Kvoli comu sme v takejto situaci? No preto, ze ti, ktori mali, nereagovali na krizy poslednych rokov. Ti dochodci platia potraviny, benzin, plyn a aj elektriku rovnako ako my mladi.
Uz chapes co ti chcem povedat? Je ok poukazat na problem ale nie je ok poukazovat na to, ze starym teraz treba brat. Hlavne ak uz nie je stary clovek schopny si na seba zarobit.

Ja ten prispevok povazujem za nestastne napisany vylev, v ktorom dochodci nemaju byt zahrnuti. Ale niekto uplne iny. Kolega z modreho konika jednoducho presmeroval svoj hnev na zlu stranu mince.

akje
5. dec 2023

@lienka.7 a co maju mat dochodci hypoteky???? Ty rozmyslas??? Oni si svoje splatili.. ak mas problem so svojim platom splacat hypoteku, chod do mensieho a prestan tu splietat, ze do mensieho maju ist realni vlastnici svojich bytov.

A doplnim, ze ak maju 800€ dochodok, splatia 250€ na nakladoch na byvanie vratane plynu, elektriky, ostane im 500€. Tiez jedia, tiez platia dane, tiez telefonuju, myslim, ze s touto sumou ziju normalny zivot a nikto by im z toho nemal brat.

h2
5. dec 2023

@drahomirrra A toto je podľa teba trefné, ako bič?! Pomaly nič iné tu v tejto diskusii nerobím, než že vyvraciam úplne pomýlený názor, že za socíku boli byty zadarmo a je to, ako hrach na stenu hádzať, lebo ľudia, ktorí v tom období ani neboli na svete a nemajú o tom ani bledobelasý šajn, si budú aj tak stále omieľať mantru "byty boli zadarmo, byty boli zadarmo"! 🤦🏻‍♀️🙄

akje
5. dec 2023

*550

lienka.7
5. dec 2023

@akje nikto tu nepíše aby sa dôchodcom bralo, zase tu nezavadzaj. Ale nie zase , aby sa im bezbreho rozdavalo, keď stat na to NEMA, nechapes? Čítala si vyjadrenie ekonómov??? Statusy Dat bez patosu? Stat momentálne nená ani na vyplatenie klasických dôchodkov, ale ideme im pchať 13, taky príspevok o aký príspevok. Sa pýtam kto to zaplatí? Pokial moja matka nená na život, veľmi rada jej pomôžem. Nemusí to robit Fico, sulik, matovic (to je jedno kto) a prihrievat si na tom politickú polievočku. Samozrejme za moje/nase peniaze. A tváriť sa, ako im na nich záleží a pritom ich majú v prdeli a potrebujú len ich hlas pre pelleho v prezidentských voľbách.
Ci tebe zamestnavatel platí nad rámec tvojho platí len tak? Tiež mas 13 plat a rôzne "prispevky" od neho? Asi ťažko. Povie, že nemá a bodka.

viestta
5. dec 2023

@lienka.7 mozno sa budes cudovat, ale ja som podstatu prvotneho zadania pochopila hned po jeho precitani. Lenze tato debata sa uz davno presunula niekde inde, takze reagujem tak ako sa debata vyvyja. Ked pozries niektory z mojich poslednych prispevkov, tak tam spominam, ze s touto koncepciou suhlasim, ale nie vzdy je to mozne. Niekedy zo subjektivnych dovodov, niekedy z objektivnych.
Mozno sa budes cudovat ale moja mama aj svokra maju v podstate rovnake plany, pretoze ak by uz boli odkazane na opateru alebo by nevychadzali, tak predajom svojich nehnutelnosti si chcu zabezpecit primeranu starostlivost a dostojne dozit.

simca06022011
5. dec 2023

@lienka.7 zbytocne sa rozuculovat, su ludia co nechapu, ze proste ked sa na dochodky nenazbieralo dost, ked niekto neplatil odovdy, pripadne su tie dochodkove systemy na figu (a buria sa voci tomu viacere krajiny, aj take francuzko je kolvi dochodkom zadlzene napriklad vyrazne...)., tak sa proste rozdavat neda. A nema sa z coho. Ze sice babka vytesena dostane o 300EUR viac, ale jej syn o com ona nevie, zaplati na odvodoch xy viac, na daniach viac (a je to nasobne viac ako tych 300EUR...). A ak sa to taha z akutalnych dochodkov, 2.piliera, alebo neviem z kade, tak je to zase len odkladanie dlhu na neskor, budu sa ti dalsi s tym trapit zase a dookola...

A to nie je len o dochodkoch, ale o vsetkych vydavkoch, vsade... velmi podobne zmyslanie maju dokonca aj ludia v sukromnych firmach. Nie jednu som zazila "vytunelovanu" z vnutra, kolkokrat ani majitel nepostrehol.. ved to len 100EUR, ved to len 300EUR, co je to oproti nakupu strojov za 300tis EUR... tu tiez ide iba o par eur, co je to s vysku vydavkov v statnom rozpocte :D

akje
5. dec 2023

.@lienka.7 pozri. Nazorovo sa nestretneme.
Keby od zaciatku napises, ze stahovat by sa mali ti dochodci, ktori sa vo velkom byte iba zadlzuju (co mimochodom sa normalne deje, ze taki ludia sa stahuju, cize sa tu amerika neobjavila), tak si o tebe clovek nemysli, ze chces dochodcom nieco brat.
Keby od zaciatku napises, ze sa ti nepaci mnozstvo prispevkov pre dochodcov namiesto toho, co tu vypisujes, aki su dochodci bohati a ziju si nad pomery a peniaze im netreba, lebo toho vlastnia po milu mariu, tak by som si nemyslela, ze im chces nieco brat.
Pises jedno, myslis si druhe,, vytvaras tu chaos, a tak sa s tebou lucim. Cus